Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.
Re: Na jakie gry czekamy lub chcemy kupić w 2025 r.
Nie wiem co się jeszcze pojawi w 2025, ale plany zakupowe aż nazbyt ambitne (moim skromnych zdaniem).
1. Anachrony.
2. Daitoshi.
3. Galactic Cruise.
4. Speakeasy.
5. SETI.
6. Civolution.
7. Dune Imperium - Bloodlines.
8. Scythe.
To na pewno nie wszystko. Mam też nadzieję, że nie wszystko dotrze w tym roku, bo niektóre tytuły mogą być drogie.
1. Anachrony.
2. Daitoshi.
3. Galactic Cruise.
4. Speakeasy.
5. SETI.
6. Civolution.
7. Dune Imperium - Bloodlines.
8. Scythe.
To na pewno nie wszystko. Mam też nadzieję, że nie wszystko dotrze w tym roku, bo niektóre tytuły mogą być drogie.
- lukiroo
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 51 times
Jako że już większa część wydawców odsłoniła swoje karty na 2025, małe podsumowanie tego co przykuło moją uwagę i chciałbym kupić w tym roku.
Galakta: March of the Ants, Tiny Epic Pirates
LDG: Heredity, Final Girl 2 (być może)
Trefl: Hens
Portal: dodatkowe karty do Godfathera
Rebel: -
Czacha: -
GCU: wspieraczka Diablo (o ile sie pokaże)
Galakta: March of the Ants, Tiny Epic Pirates
LDG: Heredity, Final Girl 2 (być może)
Trefl: Hens
Portal: dodatkowe karty do Godfathera

Rebel: -
Czacha: -
GCU: wspieraczka Diablo (o ile sie pokaże)
Cos o tym wiecej wiadomo? Z podobnych projektow czekam na Hellbringer ale to jest praktycznie czysta karcianka. Tak samo Hell czerpie inspiracje z diablo i tu juz jest bardziej klasyczny DC.
- lukiroo
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 51 times
Nic, jedyne ogłoszenie to że gra jest "in development" i póki co nie mają nic do podzielenia się.Wildcard pisze: ↑21 lut 2025, 12:40Cos o tym wiecej wiadomo? Z podobnych projektow czekam na Hellbringer ale to jest praktycznie czysta karcianka. Tak samo Hell czerpie inspiracje z diablo i tu juz jest bardziej klasyczny DC.
Pod koniec roku ma być wspieraczka (dodruk) Hellbringera wraz z nowym dodatkiem.
-
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 317 times
Niestety, dużo tego finalnie wychodzi, więcej niż się spodziewałem.
Już kupione:
1) Wiedzmin karciany (Go On Board)
2) Lords of Heaven 2026 (Phalanx)
Pewne zakupy:
3) Bohemians (Portal)
4) Pax Porfiriana (Galakta)
5) Gildia Wielkich Odkrywców (LDG)
Więcej niż prawdopodobne zakupu (prawie pewniaki):
6) Speakeasy (Portal)
7) La Famiglia (Galakta)
Obserwowane, z wysokim ryzykiem zakupy:
Galileo Galilei (Galakta)
9) Mesos (LDG)
Na radarze:
10) Sprit Island (Portal)
11) Anachrony (Portal)
12) Ra (LDG)
Odnotowane, do śledzenia:
13) Dziedzictwo (LDG)
14) Lutnik (LDG)
Realnie, pozycje do miejsca 9 włącznie - wszystke sa praktycznie do zakupu. Z pozycji 10-14 też pewnie wpadnie 1-2 gry. To już 10 sztuk. A gdzie Rebel, Lucrum, Ogry? Na szczęście z Czachą i NK mam w tym roku luz. Ale to nadal 10 gier, stanowczo powyżej planów zakupowych. Nie za zbytno..
Już kupione:
1) Wiedzmin karciany (Go On Board)
2) Lords of Heaven 2026 (Phalanx)
Pewne zakupy:
3) Bohemians (Portal)
4) Pax Porfiriana (Galakta)
5) Gildia Wielkich Odkrywców (LDG)
Więcej niż prawdopodobne zakupu (prawie pewniaki):
6) Speakeasy (Portal)
7) La Famiglia (Galakta)
Obserwowane, z wysokim ryzykiem zakupy:

9) Mesos (LDG)
Na radarze:
10) Sprit Island (Portal)
11) Anachrony (Portal)
12) Ra (LDG)
Odnotowane, do śledzenia:
13) Dziedzictwo (LDG)
14) Lutnik (LDG)
Realnie, pozycje do miejsca 9 włącznie - wszystke sa praktycznie do zakupu. Z pozycji 10-14 też pewnie wpadnie 1-2 gry. To już 10 sztuk. A gdzie Rebel, Lucrum, Ogry? Na szczęście z Czachą i NK mam w tym roku luz. Ale to nadal 10 gier, stanowczo powyżej planów zakupowych. Nie za zbytno..
- Ardel12
- Has thanked: 1354 times
- Been thanked: 2848 times
U mnie weszło do obserwacji, ale w sumie żadnego killera bym był pewny zakupu bez sprawdzenia wcześniej:
Po Galakcie:
- Pax Porfiniara - paxy mi wchodzą bardzo dobrze, tutaj zagram u kumpla, więc jeszcze się zobaczy czy na pewno warto zainwestować kasę.
- Reign of Hades - kampania coop, jakbym mógł przejść obojętnie. Temat do zgłębienia, bo w sumie o grze nic nie słyszałem wcześniej
- The Gang - zależy od ceny, zagrałem raz i było przyjemnie, ale w domu miejsca na gry
Po Kaczkach:
- Thunder Road: Vendetta - na pewno nie kupię na wspieraczce, czekam na retail. Wygląda jak świetna gra dla 3os w domu do lekkiego pogrania z młodym
- Nowy Świt - widziałęm polecajki, na pewno zagrać chcę
- Mistborn - lubię karcianki, ale pojedynkowe mi zwykle nie pasują, więc do oblukania
- Niezwyciężony - czytam komiks obecnie, jestem zaintrygowany, ale czy kolejna gra z kampanią mi jest potrzebna...Pewnie finalnie wleci i wyleci z kolekcji.
Rebel:
- NIC - zero tytułów, które mnie zainteresowały
Ostatnio więcej sprzedaję niż kupuję, więc chociaż wydawcy nie dołożyli mi jakiś tytułów do zakupu(UFF).
Po Galakcie:
- Pax Porfiniara - paxy mi wchodzą bardzo dobrze, tutaj zagram u kumpla, więc jeszcze się zobaczy czy na pewno warto zainwestować kasę.
- Reign of Hades - kampania coop, jakbym mógł przejść obojętnie. Temat do zgłębienia, bo w sumie o grze nic nie słyszałem wcześniej
- The Gang - zależy od ceny, zagrałem raz i było przyjemnie, ale w domu miejsca na gry
Po Kaczkach:
- Thunder Road: Vendetta - na pewno nie kupię na wspieraczce, czekam na retail. Wygląda jak świetna gra dla 3os w domu do lekkiego pogrania z młodym
- Nowy Świt - widziałęm polecajki, na pewno zagrać chcę
- Mistborn - lubię karcianki, ale pojedynkowe mi zwykle nie pasują, więc do oblukania
- Niezwyciężony - czytam komiks obecnie, jestem zaintrygowany, ale czy kolejna gra z kampanią mi jest potrzebna...Pewnie finalnie wleci i wyleci z kolekcji.
Rebel:
- NIC - zero tytułów, które mnie zainteresowały
Ostatnio więcej sprzedaję niż kupuję, więc chociaż wydawcy nie dołożyli mi jakiś tytułów do zakupu(UFF).
