Age of Steam (John Bohrer, Martin Wallace)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1381 times
Been thanked: 839 times
Kontakt:

Re: Age of Steam (Martin Wallace)

Post autor: vinnichi »

Poza brakiem kilku map które były w poprzednim wydaniu Eagle Gryphon nie zauważyłem
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 152 times
Been thanked: 213 times

Post autor: Yooreck »

vinnichi pisze: 27 lis 2024, 11:58 Poza brakiem kilku map które były w poprzednim wydaniu Eagle Gryphon nie zauważyłem
Tylko dodam, że nowa wersja EGG też ma mniej map - jak się weźmie podstawkę + vol 1, to chyba wychodzi to co było w starej.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
siepu
Has thanked: 444 times
Been thanked: 425 times

Post autor: siepu »

warlock pisze: 27 lis 2024, 11:50 Szanowni, na razie poogrywam sobie swoją starą edycję, ale gdyby w nowej ekipie graniowej Age of Steam siadło tak jak lata temu w dawnej :D - czy obecny w sklepach polski druk od Portalu samej podstawki ma jakieś błędy na komponentach?
Te 'błędy' które się pojawiły w oryginalnym wydaniu trzeciej edycji to też nic nie zmieniają w rozgrywce chyba poza jednym kolorem jednej cyfry na jednej mapie (gdzie i tak od razu widać jak powinno być). Reszta to rzeczy typu miasto o tajemniczej nazwie Lubari na mapie Polski.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2396 times

Post autor: warlock »

Przeszukałem całe internety i nie mogę znaleźć... czy ktoś ma może zasady do map Belgium i South America? Znalazłem tylko skróty nowych zasad/mechanik wprowadzonych na tych mapach (http://www.ageofsteammaps.com/), ale nie obejmują one np. przygotowania gry i nie wyjaśniają zbyt dokładnie wszystkiego. Będę mega wdzięczny za pomoc :).
ckbucu
Has thanked: 461 times
Been thanked: 731 times

Post autor: ckbucu »

warlock pisze: 18 gru 2024, 10:12 Przeszukałem całe internety i nie mogę znaleźć... czy ktoś ma może zasady do map Belgium i South America? Znalazłem tylko skróty nowych zasad/mechanik wprowadzonych na tych mapach (http://www.ageofsteammaps.com/), ale nie obejmują one np. przygotowania gry i nie wyjaśniają zbyt dokładnie wszystkiego. Będę mega wdzięczny za pomoc :).
Akurat robiłem niedawno redraw South America. Na stricte instrukcję nie natrafiłem nigdzie, ale z tego co udało mi się ustalić:

SETUP
- La Paz 4 kostki, Santiago 3 kostki, reszta miast 2 kostki
- usuwasz z gry New City B
- gdy wylosujesz dla Buenos Aires niebieską kostkę (kolumna brąz 4) odkładasz ją do worka i ciągniesz na nowo.

AKCJE:
- nie ma Turn Order
- jest akcja El Presidente

BUDOWA:
- Góry kosztują 6

TRANSPORT:
- jak kostka zaczyna/kończy/przejeżdża przez Buenos Aires, musisz zapłacic 1 dolar. Jeśli ktoś wybrał El Presidente - to temu graczowi. Jeśli nie - do banku. Jak nie masz kasy - tracisz przychód na torze, gracz El Presidente dostaje 1 z banku.

GOODS GROWTH:
- poza standardowymi rzutami, dla Buenos Aires dociągasz 1 kostkę z worka w każdej fazie
- jak dociągniesz niebieską kostkę dla Buenos Aires odkładasz ją do worka i ciągniesz na nowo.

To chyba tyle.
19Kamil94
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times

Post autor: 19Kamil94 »

Może nietypowe pytanie ale może ktoś się znajdzie (nie wiem czy pytam o to w dobrym miejscu).

