Tak o tych produktach piszą niektórzy wydawcy czy sklepy z grami:
Produkty uszkodzone: W tej kategorii znajdziecie produkty uszkodzone, które zazwyczaj miały pecha podczas transportu. Gry nadal są nowe ale mają uderzone rogi, lekko nadgniecione krawędzie lub po prostu są rozfoliowane. Dokładne opisy uszkodzeń znajdziecie po wejściu w konkretny produkt.Osoby, którym takie rzeczy nie przeszkadzają, będą miały okazję trochę zaoszczędzić!UWAGA!! Planowany czas wysyłki gier z kategorii "Uszkodzone" to 2-3 dni robocze!
USZKODZONE/UŻYWANEGry planszowe i karciane, które potrzebują drugiej szansy, nowego życia, dobrej rodziny, która je przygarnie i się nimi zaopiekuje. Biedaczyska zostały uszkodzone w transporcie lub spadły z naszych półek i potrzebują ludzi dobrego serca, którzy się nimi zajmą pomimo zewnętrznych wad czy skaz - pamiętajmy, nie oceniajmy gry po opakowaniu!
OUTLET: Ten produkt trafił do nas uszkodzony i oferujemy go w niższej cenie dla osób, którym to nie przeszkadza. Uszkodzeniem może być zdarcie folii, wgniecenie pudełka lub rysy na opakowaniu. Ze względu na liczbę produktów jakie znajdują się w tej kategorii, nie przesyłamy zdjęć uszkodzonych produktów.
Jak można zatem przeczytać są to produkty objęte pewną skazą i wadą w postaci mniej lub większych defektów dotyczących głównie pudełka zewnętrznego. Dzięki czemu nowy produkt możemy kupić w niższej cenie. Niekiedy to będzie ułamek wyjściowej wartości ale innym razem to może być naprawdę dobra oferta cenowa, która bije nawet te z drugiej ręki. Czasem to mała rysa na pudełku, zerwana folia ale i wgniecenie przeważnie rogów czy środka pudełka. Uszkodzenia te nie mają jednak wpływu na rozgrywkę a całość wewnątrz powinna być kompletna. Mam jednak świadomość, że mogą się zdarzyć jakieś rodzynki w postaci faktycznie uszkodzenia komponentów wewnątrz pudła, które to jednak nie pozwolą na rozegranie pełnoprawnej partii. W tej sytuacji oczywiście mamy prawo taki produkt zwrócić i reklamować.„Outlet” to miejsce, gdzie znajdziesz produkty uszkodzone lub po demonstracyjne, które oferujemy w niższych cenach. Oferujemy szeroki wybór gier planszowych, które mogą posiadać drobne uszkodzenia opakowania. Wszystkie produkty są w pełni sprawne i gotowe do gry, a ich jakość jest taka sama jak w przypadku produktów z pełnowartościowych. W ofercie znajdziesz gry planszowe z różnymi motywami i poziomem trudności, takie jak gry strategiczne, gry imprezowe, gry karciane, itp. Są to gry, które zapewnią rozrywkę na wiele godzin i pozwolą na rywalizację z innymi graczami. W kategorii „Outlet” znajdziesz zarówno klasyki jak i nowości na rynku w niższych cenach. Zapewniamy wysoką jakość i trwałość produktów oraz szybką dostawę. Sprawdź oferty i znajdź swoją ulubioną grę planszową w niższej cenie.
Ja sam korzystając z takich ofert nieraz miałem sytuację, że musiałem doszukiwać się wręcz gdzie owa wada jest i najczęściej było to naprawdę małe uszkodzenie. Ale trzeba mieć również świadomość, że mogą się zdarzyć bardziej zniszczone egzemplarze. których ślady widać jednak gołym okiem przy nawet dużej wadzie dioptrii.
Czy warto kupować tego typu gry? Jeżeli nie jesteś pedantem i wygląd zewnętrzny pudła ma dla ciebie marginalne znaczenie to myślę, że warto sięgać po tego typu rozwiązanie. Czasem jedynie takie gry są dostępne, szczególnie jak gra nie ma już dodruku i magazyn je znalazł gdzieś pod paletą przy remanencie, więc to już nasza niekoniecznie chciana decyzja ale jedna z opcji.
A jak jest u Was, kupujecie, korzystacie, macie jakieś ciekawe sytuacje w tej materii?