Nasze pomalowane figurki

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3024 times
Been thanked: 2654 times
Kontakt:

Re: Nasze pomalowane figurki

Post autor: Curiosity »

Irr3versible pisze: 13 mar 2025, 15:54 Żeby była jasność, dziękuję wszystkim za miłe słowa, ale żaden tu talent
Żeby była jasność: Mamuraak to mój absolutnie ulubiony potwór z Primala i zalajkuję totalnie wszystko co jest z nim związane 8)
Spoiler:
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1980 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Irr3versible pisze: 12 mar 2025, 13:52 Przeszedłem na malowanie Primal The Awakening
No cóż mi się nie podoba...słabo wyszło
Spoiler:
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 305 times
Been thanked: 1095 times

Post autor: brazylianwisnia »

Czas odtrąbić sukces z powodu przekroczenia 200 pomalowanych figurek w karierze :) padło na bardzo wdzięczna figurkę do takiego jubileuszu:
Spidicules z KDM
Spoiler:
Myśle, że wyszło zacnie :) przed rozpoczęciem zabawy z malowaniem mój szczyt artystyczny to był ludzik patyczak. Ewentualnie sztuka nowoczesna w postaci plamy na białej kartce ;) polecam każdemu kto się zastanawia nad malowaniem ale uważa, że nie ma zdolności artystycznych. Do gier planszowych zdecydowanie ważniejsze jest odtwarzanie technik, powtarzalne działanie niż zdolności artystyczne.
Tak wygląda mój progress:
Początki:
Spoiler:
Figurka nr 50:
Spoiler:
Figurka nr 100:
Spoiler:
Figurki ok 150:
Spoiler:
I obecny etap ok 200:
Spoiler:
Jestem bardzo zadowolony z efektu po 400-500h malowania. Oczywiście, na żywo wyglądają dużo lepiej. Skupiam się raczej na tworzeniu iluzji dobrego wyglądu co aparat obnaza. Zaczynałem od malowania 75-180min na figurkę a obecnie jest to raczej 120-240min. Doszło więcej layerowania, glazowania purpurowych/czerwonych/niebieskich cieni itd. poziom board game+ to jest to w co mniej więcej mierze.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1980 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

jacek81 pisze: 19 mar 2025, 23:29 zazdroszę Wam talentu, serio
Nie ty jeden, Ja też tu zaglądam żeby się poślinić do ekranu ale podobno można się tego nauczyć.....ja się nie poddaję ale, ale od samego oglądania czy pisania talentu nie przybędzie. :mrgreen:
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 324 times
Been thanked: 692 times

Post autor: arian »

Kilka kolejnych figurek z Łowcy A.D. 1492.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zsuedama
Has thanked: 18 times
Been thanked: 52 times

Post autor: zsuedama »

Kolejnych czterech się udało pomalować:

Obrazek

Obrazek
Top: Blood Rage & Neuroshima Hex :)
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

Dopiero co wrzucałem moje figurki ale jestem mega zadowolony jak wyszedł mi Gigalion i postanowiłem podzielić się ekscytacja :)
Spoiler:
Widziałem, że kolega @MgK1989 osadził go na podstawce 50x50 zamiast 100 i zastanawiam się czy dałoby się zrobić wymienna podstawkę na magnesach...
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
MgK1989
Has thanked: 56 times
Been thanked: 126 times

Post autor: MgK1989 »

brazylianwisnia pisze: 23 mar 2025, 12:48 Dopiero co wrzucałem moje figurki ale jestem mega zadowolony jak wyszedł mi Gigalion i postanowiłem podzielić się ekscytacja :)
Spoiler:
Widziałem, że kolega @MgK1989 osadził go na podstawce 50x50 zamiast 100 i zastanawiam się czy dałoby się zrobić wymienna podstawkę na magnesach...
Zgadza się, to proxowany white lion stąd podstawka 50mm. Myślę, że by się dało to zrobić bez większych problemów. Tylko ja trochę się go przerabiałem(odwracałem ogon itp).
Awatar użytkownika
BasiekD
Has thanked: 238 times
Been thanked: 309 times

Post autor: BasiekD »

brazylianwisnia pisze: 23 mar 2025, 12:48 Dopiero co wrzucałem moje figurki ale jestem mega zadowolony jak wyszedł mi Gigalion i postanowiłem podzielić się ekscytacja :)
Spoiler:
Bardzo bardzo dobre, klimatyczne malowanie obu figurek.
zsuedama
Has thanked: 18 times
Been thanked: 52 times

