Eclipse - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
chrystia2n

Re: Eclipse

Post autor: chrystia2n »

Cześć Wszystkim, do niedawna instrukcja po polsku była dostępna na rebel (https://www.rebel.pl/repository/files/i ... clipse.pdf) jednak już nie jest. Czy ma ktoś ją może ściągniętą i może użyczyć?
Edit:
Jest teraz dostępna pod linkiem:
https://files.rebel.pl/files/instrukcje/Eclipse.pdf
StanleyStone

Re: Eclipse (Touko Tahkokallio)

Post autor: StanleyStone »

Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak grać w tę grę na 9? (dla tylu graczy mata przewiduje miejsce).
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1130 times

Re: Eclipse: Second Dawn for the Galaxy (Touko Tahkokallio)

Post autor: brazylianwisnia »

StanleyStone pisze: 03 maja 2021, 19:06 A mógłby ktoś wytłumaczyć jak grać na 9 osób? (tyle przewiduje mata).
Beda dodatki to będzie mozna grac.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
puciek2

Shadow of the rift

Post autor: puciek2 »

Rasa Pixies Unity
1. czy konwersja statku podczas akcji build jest wykonywana dodatkowo i można zarówno konwertować jak i budować czy trzeba wybrać
konwersja albo budowa ?
2. czy konwersja statku/ów podczas akcji build może się odbywać na innym/innych hexach niż akcja buld ? Czy może się odbywać na hexach innych graczy/obcych ? Czy może dotyczyć spinowanych statków ?
3. Czy Pixies mogą używać i bodować orbitale ?
4. Czy można konwertować statki bez budowy statków ? Tznaczy wybrać tylko konwersję bez faktycznej budowy statku ?
5. Rift cannon. Czy obrażenia we własne statki można przydzielać tylko na hexsie gdzie właśnie oddano strzał z Rift cannon czy może można przydzielać także do własnych statków na innych hexach ?
dannte
Has thanked: 125 times
Been thanked: 552 times

Re: Shadow of the rift

Post autor: dannte »

puciek2 pisze: 25 lut 2025, 03:53 Rasa Pixies Unity
Nie Pixies tylko Pixys! To nie są rusałki!
puciek2 pisze: 25 lut 2025, 03:53 1. czy konwersja statku podczas akcji build jest wykonywana dodatkowo i można zarówno konwertować jak i budować czy trzeba wybrać
konwersja albo budowa ?
Dodatkowo, wiele razy na akcję - tak długo jak Cię stać.
puciek2 pisze: 25 lut 2025, 03:53 2. czy konwersja statku/ów podczas akcji build może się odbywać na innym/innych hexach niż akcja buld ? Czy może się odbywać na hexach innych graczy/obcych ? Czy może dotyczyć spinowanych statków ?
Nie ma ograniczeń - jedyne ograniczenie to konwersja musi zachodzić w obrębie tego samego hexa (bez przenoszenia/pożyczania statków).
puciek2 pisze: 25 lut 2025, 03:533. Czy Pixies mogą używać i bodować orbitale ?
Oczywiście (po rozwinięciu technologii). Nie mogą tylko budować Baz Gwiezdnych.
puciek2 pisze: 25 lut 2025, 03:534. Czy można konwertować statki bez budowy statków ? Tznaczy wybrać tylko konwersję bez faktycznej budowy statku ?
Każda aktywacja budowy jest opcjonalna - możesz wybrać akcję budowy nawet jak nie stać Cię na nowy statek.
puciek2 pisze: 25 lut 2025, 03:535. Rift cannon. Czy obrażenia we własne statki można przydzielać tylko na hexsie gdzie właśnie oddano strzał z Rift cannon czy może można przydzielać także do własnych statków na innych hexach ?
Tylko na hexie który uczestniczy w ataku i tylko w statki wyekwipowane w Rift Cannon.
puciek2

dannte pisze: 25 lut 2025, 08:40
puciek2 pisze: 25 lut 2025, 03:53
...

Dzięki
puciek2 pisze: 25 lut 2025, 03:535. Rift cannon. Czy obrażenia we własne statki można przydzielać tylko na hexsie gdzie właśnie oddano strzał z Rift cannon czy może można przydzielać także do własnych statków na innych hexach ?
Tylko na hexie który uczestniczy w ataku i tylko w statki wyekwipowane w Rift Cannon.
puciek2 pisze: 25 lut 2025, 03:53 Tutaj się raczej nie zgodzę moim zdaniem w dowolny własny statek na hexie wcale nie musi mieć rift cannona ani uczestniczyć w walce. np. poniżej z instrukcji
"Deal one damage to any one of your Ships in the hex."
dannte

