Pleśń w planszówkach

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3131 times
Been thanked: 3058 times

Pleśń w planszówkach

Post autor: Gizmoo »

Ostatnio na rynku pojawiło się sporo produktów, w których pojawiła się pleśń i to na różnych komponentach. I z coraz większym niepokojem śledziłem takie tematy jak np. ten z The Breach, w których forumowicze opisywali swoje problemy z tym zjawiskiem. Myślałem, że to pojedyncze incydenty, bo mi do tej pory wydarzyło się to RAZ. Na pół tysiąca gier, które przewinęły się przez moją kolekcję, to wynik w kategoriach błędu statystycznego, .. Był to zresztą "Kickstarter", z upadającego Game Brewera, więc problem pleśni, to było małe miki przy innych problemach wydawnictwa, więc to zignorowałem...

Ale wczoraj otworzyłem swój świeżo zakupiony na Philibert egzemplarz The Atremis Project KS i ze zdumieniem odkryłem, że materiałowy woreczek jest cały pokryty pleśnią. I to tak bardzo - bardzo. Jak to możliwe, że zwykły, szmaciany woreczek wygląda (i pachnie) jak Camembert? Co musiało się wydarzyć? Czy to kwestia transportu, czy jednak produkcji?

Czy coś złego dzieje się w Chinach, czy rzeczywiście to pojedyncze przypadki i brać planszówkowa nie ma się czego obawiać?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3700 times
Been thanked: 3874 times

Re: Pleśń w planszówkach

Post autor: japanczyk »

Kwestia niewlasciwego zabezpieczenie produktu przed spakowaniem z tego co czytalem jak byla afera Nemesisa
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1093 times
Been thanked: 501 times

Post autor: KurikDeVolay »

Szybciej, szybciej, szybciej! Niedosuszone drewno i zadrukowany papier. W czasie kompletowania, woda wsiąka w to, co może. Jeśli nie ma tych pysznych "DO-NOT-EAT'ów", to osadza się na woreczkach właśnie. A dalej to już droga prosta do katastrofy, bo podłoże sprzyja...
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 410 times

Post autor: toblakai »

Też bym tak obstawiał. Zgromadziła się wilgoć i nieszczęście gotowe.

Alternatywnie może zaczęły być stosowane jakieś bardziej eko i mniej toksyczne farby/woreczki co jest bardziej przyjazne dla pleśni. Tylko to takie grube ALE jest.

Nie można też wykluczyć, że to taki gratis od Francuzów - wiadomo jak bardzo lubią oni te swoje sery XD
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1635 times
Been thanked: 1820 times

Post autor: Mr_Fisq »

Jakieś tytuły produkowane w europie też cierpiały na ten problem, czy tylko pozycje wysyłane z Chin?
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
ripperek
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Post autor: ripperek »

Mały oftop. Link do VLOGA dziewczyny, która mieszka w Chinach. Odcinek o wilgoci w regionie gdzie mieszka.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 555 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Tez mam ciekawostke:
https://boardgamegeek.com/thread/29799 ... n-odd-odo

gdzie wydawca twierdzil, ze caly dostepny u nich zapas gry mial ten problem. Oczywiscie chodzi o jakas resztke, nie caly print.

Zaciekawilo mnie to, bo eliminuje jakis % nakladu z rynku, co tez moze doprowadzic do trudniejszej dostepnosci tytulu lub wplywac na cene tych pozostalych, zdrowych egzemplarzy.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1300 times
Been thanked: 1979 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

KurikDeVolay pisze: 19 lut 2025, 09:44 Szybciej, szybciej, szybciej! Niedosuszone drewno i zadrukowany papier. W czasie kompletowania, woda wsiąka w to, co może. Jeśli nie ma tych pysznych "DO-NOT-EAT'ów", to osadza się na woreczkach właśnie. A dalej to już droga prosta do katastrofy, bo podłoże sprzyja...
Nawet jak są te woreczki w pudle a materiał nie został pierwotnie dobrze wysuszony to już będzie za późno na takie działania. Tym bardziej że wszystko zostanie dodatkowo szczelnie zabezpieczone. Idealne warunki dla rozwoju grzybka.
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 929 times
Been thanked: 412 times

Post autor: Gromb »

To co teraz, szykujemy listę gier z "niespodziankami" znalezionymi w ostatnim czasie?
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1300 times
Been thanked: 1979 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Gromb pisze: 20 lut 2025, 13:02 To co teraz, szykujemy listę gier z "niespodziankami" znalezionymi w ostatnim czasie?
Nie było chyba tego aż tak dużo...
ODPOWIEDZ