- Shodan
- Has thanked: 514 times
- Been thanked: 480 times
Ten rok zapowiada się w zakupy najskromniej od lat. Na liście pewniaków są tylko 2 pozycje (co ciekawe obie od LDG):
Mrok Orleanu na który czekam już od 2 lat i oby szumne zapowiedzi rewolucyjnego systemu dialogów i wyborów nie skończyły się klapą.
Mikromakro kids do pogrania z młodszą córką.
Poza tym czekam na dostarczenie ze wspieraczki TG Kings of ruins oraz Nemesis Retaliation. Czekam jeszcze na zapowiedzi AR może czymś zaskoczą, ale powoli ich propozycje zaczynają rozjeżdżać się z moim gustem.
Na radarze mam Heredity (Dziedzictwo), które ma ciekawy setting, ale poza tym jest dość niewiele informacji i na pewno nie kupię kota w worku. Interesująco wygląda jeszcze lacerdopodobny Galactic Cruise od Portalu, ale może okazać się jednak zbyt ciężki. Poza tym to jest gra z KS więc spodziewam się ceny 300 złotych i więcej.
Cthulhu Dark Providence - jeśli obroni się mechanicznie (bo pierwowzór miał swoje problemy), a Portal zaproponuje atrakcyjnąą cenę.
Edit
Skreślone już odpadły.
Mrok Orleanu na który czekam już od 2 lat i oby szumne zapowiedzi rewolucyjnego systemu dialogów i wyborów nie skończyły się klapą.
Mikromakro kids do pogrania z młodszą córką.
Poza tym czekam na dostarczenie ze wspieraczki TG Kings of ruins oraz Nemesis Retaliation. Czekam jeszcze na zapowiedzi AR może czymś zaskoczą, ale powoli ich propozycje zaczynają rozjeżdżać się z moim gustem.
Cthulhu Dark Providence - jeśli obroni się mechanicznie (bo pierwowzór miał swoje problemy), a Portal zaproponuje atrakcyjnąą cenę.
Edit
Skreślone już odpadły.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2025, 19:25 przez Shodan, łącznie zmieniany 2 razy.
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 21:20 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
PORTAL
Kupię:
- Slay the Spire - kooperacja, deckbuilder, więcej nie trzeba żeby mnie kupić...
Zastanowię się:
- Cthulhu Dark Providence - Ta sama kreska co w CDMD choć gra zupełnie inna mechanicznie, jeśli będzie dobra to z chęcią postawię koło starszego "brata".
KACZKI
Kupię:
- RA (tu oszukane bo stoi już na półce, ale łapałbym tego klasyka gdybym nie miał)
- Gildia Wielkich Odkrywców - wykreślankopodobna gra, pięknie ilustrowana, oby z równie piękną ceną za egzemplarz.
- Zamek Kombo - Zawsze przygarnę małą sprytną karciankę.
- [dodatek] Radlands Kult Chromu - Lubię tę małą karcianeczkę, dodatek zwiększy regrywalność, czekam.
- [dodatek] Halo Wieża Turbulencje - Więcej przelotów, oj taaaak.
Zastanowię się:
- Mistborn - Mam już sporo ulubionych gier pojedynkowych, przyglądam się Mistbornowi, ale nie ma ciśnienia.
- Skyrise - Dużo plastiku, duża cena? Zobaczymy.
- Thunder Road: Vendetta - Raczej overkill cenowy przy tego typu zabawie, ale przemyślę.
- Kotki motki - Na prezent dla siostry, fanki Calico w sam raz.
- Karciana karawana - Mocny znak zapytania, ale chcę sobie przybliżyć temat.
GALAKTA
Kupię:
- Navoria - Wciąż do zbadania, ale wstępnie jestem na tak.
Zastanowię się:
- March of the Ants - Nie mój temat kompletnie, ale jeśli gra się będzie mocno bronić mechanicznie to zaproszę na półkę.
- Kemet - Nie mam aktualnie zbyt dobrego towarzystwa do tego typu gier + mam w zapasie kilka gier z tej kategorii. Raczej pas.
- Transgalactica - Zobaczymy co wyjdzie z tego euraska.
REBEL
Kupię:
- Walczące prowincje - Małe, losowe (kosteczki) area control na 30 minut? Bardzo lubię Las Vegas, Walczące prowincje są odrobinę cięższe, ale wszystko wskazuje na to, że też się polubimy.
Zastanowię się:
- Gwint - Z chęcią przywitałbym na półce coś (dobrego) z uniwersum Wiedźmina.
- FLOE - Everdellopodobne (ilustracyjnie) coś, co przykuwa oko, ale czy to dobra gra? Zobaczymy.
- [dodatek] Tiletum W poszukiwaniu srebra - Jutro gram podstawkę, zastanowię się czy to gra dla mnie i czy potrzebuje dodatku.
- Slay the Spire - kooperacja, deckbuilder, więcej nie trzeba żeby mnie kupić...
- Cthulhu Dark Providence - Ta sama kreska co w CDMD choć gra zupełnie inna mechanicznie, jeśli będzie dobra to z chęcią postawię koło starszego "brata".
KACZKI
- RA (tu oszukane bo stoi już na półce, ale łapałbym tego klasyka gdybym nie miał)
- Gildia Wielkich Odkrywców - wykreślankopodobna gra, pięknie ilustrowana, oby z równie piękną ceną za egzemplarz.
- Zamek Kombo - Zawsze przygarnę małą sprytną karciankę.
- [dodatek] Radlands Kult Chromu - Lubię tę małą karcianeczkę, dodatek zwiększy regrywalność, czekam.
- [dodatek] Halo Wieża Turbulencje - Więcej przelotów, oj taaaak.
- Mistborn - Mam już sporo ulubionych gier pojedynkowych, przyglądam się Mistbornowi, ale nie ma ciśnienia.
- Skyrise - Dużo plastiku, duża cena? Zobaczymy.
- Thunder Road: Vendetta - Raczej overkill cenowy przy tego typu zabawie, ale przemyślę.
- Kotki motki - Na prezent dla siostry, fanki Calico w sam raz.
- Karciana karawana - Mocny znak zapytania, ale chcę sobie przybliżyć temat.
GALAKTA
- Navoria - Wciąż do zbadania, ale wstępnie jestem na tak.
- March of the Ants - Nie mój temat kompletnie, ale jeśli gra się będzie mocno bronić mechanicznie to zaproszę na półkę.
- Kemet - Nie mam aktualnie zbyt dobrego towarzystwa do tego typu gier + mam w zapasie kilka gier z tej kategorii. Raczej pas.
- Transgalactica - Zobaczymy co wyjdzie z tego euraska.
REBEL
- Walczące prowincje - Małe, losowe (kosteczki) area control na 30 minut? Bardzo lubię Las Vegas, Walczące prowincje są odrobinę cięższe, ale wszystko wskazuje na to, że też się polubimy.
- Gwint - Z chęcią przywitałbym na półce coś (dobrego) z uniwersum Wiedźmina.
- FLOE - Everdellopodobne (ilustracyjnie) coś, co przykuwa oko, ale czy to dobra gra? Zobaczymy.
- [dodatek] Tiletum W poszukiwaniu srebra - Jutro gram podstawkę, zastanowię się czy to gra dla mnie i czy potrzebuje dodatku.
- emoprzemoc
- Has thanked: 1130 times
- Been thanked: 338 times
Sezon zapowiedziowy u polskich wydawców dobiega końca, pora więc to jakoś podsumować.
