Tzolkin: Kalendarz Majów - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 160 times
Been thanked: 359 times

Re: Tzolkin: Kalendarz Majów - pytania i wątpliwości

Post autor: Niewodnik »

daaz pisze: 17 lut 2025, 06:37 Witam. Mam pytanie o akcje z uxmal gdzie za kukurydzę możemy wykonać dowolną akcję z 4 innych kół. Czy jeśli wybiorę np wyreb drewna z koła zielonego lub szerego to dostaje tylko to drewno czy dolicza mi się też drewno bonusowe z pola rozwoju technologii? Nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia.
Traktujesz tę akcję tak jakbyś ją wykonywał normalnie, tylko musisz dopłacić 1 kukurydzę wcześniej.
daaz pisze: 17 lut 2025, 06:49 Na pewno tak jest? Jeśli wybuduje budynek a mam 3 stopień rozwoju technologii konstrukcji to dostaje i kukurydzę i pkt i mniej jeden surowiecdo budynku?
Bonusy się kumulują. Jeśli masz 3-ci poziom kukurydzy, to z zielonych pól dostajesz +3.
daaz
Been thanked: 1 time

Post autor: daaz »

Niewodnik pisze: 17 lut 2025, 07:34
daaz pisze: 17 lut 2025, 06:37 Witam. Mam pytanie o akcje z uxmal gdzie za kukurydzę możemy wykonać dowolną akcję z 4 innych kół. Czy jeśli wybiorę np wyreb drewna z koła zielonego lub szerego to dostaje tylko to drewno czy dolicza mi się też drewno bonusowe z pola rozwoju technologii? Nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia.
Traktujesz tę akcję tak jakbyś ją wykonywał normalnie, tylko musisz dopłacić 1 kukurydzę wcześniej.
daaz pisze: 17 lut 2025, 06:49 Na pewno tak jest? Jeśli wybuduje budynek a mam 3 stopień rozwoju technologii konstrukcji to dostaje i kukurydzę i pkt i mniej jeden surowiecdo budynku?
Bonusy się kumulują. Jeśli masz 3-ci poziom kukurydzy, to z zielonych pól dostajesz +3.
Niewodnik pisze: 17 lut 2025, 07:34
No ale w instrukcji jeśli chodzi o technologie farm jest to wyjaśnione ze tak jest i ze jest sumowanie bonusow. A np jeśli chodzi o technologie wydobycia surowców się trochę sytuacja zmienia bo wydobywając zloto nie dostajesz automatycznie bonusowego drewna, kamienia i zlota a tylko zloto...
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 160 times
Been thanked: 359 times

Post autor: Niewodnik »

Trochę popełniasz błąd logiczny. Na torze surowców umiejętności RÓWNIEŻ się sumują. Natomiast ich opis brzmi "za każdym razem gdy zdobywasz X, zdobywasz X", a nie za każdym razem gdy pozyskujesz dowolny surowiec. Najlepszym przykładem jest pole, które daje 2 kukurydzy, 1 kamień i 1 złota. Jeśli mamy 3-ci poziom technologii, to uzyskamy 2 kukurydzy, 2 kamienia i 2 złota.
ODPOWIEDZ