Spirit Island (R. Eric Reuss)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 514 times
Re: Spirit Island (R. Eric Reuss)
Odpaliłem dziś 6. rozgrywkę w przeciągu ostatnich dwóch dni i dorzuciłem obydwa dodatki. Czytając instrukcję Rozdartej Ziemi, trafiłem na informację, że karta "Morskie Potwory" jest zepsuta i należy ją wymienić z nową kartą właśnie z tego dodatku. Czy ja jestem ślepy, czy te karty różnią się tylko formatowaniem tekstu?

Pytanie w drugim dodatku sa karty ktore dodaja troche opcji do grania duchami prostymi z podstawki, czy musze dodawac cos wiecej z drugiego dodatku zeby nimi grac na razie bez drugiego? czy na luzie moge je wyjac i dorzucic?
-
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 518 times
To jakieś niedopatrzenie, ta karta była oryginalnie w Branch&Claw i po czasie Jagged Earth ją zbalansował poprzez dodanie "maks. 8" - ta karta niepotrzebnie występuje w dwóch egzemplarzach gdy oba dodatki wyszły w tym samym momencie (jeden egzemplarz oznaczony B&C, drugi JE ¯\_(ツ)_/¯). Tutaj więcej info: https://querki.net/u/darker/spirit-isla ... or-retired (pierwszy punkt) i tutaj karta: https://sick.oberien.de/imgs/powers/sea_monsters.webpsamuraj1369 pisze: ↑12 mar 2025, 22:46 Odpaliłem dziś 6. rozgrywkę w przeciągu ostatnich dwóch dni i dorzuciłem obydwa dodatki. Czytając instrukcję Rozdartej Ziemi, trafiłem na informację, że karta "Morskie Potwory" jest zepsuta i należy ją wymienić z nową kartą właśnie z tego dodatku. Czy ja jestem ślepy, czy te karty różnią się tylko formatowaniem tekstu?
![]()
Chyba chciałeś zapytać czy można grać aspektami z drugiego bez posiadania pierwszego?
Tak, nie potrzeba pierwszego dodatku, by nimi grać. Niektóre są oznaczone ikonką "uśpionego wulkanu" co oznacza że są samodzielne, a inne są oznaczone ikonką "aktywnego wulkanu" co oznacza, że wymagają obu dodatków - ale chodzi o żetony, które były wprowadzone przez pierwszy dodatek - te żetony są dostępne także w drugim dodatku, to samo instrukcja do nich, więc nic więcej nie potrzebujesz.
Karta jest już poprawiona w Zaroslach i Szponach, stad sa dwie takie same karty. Jedna mozna wyrzucic.samuraj1369 pisze: ↑12 mar 2025, 22:46 Odpaliłem dziś 6. rozgrywkę w przeciągu ostatnich dwóch dni i dorzuciłem obydwa dodatki. Czytając instrukcję Rozdartej Ziemi, trafiłem na informację, że karta "Morskie Potwory" jest zepsuta i należy ją wymienić z nową kartą właśnie z tego dodatku. Czy ja jestem ślepy, czy te karty różnią się tylko formatowaniem tekstu?
![]()
-
Dałby radę ktoś podrzucić kartę mocy "Zemsta Umarłych" z druku Portalu? Ciekawi mnie czy błąd Lacerty został poprawiony 