puciek2 pisze: 25 lut 2025, 17:23
dannte pisze: 25 lut 2025, 08:40
Tutaj się raczej nie zgodzę moim zdaniem w dowolny własny statek na hexie wcale nie musi mieć rift cannona ani uczestniczyć w walce. np. poniżej z instrukcji
Ok, po pierwsze: jesteś w wątku z pytaniami o zasady, nie o opinie i house rule'y - ale to twoja gra, graj jak chcesz.
Po drugie: jakie statki na hexie mogą nie uczestniczyć w walce, skoro bitwa jest zawsze rozgrywana per hex? Moje doprecyzowanie dotyczyło innych statków z Rift Cannon, które są gdzieś indziej na planszy - one się nie liczą.
Po trzecie: moja odpowiedź jest zgodna z regułami, nie użyłem słów "chyba" ani "wydaje mi się", więc nie wiem z czym dokładnie się nie zgadzasz. Nie wiem skąd jest twój cytat, ale ja bazuję na tym: https://www.lautapelit.fi/files/Online% ... es_web.pdf
czyli:
deal one damage to one of your Ships with Rift weapons in the battle
czyli dokładnie tak jak napisałem:

dannte pisze: 25 lut 2025, 08:40 Tylko na hexie który uczestniczy w ataku i tylko w statki wyekwipowane w Rift Cannon.
Po czwarte, celowo też użyłem określenia "w ataku" zamiast "w walce", bo chociaż instrukcja mówi tylko o walce, a ani słowem nie wspomina atakowania populacji, to jednak ta broń także może zostać użyta do atakowania populacji (jak każda inna) i tutaj to już podlega interpretacji jak chcesz rozpatrzeć taki atak (ale zgodnie z regułami musisz naraz zaatakować wszystkimi dostępnymi statkami i rozpatrzeć własne obrażenia możliwie najniekorzystniej).
puciek2

dannte pisze: 27 lut 2025, 17:45
puciek2 pisze: 25 lut 2025, 17:23
dannte pisze: 25 lut 2025, 08:40 Tylko na hexie który uczestniczy w ataku i tylko w statki wyekwipowane w Rift Cannon.
Tutaj się raczej nie zgodzę moim zdaniem w dowolny własny statek na hexie wcale nie musi mieć rift cannona ani uczestniczyć w walce. np. poniżej z instrukcji
...
Nie wiem skąd jest twój cytat, ale ja bazuję na tym: https://www.lautapelit.fi/files/Online% ... es_web.pdf
czyli:
deal one damage to one of your Ships with Rift weapons in the battle
czyli dokładnie tak jak napisałem:
puciek2 pisze: Pokój brat, to o czym pisałem jest z https://boardgamegeek.com/filepage/1225 ... f-the-rift
czyli z pierwszej edycji wygląda na to że druga to zmieniła. Dzięki.
Po czwarte, celowo też użyłem określenia "w ataku" zamiast "w walce", bo chociaż instrukcja mówi tylko o walce, a ani słowem nie wspomina atakowania populacji, to jednak ta broń także może zostać użyta do atakowania populacji (jak każda inna) i tutaj to już podlega interpretacji jak chcesz rozpatrzeć taki atak (ale zgodnie z regułami musisz naraz zaatakować wszystkimi dostępnymi statkami i rozpatrzeć własne obrażenia możliwie najniekorzystniej).
puciek2 pisze: OK
d0man
Has thanked: 15 times
Been thanked: 15 times

Re: Eclipse - pytania i wątpliwości

Post autor: d0man »

Czy bazy gwiezdne są strukturami i dotyczy ich limit budowy 1 na sektor?
Wspólna cecha baz i struktur to wymóg technologii, ale przy opisie aukcji budowy nie jest wymieniona gdy jest mowa o limicie dla struktur typu monolit i orbitali

Czyli może jednak bez limitu jak statki, którymi też w sumie nie są...
dannte

d0man pisze: 17 cze 2025, 08:41 Czy bazy gwiezdne są strukturami i dotyczy ich limit budowy 1 na sektor?
Wspólna cecha baz i struktur to wymóg technologii, ale przy opisie aukcji budowy nie jest wymieniona gdy jest mowa o limicie dla struktur typu monolit i orbitali

Nie są strukturami, nie ma limitu. Tak samo przywiązują statki przeciwnika jak pozostałe typy statków.
skoscisty
Has thanked: 5 times
Been thanked: 25 times

Post autor: skoscisty »

d0man pisze: 17 cze 2025, 08:41 Czy bazy gwiezdne są strukturami i dotyczy ich limit budowy 1 na sektor?

Autorzy na BGG napisali, że bazy gwiezdne są statkami, które nie posiadają silników i tak je należy traktować. Zatem w sektorze może ich być więcej niż jedna.
ODPOWIEDZ