Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1691 times
Been thanked: 1294 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: Bruno »

Michito pisze: 06 mar 2025, 17:42 Wracając do tematu.

Szanuję szczególnie:

- @crazygandalf i Barolek z Planszówkionline. Generalnie przyznam, że jestem jednym z tych zazdrośników, którzy cierpią bóle, że recenzenci dostają gry "za darmo" (nie chcę tu wywoływać tematu, tylko wytłumaczyć, że ta zazdrość dotyczy tego, że ktoś robi coś, co sam bym chciał w życiu robić, a nie za bardzo mogę :D). Natomiast moim zdaniem Panowie powinni dostawać tych gier jeszcze więcej, a nawet dostawać hajsy za swoją pracę od wydawców. Format gameplayów jest G-E-N-I-A-L-N-Y. Powtórzę, G-E-N-I-A-L-N-Y. Wreszcie mam okazję zweryfikować rzetelnie przed zakupem czy gra rzeczywiście się broni czy jest tylko nahajpowana. Mam nadzieję, że częstotliwość będzie utrzymana i że będą pojawiać się zapowiedzi na 2025 r.
Format to jedno, a osobowości - drugie :wink:
Podpisuję się pod komplementami, panowie tworzą świetny tandem, a zestawienie ich nieco odmiennych temperamentów daje świetny efekt - pod tym względem budzą moje skojarzenia z programem tv Sonda i jej legendarnymi (dla boomerów) prowadzącymi.
Poza tym odpowiada mi też repertuar tytułów, które prezentują.
Michito pisze: 06 mar 2025, 17:42 cieszę się, że w tej środkowopomorskiej ziemi, z której pochodzę a która jest trochę szara i bura
Bez przesady z tą szarością Pomorza - na tych wydmach rosną też zielone trzciny :wink:
Hinterpommern zawsze na propsie! :D
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
crazygandalf
Has thanked: 93 times
Been thanked: 701 times
Kontakt:

Post autor: crazygandalf »

Panowie, bardzo dziękujemy. Miło się czyta takie opinie. Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy do Koszalina jak będziecie w okolicy. Będzie okazja w coś wspólnie zagrać.
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 676 times
Been thanked: 1091 times

Post autor: Galatolol »

"W imię zasad" wypuściło filmik o Wiedźminie - i mimo, że gra mnie nie interesuje, przesłuchałem dużej części i jest to taki materiał, jakich chciałoby się więcej. Na dodatek jeszcze dokładna czasówka na yt.
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 896 times
Been thanked: 1448 times

Post autor: ave.crux »

Galatolol pisze: 07 mar 2025, 14:32 "W imię zasad" wypuściło filmik o Wiedźminie - i mimo, że gra mnie nie interesuje, przesłuchałem dużej części i jest to taki materiał, jakich chciałoby się więcej. Na dodatek jeszcze dokładna czasówka na yt.
przesłuchałem do połowy i trochę męczą bułę. Z paroma rzeczami do tej 1h się nie zgadzam jak to, że karty 0 > dobrze złożony deck z silniejszych kart. No i nie wiem w ile rund oni rozgrywają partię, że każdy tam ciśnie głównie w rozwój i zabić 1, max 2 potwory żeby wygrać. Też w związku z tym, że uważają zerówki za najlepsze karty dochodzi u nich do patologii chęci przegranej w walce.
Ostatecznie to ich opinia i nic mi do tego jak się bawią w wiedźminie, ale nie rozumiem po co grać w coś tyle razy jeżeli mi nie sprawia frajdy
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Barbarzyńca
Has thanked: 504 times
Been thanked: 280 times

Post autor: Barbarzyńca »

ave.crux pisze: 08 mar 2025, 09:16 Ostatecznie to ich opinia i nic mi do tego jak się bawią w wiedźminie, ale nie rozumiem po co grać w coś tyle razy jeżeli mi nie sprawia frajdy
Jakby zagrali dwa razy i powiedzieli, że kupa to by było aj waj nieprofesjonalne, nie nie rozgryźli a siem wypowiadajom. Ludziom nie dogodzisz.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 330 times
Been thanked: 528 times

Post autor: vnzk »

ave.crux pisze: 08 mar 2025, 09:16 (...) nie rozumiem po co grać w coś tyle razy jeżeli mi nie sprawia frajdy
W imię zasad :wink:
Awatar użytkownika
ave.crux

Barbarzyńca pisze: 08 mar 2025, 09:22 Jakby zagrali dwa razy i powiedzieli, że kupa to by było aj waj nieprofesjonalne, nie nie rozgryźli a siem wypowiadajom. Ludziom nie dogodzisz.
Jeszcze jest sytuacja, w której grają raz, dwa, nie podoba im się i nie muszą przy tym tworzyć 2 godzinnego filmu.
Po przesłuchaniu tej godziny mam wrażenie, że w ich oczach praktycznie każdy aspekt gry jest schrzaniony.
Barbarzyńca
Has thanked: 504 times
Been thanked: 280 times

