Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
sqb1978
Has thanked: 43 times
Been thanked: 149 times

Re: Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Post autor: sqb1978 »

Ja po kilkudziesięciu rozgrywkach uznałem, że poznałem mechanikę na tyle, że zacząłem spisywać statystyki i aktualnie wygląda to tak:
Obrazek

Talie układam używając tylko kart w kolejności wychodzenia, więc np grając "Starcie u stóp Samotnej Skały" wybierałem karty z podstawki oraz 2 pierwszych dodatków pierwszego cyklu.

Rozgrywka w ogromnym stopniu zależy od tego na ile rozpracujesz daną przygodę. Oceniam "na oko" na podstawie swoich doświadczeń, że wygrana zależy w 70% od dostosowania talii gracza do przygody oraz jej wykorzystania podczas rozgrywki, 20% od początkowej ręki i 10% od szczęścia/pecha w trakcie.
Bardzo istotne jest, aby po każdej przegranej wyciągać wnioski i wprowadzić modyfikację talii.

Zdecydowaną większość przygód grałem pojedynczą talią, ale niektóre przygody lepiej działają na 2 ręce. Np. w queście "Powrót do Mrocznej Puszczy" (6 dodatek cyklu "Cienie Mrocznej Puszczy", trudność 7) po 3 przegranych z rzędu stwierdziłem, że mechanika jest zabójcza dla pojedynczej talii i zagrałem na 2 ręce. Było sporo łatwiej, nie wiem jak w innych scenariuszach, możliwe, że równie dobrze może to utrudnić rozgrywkę.

W każdym razie jestem przekonany obecnie, że 2 scenariusz z podstawki wygram w 9 na 10 rozgrywek jedną talią z podstawki.
Ale to wymaga mocnego ogrania i poznania dogłębnie mechaniki gry, a także dostosowania talii gracza do talii przeciwności.
Talie, którymi niezależnie rozgrywałem: Duch i taktyka a potem Wiedza i Przywództwo

Trochę to przypomina masterowanie się w jakiejś dziedzinie, niewiele w tym przygody, ale jeśli ktoś lubi optymalizację to są momenty totalnej epickości, gdzie udaje się wygrać w ostatniej chwili.

Zauważyłem też, że w tych początkowych scenariuszach często pojawia się taki moment przełamania, po którym się wie, że wygrana to kwestia czasu i napięcie jest tylko do tego momentu, potem już z górki.
Sprzedam: nic
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 266 times
Been thanked: 879 times

Re: Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Post autor: Ayaram »

Nom, zarówno Podróż w dół Anduiny jak i Starcie u stóp Samotnej Skały to w scenariusze, gdzie pierwsze wrażenie jest "że co?!", a jak się już je ogra to i znajdzie haczyk to stają się banalne.

Powrót do Mrocznej Puszczy jest do przejścia, nawet grając "progresywnie", tyle tylko, że tam się nie cackamy, nie bawimy się w optymalizacyjne granie, nie gramy wokół niczego po prostu skupiamy się, żeby zapier**** :wink: Jedynie uważamy, żeby się nie wpakować w 3cim etapie. Inna sprawa, że przy takim graniu dalej to mało ciekawy scenariusz ;)
sqb1978 pisze:Zauważyłem też, że w tych początkowych scenariuszach często pojawia się taki moment przełamania, po którym się wie, że wygrana to kwestia czasu i napięcie jest tylko do tego momentu, potem już z górki.
To IMO największa wada LOTRa. Są gry gdzie właściwie przegraliśmy w 2 turze i jest szach mat, a są gry gdzie w 2 turze czujemy się pewnie, że na 99% wygrywamy, a trzeba dograć do tego 10 tur dla formalności. Na szczęście FFG wyciągnęło z tego lekcje i w MC wprowadzili dużo ograniczeń (hand size, ilość sojuszników, tracenie hp przy użycie sojuszników) które uniemożliwiają graczowi osiągnąć kosmiczną przewagę nad grą.
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 656 times
Been thanked: 1117 times

Post autor: RUNner »

sqb1978 pisze: 17 mar 2025, 19:33 Zauważyłem też, że w tych początkowych scenariuszach często pojawia się taki moment przełamania, po którym się wie, że wygrana to kwestia czasu i napięcie jest tylko do tego momentu, potem już z górki.
Owszem, ale taki stan należy traktować jako nagrodę za dobrze spasowaną talię i jej skuteczne użycie w czasie gry. Ja ten moment bardzo lubię!

