EcoLogic: Europe - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
b3lial
Has thanked: 46 times
Been thanked: 1 time

EcoLogic: Europe - pytania i wątpliwości

Post autor: b3lial »

mam kilka pytań bo niestety instrukcja jest bardzo skąpa :

1. zagraj, przed fazą żywienia : zagrywamy karty ZAWSZE przed fazą obumierania ( czy jak się to nazywa- koniec roku) więc jak można zagrać fizycznie kartę przed fazą żywienia(początek roku)? Nie powinno być bez tego ZAGRAJ ? samo PRZED FAZĄ ŻYWIENIA (nielogiczny zapis)??
2. Aby można było zagrać kartę jakiegoś zwierzęcia musi ono mieć odpowiednią ilość BIOMASY do wyżywienia - to jest całkiem bez sensu, skoro żywimy w kolejności jaką sobie wybierzemy więc dopiero na końcu wiemy czy na każde zwierzę mamy pożywienie-ta zasada bardzo blokuje zagrywanie kart.
3.Również nie możemy zagrywać kart na siedliska w których nie ma jeszcze pożywienia danego zwierzęcia . Czyli nie można sobie zagrać jako pierwszej karty ZWIERZĘCIA, tylko trzeba najpierw zbudować cały łańcuch pokarmowy - całkowicie bezsensowny zapis .
4 . Powyższe zapisy odnośnie umieszczania kart w siedlisku blokują ostatnią turę w zimę, gdzie można ostatnim rzutem na taśmę uzupełnić sobie planszę o karty ale teoretycznie to jest niewykonalne przez powyższe zapisy.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 889 times
Been thanked: 317 times

Re: Ecologic (Borys Bińkowski)

Post autor: Irka »

@b3lial Instrukcja rzeczywiście trochę niejasna.
Polecam kilka minut filmu od tego momentu, gdzie jest w skrócie cała runda (edit: autor pomija tu etap 1, 3 i 4 zasiedlania):
Spoiler:
ad 1 i 4.
Mam wrażenie, że pomijasz żywienie, które występuje zaraz przy zagraniu danej karty zwierząt/grzybów.
Instrukcja str. 7 : "Żywienie zachodzi, gdy z zagrywasz kartę w kroku 2 zasiedlania i jest powtarzane na początku każdej pory roku (dotyczy wtedy wszystkich zagranych kart").

ad 2.
Na tym polega zabawa, że trzeba zrównoważyć ten łańcuch, żeby starczyło na wyżywienie wszystkich zwierząt na początku pory roku. (edit: W pierwszych grach trudno to oszacować w głowie do końca. Na wszelki wypadek warto mieć trochę jokerów).

ad 3.
Teoretycznie można to zrobić :)
W każdej turze zamiast zagrywania karty możesz pobrać żeton biomasy (joker), a jak się tak uzbiera ich kilka to zagrywasz zwierzę i je karmisz tymi jokerami. Ale łatwiej i sensowniej zacząć od początku łańcucha pokarmowego, czyli roślin.

edit: usunięcie adnotacji, że się w p.3 myliłam. Bo nowa wersja instrukcji jest już zgodna z moją intuicją. Zob. viewtopic.php?p=1704467#p1704467
Ostatnio zmieniony 13 mar 2025, 01:45 przez Irka, łącznie zmieniany 5 razy.
ElPrzemas
Has thanked: 4 times
Been thanked: 16 times

Post autor: ElPrzemas »

Irka pisze: 24 lut 2025, 17:16 ad 3.
W każdej turze zamiast zagrywania karty możesz pobrać żeton biomasy (joker), a jak się tak uzbiera ich kilka to zagrywasz zwierzę i je karmisz tymi jokerami. Ale łatwiej i sensowniej zacząć od początku łańcucha pokarmowego, czyli roślin.
Teoretycznie można, ale praktycznie nie. W instrukcji jest, że gatunek konsumujący można zagrać tylko jeśli w danym siedlisku jest co najmniej jedna karta, którą się żywi.
b3lial

Spoiler:
Ad1 . No tak , zgodnie z instrukcją ale po co jest ZAGRAJ ? No przeciez wiadomo że trzeba zagrać... nie rozumiem po co to słowo tam jest .
Ad2. Gdyby tak było to by organizmy nie wymierały i nie odrzucalibyśmy ich z siedliska. Zagrywanie zwierząt na siedlisko jest pewną formą ryzyka a wg. instrukcji mamy mieć szklaną kulę .
Ad3. Za mało rund jest żeby tak sobie wybierać te jokery imo.
Awatar użytkownika
Irka

Re: EcoLogic: Europe - pytania i wątpliwości

Spoiler:
Ad 1. Czy możesz zacytować w całości ten problematyczny tekst i gdzie on się znajduje?
Ad 2. Zgadzam się, że zagrywanie zwierząt jest pewną formą ryzyka, mogą umrzeć. Nie widzę sprzeczności z instrukcją. Nie rozumiem, o co chodzi ze szklaną kulą.
b3lial

Spoiler:
No i to jest na początku posta.

