Res Arcana (Thomas Lehmann)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Neoptolemos
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 1049 times
Re: Res Arcana (Thomas Lehmann)
Dodałbym jeszcze, że obie te gry (Res Arcana i Osadników) łączy - oprócz bezdyskusyjnego faktu, że jest to przerabianie kolorowych drewienek na PZ, lekko i pobieżnie posmarowane tematem - to fakt, że obie bardzo premiują doświadczenie. Zagrałem w Res Arcanę 2 razy i widzę, że zyskiwałaby z kolejnymi rozgrywkami (zwłaszcza ze stałym partnerem), ale wdrażanie za każdym razem kogoś nowego mija się z celem, bo i draft nie ma większego sensu. To oczywiście nie jest wada, tylko cecha.
No właśnie, punkty - to one są celem. Surowce to środek, bo jednak bez zauważenia synergii w tych ośmiu kartek można utknąć na wymienianiu jednych „drewienek” na drugie i nic z tego nie wyniknie (albo wyniknie za późno). Stąd napisałem to, co napisałem:) Ale najważniejsze, że zgadzamy się co do jednego - że gra jest wybitna.
-
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 153 times
jakby ktoś z ogranych posiadaczy podstawki i res arcany duo miał chwile rzucić okiem czy tłumaczenie jest ok to byłbym wdzięczny.
Przez pomyłkę kupiłem francuza wieć teraz pasuje to jakoś ujdnolicić... Troche patrzyłem na angielskie skany i polskie karty z podstawki.
Przez pomyłkę kupiłem francuza wieć teraz pasuje to jakoś ujdnolicić... Troche patrzyłem na angielskie skany i polskie karty z podstawki.
Spoiler:
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3029 times
- Been thanked: 2654 times
- Kontakt:
Wow, dzięki Twojemu wpisowi przypomniałem sobie, że jest coś takiego jak "Res Arcana Duo". Przed chwilą zamówiłem swój angielski (mam nadzieję) egzemplarz, który ma być dostarczony z Wlk. Brytanii do 7 dni. Jeśli do tej pory nie ogarniesz tłumaczenia, to chętnie pomogę.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
-
Większość przepisałem z polskich kart jeśli znalazłem odpowiedniki więc słownictwo jest to samo - a przynajmniej tak mi się wydaje, w res arcane grałem raz ponad rok temu.Curiosity pisze: ↑06 mar 2025, 21:34 Wow, dzięki Twojemu wpisowi przypomniałem sobie, że jest coś takiego jak "Res Arcana Duo". Przed chwilą zamówiłem swój angielski (mam nadzieję) egzemplarz, który ma być dostarczony z Wlk. Brytanii do 7 dni. Jeśli do tej pory nie ogarniesz tłumaczenia, to chętnie pomogę.
Wątpliwości mam w zasadzie tylko co do :

- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
To jakieś nowe ikony, bo podstawka i dwa pierwsze rozszerzenia, tego nie miały. Trzeba by pewnie spojrzeć w instrukcję.
@SeekerKuba wg mnie karta ta mówi, że po jej aktywacji/wyczerpaniu można natychmiast skorzystać z właściwości magicznego przedmiotu który leży na "wystawce", czyli na środku obszaru gry, z pominięciem właściwości pozyskania esencji.
- BOLLO
- Has thanked: 1302 times
- Been thanked: 1981 times
- Kontakt:
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Piszemy w tej chwili o samodzielnym dodatku "Res Arcana Duo". Rebel nie chce tego wydać, więc trzeba kupować po angielsku.
- BOLLO
- Kontakt:
Ah...racja nie doczytałem. No tak Rebel jak i Windziarz potwierdził że raczej nie wejdą w to ale nigdy nic nie wiadomo....furtka nie jest zamknięta

-
@SeekerKuba zerknę jutro po południu na to i dam znać czy podobnie rozumiem znaczenie kart
Może ktoś jeszcze się wypowie ?
No i chyba trzeba wydzielić te nasze rozkminy odnośnie Res Arcna Duo do oddzielnego wątku?

