Spirit Island (R. Eric Reuss)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
samuraj1369
Has thanked: 444 times
Been thanked: 514 times

Re: Spirit Island (R. Eric Reuss)

Post autor: samuraj1369 »

Odpaliłem dziś 6. rozgrywkę w przeciągu ostatnich dwóch dni i dorzuciłem obydwa dodatki. Czytając instrukcję Rozdartej Ziemi, trafiłem na informację, że karta "Morskie Potwory" jest zepsuta i należy ją wymienić z nową kartą właśnie z tego dodatku. Czy ja jestem ślepy, czy te karty różnią się tylko formatowaniem tekstu?
Obrazek
Wosho
Has thanked: 196 times
Been thanked: 148 times

Post autor: Wosho »

Pytanie w drugim dodatku sa karty ktore dodaja troche opcji do grania duchami prostymi z podstawki, czy musze dodawac cos wiecej z drugiego dodatku zeby nimi grac na razie bez drugiego? czy na luzie moge je wyjac i dorzucic?
dannte
Has thanked: 119 times
Been thanked: 518 times

Post autor: dannte »

samuraj1369 pisze: 12 mar 2025, 22:46 Odpaliłem dziś 6. rozgrywkę w przeciągu ostatnich dwóch dni i dorzuciłem obydwa dodatki. Czytając instrukcję Rozdartej Ziemi, trafiłem na informację, że karta "Morskie Potwory" jest zepsuta i należy ją wymienić z nową kartą właśnie z tego dodatku. Czy ja jestem ślepy, czy te karty różnią się tylko formatowaniem tekstu?
Obrazek
To jakieś niedopatrzenie, ta karta była oryginalnie w Branch&Claw i po czasie Jagged Earth ją zbalansował poprzez dodanie "maks. 8" - ta karta niepotrzebnie występuje w dwóch egzemplarzach gdy oba dodatki wyszły w tym samym momencie (jeden egzemplarz oznaczony B&C, drugi JE ¯\_(ツ)_/¯). Tutaj więcej info: https://querki.net/u/darker/spirit-isla ... or-retired (pierwszy punkt) i tutaj karta: https://sick.oberien.de/imgs/powers/sea_monsters.webp
Wosho pisze: 12 mar 2025, 22:53 Pytanie w drugim dodatku sa karty ktore dodaja troche opcji do grania duchami prostymi z podstawki, czy musze dodawac cos wiecej z drugiego dodatku zeby nimi grac na razie bez drugiego? czy na luzie moge je wyjac i dorzucic?
Chyba chciałeś zapytać czy można grać aspektami z drugiego bez posiadania pierwszego?
Tak, nie potrzeba pierwszego dodatku, by nimi grać. Niektóre są oznaczone ikonką "uśpionego wulkanu" co oznacza że są samodzielne, a inne są oznaczone ikonką "aktywnego wulkanu" co oznacza, że wymagają obu dodatków - ale chodzi o żetony, które były wprowadzone przez pierwszy dodatek - te żetony są dostępne także w drugim dodatku, to samo instrukcja do nich, więc nic więcej nie potrzebujesz.
niwlak
Has thanked: 43 times
Been thanked: 65 times

Post autor: niwlak »

Spoiler:
Jedyne co widzę to ikona w prawym dolnym rogu.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2025, 00:00 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Quimeen
Has thanked: 17 times
Been thanked: 86 times

Post autor: Quimeen »

samuraj1369 pisze: 12 mar 2025, 22:46 Odpaliłem dziś 6. rozgrywkę w przeciągu ostatnich dwóch dni i dorzuciłem obydwa dodatki. Czytając instrukcję Rozdartej Ziemi, trafiłem na informację, że karta "Morskie Potwory" jest zepsuta i należy ją wymienić z nową kartą właśnie z tego dodatku. Czy ja jestem ślepy, czy te karty różnią się tylko formatowaniem tekstu?
Obrazek
Karta jest już poprawiona w Zaroslach i Szponach, stad sa dwie takie same karty. Jedna mozna wyrzucic.
samuraj1369

Tak właśnie myślałem. Dziękuję
Awatar użytkownika
skiba
Has thanked: 35 times
Been thanked: 256 times

Post autor: skiba »

