Aeon's End - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
EbenZ

Re: Aeon's End - pytania i wątpliwości

Post autor: EbenZ »

Czy karta zakrzywiony sztylet może być użyta kilkukrotnie w jednej turze? I wtedy wzmacniam/otwieram kilka bram o 3 taniej?
Cyel
Has thanked: 1383 times
Been thanked: 1666 times

Post autor: Cyel »

EbenZ pisze: 12 mar 2025, 18:51 Czy karta zakrzywiony sztylet może być użyta kilkukrotnie w jednej turze? I wtedy wzmacniam/otwieram kilka bram o 3 taniej?
Masz na myśli zagranie kilku takich kart po kolei? Owszem, zwłaszcza, że możesz dowolnie szeregować akcje podczas swojej fazy głównej - zagrać sztylet, wzmocnić bramę, zagrać drugi sztylet, wzmocnić drugi raz bramę itd.
Lubię grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w grę. (a nie "tą grę")
EbenZ

Post autor: EbenZ »

Tak, dokładnie o to mi chodziło :D Miałem wątpliwość o tyle, że jest napisane "podczas tury" i to zasiało wątpliwość jakoby tylko raz na turę karta przeceniała o te 3 eteru. Dzięki :D
Izobel
Has thanked: 4 times

Post autor: Izobel »

Witam. Z góry dziękuję za pomoc. :D
1. Fenrix - na karcie Nemesis pisze, że w dowolnym momencie fazy głównej mogę umieścić znacznik celu na Szponie. Czy jak Szpon wchodzi do gry, to mogę również od razu umieścić znacznik celu, gdyż pisze na Szponie "Natychmiast: Każdy gracz może umieścić znacznik celu na tej karcie"? Czy dobrze to rozumiem, że tak (w fazie głównej) i tak (natychmiast) można umieszczać znaczniki?
2. Karta Promień Zniszczenia
"Moc1: Gravehold otrzymuje 3 obrażenia
Albo
Dowolny gracz odrzuca karte klejnotu z ręki. Należy powtórzyć tę czynność dodatkowo 5 razy
"
Rozumiem, że wybrać mogę tylko 3 obrażenia i koniec? Czy za każdy nie odrzucony klejnot otrzymuje Gravehold 3 obrażenia?
3. Fenrix - Żródło Furii
"Aby odrzucić: Wydaj 7
Moc 3: Dwukrotne Wyzwolenie
Umieść tę karte obok arkusza Nemezis. Do końca bitwy gdy do gry wchodzi szpon, wchodzi on do gry z 1 dodatkowym punktem życia.
"
Czy jeśli wydam 7 eteru i odrzucę tę kartę, ona tak czy inaczej ląduje obok arkusza Nemezis, tyle że bez dwukrotnego wyzwolenia
i zostaje tam do końca gry?
4. Zgorzelec - Bagienny Przypływ
"Moc 2: Dwukrotne wyzwolenie.
Umieść tę kartę obok toru Inwazji Splątw. Od tego momentu każda Splątwa, która wejdzie do gry, od razu przemieszcza się o jeden obszar w stronę Gravehold.
" Rozumiem, że jak już wylosuje się tę kartę, odrzuci się oba żetony mocy, wykona dwukrotne wyzwolenie, dopiero wtedy kładzie się tę kartę obok toru inwazji i zostaje tam do końca gry?
aeiou871
Has thanked: 330 times
Been thanked: 478 times

Post autor: aeiou871 »

Izobel pisze: 15 mar 2025, 18:40
Spoiler:
Ad 1. Gdy Szpon wchodzi do gry, jeden z graczy może umieścić na nim swój znacznik celu. Z tego co pamiętam karty Szponów były źle przetłumaczone na polski i w pierwszej wersji było tam "każdy", a nie "dowolny" (po angielsku jest "any player", co w AE zawsze oznacza "any single player"). Możesz zatem umieścić swój znacznik celu na Szponie w swojej turze w fazie głównej, a w turze Nemezis po pojawieniu się Szpona jeden z graczy może umieścić na nim swój znacznik celu.
Ad 2. 6 razy wybierasz pomiędzy odrzuceniem klejnotu a przydzieleniem 3 obrażeń Gravehold.
Ad 3. Zapobiegasz całości efektu znajdującego się po "Moc X", czyli taka karta ląduje na stosie kart odrzuconych po opłaceniu kosztu w eterze.
Ad 4. Tak, ta moc dopiero po zdjęciu 2 żetonów mocy i rozpatrzeniu dwukrotnego wyzwolenia trafia obok toru inwazji
ODPOWIEDZ