No i chyba trzeba wydzielić te nasze rozkminy odnośnie Res Arcna Duo do oddzielnego wątku?
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Tyle, że to jest niezależny dodatek. Ale wciąż dodatek. Niemniej nie kłócę się, jak będzie więcej głosów "za" to się wydzieli.
Zrobiłem ankietę w pierwszym poście tego tematu, proszę głosować.
- BOLLO
- Kontakt:
Myślę że nie ma potrzeby rozdzielać tego. Aczkolwiek BRW Duel ma swój osobny wątek.... 

-
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 29 times
Res Arcana Duo dostępne do zamówienia w planszostrefie. Jak się dosiedziałem dostawa ma przyjechać w tym miesiącu.
Oprócz 2 kart co do których mam wątpliwości wygląda dobrze

Karta Quadrature de Cercle
- wg mnie aktywuję artefakt, płacę dowolną esencją i w zamian za to mogę dowolną esencję ze swojej puli położyć na dowolnym komponencie (czyli nie tą esencję, którą obecnie zapłaciłem, żeby uzyskać efekt) - chodzi o to, że aktywując ten artefakt, płacę np wigorem i dzięki temu mogę położyć złoto które mam u siebie, na miejscu mocy, bo to czyste VP
Karta Clef de Salomon
- wg mnie trzeba doprecyzować, chodzi o użycie mocy (nie wzięcie go do siebie) magicznego przedmiotu wyłożonego na środku stołu, nie tego który gracz ma u siebie (np. użyj mocy z rynku?)
-
Co do drugiej to powiedzcie jak ma być to taką wlepkę zrobięzbyszaty pisze: ↑11 mar 2025, 19:28Oprócz 2 kart co do których mam wątpliwości wygląda dobrze
Karta Quadrature de Cercle
- wg mnie aktywuję artefakt, płacę dowolną esencją i w zamian za to mogę dowolną esencję ze swojej puli położyć na dowolnym komponencie (czyli nie tą esencję, którą obecnie zapłaciłem, żeby uzyskać efekt) - chodzi o to, że aktywując ten artefakt, płacę np wigorem i dzięki temu mogę położyć złoto które mam u siebie, na miejscu mocy, bo to czyste VP
Karta Clef de Salomon
- wg mnie trzeba doprecyzować, chodzi o użycie mocy (nie wzięcie go do siebie) magicznego przedmiotu wyłożonego na środku stołu, nie tego który gracz ma u siebie (np. użyj mocy z rynku?)

Co do pierwszej to nalazłem taki tekst na już spolszczonej karcie i wygląda mi że to jest 1:1 z podstawką lub z którymś z dodatków:

Przekopałem karty i jest tak jak mówisz, efekt z pierwszej karty jest na karcie Syrena i jeszcze na jakimś monumencie. I tu faktycznie kładziemy dowolną wydaną esencję, na dowolny komponent.SeekerKuba pisze: ↑11 mar 2025, 21:42
Co do drugiej to powiedzcie jak ma być to taką wlepkę zrobię"użyj mocy ze środku stołu" ?
Co do pierwszej to nalazłem taki tekst na już spolszczonej karcie i wygląda mi że to jest 1:1 z podstawką lub z którymś z dodatków:
![]()
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:

Dziś mi wreszcie
Mniejsza z tym, oto jest! Ranyyy, jakie te karty są silne! Ale drogie... Ale jakie silne!! To, co w podstawce było sufitem, tu jest podłogą. Karty artefaktów, magów, monumentów i enklaw bardzo płynnie można połączyć z podstawką, co niezwłocznie uczyniłem. Rewersy się oczywiście różnią, ale nawet polską wersję miałem w nieprzezroczystych koszulkach, bo Rebel nie potrafił zrobić tych samych odcieni we wszystkich dodatkach...
W "Duo" nie ma w ogóle pereł, więc nowe karty ich nie uwzględniają. Za to doszły dwie nowe ikonki: "tapuj/odtapuj maga" i "użyj magicznego przedmiotu ze stołu". Nic dodatkowego nie stwierdziłem, ikonologia jest spójna i łatwa do przyswojenia.
Już się nie mogę doczekać aż zagram!