Boîte à Jeux: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
BGA: mskiba
BoardGameGeek: mskiba
TTA: ilu2112
-
To pomniejsza czy większa moc? Wrzuć jak to wygląda u Ciebie, zaraz pstryknę z portalu.
-
-
-
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 48 times
Powinien być dopisek, że sama się nie triggeruje, więc jak z innej mocy zadasz np 5 obrażeń niszcząc dwie struktury, to możesz zadać dwa obrażenia i zniszczyć inną strukturę z zemsty umarłych, ale tutaj już nie triggeruje już kolejnego obrażenia ze zniszczonej struktury
-
Nie tylko. To co piszesz jest wyjaśnione w pierwszej ramce na 25. stronie instrukcji Rozdartej Ziemi. Poza tym karta jest źle sformułowana, bo powinno być efekt/Akcja, bo nie chodzi tylko i wyłącznie o niszczenie wynikające z Mocy (a na karcie jest to właśnie napisane z wielkiej litery), ale także o dewastacje, strach, wydarzenia, itp.Derwisz-14 pisze: ↑13 mar 2025, 15:25Powinien być dopisek, że sama się nie triggeruje, więc jak z innej mocy zadasz np 5 obrażeń niszcząc dwie struktury, to możesz zadać dwa obrażenia i zniszczyć inną strukturę z zemsty umarłych, ale tutaj już nie triggeruje już kolejnego obrażenia ze zniszczonej struktury
Podstawka od Lacerta oraz dodatki od Portal są tłumaczone przez tą samą osobę tj. Agata Alicja Syc.
Ufam, że jest 100% zgodności (dopiero przeczytałem instrukcje, ale wygląda na ten sam styl tłumaczenia).
PS. Różnice w podstawkach - nie wiem, nie posiadam podstawki od Portal. Zakładam, że są zmiany np. logo czy też inne wstawki dotyczące wydawnictwa.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Raczej nie będę kupował dodatków więc pewnie zdecyduję się na tańszą opcję czyli używaną Lacertę.
Już dawno chciałem spróbować tej gry ale bałem się trochę jej złożoności.
Już dawno chciałem spróbować tej gry ale bałem się trochę jej złożoności.
To jak siadzie to i tak dodatki kupisz.
Zresztą bardzo je polecam.
Nie ma powodów dla których miałbyś brać podstawkę Portala gdy podstawka Lacerty jest tańsza, nawet jeśli planowałbyś zakup dodatków.
Obie zawierają te same elementy, nawet jeżeli znalazłbyś jakąś wizualną różnicę to grasz w tą samą grę.
Obie zawierają te same elementy, nawet jeżeli znalazłbyś jakąś wizualną różnicę to grasz w tą samą grę.
Gra jest ta sama ale drobne różnice w druku (jasność, odwzorowanie kolorów) mogą być. Kilka(naście) postów temu była o tym dyskusja i dramatu z tym jednak nie ma.
Natomiast jeśli dodatki nie będą nigdy rozważane to temat nieistotny.
Natomiast jeśli dodatki nie będą nigdy rozważane to temat nieistotny.
- krecilapka
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 244 times
Ja znam tylko podstawkę i nie demonizowałbym poziomu skomplikowania. Do gry wybierasz sobie sam jednego z 8 (bodajże) dostępnych duchów. Każdy z nich ma wyraźnie określony poziom skomplikowania. Grałem w to z wprawdzie ogranym, ale jednak 10 latkiem, który spokojnie ogarnął zasady tych podstawowych duchów

Gra ma całkiem nieźle opisane zasady co jest +. Mnie bardzo pomogła taka lista "pomagajka" z punktami po kolei co się dzieje w każdej fazie. Przesuwam sobie po niej znacznik i wszystko ładnie się toczy.
Na pewno nie jest to banalnie prosta gra, ale też nie jest to lot na księżyc

Kupiłem dodatek Rozdarta Ziemia , nie mam Szpony i Zarośla. Rozumiem ,że bez tego dodatku nie mogę dorzucić do gry kart wydarzeń oraz żetonów bestii,choroby itd? W rozdartej Ziemi mam komponenty do tego by nimi grać,ale instrukcja pokazuje , że tylko Że Szponami
-
To nie chodzi o to, że tylko ze Szponami się da, ale o to, że w Szponach masz planszę na której układasz te karty - dasz radę grać bez niej. Żetonów Ci nie zabraknie (bo w JE jest ich dużo), więc tutaj problemu też nie ma. Jedyne o co możesz się martwić to balans kart: grając tylko z tymi "dodatkowymi" z drugiego dodatku grasz bez tych "podstawowych" z pierwszego. Ale nie ma to dużego znaczenia biorąc pod uwagę fakt, że w trakcie gry zobaczysz tylko niewielki podzbiór kart wydarzeń.