Czy jest ktoś kto posiada rozszerzenie nr 2 i chciałby się pozbyć mapy dla dwóch graczy - Szkocja. Byłbym chętny odkupić ewentualnie mogę się zamienić za którąś z map z rozszerzenia nr 1
ckbucu

Jakby co ta Szkocja jest dostępna w wersji PnP, co prawda nie w stylu O’Toole ale podobnym. Można sobie ją wydrukować na 2 kartkach a4
19Kamil94

ckbucu pisze: 26 sty 2025, 20:50 Jakby co ta Szkocja jest dostępna w wersji PnP, co prawda nie w stylu O’Toole ale podobnym. Można sobie ją wydrukować na 2 kartkach a4

Tak wiem, ale właśnie ten wydruk na dwóch kartkach A4 kłuje mnie w oczy 😅 chciałbym mieć to w ładnym wydaniu, na kartonie a nie rozjeżdżających się kartkach
Awatar użytkownika
warlock

Laminujesz, wycinasz dwie połówki, podklejasz od spodu taśmą (wzdłuż) i masz piękną składaną planszę ;). Moja Szkocja wygląda tak:
Obrazek
19Kamil94

Laminowałeś całość razem, czy każdą stronę oddzielnie i łączyłeś taśmą?
Awatar użytkownika
warlock

Wszystko na osobnych kartkach ;).
ckbucu

Ja nawet nie laminuje, drukuje na matowym papierze foto 200g, jest bardziej sztywny niż zwykły papier. A nawet jak mi sie coś z tą mapą stanie, to wydrukuje raz jeszcze :)
Spoiler:
okon
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Post autor: okon »

Witam mam pytanie grałem ostatnio pierwszy raz w 5 osób i gra mi sie podobała . Rozważam zakup ale najważniejszym czynnikiem decydującym o kupnie danego tytułu jest dla mnie to jak gra wypada na 2 osoby. Jak oceniacie ją w takiej konfiguracji na bgg pełno negatywnych opinij na temat grania w 2 osoby ??
Awatar użytkownika
warlock

okon pisze: 21 lut 2025, 22:29 Witam mam pytanie grałem ostatnio pierwszy raz w 5 osób i gra mi sie podobała . Rozważam zakup ale najważniejszym czynnikiem decydującym o kupnie danego tytułu jest dla mnie to jak gra wypada na 2 osoby. Jak oceniacie ją w takiej konfiguracji na bgg pełno negatywnych opinij na temat grania w 2 osoby ??
Musisz mieć mapę Szkocji, wtedy na dwie osoby jest ekstra ;). Niewiele wcześniej w tym wątku jest rozmowa na ten temat.
Awatar użytkownika
Yooreck

Kwestia gustu… ja grałem Szkocję i Great Britain i dla mnie było po prostu ok. Zdecydowanie wolę na 3-6 osób.

Moja kolekcja
okon
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Post autor: okon »

Kurcze co jak co gra + dodatek z mapą szkocji ponad 6 paczek ahhhhh. Trochę zaporowo czemu to takie drogie
Awatar użytkownika
siepu

okon pisze: 21 lut 2025, 22:29 Witam mam pytanie grałem ostatnio pierwszy raz w 5 osób i gra mi sie podobała . Rozważam zakup ale najważniejszym czynnikiem decydującym o kupnie danego tytułu jest dla mnie to jak gra wypada na 2 osoby. Jak oceniacie ją w takiej konfiguracji na bgg pełno negatywnych opinij na temat grania w 2 osoby ??
Zajrzyj do wątku, jest o tym dyskusja dosłownie przed chwilą. Ja odradzam.
19Kamil94

My gramy na dwie osoby. Szkocję mam wydrukowaną, dokupiłem mapę Jamajka. Ostatnio udało się w promocji kupić pierwszy dodatek tam również jest ciekawa mapa na 2 graczy. Mam wydrukowaną jeszcze jedną, w tym momencie nie pamiętam nazwy. Ogółem na więcej osób jest lepszą grą, ale czasem na dwie osoby zagramy i na wyżej wymienionych mapach jest przyjemnie
ckbucu