Gwiazdką przy tytule oznaczam spady z zapowiedzi zeszłorocznych (i dawniejszych), choć np. przy Rebelu i ich jesiennej turze zapowiedzi, w większości jednak luźno zapowiedzianych już na 2025, pozwolę sobie pominąć takie oznaczenie. Poza tym - podliczam pudła w każdej kategorii.
Gry z datą wydania w 2025 - już w kolekcji albo w drodze do niej (4 szt.):
Pewniaki (16 szt.):
A. Portal Games (2 szt.):
B. Lucky Duck Games (3 szt.):
C. Galakta (4 szt.):
D. Rebel (0 szt.):
hehe, nic.
E. Lucrum Games (2 szt.):
F. Inni wydawcy (5 szt.):
Niżej bajdurzenie na temat polskich zapowiedzi:
A jeszcze niżej - gry rozważane do kupienia/sprawdzenia, pogrupowane w pięć kolejnych zestawów.
Oczywiście to tylko polskie poletko i świeżynki, a do tego dochodzą światowe premiery, które coraz częściej zdarza mi się w Meplu/Planszostrefie/Planszomanii kupować, jak i gry z lat poprzednich, przecież dopiero co zaliczyliśmy typowy dla Q4 wysyp premier, z którego jeszcze trzeba będzie się wygrzebać.
### edytowane: - dopisek przy Deep Regrets, korekta masy literówek
- dopisanie nowych pewniaków - Wondrous Creatures z dodatkami
Gwiazdką przy tytule oznaczam spady z zapowiedzi zeszłorocznych (i dawniejszych), choć np. przy Rebelu i ich jesiennej turze zapowiedzi, w większości jednak luźno zapowiedzianych już na 2025, pozwolę sobie pominąć takie oznaczenie. Poza tym - podliczam pudła w każdej kategorii.
Gry z datą wydania w 2025 - już w kolekcji albo w drodze do niej (4 szt.):
Spoiler:
A. Portal Games (2 szt.):
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
hehe, nic.
E. Lucrum Games (2 szt.):
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
### edytowane: - dopisek przy Deep Regrets, korekta masy literówek
- dopisanie nowych pewniaków - Wondrous Creatures z dodatkami
Ostatnio zmieniony 26 lut 2025, 09:51 przez emoprzemoc, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 104 times
PEWNIACZKI
1. Andromeda Edge - Lucky Duck Games - no czekam, czekam, czekam, czekam, czekam, czekam, czekam, już nawet bardziej chcę tą grę kupić bo na nią tyle czekam niż, że rzeczywiście chce zagrać
Ale może mi się odwidzi.
2. Arcs - PortalGames - jestem trochę fanboyem Cole Wehrle (Root, JohnCompany, PaxPamir mają specjalne miejsce w moim serduszku) i raczej chciałbym mieć wszystkie gry. Noi sam Arcs jest super grą, taką w której możesz wygrać, mimo że wszyscy Ci dowalili - głupia, losowa, mega agresywna i interakcyjna losowa gra. Pisałem już, że jest losowa? Jedna z największych satysfakcji z wygranych w 2024 swoją drogą - gdy człowiek dostawał tak słabą rękę, że jedyne co mógł to śmiać się.
3. Cloudspire - PortalGames - wsparte zanim ogłoszono polska wersję, zmieniono na GF na PL bo to zawsze więcej chętnych się znajdzie.
4. World Order - [PortalGames[/b] - kolejna gra od twórców Hegemony ale nie będąca Hegemony
Hegemony siadło mi niesamowicie, coś czuje że z tym będzie tak samo.
5. Anachrony - Portal Games - podróże w czasie i nic więcej mi nie trzeba.
6. Małe epickie dinozaury - Galakta - no cóż, jako fanatyk dinozaurów (Dinosaur Island + Dinosaur World na półce, Dinogenics w drodze z gf, Dinosaur Rawr and Raw) i małych epickich nie mogę sobie odmówić kupna kolejnych epickich.
7. Mali epiccy piraci - Galakta - małe epickie, mało miejsca zajmują a może będą fajne. Plus ładnie uzupełnią kolekcje
8 March of the Ants - Galakta - ostatnimi czasy tak mi siadło "Empire of the ants" na PC, że jak słyszę o grze strategicznej z mrówkami to muszę wziąć. Nawet jeśli nie mają nic wspólnego.
No ale zobaczymy za rok czy nadal będę lubił Empire of the ants. Na chwile obecną jakby odpalili przedsprzedaż, to bym wziął.
9. Jak ocalić świat - Lucrum Games - spodobał mi się tytuł, opis. Jedyna zapowiedź LucrumGames która mnie zaciekawiła.
10. Narodziny kosmosu - Rebel -jak wyżej, spodobał mi się tytył i opis.
JAK BĘDZIE DOBRA PROMKA ALBO ŻONA POZWOLI - czyli wstrzymany zakup bo zastanawiam się
1. Pax Hispanica - Galakta - Fajna gra, mechanicznie jest ok. Jakość wykonania i komponentów (patrz ilość per cena) sprawia, że max ile mogę dać za tą grę to 200 złotych. Definitywnie za droga dla mnie.
2. Gwent: The Legendary Card Game - Rebel - nie lubiłem gwinta w wiedźminie 3, lubiłem gwinta w wersji na pc. Taka gra do zagrania, brzmi nawet fajnie.
3. PaxPamir - Galakta - mój ulubiony Pax, czekam aż dodruk przybędzie - nie wiem jednak czy kupić skoro nie mam ekipy by w niego grać
4. Pax Renaissance - Galakta - słyszałem tyle dobrego o nim, może warto byłoby w końcu do niego siąść i przetestować
5. Wyprawa Darwina Oceania i Komodo - PortalGames - oba dodatki, trochę na zbieractwo, trochę jednak bo podstawka mi siadła na tyle mocno, że mimo, że raz zagrałem to wylądowała już na półce "nigdy nie sprzedam"
6. Cthulhu: Dark Providence - PortalGames - Cthullu - żona lubi cthullu więc możliwe że się jej spodoba, czekam na więcej informacji
7. Nanty Narking: Rise of the Cthulhu - Phalanx - jak wyżej.
8. Speakeasy - PortalGames - dwie różne opinie słyszałem: "Najlepszy Lacerda" oraz "Najmniej lacerdowaty Lacera".
Gra podeszła, ale za droga. Plus nie będę miał z kim grać.
9. IronWood - PortalGames - krasnoludy mogą wklepać elfom, kto by tego nie chciał?
10. Zoo Tycoon - Galakta - no niby mam Arkh Nove, no niby to nie jest to samo a mimo to jednak człowiek się waha.
11. Age of Civilization - Galakta - tak przeglądam sobie listę życzeń i się zastanawiam czemu to chciałem. No widocznie był jakiś powód.
12. Navoria - Galakta - kurde ładne to, kupiłem oczami. Zobaczymy po czasie
13. Pax Porfiriana: Ultimate Edition - Galakta - Czy ja lubię Paxy czy chce lubić Paxy? Oto jest pytanie.
14/ Black Rose Wars Duel – Void - Czacha Games - lubie BRW
1. Andromeda Edge - Lucky Duck Games - no czekam, czekam, czekam, czekam, czekam, czekam, czekam, już nawet bardziej chcę tą grę kupić bo na nią tyle czekam niż, że rzeczywiście chce zagrać

Ale może mi się odwidzi.
