Agricola (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Re: Agricola (Uwe Rosenberg)

Post autor: eveni »

Agricola w pięknym wydaniu - biorę od razu :D
Awatar użytkownika
DziejopisWawel
Has thanked: 207 times
Been thanked: 38 times

Post autor: DziejopisWawel »

sgor pisze: 04 lut 2025, 16:07 Lub „O mój zboże!” w wersji super delux ;)
Wiem że będę teraz "you must be fun at the parties" jak to się mówi po angielsku ale w oryginalnym tytule "O mój zboże" zamiast zboża jest towar. Myślę że lepiej on oddaje charakter gry w której zboże jest tylko jednym z towarów właśnie, podczas gdy w Agricoli jest istotnym elementem żywienia swojej rodziny które musimy przeprowadzić co jakiś czas by nie musieć żebrać i dostać negatywnych punktów. (wybaczcie jeżeli zboże nie jest optymalnym elementem do zapewnienia żywności w większości gier ale prosem w tą grę nie jestem więc może mi się źle wydawać). Stąd też wydaje mi się że łan zboża namalowany na tle zwykłych wiejskich chat a nie wyspecjalizowanych budynków jak w O mój zboże bardziej sugerują Agricolę niż tą drugą grę.
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Tak, zboże jest najbardziej efektywnym sposobem karmienia w Agricoli, kiedyś czytałem gdzieś nawet dokładne wyliczenia w tym temacie.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 128 times
Been thanked: 302 times

Post autor: Niewodnik »

Mevlex pisze: 04 lut 2025, 15:14
BartP pisze: 04 lut 2025, 11:08 Niesamowite, bo dla mnie Agricola to top topów, a Terraformacja Marsa to wzruszenie ramion.
https://www.facebook.com/share/159S7wsq ... tid=WC7FNe

No i jak to zboże to nie jest Agricola to nie wiem :)
W niezłym zugzwangu jestem. Albo wyjdzie Agricola i będę zawiedziony, że wyszła kijowa, albo wyjdzie świetna i będę żarł gruz przez miesiąc, żeby zmieścić w budżecie.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 375 times
Been thanked: 413 times

Post autor: tomb »

Trzeba będzie płacić, jak za zboże :mrgreen:
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 149 times

Post autor: Grellenort »

To musi być to. Czemu? Bo miesiąc temu skompletowałem sobie talie C,D oraz E.

A zawsze gdy się porządnie w coś okupię, to chwilę później jest dodruk lub nowa, odpicowana wersja :lol:
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 421 times
Been thanked: 670 times

Post autor: bogas »

Grellenort pisze: 04 lut 2025, 20:49 To musi być to. Czemu? Bo miesiąc temu skompletowałem sobie talie C,D oraz E.

A zawsze gdy się porządnie w coś okupię, to chwilę później jest dodruk lub nowa, odpicowana wersja :lol:
Rozumiem, że masz wszystko w wersji EN, łącznie z podstawką? Ewentualnie masz nadmiar wolnego czasu i zrobiłeś tłumaczenie talii C, D i E 8) Opcja trzecia z pomieszaniem podstawki PL z taliami EN wydaje się mocno karkołomnym przedsięwzięciem. Marnowanie mocy przerobowych na rozkminianie, o które akcje albo o jakie inne małe usprawnienie w tekście na karcie może się rozchodzić, zabiłoby płynność gry, czas gry i po prostu całą przyjemność z gry.
W kalambury z grafiki AR nie będę się bawił, ale nie wierzę żeby brali się za taką popierdółkę jak "O mój zboże". Co oni mieli by tam odpimpować?
sgor
Has thanked: 87 times
Been thanked: 83 times

Post autor: sgor »

bogas pisze: 04 lut 2025, 23:04 W kalambury z grafiki AR nie będę się bawił, ale nie wierzę żeby brali się za taką popierdółkę jak "O mój zboże". Co oni mieli by tam odpimpować?
Przecież to był…
Spoiler:
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 421 times
Been thanked: 670 times

Post autor: bogas »

sgor pisze: 04 lut 2025, 23:23
bogas pisze: 04 lut 2025, 23:04 W kalambury z grafiki AR nie będę się bawił, ale nie wierzę żeby brali się za taką popierdółkę jak "O mój zboże". Co oni mieli by tam odpimpować?
Przecież to był…
Spoiler:
Twój żart załapałem, ale później ktoś robił rozkminę, że to jednak chyba nie będzie "O mój zboże", bo coś tam... Także nie o Twój wpis chodziło. Chyba, że ten drugi też był żartem, ale to już nie mój level chyba, albo za dużo kawy dzisiaj wypiłem. Nieważne. Pewno odpicują Agricolę i tylko pytanie, którą wersję?
Awatar użytkownika
Grellenort

bogas pisze: 04 lut 2025, 23:04 Opcja trzecia z pomieszaniem podstawki PL z taliami EN wydaje się mocno karkołomnym przedsięwzięciem. Marnowanie mocy przerobowych na rozkminianie, o które akcje albo o jakie inne małe usprawnienie w tekście na karcie może się rozchodzić, zabiłoby płynność gry, czas gry i po prostu całą przyjemność z gry.
Dokładnie na tę opcję postawiłem i zaręczam iż nie ma najmniejszego problemu ze sprzężeniem angielskich kart i polskiej planszy. W Agricolę i tak gramy tylko w duecie i początkowe ustalenia co jest co nie przeszkadzały. A z takimi kartami jak Lover, powiększajacy rodzinę pomimo braku miejsca w zamian za coś do żarcia... cóż, ta gra zaczęła opowiadać nowe historie :D
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 128 times
Been thanked: 302 times