Post autor: zsuedama »

papted pisze: 24 mar 2025, 10:37 Dobra robota ;-)
Dzięki! Był trochę kryzys przy tej figurce, mała, dużo naćapane jakiś szczegółów ale się udało :) Następnych 4 w przygotowaniu a potem jeszcze ponad 100 i koniec :P
Top: Blood Rage & Neuroshima Hex :)
majami
Has thanked: 57 times
Been thanked: 42 times

Post autor: majami »

Pierwsze zabawy efektem rdzy od AP ale... w formie brudu z powierzchni Marsa :lol:
Spoiler:
Ogólnie już mnie trochę ten Lockdown nudzi, malowanie 11 figurek drzwi to męka :lol:
Sprzedam: viewtopic.php?t=83744
Kupię: viewtopic.php?t=83683
a resztę mam w ....... chałupie ;)
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 455 times
Been thanked: 540 times

Post autor: rav126 »

A mi akurat podobało się malowanie Lockdown, bo elementy nie były za bardzo wymagające, szczegóły tylko na figurkach postaci. Drzwi też jakoś szybko mi poszły z tego co pamiętam, malowałem dość dawno.
Spoiler:
U mnie rdza to głównie Citadel Dry Ryza Rust
majami

Spoiler:
Może trochę źle to zabrzmiało. Lockdown to moja pierwsza gra, którą maluję, pierwsze figurki w ogóle.
Uczę się, dużo eksperymentuje i sprawdzam, przez co długo mi to zajmuje (zacząłem w grudniu :lol: ).
Ale jestem zadowolony z efektów! Tylko noo chciałoby się już coś nowego pomalować :) a Primal czeka w pudle obok... To już będzie większe wyzwanie, pierwsze takie duże figurki!

Na koniec jeszcze mokre, Chytrydzi:
Spoiler:
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 377 times
Been thanked: 445 times

Post autor: yrq »

Pomalowałem parę dni temu Gryfina z Wiedźmina: Stary Świat. Biały równy podkład, speedpaint na 3 warstwy (chciałem sprawdzić jak wyjdzie najpierw czerwony równo, potem kolor podstawowy, potem drybrush biały i poprawienie rozjaśnionym kolorem).
Efekt ciekawy, można się fajnie pobawić mieszaniem farby na figurce.

No i dla porównania wyjąłem Gryfina malowanego jakoś ze dwa lata temu. Pazur muszę dokleić oczywiście, ale widzę, że czeka mnie przemalowywanie wszystkich figurek w Wieśku :)
Zdjęć wiedźminów nawet nie wrzucam, tam zacznę od zapodkładowania na nowo :P

Wniosek: doświadczenie przychodzi z doświadczeniem.
Spoiler:
majami

Spoiler:
Wg mnie oba są spoko. Wyglądają jak np. samiec i samica :wink:
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

yrq pisze: 27 mar 2025, 01:12 Pomalowałem parę dni temu Gryfina z Wiedźmina: Stary Świat. Biały równy podkład, speedpaint na 3 warstwy (chciałem sprawdzić jak wyjdzie najpierw czerwony równo, potem kolor podstawowy, potem drybrush biały i poprawienie rozjaśnionym kolorem).
Efekt ciekawy, można się fajnie pobawić mieszaniem farby na figurce.

No i dla porównania wyjąłem Gryfina malowanego jakoś ze dwa lata temu. Pazur muszę dokleić oczywiście, ale widzę, że czeka mnie przemalowywanie wszystkich figurek w Wieśku :)
Zdjęć wiedźminów nawet nie wrzucam, tam zacznę od zapodkładowania na nowo :P

Wniosek: doświadczenie przychodzi z doświadczeniem.
Spoiler:
Efekt jest fajny ale jeśli chciałbyś coś jeszcze zrobić to poleciałbym poeksperymentować z delikatnym drybrushem kolorowymi akrylami. Delikatne Przejechanie piór na jasno zielony u góry, niebieski przy dole, Dziub oraz pazury kościanym kolorem i "grzywa" czerwonym podbiloby widoczność w kosmos. 10min roboty a na planszy wyglądałoby jeszcze fajniej.
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 371 times
Been thanked: 1393 times

Post autor: Yuri »

Ostatnio pomalowałem "Wielka Drake..." z oboma dodatkami:
Spoiler:
...a tutaj foto w insercie od Insertify, który szczerze polecam. Szczególnie jak planujecie malunek figsow:
Spoiler:
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
BasiekD
Has thanked: 238 times
Been thanked: 309 times

Post autor: BasiekD »

Skończyłem orków :)
Hedkrakka's Madmob to Warhammer Underworlds.
Spoiler:
ODPOWIEDZ