Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Re: Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
Ja najczęściej gram ten z połączonymi deckami, gdzie pierścień można użyć raz na rundę.
IMHO losowość spokojnie daje się kontrolować. Ale jest też wiele głosów preferujących grę na dwie ręce.
IMHO losowość spokojnie daje się kontrolować. Ale jest też wiele głosów preferujących grę na dwie ręce.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
-
- Has thanked: 517 times
- Been thanked: 590 times
Re: Wojna o Pierścień: Gra Karciana / War of the Ring: The Card Game (Ian Brody)
Trylogia na dwie ręce lub kooperacja przeciwko botowi cienia.
Hej a jak rozdzielacie decki w Trylogii z dodatku jak jest 6 talii?samuraj1369 pisze: ↑09 mar 2025, 22:37Trylogia na dwie ręce lub kooperacja przeciwko botowi cienia.
na 3 rece?
a moze po 1-dnym decku?
1. FRODO — FREE PEOPLES
Dwarf, Hobbit, and Rohan
2. THE WITCH-KING — SHADOW
Mordor
3. GANDALF — FREE PEOPLES
Elf and Wizard
4. SARUMAN — SHADOW
Isengard and Monstrous
5. ARAGORN — FREE PEOPLES
Dúnedain and Northmen
6. BILL FERNY — SHADOW
Easterling, Ruffian, and Southron
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Przecież jeszcze nie ma dodatku.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Co więcej, najwcześniej ma być na koniec maja - ale to scenariusz mało prawdopodobny.
-
Na poprzedniej stronie masz rozpisany scenariusz z dodatkiem na dwie ręce przez autora.Muadib pisze: ↑12 mar 2025, 11:18Hej a jak rozdzielacie decki w Trylogii z dodatku jak jest 6 talii?samuraj1369 pisze: ↑09 mar 2025, 22:37Trylogia na dwie ręce lub kooperacja przeciwko botowi cienia.
na 3 rece?
a moze po 1-dnym decku?
1. FRODO — FREE PEOPLES
Dwarf, Hobbit, and Rohan
2. THE WITCH-KING — SHADOW
Mordor
3. GANDALF — FREE PEOPLES
Elf and Wizard
4. SARUMAN — SHADOW
Isengard and Monstrous
5. ARAGORN — FREE PEOPLES
Dúnedain and Northmen
6. BILL FERNY — SHADOW
Easterling, Ruffian, and Southron
Mój post z 4. marca
Ja mam , ale wersje angielska na Essen odebralem:)
- arturmarek
- Has thanked: 301 times
- Been thanked: 830 times
Jestem po pierwszej rozgrywce. Zagraliśmy z synem 2-osobowo w wariant "Pojedynek dla 2-óch graczy".
Nie mam pewności czy wszystkie reguły dobrze ogarnęliśmy. Niektóre momenty wydawały się "dziwne. mechanicznie.
Widać, że gra bazuje na znajomości kart i odpowiednim zaplanowaniu użycia tych przegiętych mocy (np. Gandalf).
Wariant dla 2-óch graczy jest bardzo zależny od dociągu i już w pierwszej rundzie widać czemu domyślnym wariantem jest gra 2v2 lub 1v1 gdzie każdy gracz kontroluje dwie talie.
Z jednej strony - wielki plus za podjęcie ryzyka stworzenia gry 2v2. Brakuje gier drużynowych. Z drugiej strony - nie brakuje ich bez przyczyny. Ciężko znaleźć ekipę. WoP:GK na pewno nie jest "dla każdego" - nie każdy przepada za karciankami, nie każdy jest fanem uniwersum (tutaj mocno wyczuwalnym), nie zawsze jest "klimat" do grania drużynowego.
Reasumując, gra sprawia wrażenie absolutnie fantastyczniej w odpowiedniej sytuacji (dokładnie 4 graczy lubiących skomplikowane karcianki i lore LOTR), ale ta sytuacja wydaje się bardzo rzadka. Ja się spodziewałem mniej "bolesnego" wariantu 2-osobowego.
Nie mam pewności czy wszystkie reguły dobrze ogarnęliśmy. Niektóre momenty wydawały się "dziwne. mechanicznie.
Widać, że gra bazuje na znajomości kart i odpowiednim zaplanowaniu użycia tych przegiętych mocy (np. Gandalf).
Wariant dla 2-óch graczy jest bardzo zależny od dociągu i już w pierwszej rundzie widać czemu domyślnym wariantem jest gra 2v2 lub 1v1 gdzie każdy gracz kontroluje dwie talie.
Z jednej strony - wielki plus za podjęcie ryzyka stworzenia gry 2v2. Brakuje gier drużynowych. Z drugiej strony - nie brakuje ich bez przyczyny. Ciężko znaleźć ekipę. WoP:GK na pewno nie jest "dla każdego" - nie każdy przepada za karciankami, nie każdy jest fanem uniwersum (tutaj mocno wyczuwalnym), nie zawsze jest "klimat" do grania drużynowego.
