bdm pisze: ↑12 mar 2025, 22:00
scraber pisze: ↑12 mar 2025, 14:35
Na pewno zmiany dotknęły żółtego kafelka, który pozwalał za 2 workerów kupować kafelki z planszy, również te czarne.
W najnowszej wersji można z jego pomocą kupić tylko beżowe kafelki.
Między wersjami też zmieniały się te żółte punktujące na koniec gry
Nie wiem czemu miały służyć te zmiany.
Należy przypuszczać, że miały służyć poprawieniu balansu. Żaden autor nie zmieniałby sposobu działania elementy gry ot tak. A na pewno nie w grze, która ma tyle lat. Z ciekawości porównałem zmiany opisów żółtych żetonów na przestrzeni 1sza edycja gry -> Big Box -> Edycja Specjalna. Jeśli mi nic nie umknęło to zmieniły się dosłownie 3 żetony:
żeton 6
[1sza edycja]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, może kupować żetony włości za grudki srebra nie tylko z czarnego magazynu, ale ze wszystkich magazynów na planszy. Niemniej gracz nadal może zakupić tylko 1 żeton na turę.
[bigbox]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, może kupować żetony włości za 2 żetony robotników zamiast 2 srebrnych monet. Ponadto może kupić żeton włości nie tylko z czarnego magazynu, ale ze wszystkich magazynów na planszy. Niemniej gracz nadal może zakupić tylko 1 żeton na turę.
[eduyja specjalna]
Raz na turę możesz wykorzystać 2 żetony robotników, aby natychmiast wziąć heks budynku (beżowy) z dowolnego magazynu na planszy (poza centralnym czarnym magazynem) i umieścić go na polu oznaczonym symbolem klucza, w prawym dolnym rogu swojej planszy gracza.
żeton 15
[1sza edycja]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, na koniec gry zdobywa 3 punkty za każdy rodzaj towaru, z którego sprzedał co najmniej 1 żeton.
[bigbox]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, na koniec gry zdobywa 2 punkty za każdy rodzaj towaru, którego sprzedał co najmniej 1 żeton.
[edycja specjalna]
Pod koniec gry, otrzymujesz 2 punkty zwycięstwa za każdy rodzaj dóbr w swoim stosie sprzedanych dóbr. Niesprzedane dobra nie są brane pod uwagę.
żeton 26
[1sza edycja]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, na koniec gry zdobywa 2 punkty za każdy żeton bonusowy, który posiada, bez względu na jego wielkość.
[bigbox]
Gracz, który umieści ten żeton w swojej posiadłości, na koniec gry zdobywa 3 punkty za każdy żeton bonusowy, który posiada, bez względu na jego wielkość.
[edycja specjalna]
Pod koniec gry otrzymujesz 3 punkty zwycięstwa za każdy posiadany przez siebie kafelek premiowy (mały lub duży).
bdm pisze: ↑12 mar 2025, 22:00
Tym bardziej się cieszę, że mam pierwsze wydanie tej gry.
Nie wiem z czego tu się cieszyć. Ani te zmiany nie są duże, ani kontrowersyjne. Ewidentnie służą kwestii balansu.