Dałby radę ktoś podrzucić kartę mocy "Zemsta Umarłych" z druku Portalu? Ciekawi mnie czy błąd Lacerty został poprawiony :)
Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
samuraj1369

skiba pisze: 13 mar 2025, 13:03 Dałby radę ktoś podrzucić kartę mocy "Zemsta Umarłych" z druku Portalu? Ciekawi mnie czy błąd Lacerty został poprawiony :)
To pomniejsza czy większa moc? Wrzuć jak to wygląda u Ciebie, zaraz pstryknę z portalu.
samuraj1369

skiba pisze: 13 mar 2025, 13:03 Dałby radę ktoś podrzucić kartę mocy "Zemsta Umarłych" z druku Portalu? Ciekawi mnie czy błąd Lacerty został poprawiony :)

Obrazek
Awatar użytkownika
skiba

Dzięki @samuraj1369, czyli nie poprawili :D
samuraj1369

skiba pisze: 13 mar 2025, 14:46 Dzięki @samuraj1369, czyli nie poprawili :D
A jak powinna brzmieć?
Derwisz-14
Has thanked: 45 times
Been thanked: 48 times

Post autor: Derwisz-14 »

samuraj1369 pisze: 13 mar 2025, 14:47
A jak powinna brzmieć?
Powinien być dopisek, że sama się nie triggeruje, więc jak z innej mocy zadasz np 5 obrażeń niszcząc dwie struktury, to możesz zadać dwa obrażenia i zniszczyć inną strukturę z zemsty umarłych, ale tutaj już nie triggeruje już kolejnego obrażenia ze zniszczonej struktury
dannte

Derwisz-14 pisze: 13 mar 2025, 15:25
samuraj1369 pisze: 13 mar 2025, 14:47
A jak powinna brzmieć?
Powinien być dopisek, że sama się nie triggeruje, więc jak z innej mocy zadasz np 5 obrażeń niszcząc dwie struktury, to możesz zadać dwa obrażenia i zniszczyć inną strukturę z zemsty umarłych, ale tutaj już nie triggeruje już kolejnego obrażenia ze zniszczonej struktury
Nie tylko. To co piszesz jest wyjaśnione w pierwszej ramce na 25. stronie instrukcji Rozdartej Ziemi. Poza tym karta jest źle sformułowana, bo powinno być efekt/Akcja, bo nie chodzi tylko i wyłącznie o niszczenie wynikające z Mocy (a na karcie jest to właśnie napisane z wielkiej litery), ale także o dewastacje, strach, wydarzenia, itp.
Awatar użytkownika
skiba

O to to to, efektów w grze jest cała masa, Moce to tylko jedna z opcji 🙂
bdm
Has thanked: 531 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

Czy wydanie lacerty się różni od portalu? Chciałbym spróbować SI do solo i się zastanawiam czy nie lepiej wybrać nawet 100 zł tańszą używkę od lacerty.
Kluczyk
Has thanked: 4 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Kluczyk »

bdm pisze: 15 mar 2025, 14:18 Czy wydanie lacerty się różni od portalu? Chciałbym spróbować SI do solo i się zastanawiam czy nie lepiej wybrać nawet 100 zł tańszą używkę od lacerty.
Ja mam podstawkę Lacetry i dodatki Portalu. Jest dobrze.
bdm

Kluczyk pisze: 15 mar 2025, 15:58
bdm pisze: 15 mar 2025, 14:18 Czy wydanie lacerty się różni od portalu? Chciałbym spróbować SI do solo i się zastanawiam czy nie lepiej wybrać nawet 100 zł tańszą używkę od lacerty.
Ja mam podstawkę Lacetry i dodatki Portalu. Jest dobrze.
Czyli można to łączyć?
Już wiem, że do Lacerty nie było dodatków.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 324 times
Been thanked: 533 times

Post autor: tomp »

Podstawka od Lacerta oraz dodatki od Portal są tłumaczone przez tą samą osobę tj. Agata Alicja Syc.
Ufam, że jest 100% zgodności (dopiero przeczytałem instrukcje, ale wygląda na ten sam styl tłumaczenia).