2. Arcs - PortalGames - jestem trochę fanboyem Cole Wehrle (Root, JohnCompany, PaxPamir mają specjalne miejsce w moim serduszku) i raczej chciałbym mieć wszystkie gry. Noi sam Arcs jest super grą, taką w której możesz wygrać, mimo że wszyscy Ci dowalili - głupia, losowa, mega agresywna i interakcyjna losowa gra. Pisałem już, że jest losowa? Jedna z największych satysfakcji z wygranych w 2024 swoją drogą - gdy człowiek dostawał tak słabą rękę, że jedyne co mógł to śmiać się.
3. Cloudspire - PortalGames - wsparte zanim ogłoszono polska wersję, zmieniono na GF na PL bo to zawsze więcej chętnych się znajdzie.
4. World Order - [PortalGames[/b] - kolejna gra od twórców Hegemony ale nie będąca Hegemony

5. Anachrony - Portal Games - podróże w czasie i nic więcej mi nie trzeba.
6. Małe epickie dinozaury - Galakta - no cóż, jako fanatyk dinozaurów (Dinosaur Island + Dinosaur World na półce, Dinogenics w drodze z gf, Dinosaur Rawr and Raw) i małych epickich nie mogę sobie odmówić kupna kolejnych epickich.
7. Mali epiccy piraci - Galakta - małe epickie, mało miejsca zajmują a może będą fajne. Plus ładnie uzupełnią kolekcje

8 March of the Ants - Galakta - ostatnimi czasy tak mi siadło "Empire of the ants" na PC, że jak słyszę o grze strategicznej z mrówkami to muszę wziąć. Nawet jeśli nie mają nic wspólnego.
No ale zobaczymy za rok czy nadal będę lubił Empire of the ants. Na chwile obecną jakby odpalili przedsprzedaż, to bym wziął.
9. Jak ocalić świat - Lucrum Games - spodobał mi się tytuł, opis. Jedyna zapowiedź LucrumGames która mnie zaciekawiła.
10. Narodziny kosmosu - Rebel -jak wyżej, spodobał mi się tytył i opis.
JAK BĘDZIE DOBRA PROMKA ALBO ŻONA POZWOLI - czyli wstrzymany zakup bo zastanawiam się
1. Pax Hispanica - Galakta - Fajna gra, mechanicznie jest ok. Jakość wykonania i komponentów (patrz ilość per cena) sprawia, że max ile mogę dać za tą grę to 200 złotych. Definitywnie za droga dla mnie.
2. Gwent: The Legendary Card Game - Rebel - nie lubiłem gwinta w wiedźminie 3, lubiłem gwinta w wersji na pc. Taka gra do zagrania, brzmi nawet fajnie.
3. PaxPamir - Galakta - mój ulubiony Pax, czekam aż dodruk przybędzie - nie wiem jednak czy kupić skoro nie mam ekipy by w niego grać
4. Pax Renaissance - Galakta - słyszałem tyle dobrego o nim, może warto byłoby w końcu do niego siąść i przetestować
5. Wyprawa Darwina Oceania i Komodo - PortalGames - oba dodatki, trochę na zbieractwo, trochę jednak bo podstawka mi siadła na tyle mocno, że mimo, że raz zagrałem to wylądowała już na półce "nigdy nie sprzedam"
6. Cthulhu: Dark Providence - PortalGames - Cthullu - żona lubi cthullu więc możliwe że się jej spodoba, czekam na więcej informacji
7. Nanty Narking: Rise of the Cthulhu - Phalanx - jak wyżej.
8. Speakeasy - PortalGames - dwie różne opinie słyszałem: "Najlepszy Lacerda" oraz "Najmniej lacerdowaty Lacera".
Gra podeszła, ale za droga. Plus nie będę miał z kim grać.
9. IronWood - PortalGames - krasnoludy mogą wklepać elfom, kto by tego nie chciał?
10. Zoo Tycoon - Galakta - no niby mam Arkh Nove, no niby to nie jest to samo a mimo to jednak człowiek się waha.
11. Age of Civilization - Galakta - tak przeglądam sobie listę życzeń i się zastanawiam czemu to chciałem. No widocznie był jakiś powód.
12. Navoria - Galakta - kurde ładne to, kupiłem oczami. Zobaczymy po czasie
13. Pax Porfiriana: Ultimate Edition - Galakta - Czy ja lubię Paxy czy chce lubić Paxy? Oto jest pytanie.
14/ Black Rose Wars Duel – Void - Czacha Games - lubie BRW
- salaba
- Has thanked: 316 times
- Been thanked: 520 times
@emoprzemoc ale jesteś świadom, że jest pewien kłopot z Deep Regrets, prawda? Skoro wsparłeś to pewnie wiesz, ale gdyby jednak umknęło:
viewtopic.php?t=83295&start=100
---
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/geeklist/291177
- emoprzemoc
- Has thanked: 1130 times
- Been thanked: 338 times
Czy świadomy byłem - tak, czy świadomy w stu procentach? Nie, bo w ostatnich dniach do wątku na forum nie zaglądałem, treść ostatniego update'u we wspieraczce znałem, starałem się być dobrej myśli i wierzyć w wydawcę biorącego ryzyko na siebie, ale umknął mi ten przeklęty komentarz, w którym Alis liczą się w ogóle z opcją, że może wyjść tak, że wspierający zostaną z niczym, tak że dzięki za zwrócenie uwagi. Chciałem - z różnych powodów - być dobrej myśli, ale najwyraźniej także i w planszowej części mojego życia nie będzie mi dane. No, trudno.salaba pisze: ↑24 lut 2025, 17:02 @emoprzemoc ale jesteś świadom, że jest pewien kłopot z Deep Regrets, prawda? Skoro wsparłeś to pewnie wiesz, ale gdyby jednak umknęło:
Z takich szybkich zwrotów akcji po publikacji posta - ja tu się głowię, jak odmieniać Gramatury, składam jakiś hołd lenny wydawnictwu, a godzinę czy dwie później pada news, że Wiatrakowo to pierwsza i ostatnia gra pod tym szyldem.

- Gizmoo
- Has thanked: 3125 times
- Been thanked: 3051 times
Mamy marzec, jesteśmy już po zapowiedziach wydawniczych polskich wersji językowych, więc pora na mały update! Na pierwszy ogień idzie rewizja poprzedniej listy
Zamówione - Bez zmian.
Sibille i Mordred KS. Nic nie doszło, nie uległem pokusie na New Horizons do Ahoy, chociaż nadal biję się z myślami.
Zostało na liście zainteresowań:
The Old King's Crown
Runar
Shadow Moon Syndicate
Armello The Board Game
Darkest Doom
Solarion: Foundation of Empires
Wyleciały:
Echoes of Emperors - Nie wierzę, że tak duży projekt mógł powstać bez błędów przy dwuosobowym zespole. Raczej poczekam na drugą wersją. Chyba, że wydarzy się cud.
Chichen Itza - Po przestudiowaniu instrukcji wydaje się być super mechaniczne, no i cena odstrasza mocno.
Etherstone - Mam trochę za dużo karcianek, które zbierają kurz na półce, więc poczekam i zagram. Jak porwie, to wtedy rozważę ewentualny zakup.
Kategoria "na pewno kupię".
Wyleciały:
Creture Caravan - To bardzo fajna gra... Solo.
Generalnie omijam już gry pozbawione interakcji, a to jest taki pasjansik, że głowa mała! Fajne, ładne, ale obecnie nie tego szukam w planszówkach.
Unmatched: The Witcher - Biję się z myślami, ale aktualnie mam za dużo stuffu do Unmatched, który muszę wpierw ograć, zanim rozważę cokolwiek więcej.
