Szybka gra choć trochę przygodowa

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
AxlPl
Has thanked: 31 times
Been thanked: 67 times

Szybka gra choć trochę przygodowa

Post autor: AxlPl »

Wiem już, że moje topowe gry mają w sobie element przygody i łażenia po mapie. Runebound 2 ed czy Arkham Horror 2 ed. Niestety te gry są czasem dla mnie za długie. Zwłaszcza mąż czyje się porzucony.
Więc tu moje pytanie. Czy są gry które dają choć trochę podobne odczucia jednocześnie gra może zamknąć się w godzinę łącznie z rozłożeniem?

Ps. Szukam gry tylko w języku polskim.

Mam Medieval ale tam z tą przygoda to tak bez rewelacji. Mam też Oltree ale te gre sobie dawkuje aby szybko się nie ograła
Ostatnio zmieniony 15 mar 2025, 09:59 przez AxlPl, łącznie zmieniany 1 raz.
tommyray
Has thanked: 556 times
Been thanked: 915 times
Kontakt:

Re: Szybka gra choć trochę przygodowa

Post autor: tommyray »

Przygoda w godzinę z łatwym savem w razie czego:
Doom Pilgrim
Spire’s End
Spire’s End: Hildegard
AxlPl
Has thanked: 31 times
Been thanked: 67 times

Post autor: AxlPl »

tommyray pisze: 15 mar 2025, 09:45 Przygoda w godzinę z łatwym savem w razie czego:
Doom Pilgrim
Spire’s End
Spire’s End: Hildegard
Dzięki, ale zapomniałam dopisać aby gra była w języku polskim
Kluczyk
Has thanked: 6 times
Been thanked: 32 times

Post autor: Kluczyk »

To może Gloomhaven szczęki lwa.
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 324 times
Been thanked: 692 times

Post autor: arian »

Sprawdź sobie Mandalorianin: Przygody. Gra ma łamigłówkowy charakter, ale dla mnie jest tam odrobina przygody, nie tylko w tytule. 😉 No i jak to u Konieczki, mechanika fajnie współgra z opowiadaną historią.

Z innych gier przychodzi mi do głowy karciane Dark Souls, chociaż tam, żeby zmieścić się w godzinę z rozłożeniem trzeba sobie odpowiednio zorganizować przechowywanie kart.

W teorii, w godzinę da się zagrać w Zewnętrzne Rubieże i są podobno tacy (Gadanie), co się im na dwie osoby to udaje. Ale moim zdaniem samo rozłożenie tej gry to 10-15 minut, więc raczej podaję jako ciekawostkę, chociaż moim zdaniem ta gra jest warta poświęcenia jej nawet więcej czasu, bo przygoda na planszy jest tutaj mocno odczuwalna i wynika ze świetnej mechaniki, więc regeywalność też jest duża. Chyba, że ktoś nie lubi i nie trawi gwiezdnych wojen.
ODPOWIEDZ