Pleśń w planszówkach
- Gizmoo
- Has thanked: 3131 times
- Been thanked: 3058 times
Pleśń w planszówkach
Ostatnio na rynku pojawiło się sporo produktów, w których pojawiła się pleśń i to na różnych komponentach. I z coraz większym niepokojem śledziłem takie tematy jak np. ten z The Breach, w których forumowicze opisywali swoje problemy z tym zjawiskiem. Myślałem, że to pojedyncze incydenty, bo mi do tej pory wydarzyło się to RAZ. Na pół tysiąca gier, które przewinęły się przez moją kolekcję, to wynik w kategoriach błędu statystycznego, .. Był to zresztą "Kickstarter", z upadającego Game Brewera, więc problem pleśni, to było małe miki przy innych problemach wydawnictwa, więc to zignorowałem...
Ale wczoraj otworzyłem swój świeżo zakupiony na Philibert egzemplarz The Atremis Project KS i ze zdumieniem odkryłem, że materiałowy woreczek jest cały pokryty pleśnią. I to tak bardzo - bardzo. Jak to możliwe, że zwykły, szmaciany woreczek wygląda (i pachnie) jak Camembert? Co musiało się wydarzyć? Czy to kwestia transportu, czy jednak produkcji?
Czy coś złego dzieje się w Chinach, czy rzeczywiście to pojedyncze przypadki i brać planszówkowa nie ma się czego obawiać?
Ale wczoraj otworzyłem swój świeżo zakupiony na Philibert egzemplarz The Atremis Project KS i ze zdumieniem odkryłem, że materiałowy woreczek jest cały pokryty pleśnią. I to tak bardzo - bardzo. Jak to możliwe, że zwykły, szmaciany woreczek wygląda (i pachnie) jak Camembert? Co musiało się wydarzyć? Czy to kwestia transportu, czy jednak produkcji?
Czy coś złego dzieje się w Chinach, czy rzeczywiście to pojedyncze przypadki i brać planszówkowa nie ma się czego obawiać?
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3700 times
- Been thanked: 3874 times
Re: Pleśń w planszówkach
Kwestia niewlasciwego zabezpieczenie produktu przed spakowaniem z tego co czytalem jak byla afera Nemesisa
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- KurikDeVolay
- Has thanked: 1093 times
- Been thanked: 501 times
Szybciej, szybciej, szybciej! Niedosuszone drewno i zadrukowany papier. W czasie kompletowania, woda wsiąka w to, co może. Jeśli nie ma tych pysznych "DO-NOT-EAT'ów", to osadza się na woreczkach właśnie. A dalej to już droga prosta do katastrofy, bo podłoże sprzyja...
Też bym tak obstawiał. Zgromadziła się wilgoć i nieszczęście gotowe.
Alternatywnie może zaczęły być stosowane jakieś bardziej eko i mniej toksyczne farby/woreczki co jest bardziej przyjazne dla pleśni. Tylko to takie grube ALE jest.
Nie można też wykluczyć, że to taki gratis od Francuzów - wiadomo jak bardzo lubią oni te swoje sery XD
Alternatywnie może zaczęły być stosowane jakieś bardziej eko i mniej toksyczne farby/woreczki co jest bardziej przyjazne dla pleśni. Tylko to takie grube ALE jest.
Nie można też wykluczyć, że to taki gratis od Francuzów - wiadomo jak bardzo lubią oni te swoje sery XD
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1635 times
- Been thanked: 1820 times
Jakieś tytuły produkowane w europie też cierpiały na ten problem, czy tylko pozycje wysyłane z Chin?
- psia.kostka
- Has thanked: 555 times
- Been thanked: 1284 times
Tez mam ciekawostke:
https://boardgamegeek.com/thread/29799 ... n-odd-odo
gdzie wydawca twierdzil, ze caly dostepny u nich zapas gry mial ten problem. Oczywiscie chodzi o jakas resztke, nie caly print.
Zaciekawilo mnie to, bo eliminuje jakis % nakladu z rynku, co tez moze doprowadzic do trudniejszej dostepnosci tytulu lub wplywac na cene tych pozostalych, zdrowych egzemplarzy.
https://boardgamegeek.com/thread/29799 ... n-odd-odo
gdzie wydawca twierdzil, ze caly dostepny u nich zapas gry mial ten problem. Oczywiscie chodzi o jakas resztke, nie caly print.
Zaciekawilo mnie to, bo eliminuje jakis % nakladu z rynku, co tez moze doprowadzic do trudniejszej dostepnosci tytulu lub wplywac na cene tych pozostalych, zdrowych egzemplarzy.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- BOLLO
- Has thanked: 1300 times
- Been thanked: 1979 times
- Kontakt:
Nawet jak są te woreczki w pudle a materiał nie został pierwotnie dobrze wysuszony to już będzie za późno na takie działania. Tym bardziej że wszystko zostanie dodatkowo szczelnie zabezpieczone. Idealne warunki dla rozwoju grzybka.KurikDeVolay pisze: ↑19 lut 2025, 09:44 Szybciej, szybciej, szybciej! Niedosuszone drewno i zadrukowany papier. W czasie kompletowania, woda wsiąka w to, co może. Jeśli nie ma tych pysznych "DO-NOT-EAT'ów", to osadza się na woreczkach właśnie. A dalej to już droga prosta do katastrofy, bo podłoże sprzyja...
- BOLLO
- Has thanked: 1300 times
- Been thanked: 1979 times
- Kontakt: