Nasze pomalowane figurki

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
MowMiStefan
Has thanked: 135 times
Been thanked: 316 times

Re: Nasze pomalowane figurki

Post autor: MowMiStefan »

no i Bestia z Lowcow 1492
Spoiler:
EDIT: zmiana hosta, dziekuje Irr3versible
Ostatnio zmieniony 10 lut 2025, 16:43 przez MowMiStefan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 706 times
Been thanked: 672 times

Post autor: Irr3versible »

Up (MowMiStefan, mam problem z tym hostingiem, który wybrałeś. Ani na windowsie ani na androidzie nie otwiera mi obrazka w drugim oknie :/
(ja wrzucam imgbb zawsze)

A teraz podatek.
Zakończyłem malowanie Wielkiej Draki w Małym Mieście.
Sporo zabawy, ten styl choć ładny to jednak upierdliwy. W paru momentach robiłem rozjaśnienia (aero czy pędzlem), ale co do zasady starałem się trzymać stylu - czyli czarne linie i płaskie kolory.

Obrazek

Szczegółowe już w spoilerze, niestety w kilku rozjechała się ostrość :/
Spoiler:
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 370 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Dako »

Irr3versible pisze: 10 lut 2025, 14:19
Zakończyłem malowanie Wielkiej Draki w Małym Mieście.
Sporo zabawy, ten styl choć ładny to jednak upierdliwy. W paru momentach robiłem rozjaśnienia (aero czy pędzlem), ale co do zasady starałem się trzymać stylu - czyli czarne linie i płaskie kolory.
Świetnie Ci to wyszło.
Gratulacje.
Jakimi farbami malowałeś i jaką techniką robiłeś te upierdliwe czarne linie?
Awatar użytkownika
Irr3versible

Dako pisze: 10 lut 2025, 14:26 Jakimi farbami malowałeś i jaką techniką robiłeś te upierdliwe czarne linie?
Tuszem czarnym. Mam już z 3 lata Daley Rowleya, pewnie z 3 jeszcze posłuży - ale generalnie każdy ink da radę.
Zależało mi głownie bo mocnym kryciu i do tego nie musiałem się bawić konsystencją - wolniej też wysycha na pędzlu (gdybym nie miał, to pewnie dodałbym flow retardera do zwykłej czarnej).
Całość potraktowałem AK ultra matt, aby zniwelować błyski między kolorami - ink jest przykładowo dość błyszczący.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 370 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Dako »

Irr3versible pisze: 10 lut 2025, 14:37
Dako pisze: 10 lut 2025, 14:26 Jakimi farbami malowałeś i jaką techniką robiłeś te upierdliwe czarne linie?
Tuszem czarnym. Mam już z 3 lata Daley Rowleya, pewnie z 3 jeszcze posłuży - ale generalnie każdy ink da radę.
Zależało mi głownie bo mocnym kryciu i do tego nie musiałem się bawić konsystencją - wolniej też wysycha na pędzlu (gdybym nie miał, to pewnie dodałbym flow retardera do zwykłej czarnej).
Całość potraktowałem AK ultra matt, aby zniwelować błyski między kolorami - ink jest przykładowo dość błyszczący.
Dziękuję.
Mam kilka tuszy od liquitex-a oraz taki jeszcze z "pancerki" specyfik Tamiya 87131 (panel line accent color)
A jak już się za malowanie wezmę to sprawdzę co będzie lepsze ;)
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 373 times
Been thanked: 432 times

Post autor: yrq »

Jakbyś miał malować jeszcze raz, to czy wciąż byś robił płaski kolor? Imo efekt jest świetny ale tam, gdzie masz cienie i rozjaśnienia to wygląda jeszcze lepiej ;)

Właśnie przed zabraniem się do Wielkiej Draki chciałem przećwiczyć styl z płaskimi kolorami na Marvel United.
Obrazek
Tylko złamałem się i dałem cieniowany podkład (tyle, że pędzlem a nie aero) i zapaćkałem speedpaintami. No i jestem zadowolony z decyzji :)
papted
Been thanked: 1 time

Post autor: papted »

Jak dla mnie to wygląda dobrze ;-)
Mniej więcej tak dobrze jak to - https://ubieramy-meble.pl/pl/c/Pokrowie ... l-FINKE/94 :-)
Ostatnio zmieniony 07 mar 2025, 12:47 przez papted, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1256 times
Been thanked: 1931 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Po długiej przerwie powoli wracam. Co mnie cieszy to fakt że nadal mi to sprawia frajdę i chcę uczyć się nowych rzeczy i po prostu malować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1256 times
Been thanked: 1931 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

I jeszcze taka wersja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
shod
Has thanked: 271 times
Been thanked: 179 times

Post autor: shod »

BOLLO pisze: 13 lut 2025, 20:54 I jeszcze taka wersja.
Wrzucać fotki w spoiler o tutaj:
Spoiler:
majami
Has thanked: 47 times
Been thanked: 33 times

Post autor: majami »

Moja pierwsza pomalowana gra
Nemesis Lockdown[/color]

Było to pierwsze malowanie ever, więc figurki są różnej jakości, ale tak już zostanie :) (i tak 4 figurki zmywałem po pomalowaniu :lol: )
(podstawki są czarne i na żywo nie widać tych prześwitów aż tak a nie chcę ich zalać całkiem farbą...
Jeszcze lakier wejdzie jakiś. Kupiłem Vallejo Satin Varnish, ale chyba lepiej by było matowy.
Spoiler:
Sprzedam: viewtopic.php?t=83744
Kupię: viewtopic.php?t=83683
a resztę mam w ....... chałupie ;)
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 32 times
Been thanked: 255 times

Post autor: Zaan84 »

majami pisze: 18 lut 2025, 22:53 Moja pierwsza pomalowana gra
Nemesis Lockdown[/color]

Było to pierwsze malowanie ever, więc figurki są różnej jakości, ale tak już zostanie :) (i tak 4 figurki zmywałem po pomalowaniu :lol: )
(podstawki są czarne i na żywo nie widać tych prześwitów aż tak a nie chcę ich zalać całkiem farbą...
Jeszcze lakier wejdzie jakiś. Kupiłem Vallejo Satin Varnish, ale chyba lepiej by było matowy.
Spoiler:
Jak na pierwszy raz to bardzo fajnie wyszło, resztą nawet nie koniecznie jak na pierwszy :)
Jeżeli chodzi o lakiery to ja osobiście używam Zwykłych w sprayu z Brico Marche, najpierw psikam błyskiem potem matem i jest pożądany efekt. Poniżej figurki do Talismana malowane dla kolegi:
Spoiler:
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 919 times
Been thanked: 409 times

Post autor: Gromb »

Zacząłem malowanie od tyłu troszkę, bo od rozszerzenia The Hunters A.D. 1492: Wasserburg Dockers:
Spoiler:
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
zsuedama
Has thanked: 18 times
Been thanked: 50 times

Post autor: zsuedama »

Dwa lata temu udało się pomalować po 8 figurek wraz z moją partnerką, wracamy do tematu! Trzeba się na pewno rozgrzać, Ci bez hełmów wyszli za ciemno/mało kontrastowo, ale przynajmniej są skończeni, będziemy próbować lepiej przy następnych.
Spoiler:
Top: Blood Rage & Neuroshima Hex :)
Awatar użytkownika
_Ukasz
Has thanked: 62 times
Been thanked: 103 times

Post autor: _Ukasz »

Diorama - Bestia na cmentarzysku. Praca na tegoroczny konkurs w Bytomiu. Druk bestii od InsaneMinis.
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 12 mar 2025, 06:14 przez _Ukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 451 times
Been thanked: 535 times

Post autor: rav126 »

wrzuć zdjęcia w spojler, no i może dodaj ze dwa słowa z czego to jest itd itp. Forum to nie instagram.
Awatar użytkownika
Irr3versible

Przeszedłem na malowanie Primal The Awakening
Poniżej Ice oraz Venom expansions plus flora aka terrain pack. Muszę jeszcze poprawić truciznę bo kompletnie zmatowiała, ale to już detal.

Planowałem wrócić do Aeon Trespass (pomalowany 1 cykl), ale chyba wewnętrznie obawiam się że będę musiał grać gdy już zakończę całość... świetna gra, ale jakoś ciężko mi zaplanować kilka tygodni na granie ;)
Nie śpieszy się, dokończę w przyszłości zatem idzie Primal bo tam rozgrywki są krótsze :)

Obrazek

Więcej w spoilerze
Spoiler:
PS. W bonusie dorzucam 1 zdjęcie Podróży przez Śródziemie (pomalowana całość już dawno temu, ale będę musiał w końcu zrobić zdjęcia na forum), oraz 1 zdjęcie ze złolem z Massive Darkness 2 (tam nadal bohaterowie czekają, kilkaset innych skończone).