Jak mam się wypowiedzieć co do samej gry na 2 osoby, to są mapy które dają dużą frajdę grając w takim składzie - wspomniana Szkocja, Alpha Centauri, Jamaica, Alabama Railways. Ja zrobiłem i wydrukowałem też Beligum and Luxembourg ze Steam (grając z produkcją ze Steama), która jest świetna. Mi i żonie taka rozgrywka się bardzo podoba. W oficjalnych dodatkach będzie też chyba Seattle Metro działało fajnie na 2 osoby (grałem tylko solo) i Death Valley.
Ja w AoS gram nawet solo, są fajne do tego mapy i traktuję to jako ciekawą łamigłówkę.
Jako gry na 2 osoby, z odpowiednimi mapami, nawet nie tyle co bym nie odradzał tej gry, co bym nawet zachęcał - jeśli ktoś polubi ten tytuł, to nie widzę, czemu miałby się źle przy nim bawić.
To, że gra działa lepiej na więcej osób to oczywiste.
Natomiast jako produkt, tę wersję nową, kupując tylko do grania 2 - osobowego stanowczo odradzam. Wydawanie 300+ na tytuł, który w podstawce ma tylko jedną mapę 2-osobową i 80% zawartości jest skupiona tylko na rozgrywki na więcej osób mija się z celem. Można dokupić dodatki, ale to wciąż - 1 mapa na 6-7 z dodatku będzie przeznaczona na 2 osoby, o cenach dodatków nie wspomnę. W tej cenie znajdziesz ze 2 inne gry, które są lepiej dostosowane do rozgrywek 2-osobowych. PnP ratuje trochę tę sytuację, ale nie wszystko znajdziesz dostępne w takiej formie w necie.
annak2
Has thanked: 64 times
Been thanked: 2 times

Post autor: annak2 »

Z lektury poprzednich wpisów wynika, że jedną z najlepszych map na dwie osoby jest Szkocja. Jeśli chodzi o samodzielny wydruk - którą z wersji polecacie? Czy np. ta (w wariancie V2) będzie OK?
Awatar użytkownika
Zerthin
Has thanked: 123 times
Been thanked: 77 times

Post autor: Zerthin »

annak2 pisze: 26 lut 2025, 22:17 Z lektury poprzednich wpisów wynika, że jedną z najlepszych map na dwie osoby jest Szkocja. Jeśli chodzi o samodzielny wydruk - którą z wersji polecacie? Czy np. ta (w wariancie V2) będzie OK?
Jest bardzo ładna (jak na AoS ;) )
Sporo fajnych map znajdziesz też tutaj (łącznie z całą kategorią 2 graczy'
https://artisticoutlaw.com/sundry/redrawn/age-of-steam
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 533 times
Been thanked: 1219 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Portal Games uruchomił przedsprzedaż dodatków do AoS ( Vol. 2,3 i 4). Zamówienia są zbierane do 13.04.2025, a wysyłka planowana jest na maj 2025.

Obrazek
🚅 Volume II to kolejne 7 map do gry:
- Portugalia,
- Włochy,
- Seattle Metro,
- Szkocja,
- Wielka Brytania,
- Texas, Nowy Meksyk i Oklahoma,
- 1890 Berlin.
🚅 Volume III to z kolei 6 map:
- Disco Inferno,
- Lincoln Funeral Car,
- Południowe Chiny,
- Osaka,
- Pacific Electric,
- Sweden Recycling.
🚅 Volume IV przynosi 7 map:
- Anglia,
- Bałkany,
- Trisland,
- Ukraina,
- Blizzard of '77,
- Karolina Południowa,
- Dolina Śmierci.
Każde z rozszerzeń możecie zakupić w cenie 279,95 zł.
Przedsprzedaż: https://sklep.portalgames.pl/kategoria/przedsprzedaze/
źródło: Planszowe Newsy.

Cena polskiego Vol 1 jest na poziomie 380 zł w sklepie Portalu

Rozbudowałbym podstawkę o mapy na 3-4 osoby. Czy warto pokusić się o jakiś Vol?
Awatar użytkownika
Yooreck

Ja chyba z tych najbardziej lubię V3, ale ogólnie to warto wszystkie ;)

Najlepiej zobacz sobie w tym pliku, co Ci pasuje na ilu graczy: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... eq9fY/edit

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
siepu

Spoiler:
Na 3 osoby z tych map świetna jest Osaka, potwierdzam że zestaw 3 ogólnie ok. Mam jeszcze do ogrania Portugalię, wydaje się ok, szkoda że to jedyna ciekawa mapa ze swojego zestawu.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2025, 07:16 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: CYTOWANIE
ODPOWIEDZ