Zostały - Ironwood, Explorers of Navoria
Lista "zaległości" do nadrobienia:
AN AGE CONTRIVED - Wyleciało. Zewsząd dostaje głosy, że to słabizna do potęgi.
ARCS - Zostało.
RIVER OF GOLD - Zostało, pomimo głosów krytyki.
DOGGERLAND - Wyleciało, po przeczytaniu kilku krytycznych opinii na BGG stwierdziłem, że nie będę na to polował.
HAUNTED LANDS - Wyleciało. Niemal wszyscy punktują losowość.
KELP: SHARK VS OCTOPUS - Zostało i wskoczyło na listę zakupową.
PURPLE HAZE - Wyleciało, chociaż jak się nadarzy okazja, to zagram.
MINOS: DAWN OF ULOS - Zostało.
MISTWIND - Zostało.
SAMMU-RAMAT - Wyleciało, ale wyłącznie dlatego, że nikt tego nie ma, a ja nie będę kupował w ciemno.
WONDROUS CREATURES - Zostało.
TRIAL OF THE GODS - Zostało i muszę w to zagrać!
Do zagrania i sprawdzenia:
THORGAL GRA KARCIANA - Pisałem wyżej, że mam dosyć karcianek, ale Thorgal zawsze na propsie!
WIATRAKOWO - Jedyne "czyste" euro, które autentycznie mnie intryguje i to nie tylko przez sentyment do cudownego miejsca, jakim jest prawdziwe Wiatrakowo.
DEEP REGRETS - Boję się losowości, nie lubię push-your-luck, ale szata graficzna i tematyka mnie absolutnie kupiły.
WONDROUS CREATURES - Wszyscy dookoła chwalą, więc muszę sprawdzić.
LA FAMIGLIA - Podobno bardzo oryginalne area control.
PAX PORFIRIANA - Bo Pax i podobno z tych mniej złożonych.
PAX ILLUMINATEN - J.w.
LORDS OF HEAVEN - Ciekawi mnie tematyka, podoba mi się wykonanie, lubię gry tego autora.
Na wspieraczkach pojawiło się kilka intrygujących tytułów, a pośród nich największą uwagę przykuły:
SURIYA: THE LOST HORIZON - Złożone, pięknie wydane 4X z naciskiem na aspekt kontroli obszarów.
SYNCANITE FOUNDATION - Pełne dyplomacji i polityki area control.
FAME AND FABLE - Karcianka o "biciu potworów" w której pierwsze skrzypce gra hand management i budowanie silniczka.
RAVOHRIA - Budowanie postaci i eksploracja. Gra, która ma pokazać, czym byłoby Vindication, gdyby było bardziej przemyślane.
No i najważniejsza lista na koniec, czyli co kupię po ogłoszeniu zapowiedzi wydawniczych:
SLAY THE SPIRE - Kompletnie odleciałem przy cyfrowej wersji i stwierdziłem, że MUSZĘ posiadać planszówkę. W zasadzie jest to gra, na którą czekam najbardziej.
FINSPAN - Nie jestem super fanem Wingspana, no ale tutaj są RYBKI!
HEN DALEKO: LUDZIE Z GŁĘBIN - Kocham Hen Daleko, więc przyjmę każdy dodatek.
KELP - No wiadomo - podmorskie klimaty, a i jest szansa, że polska edycja będzie tańsza, więc automatycznie wskakuje na listę.
Zamówione - Bez zmian.
Sibille i Mordred KS. Nic nie doszło, nie uległem pokusie na New Horizons do Ahoy, chociaż nadal biję się z myślami.
Zostało na liście zainteresowań:
The Old King's Crown
Runar
Shadow Moon Syndicate
Armello The Board Game
Darkest Doom
Solarion: Foundation of Empires
Wyleciały:
Echoes of Emperors - Nie wierzę, że tak duży projekt mógł powstać bez błędów przy dwuosobowym zespole. Raczej poczekam na drugą wersją. Chyba, że wydarzy się cud.
Chichen Itza - Po przestudiowaniu instrukcji wydaje się być super mechaniczne, no i cena odstrasza mocno.
Etherstone - Mam trochę za dużo karcianek, które zbierają kurz na półce, więc poczekam i zagram. Jak porwie, to wtedy rozważę ewentualny zakup.
Kategoria "na pewno kupię".
Wyleciały:
Creture Caravan - To bardzo fajna gra... Solo.

Unmatched: The Witcher - Biję się z myślami, ale aktualnie mam za dużo stuffu do Unmatched, który muszę wpierw ograć, zanim rozważę cokolwiek więcej.
Zostały - Ironwood, Explorers of Navoria
Lista "zaległości" do nadrobienia:
AN AGE CONTRIVED - Wyleciało. Zewsząd dostaje głosy, że to słabizna do potęgi.
ARCS - Zostało.
RIVER OF GOLD - Zostało, pomimo głosów krytyki.
DOGGERLAND - Wyleciało, po przeczytaniu kilku krytycznych opinii na BGG stwierdziłem, że nie będę na to polował.
HAUNTED LANDS - Wyleciało. Niemal wszyscy punktują losowość.
KELP: SHARK VS OCTOPUS - Zostało i wskoczyło na listę zakupową.
PURPLE HAZE - Wyleciało, chociaż jak się nadarzy okazja, to zagram.
MINOS: DAWN OF ULOS - Zostało.
MISTWIND - Zostało.
SAMMU-RAMAT - Wyleciało, ale wyłącznie dlatego, że nikt tego nie ma, a ja nie będę kupował w ciemno.
WONDROUS CREATURES - Zostało.
TRIAL OF THE GODS - Zostało i muszę w to zagrać!
Do zagrania i sprawdzenia:
THORGAL GRA KARCIANA - Pisałem wyżej, że mam dosyć karcianek, ale Thorgal zawsze na propsie!
WIATRAKOWO - Jedyne "czyste" euro, które autentycznie mnie intryguje i to nie tylko przez sentyment do cudownego miejsca, jakim jest prawdziwe Wiatrakowo.
DEEP REGRETS - Boję się losowości, nie lubię push-your-luck, ale szata graficzna i tematyka mnie absolutnie kupiły.
WONDROUS CREATURES - Wszyscy dookoła chwalą, więc muszę sprawdzić.
LA FAMIGLIA - Podobno bardzo oryginalne area control.
PAX PORFIRIANA - Bo Pax i podobno z tych mniej złożonych.
PAX ILLUMINATEN - J.w.
LORDS OF HEAVEN - Ciekawi mnie tematyka, podoba mi się wykonanie, lubię gry tego autora.
Na wspieraczkach pojawiło się kilka intrygujących tytułów, a pośród nich największą uwagę przykuły:
SURIYA: THE LOST HORIZON - Złożone, pięknie wydane 4X z naciskiem na aspekt kontroli obszarów.
SYNCANITE FOUNDATION - Pełne dyplomacji i polityki area control.
FAME AND FABLE - Karcianka o "biciu potworów" w której pierwsze skrzypce gra hand management i budowanie silniczka.
RAVOHRIA - Budowanie postaci i eksploracja. Gra, która ma pokazać, czym byłoby Vindication, gdyby było bardziej przemyślane.

No i najważniejsza lista na koniec, czyli co kupię po ogłoszeniu zapowiedzi wydawniczych:
SLAY THE SPIRE - Kompletnie odleciałem przy cyfrowej wersji i stwierdziłem, że MUSZĘ posiadać planszówkę. W zasadzie jest to gra, na którą czekam najbardziej.
FINSPAN - Nie jestem super fanem Wingspana, no ale tutaj są RYBKI!
HEN DALEKO: LUDZIE Z GŁĘBIN - Kocham Hen Daleko, więc przyjmę każdy dodatek.