Post autor: Barbarzyńca »

No bo jest. Ale nie o tym mój komentarz, a nie chce mi się rozpisywać wszystkich implikacji bo są dość oczywiste.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 386 times
Been thanked: 225 times

Post autor: Wildcard »

ave.crux pisze: 08 mar 2025, 10:14
Barbarzyńca pisze: 08 mar 2025, 09:22 Jakby zagrali dwa razy i powiedzieli, że kupa to by było aj waj nieprofesjonalne, nie nie rozgryźli a siem wypowiadajom. Ludziom nie dogodzisz.
Jeszcze jest sytuacja, w której grają raz, dwa, nie podoba im się i nie muszą przy tym tworzyć 2 godzinnego filmu.
Po przesłuchaniu tej godziny mam wrażenie, że w ich oczach praktycznie każdy aspekt gry jest schrzaniony.
Bo jest... Gra jest pięknie zrobiona, jakbym miał powiedzieć jak ma WYGLĄDAĆ gra przygodowa o wiedźminie to dokładnie tak. Problem ze mechaniki są pisane na kolanie na szybko bo zaraz gra trzeba wydać ...

Zgadzam z większością ich zarzutów, bardzo ładne podsumowanie i widać że poświęcili dużo czasu na analizę.

Najpierw ludzie narzekają że wszyscy influencerzy tylko kasę biorą i zamiast robić rzetelne opinie to wychwalają gnioty. A jak się znajdzie ktoś kto się przyłoży i ładnie wypunktuje co i jak to "bee, po co oni grali jak im się nie podoba".... :roll:
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 149 times
Been thanked: 918 times

Post autor: Bart Henry »

Wildcard pisze: 08 mar 2025, 11:07 Najpierw ludzie narzekają że wszyscy influencerzy tylko kasę biorą i zamiast robić rzetelne opinie to wychwalają gnioty. A jak się znajdzie ktoś kto się przyłoży i ładnie wypunktuje co i jak to "bee, po co oni grali jak im się nie podoba"....
Odkrywamy po raz 2137, że w Internecie są różni ludzie i różne opinie. Dołożywszy do tego, że ludzie poświęcą czas na wyrażenie opinii o czymś zazwyczaj tylko, gdy ich coś uciska, mamy komplet. Powiesz A, zlecą się fani B. Powiesz B, zlecą się fani A. I wiesz co? To jest ok i całkowicie normalne.

Chyba w ostatnim odcinku Planszówek ZOO o recenzjach była podobna narracja. LUDZIE najpierw to, LUDZIE potem tamto. Jakby było ogólne oczekiwanie by ludzie odpowiedzialni za te tysiące wyświetleń wyrazili jedno stanowisko i się go trzymali.
Awatar użytkownika
ave.crux

Wildcard pisze: 08 mar 2025, 11:07
Zgadzam z większością ich zarzutów, bardzo ładne podsumowanie i widać że poświęcili dużo czasu na analizę.
Ja się nie zgadzam ze dużą częścią
Najpierw ludzie narzekają że wszyscy influencerzy tylko kasę biorą i zamiast robić rzetelne opinie to wychwalają gnioty. A jak się znajdzie ktoś kto się przyłoży i ładnie wypunktuje co i jak to "bee, po co oni grali jak im się nie podoba".... :roll:
Ale jacy ludzie? Przecież planszowkowicze to nie hive mind. To co uważam jest moje i tylko moje bo wyrażam się zawsze za siebie co widnieje też przy każdym poście okraszonym moim nickiem.

Wg tego co tu mamy to jest 3 was, ja sam czyli jednak ludzie nie narzekają statystycznie.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 386 times
Been thanked: 225 times

Post autor: Wildcard »

ave.crux pisze: 08 mar 2025, 11:38
Ja się nie zgadzam ze dużą częścią
No i git, kazdy ma swoje zdanie :)
ave.crux pisze: 08 mar 2025, 11:38
Ale jacy ludzie? Przecież planszowkowicze to nie hive mind. To co uważam jest moje i tylko moje bo wyrażam się zawsze za siebie co widnieje też przy każdym poście okraszonym moim nickiem.
W 267 stronach tego watku jest masa komentarzy o tym ze ludzie nie maja zaufania do influencerow wlasnie dlatego ze rzadko zdarza sie krytyka. Kolejny podpunkt ktory sie przewija to slabe ogranie tytulow o ktorych sie wypowiadaja. Wiec "ludzie" to osoby wypowiadajce sie w tym watku ( ale nie tylko bo te same sentymenty w zasadzie przewijaja sie w kazdej dyskusji o influencerach).