Reasumując, gra sprawia wrażenie absolutnie fantastyczniej w odpowiedniej sytuacji (dokładnie 4 graczy lubiących skomplikowane karcianki i lore LOTR), ale ta sytuacja wydaje się bardzo rzadka. Ja się spodziewałem mniej "bolesnego" wariantu 2-osobowego.
- Highlander
- Has thanked: 155 times
- Been thanked: 190 times
Zagrajcie sobie w 2 osoby każdy na 2 ręce, tak jakby było 4 graczy. Wariant ten ma wielu zwolenników 

- Shodan
- Has thanked: 519 times
- Been thanked: 482 times
Zakupiłem i zagrałem w dodatek "Przeciwko Cieniowi". Grałem w 2 osoby kooperacyjnie przeciwko botom i uważam, że to bardzo dobra i satysfakcjonująca alternatywa dla wariantu 2 osobowego z podstawki, która ewidentnie jest skrojona pod 4 graczy. Bonusowo dostałem możliwość rozgrywki solo, a granie samemu zdarza mi się coraz częściej, więc to też na plus.
Natomiast co na minus: za około połowę ceny podstawki dostajemy 2 nowe talie frakcji cienia dla bota. Niestety różnią się one tylko tekstem akcji opisanych na karcie, grafiki są dokładnie te same. Myślę, że wrzucenie alternatywnych ilustracji było jak najbardziej możliwe, tylko oryginalny wydawca poszedł po najmniejszej linii oporu. Naprawdę byłoby to dużo fajniejsze rozwiązanie i jakoś tam usprawiedliwiało cenę dodatku. Tymczasem nie mogę pozbyć się uczucia, że zapłaciłem drugi raz za to samo
Natomiast co na minus: za około połowę ceny podstawki dostajemy 2 nowe talie frakcji cienia dla bota. Niestety różnią się one tylko tekstem akcji opisanych na karcie, grafiki są dokładnie te same. Myślę, że wrzucenie alternatywnych ilustracji było jak najbardziej możliwe, tylko oryginalny wydawca poszedł po najmniejszej linii oporu. Naprawdę byłoby to dużo fajniejsze rozwiązanie i jakoś tam usprawiedliwiało cenę dodatku. Tymczasem nie mogę pozbyć się uczucia, że zapłaciłem drugi raz za to samo

+ na bgg jest niemal identyczny wariant fanowski, który powstał przed publikacją dodatku. Działa oczywiście na elementach z podstawki. Grałem w oba, ale w dużym odstępie czasu i subtelność różnic mi umyka...Shodan pisze: ↑07 kwie 2025, 19:49 (...)
Natomiast co na minus: za około połowę ceny podstawki dostajemy 2 nowe talie frakcji cienia dla bota. Niestety różnią się one tylko tekstem akcji opisanych na karcie, grafiki są dokładnie te same. Myślę, że wrzucenie alternatywnych ilustracji było jak najbardziej możliwe, tylko oryginalny wydawca poszedł po najmniejszej linii oporu. Naprawdę byłoby to dużo fajniejsze rozwiązanie i jakoś tam usprawiedliwiało cenę dodatku. Tymczasem nie mogę pozbyć się uczucia, że zapłaciłem drugi raz za to samo :wink:
-
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 4 times
Pytanie do osób grających w wariant solo dostępny w dodatku. Czy dobrze się w to gra? Różne opinie się przewijają, przede wszystkim na temat balansu, ale większość jest i tak pozytywna co zachęca mnie do zakupu podstawki oraz dodatku.
-
Nie wiem jakie opinie przewijają się nt. balansu, ale bot jest trudny i dobrze, bo dzięki temu gra ciągle ląduje na stole. Myślę, że statystykę mam ok. 60:40 wygranych dla bota.Darkdarker pisze: ↑15 kwie 2025, 20:31 Pytanie do osób grających w wariant solo dostępny w dodatku. Czy dobrze się w to gra? Różne opinie się przewijają, przede wszystkim na temat balansu, ale większość jest i tak pozytywna co zachęca mnie do zakupu podstawki oraz dodatku.
Ja polecam, a szczególnie, że zaraz dodatek nr 2!
- hamish
- Has thanked: 334 times
- Been thanked: 136 times
Sam może nie mam tylu rozegranych gier, jak kolega wyżej, ale z tym balansem to bym zluzował. Gra się przeciwko Cieniowi, który ma mocny rush i jest wymagającym przeciwnikiem, WL mają więcej kombinowania, ale jak się już ogarnie na czym polega działanie tej talii, które karty chować, a których się pozbywać, to zwycięstwo naprawdę jest w zasięgu.
-
Cisnąc dalej Galaktę o jakieś informacje, poinformowali, że dodatek trafi do sklepów w czerwcu.
Więc mamy kolejny miesiąc opóźnienia...
-
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 73 times
No niestety, błędy ze strony fabryki opóźniły ten dodatek, ale ważne, że już jest w drodze.samuraj1369 pisze: ↑24 kwie 2025, 12:41 Cisnąc dalej Galaktę o jakieś informacje, poinformowali, że dodatek trafi do sklepów w czerwcu.