KELP - No wiadomo - podmorskie klimaty, a i jest szansa, że polska edycja będzie tańsza, więc automatycznie wskakuje na listę.
- BOLLO
- Has thanked: 1291 times
- Been thanked: 1970 times
- Kontakt:
Oczekiwania 2025.
LDG
Andromedas Edge-od momentu kiedy ta pozycja została ogłoszna to a zutomatu wskoczyłą na radar. Głównie ze względu na to że w tej części poprawiono bitwy względem Dwellings of Eldervale .
Lutnik- Gra wygląda na mocne auro w nietuzinkowym klimacie. A że moje córki aktualnei uczęszczają do szkoły muzycznej to może będzie to w pewnym sensie zachęta do współnej rozgrywki. O ile ciężkość skomplkiowania pozwoli nam na to.
Gildia wielkich odkrywców-
Skyrise- widziałem wersje deluxe i jestem oczarowany. Wiem że to jedynie miły dodatek ale jakież to jest piękne.
Zamek Kombo- nic o niej nie wiem ale każdy poleca na szybkie rozgrywki więc wskoczyło na radar.
RA- klasyk w nowej szacie, zawsze chętnie znajdę na takie pozycje miejsce
Mistborn: Z mgły zrodzony- zaintrygowała mnie ta gra i mechanika jaka tam zostałą zaimplementowana. Przygoda na kartach brzmi intrygująco.
Karciana karawana- nie mam w kolekcji gry Ryana Laukata więc chętnie sprawdzę tego cenionego twórcę.
PORTAL GAMES
NHex : Wiremen- aby mieć wszystko
Race to Berlin- po ostatnich potyczkach w "podstawowe" gry wojenne nabrałem ochoty na więcej.
GALACTIC CRUISE- jedna z bardziej wyczekiwanych gier `ala Lacerda. To może być naprawdę dobre....i drogie.
WORLD ORDER- odpuściłem Hegemony ze względu na złożoność. To jest podobno sporo wygładzone więc chętnie sprawdzę w swojej grupie.
Spirit Island: Dodatki- długo wyczekiwane dodatki które jeszcze bardziej spalą mózg.
SLAY THE SPIRE- miałem odpuścić ale jak zobaczyłem jak to jest wciągające to
MASS EFFECT- coraz chętniej siadam do gier z "atlasem" gdzie przygotowanie do rozgrywki jest o wiele szybsze niż standardowy setup
ARCS- grałem na Portalconie. Nie było to złe ale przez to że czas był ograniczony a widzę w tej grze potencjał to chętnie sprawdzę to dokładniej na własnym egzemplarzu.
CTHULHU: DARK PROVIDENCE- spadkobierca niedostępnego już Studium w Szmaragdzie
IRONWOOD- Oj tak.....wygląda dobrze i dedykowana na 2 graczy. Elizka szykuj się!
MORDRED- albo to bedzie hit albo kit. Okładka nie zachęca ale opis gry bardzo....
ZOMBICIDE: WHITE DEATH- co tu pisać, kolejna część czegoś w co lubię sobie pograć bez stresu. No i są tam Turtlesy
The Dead Keep- wyglądan na to że to będzie najlepsza część `ala Zombicide w świecie fantasy. Czekam bardzo
CZACHA GAMES
BRW Pakiet ulepszeń- bo warto mieć jedną z lepszych gier z poprawionymi elementami
The Cats of Mont Saint Michel- DC w świecie kotów? Oj tak...bardzo chętnie powalczę tymi futrzakami.
Escape from Stalingrad Z- za dużo o tym tytule nie wiem. pozatym że wygląda to niczym Zombicide+Wolfenstein
Skull Tales - spad z zeszłego roku, chcę ale boję się tego kolosa jak nie wiem co.
Lobotomia II: Obława- czekam na własny egzemplarz
REBEL
Czarny Las- widzę że to jakieś euro w ciekawym settingu więc wskoczyło na radar. Bliżej premiery zweryfikuję jeszcze czy na pewno to potrzebuję.
Floe- naczytałem się o tej pozycji i nie ukrywam że jestem zaintrygowany. Autor "Parki" czyli dość udana pozycja więc i tym tytułem się zainteresowałem.
Galakta
Galileo Galilei- 2lata temu robiłem na konkurs grę "Helios" więc niejako traktuję ten tytuł jako zachęte do zagrania w coś podobnego
Tiny Epic Pirates- Tiny Epic u mnie zawsze na propsie i coraz ciekawsze te tytuły wpadają w moje ręce. Świat piratów od dziecka był mi bliski i to lubiłem więc zawsze chętnie siadam do pozycji w takim właśnie settingu. Nie ma tego na runu jakoś dużo więc chętnie sprawdzę tę serię.
March of the Ants: Evolved Edition- areacontrol i strategia w świecie mikro?
LDG
Andromedas Edge-od momentu kiedy ta pozycja została ogłoszna to a zutomatu wskoczyłą na radar. Głównie ze względu na to że w tej części poprawiono bitwy względem Dwellings of Eldervale .
Lutnik- Gra wygląda na mocne auro w nietuzinkowym klimacie. A że moje córki aktualnei uczęszczają do szkoły muzycznej to może będzie to w pewnym sensie zachęta do współnej rozgrywki. O ile ciężkość skomplkiowania pozwoli nam na to.
Gildia wielkich odkrywców-
Skyrise- widziałem wersje deluxe i jestem oczarowany. Wiem że to jedynie miły dodatek ale jakież to jest piękne.
Zamek Kombo- nic o niej nie wiem ale każdy poleca na szybkie rozgrywki więc wskoczyło na radar.
RA- klasyk w nowej szacie, zawsze chętnie znajdę na takie pozycje miejsce
Mistborn: Z mgły zrodzony- zaintrygowała mnie ta gra i mechanika jaka tam zostałą zaimplementowana. Przygoda na kartach brzmi intrygująco.
Karciana karawana- nie mam w kolekcji gry Ryana Laukata więc chętnie sprawdzę tego cenionego twórcę.
PORTAL GAMES
NHex : Wiremen- aby mieć wszystko
Race to Berlin- po ostatnich potyczkach w "podstawowe" gry wojenne nabrałem ochoty na więcej.
GALACTIC CRUISE- jedna z bardziej wyczekiwanych gier `ala Lacerda. To może być naprawdę dobre....i drogie.
WORLD ORDER- odpuściłem Hegemony ze względu na złożoność. To jest podobno sporo wygładzone więc chętnie sprawdzę w swojej grupie.
Spirit Island: Dodatki- długo wyczekiwane dodatki które jeszcze bardziej spalą mózg.
SLAY THE SPIRE- miałem odpuścić ale jak zobaczyłem jak to jest wciągające to
MASS EFFECT- coraz chętniej siadam do gier z "atlasem" gdzie przygotowanie do rozgrywki jest o wiele szybsze niż standardowy setup
ARCS- grałem na Portalconie. Nie było to złe ale przez to że czas był ograniczony a widzę w tej grze potencjał to chętnie sprawdzę to dokładniej na własnym egzemplarzu.
CTHULHU: DARK PROVIDENCE- spadkobierca niedostępnego już Studium w Szmaragdzie
IRONWOOD- Oj tak.....wygląda dobrze i dedykowana na 2 graczy. Elizka szykuj się!
MORDRED- albo to bedzie hit albo kit. Okładka nie zachęca ale opis gry bardzo....
