Zamki Burgundii która wersja

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Michal12345678987
Has thanked: 17 times

Zamki Burgundii która wersja

Post autor: Michal12345678987 »

Cześć
Jestem początkującym graczem, lubię euro choć z odrobiną klimatu, np bardzo podoba mi się Agricola (to chyba euro? :wink: )
Zastanawiam się nad Zamkami Burgundii, nie lubię wydawać dużo kasy więc naturalnie myślę o wersji BigBox
Czy ta wersja specjalna jest warta tego by ją kupić?
Proszę o poradę
Dzięki z góry
samuraj1369
Has thanked: 444 times
Been thanked: 514 times

Re: Zamki Burgundii która wersja

Post autor: samuraj1369 »

Bierz BigBox. Wersja specjalna to tylko ladniejsze komponenty i jeden mini dodatek
Morgon
Has thanked: 57 times
Been thanked: 110 times

Post autor: Morgon »

A ja powiem poszukaj starej wersji bez dodatków, najtaniej i ładniejsza niż ta nowsza.
bdm
Has thanked: 531 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

Tylko i wyłącznie pierwsze wydanie.

Najładniejsze grafiki na kaflach a to jest dla mnie najważniejsze w tej grze.

Miałem bigboxa i sprzedałem. Ładne planszetki gracza ale plansza główna bardzo nieczytelna.

Grałem w wydanie AR, akryle super ale bardzo nieczytelne grafiki budynków. Żółte bonusowe jeszcze gorsze.

Dodatki poza tarczami i posterunkami są ok ale dla mnie ta gra jest najlepsza bez dodatków.
Michal12345678987
Has thanked: 17 times

Post autor: Michal12345678987 »

Czyli w tej najstarszej wersji plansza i kafelki są najlepsze, w sensie najbardziej czytelne?
Bo gdzieś czytałem że ta wersja jest właśnie najmniej czytelna🙄
bdm

Wszystko jest kwestią gustu. Dla mnie najbardziej czytelne i najładniejsze są grafiki na kaflach z pierwszego wydania. Minusem jest zbyt cienka tektura. Big box ma grubsze kafle ale nie podobają mi się grafiki.

Dla porównania plansze:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 919 times
Been thanked: 409 times

Post autor: Gromb »

Grałem we wszystkie wersje i mogę potwierdzić, że pierwsze wydanie jest najczytelniejsze. Ma swoje mankamenty związane z "bieda" wykonaniem, ale nadrabia to układem plansz gracza, rynku i ogólna czytelnością komponentów.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 97 times
Been thanked: 48 times

Post autor: Luk83bb »

Miałem najpierw BB, ale cofnąłem się do pierwszej edycji. Wydrukowałem w kolorze i zalaminowałem dodatek solo i klasztory i mam grę na wieki do zdarcia żetonów. Te akurat faktycznie w BB były grubsze, ale co klasyka to klasyka:)
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1524 times
Been thanked: 1102 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

A ja powiem jeszcze inaczej - tylko Special Edition. Odkąd w nią zagrałem to nie zamierzam grać w żadną inną. Przepięknie wydana w końcu i o wiele lepsze uczucie tego, że te kafle i plansza są w końcu większe i czytelniejsze. Jak grałeś wiele razy to bez problemu wiesz, który kafel co robi. Dodatkowo najnowsza wersja = najlepszy balans.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Tomzaq
Has thanked: 118 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Tomzaq »

Hardkor pisze: 10 mar 2025, 23:40 Dodatkowo najnowsza wersja = najlepszy balans.
A możesz napisać na czym ten najlepszy balans polega? Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić :wink:
Who is John Galt?
Posiadam
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 288 times
Been thanked: 131 times

Post autor: scraber »

Tomzaq pisze: 12 mar 2025, 13:47
Hardkor pisze: 10 mar 2025, 23:40 Dodatkowo najnowsza wersja = najlepszy balans.
A możesz napisać na czym ten najlepszy balans polega? Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić :wink:

Na pewno zmiany dotknęły żółtego kafelka, który pozwalał za 2 workerów kupować kafelki z planszy, również te czarne.
W najnowszej wersji można z jego pomocą kupić tylko beżowe kafelki.

Między wersjami też zmieniały się te żółte punktujące na koniec gry
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1524 times
Been thanked: 1102 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

scraber pisze: 12 mar 2025, 14:35

Na pewno zmiany dotknęły żółtego kafelka, który pozwalał za 2 workerów kupować kafelki z planszy, również te czarne.

Dokładnie jak kolega napisał.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
bdm

Nie wiem czemu miały służyć te zmiany.

Tym bardziej się cieszę, że mam pierwsze wydanie tej gry. :D
radarek
Has thanked: 26 times
Been thanked: 95 times

Post autor: radarek »

bdm pisze: 12 mar 2025, 22:00

Nie wiem czemu miały służyć te zmiany.
Należy przypuszczać, że miały służyć poprawieniu balansu. Żaden autor nie zmieniałby sposobu działania elementy gry ot tak. A na pewno nie w grze, która ma tyle lat. Z ciekawości porównałem zmiany opisów żółtych żetonów na przestrzeni 1sza edycja gry -> Big Box -> Edycja Specjalna. Jeśli mi nic nie umknęło to zmieniły się dosłownie 3 żetony:

żeton 6
[1sza edycja]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, może kupować żetony włości za grudki srebra nie tylko z czarnego magazynu, ale ze wszystkich magazynów na planszy. Niemniej gracz nadal może zakupić tylko 1 żeton na turę.