Największą siłą WP jest spora przestrzeń dla gracza w budowaniu talii. Tutaj można sobie kapitalnie regulować poziom trudności, jeśli tylko ma się trochę tych kart oczywiście. Talie tematyczne to naprawdę fajna zabawa i często duże wyzwanie. Zawartości jest multum, więc jak ktoś się wkręci to zabawy ma na lata. Ja miałem i teraz czekam na kolejny powrót do tego systemu (w zasadzie to czekam na córkę aż nieco podrośnie). Po drodze przerobiłem AH i MC, ale dla mnie WP to zdecydowany lider tego typu rozgrywki.
Fujis
Has thanked: 48 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Fujis »

Czy używał ktoś kiedyś tej aplikacji RingsCards? Coś mi nie chce chodzić
Dhel
Has thanked: 610 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

Fujis pisze: 19 mar 2025, 18:57 Czy używał ktoś kiedyś tej aplikacji RingsCards? Coś mi nie chce chodzić
Twórca próbuje przywrócić stronę, bo padła, gdzieś był na bgg link do wątku na reddit odnośnie tego.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 144 times
Been thanked: 356 times

Post autor: Poochacz »

Jako że lepiej poznać wroga przed walką to przeczytałem wszystkie 240 stron wątku za co powinienem dostać jakiś achievement odblokowany (nie wiem, "Hobbit - tam i z powrotem"?) 😄. Co tu się nie działo - zwątpienia, radości, nadzieję, dramaty...

Z pozytywnych rzeczy: udało mi się dostać cały nowy Ered Mithrin więc już tylko poluję na Khazad-dum i Dwarrowdelf i będę miał już wszystko co chcę (i jest możliwe do dostania).

Z negatywnych: dziś pierwszy raz miałem okazję się zmierzyć solo z Podróżą w dół Anduiny. Pierwsza część poszła gładko: Troll zakneblowany i ubity. Pierwsza tura drugiej misji znośnie ale od drugiej zaczął się dramat. 2 x Wrony, Żmija, drugi Troll... Miałem taki nawał wrogów, że najpierw stanął progres wyprawy a potem stwory zaczęły się pakować jeden po drugim w zwarcie. Jak miałem już ich tam siedmiu + kolejny związany Troll to odpuściłem bo zagrożenie miałem już na 38 poziomie i nie miałem żadnej szansy na wygrzebanie się z tego. Muszę się zastanowić z której strony to ugryźć.
Awatar użytkownika
RUNner

Poochacz pisze: 20 mar 2025, 20:15 Miałem taki nawał wrogów, że najpierw stanął progres wyprawy a potem stwory zaczęły się pakować jeden po drugim w zwarcie.
Pamiętaj, że w 2 etapie stwory się same nie pakują w zwarcie, a gracz może jedynie dobrowolnie wejść w zwarcie z jednym wrogiem (jak zawsze zresztą). Dlatego fajnie mieć możliwość atakowania strefy przeciwności, bo jak się ich zbyt wielu tam zgromadzi to klapa.
Awatar użytkownika
Poochacz

RUNner pisze: 20 mar 2025, 21:43 Pamiętaj, że w 2 etapie stwory się same nie pakują w zwarcie, a gracz może jedynie dobrowolnie wejść w zwarcie z jednym wrogiem (jak zawsze zresztą). Dlatego fajnie mieć możliwość atakowania strefy przeciwności, bo jak się ich zbyt wielu tam zgromadzi to klapa.
No faktycznie, w ferworze walki zapomniałem ale niewiele by to zmieniło w mojej sytuacji - niestety Faramir i jeden z Ciosów z zaskoczenia zabunkrowały się gdzieś na końcu talii więc tratwa stała w miejscu a tor zagrożenia rósł. Ale chyba spróbuję przygotować się do tej drugiej fazy, obudować sprzymierzeńcami i dopiero wtedy hurtowo ruszyć na wyprawę żeby przepłynąć Anduinę motorówką 😄