ZOMBICIDE: WHITE DEATH- co tu pisać, kolejna część czegoś w co lubię sobie pograć bez stresu. No i są tam Turtlesy

The Dead Keep- wyglądan na to że to będzie najlepsza część `ala Zombicide w świecie fantasy. Czekam bardzo
CZACHA GAMES
BRW Pakiet ulepszeń- bo warto mieć jedną z lepszych gier z poprawionymi elementami
The Cats of Mont Saint Michel- DC w świecie kotów? Oj tak...bardzo chętnie powalczę tymi futrzakami.
Escape from Stalingrad Z- za dużo o tym tytule nie wiem. pozatym że wygląda to niczym Zombicide+Wolfenstein
Skull Tales - spad z zeszłego roku, chcę ale boję się tego kolosa jak nie wiem co.
Lobotomia II: Obława- czekam na własny egzemplarz
REBEL
Czarny Las- widzę że to jakieś euro w ciekawym settingu więc wskoczyło na radar. Bliżej premiery zweryfikuję jeszcze czy na pewno to potrzebuję.
Floe- naczytałem się o tej pozycji i nie ukrywam że jestem zaintrygowany. Autor "Parki" czyli dość udana pozycja więc i tym tytułem się zainteresowałem.
Galakta
Galileo Galilei- 2lata temu robiłem na konkurs grę "Helios" więc niejako traktuję ten tytuł jako zachęte do zagrania w coś podobnego
Tiny Epic Pirates- Tiny Epic u mnie zawsze na propsie i coraz ciekawsze te tytuły wpadają w moje ręce. Świat piratów od dziecka był mi bliski i to lubiłem więc zawsze chętnie siadam do pozycji w takim właśnie settingu. Nie ma tego na runu jakoś dużo więc chętnie sprawdzę tę serię.
March of the Ants: Evolved Edition- areacontrol i strategia w świecie mikro?
- Gizmoo
- Has thanked: 3125 times
- Been thanked: 3051 times
Uwielbiam gry Laukata, ale to jest zdecydowanie najsłabsza gra jego autorstwa, a co najgorsze - zdecydowanie najbrzydsza.

To znaczy - nadal jest w sumie ładna i działa, ale absolutnie odradzam zakup w ciemno i absolutnie odradzam zaczynanie przygody z jego grami od Creature Caravan, bo to może być solidne rozczarowanie.
Zacznij od City of Iron, The Ancient World, albo Islebound.
- garg
- Has thanked: 1740 times
- Been thanked: 1259 times
Moim zdaniem z tych trzech wymienionych najlepiej dopracowany jesy Islebound (piszę oczywiście o Emerald Edition). A Karawana jest świetna - nie słuchaj GizmooGizmoo pisze: ↑05 mar 2025, 14:34Uwielbiam gry Laukata, ale to jest zdecydowanie najsłabsza gra jego autorstwa, a co najgorsze - zdecydowanie najbrzydsza.![]()
To znaczy - nadal jest w sumie ładna i działa, ale absolutnie odradzam zakup w ciemno i absolutnie odradzam zaczynanie przygody z jego grami od Creature Caravan, bo to może być solidne rozczarowanie.Wczoraj o tym gadaliśmy i Creature Caravan, to wygląda jak szybko wydany projekt, który miał w szufladzie.
Zacznij od City of Iron, The Ancient World, albo Islebound.![]()

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- BOLLO
- Has thanked: 1291 times
- Been thanked: 1970 times
- Kontakt:
Uwielbiam takie rozkminy....i wychodzi jak zawsze że muszę coś sam sprawdzić i ocenić. No chyba że poczekam do premiery kiedy będą jakieś materiały.
Dojechało w 2025:
Bitwa pięciu armii
Revive
Dodatek do Ark Nova
Aeons End Pogrzebane sekrety
Oczekuje na dostarczenie w niedługim czasie:
ISS Vanguard Stretch Goal + Dodatek Deadly Frontier
Ślimaki +dodatek
Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie
Dojedzie do końca 2025:
Tainted Grail: Kings of Ruin Excalibur Pledge
Euthia Cruel Frost
Hereos 3 - najnowsze dodatki
Plany na zakup:
Arcs
Mage Knight - dodatek
BRW update
The Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era
Slay the Spire
GWT Nowa Zelandia (Pertnerka chce owce)
Może jakiś dodatek z Bloodborne
WoP Królowie Śródziemia
GrimCoven - złożenie zamówienia dojedzie pewnie 2026+
Nemesis Retaliaton - zamówienie, raczej nie dojedzie w 2025
W 2025 została przycięta kolekcja o Arkham Horror TCG i dodatki
Bitwa pięciu armii
Revive
Dodatek do Ark Nova
Aeons End Pogrzebane sekrety
Oczekuje na dostarczenie w niedługim czasie:
ISS Vanguard Stretch Goal + Dodatek Deadly Frontier
Ślimaki +dodatek
Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie
Dojedzie do końca 2025:
Tainted Grail: Kings of Ruin Excalibur Pledge
Euthia Cruel Frost
Hereos 3 - najnowsze dodatki
Plany na zakup:
Arcs
Mage Knight - dodatek
BRW update
The Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era
Slay the Spire
GWT Nowa Zelandia (Pertnerka chce owce)
Może jakiś dodatek z Bloodborne
WoP Królowie Śródziemia
GrimCoven - złożenie zamówienia dojedzie pewnie 2026+
Nemesis Retaliaton - zamówienie, raczej nie dojedzie w 2025

W 2025 została przycięta kolekcja o Arkham Horror TCG i dodatki
Ostatnio zmieniony 06 mar 2025, 17:36 przez Gerwazy, łącznie zmieniany 1 raz.
- walkingdead
- Has thanked: 250 times
- Been thanked: 635 times
Zerknęłam na swoją styczniową wypowiedź w tym wątku.
Niewiele się zmieniło. Nie wpadło na listę nic z LDG i w sumie, niemal nic z Galakty.
Będzie czas na ogrywanie wspieraczek, które dotrą.
PEWNIACZKI:
- dodatki do TMB, [Portal]
- Cloudspire, [Portal]
- Zombicide White Death [Portal]
- Dodatek do NH [Portal]
OBSERWUJĘ:
- Elder Scrolls [Portal]
- Dodatki do HwA [Galakta]
- Escape From Stalingrad/ Project Riese [Czacha]
- Nieustraszeni 2200[Ogry]
Niewiele się zmieniło. Nie wpadło na listę nic z LDG i w sumie, niemal nic z Galakty.
Będzie czas na ogrywanie wspieraczek, które dotrą.
PEWNIACZKI:
- dodatki do TMB, [Portal]
- Cloudspire, [Portal]
- Zombicide White Death [Portal]
- Dodatek do NH [Portal]
OBSERWUJĘ:
- Elder Scrolls [Portal]
- Dodatki do HwA [Galakta]
- Escape From Stalingrad/ Project Riese [Czacha]
- Nieustraszeni 2200[Ogry]
♀
W związku że lubię gry dedukcyjne i detektywistyczne na liście must have pojawiły się:
1. Orapa Mine - koreańska gra z 2024 roku w której wydobywamy minerały w kopalni. Zainteresowałem się nią dzięki recencjii Dice Tower gdzie otrzymała ocienę 9/10.
W grze musimy zlokalizować dokładne położenie kilku minerałów na planszy przeciwnika, które schowane są za zasłonką. Robimy to
wysyłając promienie, a dostajemy informację zwrotną od przeciwnika gdzie promień wyleciał i jakiego kolory jest (promień odbija się
od elementów i zmienia kolor w zależności w co trafił). Wydaje się świętną i prostą grą dedukcyjną.
