Planszowe nagrody w konkursie Szaradzistów

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Tewam
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times

Planszowe nagrody w konkursie Szaradzistów

Post autor: Tewam »

Uszanowanie,
poproszono mnie bym pomógł wybrać jakieś planszówki do puli nagród w lokalnym konkursie szaradziarskim. (krzyżówki, jolki, szyfrogramy itp)

Wolałbym uniknąć banałów typu Scrabble (czy też polskiej edycji zwanej "Szarady"), a najchętniej skorzystałbym z którejś z lutowych promocji. Myślałem o "Gra w zielone!" w aleplanszówkach oraz THE GAME (nic prostszego) dla wszystkich miejsc, ale do tego chętnie dodałbym coś indywidualnego.

Z promocji LuckyDucków patrzyłem, że możnaby złapać puzzlegendy też jako taki fillerek, ale wciąż brak mi mięska.

Zapewne gry poruszające się wokół gier słownych byłyby najlepsze tematycznie. Szkoda, że Paperback jest poza drukiem :<

Jeżeli macie jakieś propozycje to nie wahajcie się ich użyć w tym temacie @_@
Poszukuję gier > Chyba żadnej :f
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Planszomania 10%, Rebel 6%
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1296 times
Been thanked: 304 times

Re: Planszowe nagrody w konkursie Szaradzistów

Post autor: JollyRoger90 »

Hmm może jako nagrody to wziąć, nic co jest związane z szaradami, żeby poszerzyć horyzonty?

Może jakieś abstrakciki? U kaczek można rzucić okiem na Piramido albo Point City.
Na lutowej promocji, poza grą w zielone, to pomyślałbym nad Trek12, Memento Mori albo Konspiracja: Uniwersum Abyss.

Jeśli zależałoby Ci juz nad czymś w klimacie szarad, to ta gra w zielone będzie pasować.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 541 times
Been thanked: 1592 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Tewam pisze: 25 lut 2025, 12:32 konkursie szaradziarskim. (krzyżówki, jolki, szyfrogramy itp)
Mimo "szaradziarstwa" w nazwie, konkurs może z szaradami nie mieć nic wspólnego. Z opisu wygląda to raczej na konkurs rozwiązywania krzyżówek (bo jolka jest rodzajem krzyżówki, a szyfrogram też polega na wpisywaniu liter w kratki). Jeżeli więc miałoby to być coś bezpośrednio z tematyką konkursu związane, to raczej powinna to być gra słowna.
Tewam pisze: 25 lut 2025, 12:32 Wolałbym uniknąć banałów typu Scrabble
Zwykłe Scrabble to faktycznie banał ale może karciana wersja? Albo inna gra z literami np. Tik tak bum
Awatar użytkownika
Tewam

JollyRoger90 pisze: 25 lut 2025, 13:20 Hmm może jako nagrody to wziąć, nic co jest związane z szaradami, żeby poszerzyć horyzonty?

Może jakieś abstrakciki? U kaczek można rzucić okiem na Piramido albo Point City.
Na lutowej promocji, poza grą w zielone, to pomyślałbym nad Trek12, Memento Mori albo Konspiracja: Uniwersum Abyss.

Jeśli zależałoby Ci juz nad czymś w klimacie szarad, to ta gra w zielone będzie pasować.
Memento mori to dobry pomysł, tyle, że to starsze osoby z reguły i nie wiem czy się ucieszą z widoku takiej okładki :D
Ogólnie propozycje nie muszą być na żadnej promocji, ale budżet jest umiarkowany.
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 407 times
Been thanked: 340 times

Post autor: Seraphic_Seal »

A może jakieś roll & write? Jakoś mi się z krzyżówkami itp kojarzą
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
agt
Has thanked: 893 times
Been thanked: 490 times

Post autor: agt »

Tewam pisze: 25 lut 2025, 13:55 Memento mori to dobry pomysł, tyle, że to starsze osoby z reguły i nie wiem czy się ucieszą z widoku takiej okładki :D
A można prosić o bliższe określenie odbiorców? Bo ja jakoś myślałam, że chodzi o dzieci. :)
No i jakie jest prawdopodobieństwo, że już grali/grają w gry planszowe, czyli mają jakieś doświadczenie?
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 448 times

Post autor: itsthisguyagain »

A dlaczego nie gra logiczna, gdzie z niepełnych informacji należy wywnioskować rozwiązanie gry? Moim zdaniem najlepszy reprezentant tego gatunku to Kryptyda.
Awatar użytkownika
Tewam

Reasumując nagrody zostały wybrane. Jako, że mistrzostwa jeszcze się nie odbyły to nie mogę całej listy zdradzać, ale powiem, że mamy grę słowną z wydanictwa Lucrum, Rebel oraz wszystko dosypane grami wydawnictwa Lucky Duck Games (+ jedna z Lucrum :P).

Grupą docelową są raczej dorośli 40-60 lat. Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