inny_89 pisze: ↑17 lut 2025, 22:49 Fantastyczny odcinek o Pax Renesans. Przesłuchałem z ogromną przyjemnością.
Apelują by tego gościa było WIĘCEJ!![]()
Niesamowicie ujął mnie tym jak powiedział, że nie widzi sensu ogrywania innego Paxa czy gry takiego kalibru jak Renesans bo przecież w tym czasie mógłby ogrywać Renesans więc to bez sensu.
Ależ te słowa rezonują z tym co chciałbym osiągnąć, a co mi totalnie nie wychodzi xD
Cieszę się, że wróciliście do gry, która już omawialiscie.
Bo już się bałem, że będziecie skakać po nowych tytułach i jedynie CODEX będzie powracać jak bumerang.![]()
A tutaj proszę! Renesans nadal potrafi dostarczyć materiału do świetnej rozmowy.
10\10 odcinek. Dzięki @dzentelmeniprzystole
(Podcast) dżentelmeni przy stole
-
- Has thanked: 1782 times
- Been thanked: 544 times
- Kontakt:
Re: (Podcast) dżentelmeni przy stole
Zaraz, czy ktos powiedzial Codex?
Podcast dżentelmeni przy stole:
- Elros.
- Has thanked: 205 times
- Been thanked: 206 times
Muszę przyznać, że tak srogiej "historycznej" odklejki, jak w odcinku o John Company to dawno nie słyszałem.
Brytyjczycy, którzy robili dobre rzeczy w Indiach i działali jak ONZ xD
Rzekomy zakaz sati, który w rzeczywistości występował w poszczególnych miejscach Indii, w różnych okresach, a gdzieniegdzie został zniesiony dopiero przez niepodległe Indie. Dodam tylko, że Wielcy Mogołowie też tego zwyczaju zakazywali.
Sami wspomnieliście, że czytaliście "Anarchię" Dalrymple'a. Umknął Wam rozdział o wielkim głodzie w Bengalu i jego przyczynach? Odnośnie "Brytyjczyków a'la ONZ, którzy przynieśli pokój terenom objętym totalnym chaosem". Przecież cała książka jest o tym, jak Brytyjczycy nakłaniali do wojen, przekupywali lokalnych władców, robili biznes wynajmując swoje wojska. Dosłownie byli głównym sprawcą chaosu. Wojny z Marathami to też były w ramach misji pokojowej? A upiorne postacie pokroju Roberta Clive'a nosiły niebieskie hełmy?
W książce również jest wyjaśnione znaczenie nazwy "John Company".
Dla mnie to jest gra o niepochamowanej chciwości, rządzy władzy, bezdusznej eksploatacji, korupcji i egoizmie. Czyli o tym czym była Kompania Wschodnioindyjska.
Cóż, drobna rada, jeśli się na czymś nie znacie, to może po prostu pomińcie te wątki w podkaście? Dyskusja dotycząca samej gry spoko.
Brytyjczycy, którzy robili dobre rzeczy w Indiach i działali jak ONZ xD
Rzekomy zakaz sati, który w rzeczywistości występował w poszczególnych miejscach Indii, w różnych okresach, a gdzieniegdzie został zniesiony dopiero przez niepodległe Indie. Dodam tylko, że Wielcy Mogołowie też tego zwyczaju zakazywali.
Sami wspomnieliście, że czytaliście "Anarchię" Dalrymple'a. Umknął Wam rozdział o wielkim głodzie w Bengalu i jego przyczynach? Odnośnie "Brytyjczyków a'la ONZ, którzy przynieśli pokój terenom objętym totalnym chaosem". Przecież cała książka jest o tym, jak Brytyjczycy nakłaniali do wojen, przekupywali lokalnych władców, robili biznes wynajmując swoje wojska. Dosłownie byli głównym sprawcą chaosu. Wojny z Marathami to też były w ramach misji pokojowej? A upiorne postacie pokroju Roberta Clive'a nosiły niebieskie hełmy?
W książce również jest wyjaśnione znaczenie nazwy "John Company".
Dla mnie to jest gra o niepochamowanej chciwości, rządzy władzy, bezdusznej eksploatacji, korupcji i egoizmie. Czyli o tym czym była Kompania Wschodnioindyjska.
Cóż, drobna rada, jeśli się na czymś nie znacie, to może po prostu pomińcie te wątki w podkaście? Dyskusja dotycząca samej gry spoko.
- vinnichi
- Has thanked: 1378 times
- Been thanked: 839 times
- Kontakt:
Hej masz rację że to co tam wyprawiali to najgorsze dno, aczkolwiek czasy kiedy Korona zaczęła im się dobierać do tyłków (Kompani) po głodzie, wtedy rzeczywiście zaczęło się to tam stabilizować. I oczywiście masz rację czasem lepiej powiedzieć mniej niż więcej. Dzięki za odsłuchanie i komentarz
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
- dzentelmeniprzystole
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 159 times
- Kontakt:
Kontynuujemy serię rozmów, wspomniany wyżej
odcinek o Johnym Companienkim
a także odcinek z przyszłości: pierwsza (miejmy nadzieję nie ostatnia) rozmowa Piotrka z Philem Eklundem o ... hmmm, chyba wszystkim. Podróż przez historię, teraźniejszość a w kolejnych częściach przyszłość. Zapraszamy

a także odcinek z przyszłości: pierwsza (miejmy nadzieję nie ostatnia) rozmowa Piotrka z Philem Eklundem o ... hmmm, chyba wszystkim. Podróż przez historię, teraźniejszość a w kolejnych częściach przyszłość. Zapraszamy
- dzentelmeniprzystole
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 159 times
- Kontakt:
Uzupełniamy archiwum:
Arcs Blighted reach! Co z tą kampanią??
Galatolol kontra gry
Rozgrywka na żywca (gra gdzie gracze robią za żywca)
https://www.youtube.com/live/X8uAPQsi9- ... e99STfdqKY
Kolejny wywiad z polskim twórcą
Serdecznie zapraszamy!
Arcs Blighted reach! Co z tą kampanią??
Galatolol kontra gry
Rozgrywka na żywca (gra gdzie gracze robią za żywca)
https://www.youtube.com/live/X8uAPQsi9- ... e99STfdqKY
Kolejny wywiad z polskim twórcą
Serdecznie zapraszamy!