Ja rowniez mowie za siebie i rowniez przedstawiam swoje zdanie. Ciezko zeby ktokolwiek sie wypowiadal za "ogol".
ave.crux pisze: 08 mar 2025, 11:38 Wg tego co tu mamy to jest 3 was, ja sam czyli jednak ludzie nie narzekają statystycznie.
Co? :D
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Co do braku recenzji krytycznych: Gradanie wrzuciło właśnie 52 minutowe słuchowisko o grze, której nie polecają :mrgreen: . O dziwo dosłuchałem do końca, chociaż sam japoński tytuł wystarczyłby mi, żeby nigdy nie zagrać ;) .
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1291 times
Been thanked: 1967 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Monopoly jest aktualnie u nas w grupie bardzo na czasie. Zresztą widzę że i @Leviathan i @gandalf104 się wciągnęli, więc postanowiłem nieco zgłębić zasady.
I jakże jestem uradowany widząc nasza planszową gwiazdę na tak gigantycznym portalu jakim jest Hasbro.

Nareszcie będę umiał grać w ten kapitalny tytuł. Dzięki Kaczmar.
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 557 times
Been thanked: 2138 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Pffff...ja też recenzowałem Monopoly i nie był to 1 kwietnia. Choć ja na stronę Hasbro się nie dostałem :P
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Gambit pisze: 01 kwie 2025, 13:50 Pffff...ja też recenzowałem Monopoly i nie był to 1 kwietnia. Choć ja na stronę Hasbro się nie dostałem :P
Za mały jesteś żebym o Tobie wspominał przy tak potężnym tytule....szanujmy się Tomku.
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 457 times
Been thanked: 1232 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Gambit pisze: 01 kwie 2025, 13:50 Pffff...ja też recenzowałem Monopoly i nie był to 1 kwietnia. Choć ja na stronę Hasbro się nie dostałem :P
Wersję Hello Kitty, czy może Harley Davidson? Bo może grałeś z moim rozmówcą z ostatniego wywiadu!
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Leviathan pisze: 01 kwie 2025, 14:10
Wersję Hello Kitty, czy może Harley Davidson? Bo może grałeś z moim rozmówcą z ostatniego wywiadu!
Zazdroszczę że mogłeś spotkać prawdziwego Monopolika. U nas się bardzo ukrywają i nie ufni są aby się ujawnić.
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 557 times
Been thanked: 2138 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

Monopoly Gamer (sic!)
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Gambit pisze: 01 kwie 2025, 14:27
Monopoly Gamer (sic!)
Tę grę akurat da się skończyć , więc się nie liczy. Też mam u siebie ale wersję:
https://boardgamegeek.com/boardgame/249 ... mario-kart
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 370 times
Been thanked: 750 times

Post autor: EsperanzaDMV »

To jak 1 kwietnia i dyskusja o Monopoly, to ja dodam od siebie, że z różnymi ludźmi gram w planszówki i stwierdziłem, że warto mieć taką półeczkę klasyków, które są dość znane - Catan, Wsiąść do Pociągu, Carcassonne, Dixit, Splendor, 7 Cudów Świata, Puerto Rico, no i właśnie Monopoly. Przez przypadek ostatnio trafiłem w empiku na wersję Wiedźmin, gdzie zamiast lokacji, bijemy potwory i za to dostajemy kasę. Aż nie wierzę że to piszę, ale w takie Monopoly mogę grać :D Widzę, że dystrybucja ekskluzywna dla empiku, ale da się jeszcze dostać w kilku miejscach w Polsce.

A żeby nie robić offtopicu (i też w temacie Monopoly): Barolek i Gandalf, czekamy na ten gameplay z Monopoly :> Oglądałbym!
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 379 times
Been thanked: 356 times

Post autor: Dako »

EsperanzaDMV pisze: 01 kwie 2025, 16:11 A żeby nie robić offtopicu (i też w temacie Monopoly): Barolek i Gandalf, czekamy na ten gameplay z Monopoly :> Oglądałbym!
Kilka godzin temu już opublikowali na swoim kanale na Youtube ;)
Xyhoo
Has thanked: 437 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Xyhoo »

Naprawdę nagrali gameplay 10h z Monopoly. Komentarze z rozgrywki i z recenzji doprowadziły mnie do łez. Cudowne
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1691 times
Been thanked: 1294 times

Post autor: Bruno »

Xyhoo pisze: 01 kwie 2025, 17:16 Naprawdę nagrali gameplay 10h z Monopoly. Komentarze z rozgrywki i z recenzji doprowadziły mnie do łez. Cudowne
Spokojnie, gejmplej jest dużo krótszy, tylko jego fragment jest zapętlony przez wiele godzin :wink:
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Xyhoo
Has thanked: 437 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Xyhoo »

Bruno pisze: 01 kwie 2025, 18:29
Xyhoo pisze: 01 kwie 2025, 17:16 Naprawdę nagrali gameplay 10h z Monopoly. Komentarze z rozgrywki i z recenzji doprowadziły mnie do łez. Cudowne
Spokojnie, gejmplej jest dużo krótszy, tylko jego fragment jest zapętlony przez wiele godzin :wink:
Ufff... a martwiłem się o ich zdrowie psychiczne. Obejrzałem jakieś 30 minut z początku i końcówkę
ODPOWIEDZ