[bigbox]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, może kupować żetony włości za 2 żetony robotników zamiast 2 srebrnych monet. Ponadto może kupić żeton włości nie tylko z czarnego magazynu, ale ze wszystkich magazynów na planszy. Niemniej gracz nadal może zakupić tylko 1 żeton na turę.

[eduyja specjalna]
Raz na turę możesz wykorzystać 2 żetony robotników, aby natychmiast wziąć heks budynku (beżowy) z dowolnego magazynu na planszy (poza centralnym czarnym magazynem) i umieścić go na polu oznaczonym symbolem klucza, w prawym dolnym rogu swojej planszy gracza.
żeton 15
[1sza edycja]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, na koniec gry zdobywa 3 punkty za każdy rodzaj towaru, z którego sprzedał co najmniej 1 żeton.

[bigbox]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, na koniec gry zdobywa 2 punkty za każdy rodzaj towaru, którego sprzedał co najmniej 1 żeton.

[edycja specjalna]
Pod koniec gry, otrzymujesz 2 punkty zwycięstwa za każdy rodzaj dóbr w swoim stosie sprzedanych dóbr. Niesprzedane dobra nie są brane pod uwagę.
żeton 26
[1sza edycja]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, na koniec gry zdobywa 2 punkty za każdy żeton bonusowy, który posiada, bez względu na jego wielkość.

[bigbox]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, na koniec gry zdobywa 3 punkty za każdy żeton bonusowy, który posiada, bez względu na jego wielkość.

[edycja specjalna]
Pod koniec gry otrzymujesz 3 punkty zwycięstwa za każdy posiadany przez siebie kafelek premiowy (mały lub duży).
bdm pisze: 12 mar 2025, 22:00 Tym bardziej się cieszę, że mam pierwsze wydanie tej gry. :D
Nie wiem z czego tu się cieszyć. Ani te zmiany nie są duże, ani kontrowersyjne. Ewidentnie służą kwestii balansu.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 322 times
Been thanked: 525 times

Post autor: vnzk »

Moim zdaniem najstarszej wersji niczego nie brakuje, Big Box jest zbyt pstrokaty, a ostatecznie w kolekcji została najnowsza edycja od Awaken Realms.

Zdecydowało to, że w pierwszą edycję żona zagrała dwie partie i podziękowała, estetyka nie pozwoliła jej się wystarczająco rozkoszować. Po zagraniu parokrotnie w nową edycję, Zamki trafiły do jej top 3 a dzięki temu z kolei trafiają częściej na stół :) Mi więcej argumentów nie potrzeba.

Oczywiście byłoby super, gdyby pudło było połowę mniejsze, ale jeśli chcę ją wynieść z domu, potrzebne elementy (razem z matą) mieszczą mi się do pudełka po Ark Novie :)
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 889 times
Been thanked: 317 times

Post autor: Irka »

Ja początkującym graczom szczególnie polecałabym BB - można szybko rozłożyć, grafiki na żetonach włości fajnie podpowiadają ich działanie w grze (czego nie ma chyba w pierwszej wersji), plansza główna pstrokata, ale wszystko tam widać. Planszetki graczy bez zarzutu. Dodatek "szlaki handlowe" dobrze urozmaica grę. Jest dużo map. Według mnie to wystarczy, żeby bardzo długo cieszyć się tą grą. A różnicę w cenie można przeznaczyć na poznanie jeszcze kilku innych evergreenów :)

W wydanie specjalne grałam raz - winnice wydają się ciekawe, może kiedyś je sobie jakoś skopiuję. Poza tym - metalowe monety i większe kafle to plus, ale nie wpłynęły dla mnie znacząco na przyjemność z gry. Pamiętam za to spore zamieszanie z rozkładaniem i składaniem. Jednak wiele osób woli tę wersję, więc nie odradzam :)
PS. Kopie mapy dla każdego to też plus.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 81 times
Been thanked: 368 times

Post autor: hipcio_stg »

Kup jakąkolwiek i się przyzwyczaisz. Ja się przyzwyczaiłem do pierwszej i nie wyobrażam sobie przesiadki na inne. Rozumiem też osoby, które nigdy nie grały w pierwszą edycję i od razu dostali oczojobnego big boxa i się zakochali. Za BB jest jeszcze jedna zaleta - ma wszystkie dodatki w jednym pudle. Do starej edycji ściągałem ze stanów, żeby mieć komplet.

Z perspektywy czasu jednak powiem, że jedyne dodatki które są regularnie ogrywane to karty trade route (totalnie niezależne) i dodatkowe plansze.

Jedno jest pewne - ta gra jest magiczna i każdy powinien się z nią zetknąć.
ODPOWIEDZ