Ale jest ok, teraz dopiero czuję że ugryzłem właściwą grę i to szukanie słabego punktu danego scenariusza zaczyna mi się podobać.
Awatar użytkownika
RUNner

Praktycznie do każdego scenariusza istnieje jakiś wytrych, ale przy tym poziomie losowości nigdy niczego nie można być pewnym. WP potrafi wywrócić stół w trakcie rozgrywki, dlatego uważam, że na poziomie mechaniki jest to gra przygodowa.
Awatar użytkownika
Poochacz

I udało się spłynąć w dół Anduiny przy drugim podejściu. Zasadzka nie pykła bo jak na ich pięciu napadło dziesięciu to walczyliśmy za dwóch i nie został ani jeden. Jak się udało?
Spoiler:
Jutro spróbuję jeszcze raz podejść do tego scenariusza i sprawdzę na ile to kwestia farta. Zwłaszcza że przede mną Dol Guldur.
Awatar użytkownika
Giermek
Has thanked: 63 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Giermek »

Czy ktoś może używał takiej maty?:

https://www.olx.pl/d/oferta/mata-do-gry ... derIndex=0

Obrazek

Zastanawiam się czy jest trwała i funkcjonalna?
olsszak
Has thanked: 28 times
Been thanked: 49 times

Post autor: olsszak »

Spoiler:
Mam coś chyba podobnego. Grafika na bank identyczna, ale swoją kupowałem przed laty. Frustrujące mocno jest to, że po wyjęciu z tuby nie rozprostowuję się do konca
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2025, 08:23 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Planszostrefa - 11%
3Trolle - 7%
Mepel - 5%
Fancy but Functional - 10%
Awatar użytkownika
Ayaram

Ja mam identyczną, dostałem wieki temu jak odkupowałem jakiś zestaw używany. Trwałość jest bardzo zła - wystarczy, że masz zwinięty rulon czymś przygnieciesz i już wzdłuż zgięcia pojawia się biały odprysk. W dodatku sam materiał jest (subiektywnie) nie przyjemny w użytkowaniu. Jakbym robił tier listę swoich mat, by wylądowała na ostatnim miejscu :wink:
Awatar użytkownika
Giermek

Dzięki za opinie!

To może ktoś coś powiedzieć o tej macie?:

https://allegro.pl/oferta/wladca-piersc ... 2535935963

Obrazek
Awatar użytkownika
Ayaram

Tak się składa, że tą też mam :lol:

Generalnie dużo lepsza od poprzedniej pozycji - ale w praktyce o ile w AH, MC lubie wynalazki z dedykowanymi polami tak w LOTRze finalnie częściej gram na "czystych matach". Władek ma ten problem, że się nie bawi w żadne ograniczenia i "sky is the limit". 15 sprzymierzeńców w 1 momencie? spoko. 10 dodatków na 1 bohaterze? spoko. W takich przypadkach dedykowane pola średnio się sprawdzają.
Awatar użytkownika
Giermek

Ayaram pisze: 09 kwie 2025, 09:31 Tak się składa, że tą też mam :lol:

Generalnie dużo lepsza od poprzedniej pozycji - ale w praktyce o ile w AH, MC lubie wynalazki z dedykowanymi polami tak w LOTRze finalnie częściej gram na "czystych matach". Władek ma ten problem, że się nie bawi w żadne ograniczenia i "sky is the limit". 15 sprzymierzeńców w 1 momencie? spoko. 10 dodatków na 1 bohaterze? spoko. W takich przypadkach dedykowane pola średnio się sprawdzają.
No ja mam taki umysł, że lubię dedykowane pola - tak żeby wszystko miało swoje granice :) Na tej macie widzę, że jest ogólnie Play Area, gdzie mogę zagrywać wszystkich 15 sprzymierzeńców i w porządku. A poza tym są mniejsze lub większe granice na inne strefy. Brakuje mi jedynie tego fajnego bajeru z licznikiem zagrożenia wrogów i sumą siły woli postaci, ale to sobie inaczej mogę ogarnąć.