Niestety narazie gra jest trudno dostępna. Można zamówić z zagranicy ale szkoda przepłacać za przesyłkę.
2. Intent to Kill - gra trochę w stylu Listów z Whitechapell. gra 2 osobowa gdzie próbujemy namierzyć mordercę odgadując jego motyw. Poruszamy się po planszy miasta, zadajemy pytania świadkom itp.
1. Orapa Mine - koreańska gra z 2024 roku w której wydobywamy minerały w kopalni. Zainteresowałem się nią dzięki recencjii Dice Tower gdzie otrzymała ocienę 9/10.
W grze musimy zlokalizować dokładne położenie kilku minerałów na planszy przeciwnika, które schowane są za zasłonką. Robimy to
wysyłając promienie, a dostajemy informację zwrotną od przeciwnika gdzie promień wyleciał i jakiego kolory jest (promień odbija się
od elementów i zmienia kolor w zależności w co trafił). Wydaje się świętną i prostą grą dedukcyjną.
Niestety narazie gra jest trudno dostępna. Można zamówić z zagranicy ale szkoda przepłacać za przesyłkę.
2. Intent to Kill - gra trochę w stylu Listów z Whitechapell. gra 2 osobowa gdzie próbujemy namierzyć mordercę odgadując jego motyw. Poruszamy się po planszy miasta, zadajemy pytania świadkom itp.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1623 times
- Been thanked: 1811 times
Pierwszy kwartał za nami, pora na większą aktualizację - z listy do kolekcji wpadło tylko Holland '44. Nowości to głównie wynik zapowiedzi wydawnictw.
Dość intensywnie wyprzedaję tytuły zalegające na półkach i zajmujące sporo miejsca - coraz niechętniej podchodzę do wielkich pudeł które zawalają przestrzeń, nie mieszczą się w kallaxie i rzadko lądują na stole (albo lądują i zajmują stół na dłuższy czas).
Poważni kandydaci:
-
Rodzinna, przystępna gra na 3-5, 3-6 osób - Będę szukał jakiś lekkich tytułów do grania po rodzinnym obiedzie.
-
Kelp: Shark vs Octopus - Ładna dwuosobowa gra pojedynkowa, to coś co ma szansę zwabić żonę do grania (zapowiedź od Galakty).
-
Ironwood - Jw.. Jeśli obie gry premierę będą miały w podobnym czasie, to niewykluczone, że skuszę się tylko na jeden tytuł z tych dwóch (zapowiedź od Portalu)
-
The Gang - Planuję wykorzystać pozytywne nastawienie do pokera w pracy, do reanimacji grania w planszówki (zapowiedź od Galakty)
-
Dłuższa wojenna gra solo => Fields of Fire - naczytałem się, o ile łatwiej jest teraz wejść w FoF, obejrzałem rozgrywkę i postanowiłem zmierzyć się z tym tytułem.
-
North Africa '40 - Kolejny Simmonitch do kolekcji (dodatek do North Africa '41).
Lista rezerwowa:
-
Thunder Road: Vendetta - Chciałbym podjąć próbę reanimacji grania w planszówki w robocie - ten tytuł powinien dobrze prezentować się na stole, przy akceptowalnej złożoności i dużej ilości emocji; pozytywne opinie na forum to dodatkowy plus (Zapowiedź od Lucky Duck Games)
-
Kingdom Death: Monster - Brak dodruku... Cła... Niby czekam, ale obawiam się, że cena po dodruku będzie mało zachęcająca. Dodatkowo to moloch - na takie gry coraz częściej szkoda mi miejsca i czasu.
-
Kingdoms Forlorn - Po telenoweli ze wsparciem ITU odeszła mi trochę ochota na ich gry. Dodatkowo podobnie jak w KDM - będzie to raczej niewygodny w obsłudze moloch.
-
Italy ’43 - Salerno '43 w drugiej połowie robiło się statyczne - obawiam się, że Italy będzie całe takie. Powolne przepychanie przeciwnika to nie moje klimaty, więc mimo tego że to Simmonitch, to będzie czekało na liście rezerwowej.
-
The Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era - TMB fanem nie byłem - co innego TES. Dalej obawiam się, że będzie tu mało TES'a w TES'ie, i grę pewnie jeszcze będę prześwietlał dokładnie przed polską premierą.
Wypadły z kręgu zainteresowań:
-
Metal Gear Solid: The Board Game - Zaraz po zapowiedziach gra otarła się o listę rezerwową, ale coraz większa niechęć do dużych gier wypchnęła na razie ten tytuł z kręgu zainteresowań.
-
Dorfromantik: Sakura - Słaba czytelność (kolory) na razie zniechęca mnie do zakupu.
-
Aeon Trespass: Twelve Sins of Herakles - do gry nic nie mam, ale zniechęca mnie obsługa problemów z paczkami u ATO; ograniczę się do KF, w jakiejś skromnej wersji.
Zakupy z listy:
-
Holland '44 - Kupione, będzie grane pewnie po drugim scenariuszu do France '40
Dość intensywnie wyprzedaję tytuły zalegające na półkach i zajmujące sporo miejsca - coraz niechętniej podchodzę do wielkich pudeł które zawalają przestrzeń, nie mieszczą się w kallaxie i rzadko lądują na stole (albo lądują i zajmują stół na dłuższy czas).
Poważni kandydaci:
-
-
-
-
-
-
Lista rezerwowa:
-
-
-
-
-
Wypadły z kręgu zainteresowań:
-
-
-
Zakupy z listy:
-
- Otorek
- Has thanked: 302 times
- Been thanked: 501 times
U mnie spora rewizja planów z początku roku:
Gmt P500:
Holland '44 - dotarło
Fields of Fire Deluxe Edition - czekam na dostawę
Italy ’43 (raczej bez szans na 2025)
Combat Commander: Europe/Med. 20th Anniversary Edition
Away Team: The Voyages of the Pandora (też nie sądze, że 2025 jest możliwy)
Combat Commander: Vietnam (bez szans na ten rok ale dorzucam)
DVG:
- Spruance Leader - zakupione
Na KS wspieram:
- errata do Spruance Leader
- Huey Leader
Gamefound:
Lands of Galzyr: Dreams and Mysteries
Prawdopodobnie wespre kolejną grę autora Halls of Hegra:
Crown & Courage
Od Ogrów:
Sniper Elite - dotarło
Nieustraszeni Stalingrad - czekamy
Gry RPG:
na KS wsparty podręcznik główny 2 edycji Obcego (może później dobiorę dodatek bez figurek)
Heart RPG + dodatek z kampanią - zakupione
Na radarze:
Metal Gear Solid - po przyjrzeniu się grze to chyba jednak nie dla mnie, a Portal ma potencjalne problemy z wydaniem.
Gmt P500:
Holland '44 - dotarło
Fields of Fire Deluxe Edition - czekam na dostawę
Italy ’43 (raczej bez szans na 2025)
Away Team: The Voyages of the Pandora (też nie sądze, że 2025 jest możliwy)
Combat Commander: Vietnam (bez szans na ten rok ale dorzucam)
DVG:
- Spruance Leader - zakupione
Na KS wspieram:
- errata do Spruance Leader
- Huey Leader
Gamefound:
Lands of Galzyr: Dreams and Mysteries
Prawdopodobnie wespre kolejną grę autora Halls of Hegra:
Crown & Courage
Od Ogrów:
Sniper Elite - dotarło
Nieustraszeni Stalingrad - czekamy
Gry RPG:
na KS wsparty podręcznik główny 2 edycji Obcego (może później dobiorę dodatek bez figurek)
Heart RPG + dodatek z kampanią - zakupione
Na radarze: