Song of Ice & Fire: Tabletop Miniatures Game (Eric M. Lang, Michael Shinall)
-
- Has thanked: 698 times
- Been thanked: 99 times
Re: Song of Ice & Fire: Tabletop Miniatures Game (Eric M. Lang, Michael Shinall)
Jakby się taki znalazł to śmiało piszcie tutaj, wielu z nas zaczyna i chętnie się czegoś dowiemy 

-
- Has thanked: 158 times
- Been thanked: 696 times
Re: Song of Ice & Fire: Tabletop Miniatures Game (Eric M. Lang, Michael Shinall)
Tak śmiało piszcie tutaj, ja chętnie odpowiem, a takie informacje mogą przydać się też innym.
No to tutaj, skoro taka wola ludu 
Podręcznik - na stronie CMON jest Season 5 Rulebook, na stronie Warfactory SIF_Rulebook_1.7_PL_sierpien_net. Czy to są te same, najnowsze wersje zasad? Pomijam oczywiście sprawę języka
Karty oddziałów/bohaterów - kupując, dostaję jakieś tam karty w wersji PL czy ENG. Co potem trzeba mieć, żeby karty były aktualne? Aktualizację na sezon 5 czy wszystkie aktualizacje wcześniejsze też?
Greyjoy (bo ich sobie wybiorę pewnie), ale pewnie pytanie dotyczy każdego rodu - w starterze są jacyś bohaterowie, potem można sobie dokupić osobne pudełka z kolejnymi. Czy jakieś postaci powtarzają się pomiędzy starterem a dodatkami?

Podręcznik - na stronie CMON jest Season 5 Rulebook, na stronie Warfactory SIF_Rulebook_1.7_PL_sierpien_net. Czy to są te same, najnowsze wersje zasad? Pomijam oczywiście sprawę języka

Karty oddziałów/bohaterów - kupując, dostaję jakieś tam karty w wersji PL czy ENG. Co potem trzeba mieć, żeby karty były aktualne? Aktualizację na sezon 5 czy wszystkie aktualizacje wcześniejsze też?
Greyjoy (bo ich sobie wybiorę pewnie), ale pewnie pytanie dotyczy każdego rodu - w starterze są jacyś bohaterowie, potem można sobie dokupić osobne pudełka z kolejnymi. Czy jakieś postaci powtarzają się pomiędzy starterem a dodatkami?
-
Ta wersje na stronie Warfactory jest aktualna.Podręcznik - na stronie CMON jest Season 5 Rulebook, na stronie Warfactory SIF_Rulebook_1.7_PL_sierpien_net. Czy to są te same, najnowsze wersje zasad? Pomijam oczywiście sprawę języka
Aktualizacje w ENG są możliwe do zamówienia przez firmę zewnętrzną współpracującą z CMON. Niestety jest drogo, więc raczej się nie opłaca, jak ktoś ma sporo armii to już w ogóle dramatKarty oddziałów/bohaterów - kupując, dostaję jakieś tam karty w wersji PL czy ENG. Co potem trzeba mieć, żeby karty były aktualne? Aktualizację na sezon 5 czy wszystkie aktualizacje wcześniejsze też?

https://connect.forgefire.games/pages/p ... 2292059092
Wersje do druku są udostępniane na stronach - ENG na stronie CMON, a wersje PL na stronie Warfactory. Przy ENG masz pliki zbiorcze gdzie wystarczy wydrukować wszystko raz. Przy PL trzeba iść od najnowszych aktualizacji i się wracać i dodrukowywać to co się nie pojawiło w nowszych aktualizacjach.
Nie wiem co dokładnie rozumiesz przez bohaterów - są w grze generalnie 3 rodzaje jednostek:Greyjoy (bo ich sobie wybiorę pewnie), ale pewnie pytanie dotyczy każdego rodu - w starterze są jacyś bohaterowie, potem można sobie dokupić osobne pudełka z kolejnymi. Czy jakieś postaci powtarzają się pomiędzy starterem a dodatkami?
Jednostki bojowe
Stronnicy
Dodatki
Jednostki bojowe są dostępne jako oddzielne boxy w sprzedaży i można je zdublować (nawet w ramach armii), stronnicy i dodatki się nie dublują z boxami.
O to mi chodziło. Byłem ciekaw czy coś ze startera jest też w pudełkach Greyjoy: Heroes 1 lub 2.
To jedziemy dalej