Toteż jeśli jakość jest dobra, to bym poszedł w to.
Sefira
Has thanked: 83 times
Been thanked: 26 times

Post autor: Sefira »

Ayaram pisze: 09 kwie 2025, 09:31 Tak się składa, że tą też mam :lol:

Zgadzam się, ilość sojuszników/dodatków może być tak różna, że może być ciężko się pomieścić. Dla przykładu mata z linku to 62x55, sam gram na 60x90 (z mapą Śródziemia, bez dedykowanych pól na karty) i przy dłuższych questach i taliach na dużą ilość sojuszników jest miejsca na styk.
Awatar użytkownika
Michałku
Has thanked: 22 times
Been thanked: 36 times
Kontakt:

Post autor: Michałku »

Czasem grając krasnoludami muszę sojuszników jeden na drugim ustawiać, bo mi się stół kończy a co dopiero mata ;)
Ogólnopolskie Forum A Game Of Thrones
samuraj1369
Has thanked: 525 times
Been thanked: 615 times

Post autor: samuraj1369 »

Czy jest szansa na dodruk całej tej serii LOTR LCG?
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 142 times
Been thanked: 201 times

Post autor: Yooreck »

Ostatni dodruk był częściowy, nie spodziewałbym się więcej…
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Ayaram

Michałku pisze:Czasem grając krasnoludami muszę sojuszników jeden na drugim ustawiać, bo mi się stół kończy a co dopiero mata ;)
Mi sam "Super Bilbo" z dodatkami się na macie nie mieści :lol:
Samuraj1369 pisze:Czy jest szansa na dodruk całej tej serii LOTR LCG?
Obecnie stoimy na "niby nie jest oficjalnie powiedziane, że na 100% nie, ale minimalne szanse".

Strasznie sfrajerzyli z tymi kontraktami noooo... :D fajny koncept, wymyślili w ostatni cyklu, ostatniego cyklu nie przedrukowali i tyle ich było, a idź pan :D
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1233 times
Been thanked: 2385 times

Post autor: warlock »

Chciałbym żeby zrobili przedruki cykli Haradu i Mordoru ;). Wtedy będzie ciągłość "bez dziur" od Angmaru do końca ;).
samuraj1369
Has thanked: 525 times
Been thanked: 615 times

Post autor: samuraj1369 »

Hej, chciałem się tylko upewnić, że w polsjiej wersji wyszły:
1. Podstawka
2. Duże dodatki do Ered Mithrin Cycle włącznie (Dzicz Rhovanionu) - czyli brakuje jednego dużego dodatku A Shadow in the East z cyklu Vengeance of Mordor
3. Małe dodatki do cyklu Ścigacza Snów włącznie - czyli brakuje trzech: cyklu Haradrimow, cyklu Ered Mithrin i cyklu Vengeance of Mordor
4. Brakuje 14 standalone scenarios.

Pytanie czy lepiej szukać polskiego pelnego Lotr LCG, czy starego andielskiego czy brać wszystko po ang co przedrukowane i spakowane w paczki ( tak, wiem, że tam też nie ma całości)?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2025, 10:02 przez samuraj1369, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
helloween85
Has thanked: 96 times
Been thanked: 53 times

Post autor: helloween85 »

Cykl Haradrimow wyszedl po polsku, chyba tylko w wersji druku na żądanie, ale wyszedl🙂
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Sklad polskiej edycji znajdziesz na stronie galakty.

Kilka poczatkowych scenariuszy tez wydali, tych standalone.

Ered Mithrin (Dzicz R.) jest urwany i brak 6 blisterkow przygodowych.
Mordor nie wydany wcale, box i 6 paczek.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
ODPOWIEDZ