PS. Różnice w podstawkach - nie wiem, nie posiadam podstawki od Portal. Zakładam, że są zmiany np. logo czy też inne wstawki dotyczące wydawnictwa.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
bdm

Raczej nie będę kupował dodatków więc pewnie zdecyduję się na tańszą opcję czyli używaną Lacertę.
Już dawno chciałem spróbować tej gry ale bałem się trochę jej złożoności.
dave8
Has thanked: 85 times
Been thanked: 102 times

Post autor: dave8 »

bdm pisze: 15 mar 2025, 21:52 Raczej nie będę kupował dodatków więc pewnie zdecyduję się na tańszą opcję czyli używaną Lacertę.
To jak siadzie to i tak dodatki kupisz.
Zresztą bardzo je polecam.
Kluczyk
Has thanked: 4 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Kluczyk »

Nie ma powodów dla których miałbyś brać podstawkę Portala gdy podstawka Lacerty jest tańsza, nawet jeśli planowałbyś zakup dodatków.

Obie zawierają te same elementy, nawet jeżeli znalazłbyś jakąś wizualną różnicę to grasz w tą samą grę.
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 233 times
Been thanked: 221 times

Post autor: sopel82 »

Gra jest ta sama ale drobne różnice w druku (jasność, odwzorowanie kolorów) mogą być. Kilka(naście) postów temu była o tym dyskusja i dramatu z tym jednak nie ma.

Natomiast jeśli dodatki nie będą nigdy rozważane to temat nieistotny.
Awatar użytkownika
krecilapka
Has thanked: 55 times
Been thanked: 244 times

Post autor: krecilapka »

bdm pisze: 15 mar 2025, 21:52 Raczej nie będę kupował dodatków więc pewnie zdecyduję się na tańszą opcję czyli używaną Lacertę.
Ja znam tylko podstawkę i nie demonizowałbym poziomu skomplikowania. Do gry wybierasz sobie sam jednego z 8 (bodajże) dostępnych duchów. Każdy z nich ma wyraźnie określony poziom skomplikowania. Grałem w to z wprawdzie ogranym, ale jednak 10 latkiem, który spokojnie ogarnął zasady tych podstawowych duchów :).
Gra ma całkiem nieźle opisane zasady co jest +. Mnie bardzo pomogła taka lista "pomagajka" z punktami po kolei co się dzieje w każdej fazie. Przesuwam sobie po niej znacznik i wszystko ładnie się toczy.
Na pewno nie jest to banalnie prosta gra, ale też nie jest to lot na księżyc ;). Ma tabelkę opisującą kolejne warianty, nawet nie tyle co komplikujące rozgrywkę, ale podnoszące poziom trudności. Zasady się niemalże nie zmieniają, tylko gra dorzuca więcej przeciwników. Dobrze jest zacząć rozgrywkę sugerowanymi duchami, z predefiniowanymi taliami. Chociaż dla mnie mnóstwo uroku właśnie tkwi w tym, żeby dorzucać karty odpowiadające własnemu stylowi gry. Więc polecam jak najprędzej przerzucić się na własny wybór dokupowanych kart. Gra się o wiele przyjemniej, w swoim stylu, a nie narzuconymi metodami.
Gargi
Has thanked: 11 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Gargi »

Kupiłem dodatek Rozdarta Ziemia , nie mam Szpony i Zarośla. Rozumiem ,że bez tego dodatku nie mogę dorzucić do gry kart wydarzeń oraz żetonów bestii,choroby itd? W rozdartej Ziemi mam komponenty do tego by nimi grać,ale instrukcja pokazuje , że tylko Że Szponami
dannte

Gargi pisze: 16 mar 2025, 01:36 Kupiłem dodatek Rozdarta Ziemia , nie mam Szpony i Zarośla. Rozumiem ,że bez tego dodatku nie mogę dorzucić do gry kart wydarzeń oraz żetonów bestii,choroby itd? W rozdartej Ziemi mam komponenty do tego by nimi grać,ale instrukcja pokazuje , że tylko Że Szponami
To nie chodzi o to, że tylko ze Szponami się da, ale o to, że w Szponach masz planszę na której układasz te karty - dasz radę grać bez niej. Żetonów Ci nie zabraknie (bo w JE jest ich dużo), więc tutaj problemu też nie ma. Jedyne o co możesz się martwić to balans kart: grając tylko z tymi "dodatkowymi" z drugiego dodatku grasz bez tych "podstawowych" z pierwszego. Ale nie ma to dużego znaczenia biorąc pod uwagę fakt, że w trakcie gry zobaczysz tylko niewielki podzbiór kart wydarzeń.
ODPOWIEDZ