Tak samo dopiero na Gamefoundzie jest wyjaśnione ( i to jeszcze z błędem), jak są oznaczone karty z dodatków - w instrukcji brak .
b3lial

Spoiler:
Obrazek
ElPrzemas

No i jakie jest pytanie, bo zaznaczone zasady wydają mi się logiczne i nie zawierają fragmentu z punktu 1 pytania.
b3lial

Spoiler:

Mój błąd !

Obrazek

Nie chodzi mi o ich interpretacje tylko czy taka forma wprowadzenia do gry nie psuje zabawy z gry.
b3lial

Spoiler:
Załóżmy czysto TEORETYCZNIE : kupujesz węża :) i robisz terrarium .... i sobie na niego czeka...znajdujesz wkładasz i od razu g nie karmisz, czy to ryba czy wąż czy cokolwiek to karmisz "za chwilę" , tak samo tutaj niby nie musisz dawać od lewej do prawej kart ale skoro musisz zagrywać żeby każde żywienie było spełnione to i tak MUSISZ po kolei żebby to miało ręce i nogi , a już wymóg żeby jedzenie było OD RAZU DLA DANEGO zwierzęcia jest absurdalny wręcz.
ElPrzemas

b3lial pisze: 26 lut 2025, 21:51
Spoiler:

Mój błąd !

Obrazek

Nie chodzi mi o ich interpretacje tylko czy taka forma wprowadzenia do gry nie psuje zabawy z gry.
Jeśli chodzi o tekst na karcie, to chodzi o to, że podczas zagrywania tej karty zanim przeniesiesz biomasę z innej karty z tego siedliska, to możesz zabrać biomasę z kart komarów innych graczy (jeśli ktoś ma) - dzięki temu twój początkowy koszt zagrania tej karty się zmniejszy.
b3lial

Spoiler:
Przenoszę biomasę W INNEJ FAZIE a nie w fazie zagrywania stąd według mnie to jest błędny zapis . Nie powinno być słowa ZAGRYWAJĄC .
ElPrzemas

b3lial pisze: 27 lut 2025, 21:42 Przenoszę biomasę W INNEJ FAZIE a nie w fazie zagrywania stąd według mnie to jest błędny zapis . Nie powinno być słowa ZAGRYWAJĄC .
W fazie zagrywania TEŻ PRZENOSISZ biomasę
b3lial

ElPrzemas pisze: 28 lut 2025, 07:53
b3lial pisze: 27 lut 2025, 21:42 Przenoszę biomasę W INNEJ FAZIE a nie w fazie zagrywania stąd według mnie to jest błędny zapis . Nie powinno być słowa ZAGRYWAJĄC .
W fazie zagrywania TEŻ PRZENOSISZ biomasę

Gdzie w instrukcji jest to napisane?
ElPrzemas

b3lial pisze: 25 lut 2025, 20:14 Obrazek
Mówi o tym ten punkt, który zaznaczyłeś w tym poście jako pierwszy i str. 7 instrukcji (trzecie zdanie).

irka w pierwszym poście dała link do filmu autora gry. Polecam szczególnie od 7:40.
b3lial

Spoiler:
no to na to wychodzi ze od razu żywimy.... a tego nie doczytałem . Dzięki. Racja.
Awatar użytkownika
Irka

Właśnie wyszła poprawiona instrukcja: https://drive.google.com/file/d/1euncGk ... drive_link
i karty pomocy https://drive.google.com/file/d/1bo3SWR ... drive_link
ElPrzemas pisze: 25 lut 2025, 08:58
Irka pisze: 24 lut 2025, 17:16 ad 3.
Teoretycznie można, ale praktycznie nie. W instrukcji jest, że gatunek konsumujący można zagrać tylko jeśli w danym siedlisku jest co najmniej jedna karta, którą się żywi.
Praktycznie też już można :)
Autor poinformował, że nastąpiło "usunięcie zapisu o wymaganej obecności organizmu będącego pożywieniem w siedlisku (s. 6)".
Teraz "w siedlisku możemy położyć dowolny organizm, o ile znajdziemy dla niego odpowiednie pożywienie".
Nowa reguła wygląda tak:
Obrazek

I druga pomocna zmiana: wprowadzono mechanikę ułatwiającą grę w małym składzie. Zmniejsza ona tendencję do otrzymywania ciągle tych samych kart w czasie wymiany z innymi graczami. "Otrzymane na wymianie karty możesz podejrzeć i od razu (w kroku 4) wymienić z pulą (wybierając po rewersach kart). Taka dodatkowa wymiana kosztuje jednak 1 joker (nie możesz jej dokonać jeśli nie masz jokerów)."

Źródło cytatów i opis pozostałych zmian: https://gamefound.com/pl/projects/istot ... updates/33
ODPOWIEDZ