Czy startery i armie ogólnie są zbalansowane? Nie zależy mi na turniejowym graniu, ale byłoby dobrze mieć mniej więcej równe szanse

Standardowy rozmiar bitew, patrząc na jakieś raporty, to 4 jednostki plus stronnicy/dodatki. Jaki rozmiar stołu jest potrzebny? Jak sprawuje się gra przy mniejszych/większych armiach?
-
Ogólnie gra jest bardzo dobrze zbalansowana na chwilę obecną. Do grania domowego spokojnie wszystkie frakcje są grywalne i kompetytywne. Na tym wyższym poziomie odstają na minus Boltonowie oraz Neutrale.Czy startery i armie ogólnie są zbalansowane? Nie zależy mi na turniejowym graniu, ale byłoby dobrze mieć mniej więcej równe szanse
Standard to 40 pkt i rozbija się to na 4 jednostki bojowe i 3 NCU. Oczywiście są wyjątki takie jak Free FolkiStandardowy rozmiar bitew, patrząc na jakieś raporty, to 4 jednostki plus stronnicy/dodatki. Jaki rozmiar stołu jest potrzebny? Jak sprawuje się gra przy mniejszych/większych armiach?

-
- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 107 times
Zastanawiam się nad wejściem do ASoIaF - podoba mi się armia bractwa bez chorągwi. Czy ktos wie może czy do nie planowane są jeszcze jakiekolwiek boxy? Póki co jest starter i dwa regimenty. Czy tak zawsze wygląda że wyrzucany jest starter i jakiś box-dwa, a później systematycznie reszta, czy raczej to jest tak, że to jest mała armia i więcej już nie będzie (bo mogą brać jednostki z innych frakcji).
- Tyrek
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 158 times
Trudno powiedzieć. Wydaje mi się, że to będzie jedna z tych "mniejszych" frakcji, podobnie jak Bolton (chociaż Boltonowie mają jeszcze swoje oddziały w Neutralnych jednostkach). Gram w Songa od niedawna i nie wiem jak to wyglądało przy innych armiach, jak wychodziły, ale nie spodziewałbym się natłoku nowych rzeczy do Bractwa (poza osobnymi pudełkami z oddziałami, które są już w starterze).Nosiadbt1100 pisze: ↑09 mar 2025, 20:41 Zastanawiam się nad wejściem do ASoIaF - podoba mi się armia bractwa bez chorągwi. Czy ktos wie może czy do nie planowane są jeszcze jakiekolwiek boxy? Póki co jest starter i dwa regimenty. Czy tak zawsze wygląda że wyrzucany jest starter i jakiś box-dwa, a później systematycznie reszta, czy raczej to jest tak, że to jest mała armia i więcej już nie będzie (bo mogą brać jednostki z innych frakcji).
To ma swoje plusy - nie trzeba wydawać dużo na "skompletowanie" całości. Co prawda Bractwo "zapożycza" oddział od Baratheona/Starka, ale pula tego co warto pożyczać też jest ograniczona.
Grę polecam. Jak się wkręcisz to i tak skończysz kupując kolejne armie - to będzie i tak silniejsze od Ciebie. Dobrze zacząć zabawę tym co się podoba. Więc jeśli jest to Bractwo - to kupuj starter plus dwa boxy (konie i bohaterów) i dołóż sobie do tego coś ze Starków albo Baratheonów (Kawaleria Tullych, albo Kings Man - to chyba jest najczęściej grane w Bractwie).
Jeśli zależy Ci bardziej na turniejowym graniu, to przed zakupami dodatkowych oddziałów spoza Bractwa możesz poczekać do 28 marca - wtedy ma wyjść nowy patch, który może trochę zamieszać.