Post autor: Niewodnik »

Ech ci gracze z nową Agricolą, którzy Kochanka muszą odkrywać z angielskich decków...
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1218 times
Been thanked: 2372 times

Post autor: warlock »

No to jedziemy - Agricola w edycji specjalnej od Awaken Realms :D.
Obrazek
https://gamefound.com/en/projects/awake ... ject-story
"This definitive edition, created in collaboration between Lookout Games and Awaken Realms, includes all previously released expansions and introduces Irrigations, a brand-new expansion that challenges players to manage water resources to sustain and grow their farms."
Tylko dla mnie bez Klemensa to już nie to samo :( #dziaders
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 662 times
Been thanked: 565 times

Post autor: eveni »

Świetna informacja :D już czekam na zamówienie zbiorowe.
Awatar użytkownika
Chudej
Has thanked: 371 times
Been thanked: 358 times

Post autor: Chudej »

Niewiele pokazali, ale ciężko byłoby zrobić to brzydziej :P Ja zostanę przy swoim Klemensowym egzemplarzu, bo i tak rzadko w to gram, ale mam nadzieję że chociaż coś poprawią z tym koszmarnym dokładaniem surowców. Ostatnio grając z żoną zamieniliśmy znaczniki surowców na kostki, których używaliśmy jako counterów do Horroru w Arhkam LCG i grało się duużo wygodniej.
Awatar użytkownika
Grellenort

Aż nie wierzę co czytam - jeśli któryś z dotychczasowych remake'ów rzeczywiscie miał sens estetycznie, to właśnie ten :D Jako posiadacz poprzedniej wersji z dodatkami sprzedam to powodujace odruchy wymiotne cholerstwo bez żalu, jeśli tylko cena nowej wersji nie zmiecie mnie z planszy :p
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 293 times
Been thanked: 312 times

Post autor: Scamander »

E tam odświeżona Agricola, jak zobaczyłem ten wariant Agricola + survival postapo z zombiakami to padłem :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

aż chce się człowiek zapytać: "kto marzy o plastikowych owcach?" 8)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2025, 19:28 przez tomp, łącznie zmieniany 1 raz.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 306 times
Been thanked: 63 times

Post autor: brutusss »

Spoiler:
Figurki zombie-owieczek? :D

A tak serio, nie kumam czemu to ma osobną kampanię zamiast dołączyć do klasycznej jako dodatek.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2025, 20:52 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Awatar użytkownika
Grellenort

Bo plastiku pewno będzie jak w Zombiecide. Ale jeśli opcja z okładki będzie w grze i faktycznie będzie mozna jakimś Claasem czy New Hollandem zżąć paru martwiaków... to chyba czeka mnie miesiąc o chlebie i wodzie :D
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 70 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

brutusss pisze: 27 lut 2025, 19:26 A tak serio, nie kumam czemu to ma osobną kampanię zamiast dołączyć do klasycznej jako dodatek.
Bo to nie jest dodatek, tylko osobna gra: https://boardgamegeek.com/boardgame/440 ... ad-harvest

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 102 times
Been thanked: 50 times

Post autor: Luk83bb »

Czy dodatek Torfowisko zmieści mi się do podstawki? Nie lubię trzymać osobno dodatku i osobno podstawki, aż w takim stopniu, że nawet jak dodatek jest dobry to raczej odpuszczę jak nie wejdzie:)
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 964 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Irka »

To raczej niemożliwe bez specjalnego insertu. Był jakiś jeden na Etsy, ale link już nie działa (Abizaas wspomniał, że można by wydrukować z plików).
Zobacz 3 starsze posty, począwszy od tego: viewtopic.php?p=1588120#p1588120
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1218 times
Been thanked: 2372 times

Post autor: warlock »

Luk83bb pisze: 04 mar 2025, 21:36 Czy dodatek Torfowisko zmieści mi się do podstawki? Nie lubię trzymać osobno dodatku i osobno podstawki, aż w takim stopniu, że nawet jak dodatek jest dobry to raczej odpuszczę jak nie wejdzie:)
Wszystko Ci się zmieści, ja mam jeszcze talię graczy do tego ;). Ale gwarantuję to tylko przy założeniu, że nie koszulkujesz kart. Przy czym naprawdę zachęcam do nie koszulkowania Agricoli, te karty są niezniszczalne, mimo że mogą się wydawać cienkie ;).
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 964 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Irka »

@warlock - jeśli możesz to wstaw zdjęcia :)
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 102 times
Been thanked: 50 times

Post autor: Luk83bb »

Koszulkuję stety, niestety...pokrywka lekko może się unosić, ale lekko. No niestety liczę się z miejscem, aż na tyle, że jak nie wejdzie to zostawiam w folii i idzie na sell...:(. Fanem dokupowania insertów za cenę gry też nie jestem, zawsze posiłkuje się pojemniczkami, pudełkami na śrubki.
@warlock jeśli Tobie się zmieściły z dwoma dodatkowymi taliami bez koszulek to może mi wejdą karty w zwykłej sloyce...wrzuć zdjęcie.
ODPOWIEDZ