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 919 times
Been thanked: 409 times

Post autor: Gromb »

Irr3versible pisze: 12 mar 2025, 13:52
Nie... no śliczne to... zawstydzasz mnie i dołujesz skillem...
Pamiętaj, święty Mikołaj na wszystko patrzy...
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
Zaan84

Pięknię pomalowane. Kradnę color scheme na roślinki.
Szymon91

Post autor: Szymon91 »

Macie talent do malowania figurek. Nie każdemu by tak ładnie wyszło.
kolosm
Has thanked: 698 times
Been thanked: 99 times

Post autor: kolosm »

Irr3versible Twoje malowanie to kosmos, brak skali :) Jest przepiękne, ratki talentu!
A ja właśnie skończyłem kampanię w Primala (genialna gra) i właśnie takich cudów mi brakowało:(
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 2954 times
Been thanked: 2590 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Irr3versible pisze: 12 mar 2025, 13:52 Przeszedłem na malowanie Primal The Awakening
Malowanie "na piątkę", ale green stuffu to pożałowałeś :P
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Zaan84

Irr3versible pisze: 12 mar 2025, 13:52 Przeszedłem na malowanie Primal The Awakening
A wiesz co by było extra? jakbyś pokazał swoje pozostałe figurki z Primala :)
Awatar użytkownika
BasiekD
Has thanked: 235 times
Been thanked: 305 times

Post autor: BasiekD »

Poniżej Ice oraz Venom expansions plus flora aka terrain pack. Muszę jeszcze poprawić truciznę bo kompletnie zmatowiała, ale to już detal.

Planowałem wrócić do Aeon Trespass (pomalowany 1 cykl), ale chyba wewnętrznie obawiam się że będę musiał grać gdy już zakończę całość... świetna gra, ale jakoś ciężko mi zaplanować kilka tygodni na granie ;)
Nie śpieszy się, dokończę w przyszłości zatem idzie Primal bo tam rozgrywki są krótsze :)

Więcej w spoilerze
Spoiler:
PS. W bonusie dorzucam 1 zdjęcie Podróży przez Śródziemie (pomalowana całość już dawno temu, ale będę musiał w końcu zrobić zdjęcia na forum), oraz 1 zdjęcie ze złolem z Massive Darkness 2 (tam nadal bohaterowie czekają, kilkaset innych skończone).

Swietne kolory! Super robota.
Awatar użytkownika
Irr3versible

Zaan84 pisze: 13 mar 2025, 09:04
A wiesz co by było extra? jakbyś pokazał swoje pozostałe figurki z Primala :)
Sukcesywnie będę wrzucał, ale moje tempo jest wolne - niewiele więcej pomalowałem od 10 lutego, kiedy wrzuciłem Wielką Drakę.
To dopiero początek Primala i pewnie raz na kilka tygodnie wrzucę kolejną paczkę.

PS. Żeby była jasność, dziękuję wszystkim za miłe słowa, ale żaden tu talent (ja zdania, że talent to max 5%) tylko hobby od 5 lat (a zacząłem mając 38 lat :P). Lubię malować, bo to najlepsze na głowę - by odpocząć od 3 chłopaków/żony oraz wciąż dość wymagającej pracy. Innymi słowy to odskocznia, a nie obowiązek bo szarymi nie można grać - tak, grywam też zwykłym szarym plastikiem. Jak mam trochę czasu wieczorem (np mecze piłkarskie pomagają, które odpalam w tle) to usiądę na 2-3 godziny przed snem i dłubie rzemieślniczo. Nie mam artystycznego oka, często zmieniam w trakcie bo coś mi się nie podoba... ale że robię to głównie dla rodzinnego grania, to nie mam pośpiechu.
A forum to świetne miejsce na inspirację, trochę żałuję że ostatnio coś mniej wrzutek - no ale to się może zmieni ma lepsze :)

A to pierwsza figurka, którą kiedykolwiek pomalowałem. Troche sponiewierana bo lata po biurku roboczym ;)
Spoiler:
ODPOWIEDZ