Smartphone Inc. (Ivan Lashin)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Bulva
Has thanked: 116 times
Been thanked: 54 times

Re: Smartphone Inc. (Ivan Lashin)

Post autor: Bulva »

Jakoś tak mam, że czyste karcianki to nie moja bajka jednak. Tak się okazało po kilku latach grania :D .
Wyjątek - Imperium Classic - trafia rzadko na stół, ale jak już trafi, to na jednej partii się nie kończy...

No i co ja mam zrobić ??? ;-)
Ceny używanych (a nawet nowyc) są bardziej niż akceptowalne, tylko problem mam już z miejscem; i czy to nie będzie typowy półkownik ...
: :wink:
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 862 times
Been thanked: 890 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

Bulva pisze: 07 mar 2025, 17:45 Jakoś tak mam, że czyste karcianki to nie moja bajka jednak. Tak się okazało po kilku latach grania :D .
Wyjątek - Imperium Classic - trafia rzadko na stół, ale jak już trafi, to na jednej partii się nie kończy...

No i co ja mam zrobić ??? ;-)
Ceny używanych (a nawet nowyc) są bardziej niż akceptowalne, tylko problem mam już z miejscem; i czy to nie będzie typowy półkownik ...
: :wink:
Ale to nie karcianka, tylko nie ma normalnej planszy, a są karty klientów, których obsługujemy. Bardzo przyjemne, możemy się umówić, że jak kupisz i ci nie podejdzie, to od ciebie odkupie za tyle samo, co zapłaciłeś, bo chyba opchnelam na jakimś mat handlu i trochę za nią tęsknię :D
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
pcyzm
Has thanked: 214 times
Been thanked: 242 times

Post autor: pcyzm »

Powiem tak, jakbym nie miał Smartphone INC to bym kupił drugi raz ;) Tym bardziej, że nówki są w takiej cenie. Mam od premiery, gra została w kolekcji i chętnie wracam. Fajne, nie takie ciężko euro no i łatwo wytłumaczyć.

Ale dla samego solo to raczej lepiej poszukać czegoś innego.
Bulva

anitroche pisze: 07 mar 2025, 18:45 Ale to nie karcianka, tylko nie ma normalnej planszy, a są karty klientów, których obsługujemy. Bardzo przyjemne, możemy się umówić, że jak kupisz i ci nie podejdzie, to od ciebie odkupie za tyle samo, co zapłaciłeś, bo chyba opchnelam na jakimś mat handlu i trochę za nią tęsknię :D
Zacząłem właśnie się przyglądać MM. Dzięki za sugestię.
No i faktycznie, ta gra wygląda również b. fajnie. Głównie pod kątem solo.
Pierwszy problem, że trudno ją zdobyć, a drugi (dla mnie) to brak polskojęzycznego wydania.
O ile same karty nie wymagają mega znajomości języka, to już instrukcja raczej tak - 28 stron (nie znalazłem też póki co żadnego tłumaczenia zasad na PL).

Jeśli trafię gdzieś za 'normalne' pieniądze MM, to rzeczywiście wolałbym chyba ten tytuł (mniejsze pudełko i gra bardziej pasująca pod solo), a jeśli nie trafię, to może jednak Smartphone (bez problemu za ok. 90zł można wyszpereać) ???

Dzięki Aniu.
Bulva

Czy ktoś może próbował wersji solo zaproponaowanej na BGG przez Adama Thornton'a ???
Właśnie pobrałem plik z zasadami i wygląda to, jako dobra alternatywa, dla trybu 'pudełkowego', bez zawiłego zaangażowania w obługę AI.
Może ktoś z Was próbował ....
Bulva

No więc, kontynuując ten wątek ...

Od kilku dni jestem szczęsliwym posiadaczem karcianej wersji Smatphona Inc., czyli Mobile Markets (zdecydowałem się na ten tytuł, gdyż wiele osób bardziej polecało MM dla trybu solo).
Gra jest faktycznie bardzo sympatyczna: miła, lekka i przyjemna. Taka miała być ;-).
Ale niestety tryb solo bardzo mnie rozczarował.
Jestem obecnie po kilkudziesięciu partiach solo i chociaż obsługa Bota jest ława i nieangażująca, to jednak jego poziom jest potwornie niski.
Wszystkie rozegrane partie, bez najmniejszego trudu zakończyły się moim zwycięstwem, ale bez satysfakcji, bo AI był daleko w tyle.
Z każdą partią ta przepaść się tylko pogłębia. Oczywiście zacząłem od trybu łatwego, spodziewając się, że potem będzie trudniej i trudniej, ale niestety tak się nie stało. Nie jestem graczem analizującym i przeliczającym każde posunięcie przez kilka minut, więc łatwe zwycięstwa tym bardziej przynoszą bardziej rozczarowanie niż radochę.

Zastanawiam się, jak możnaby usprawnić działanie AI, ale póki co brak mi pomysłów...

Może, kttoś z posiadaczy gry ma jakieś własne fajne pomysły ???
Szkoda mi póki co, pozbywać się gry bo to na prawdę, bardzo sympatyczny tytuł ... :(
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1213 times
Been thanked: 2365 times

Post autor: warlock »

tryb solo bardzo mnie rozczarował.
Jestem obecnie po kilkudziesięciu partiach solo
Kurtyna ;).
Bulva

Więc wracając do tematu Mobile Markets w trybie solo...
Żal mi było odłożyć grę na półkę, po kilkunastu łatwych zwycięstwach przeciwko Steve'owi Jr.
Tym bardziej, że gra na prawdę jest fajna. Więc spróbowałem coś z tym zrobić...
Osiągnąłem rozwiązanie, które obecnie zapewnia mi o wiele lepszą i ciekawszą rozgrywkę niż oferował to oryginalny tryb solo.
Trzy zmiany sprawiły, że udało mi się przegrać z AI już dwukrotnie :D .
Najważniejsza zmiana, to rozgrywka przeciwko dwóm rywalom AI.
Jest ciut więcej obsługi AI, ale przebieg rozgrywki jest o wiele ciekawszy, faza ustalania ceny jest bardziej emocjonująca, a sama gra stała się bardziej wyrównana.

Każdy z AI ma swóją talię i rozpoczyna z dwoma własnymi kartami startowymi (jak w trybie trudnym).
Dodatkowe 3 mikrozasady, które wprowadziłem to:
- gdy po fazie Sprzedaży, AI pozostały jeszcze jakieś niesprzedane Towary, zamienia je na $ (=PZ).
- gdy w fazie Technologii, AI miałby odrzucić kartę z opisem "KONIEC GRY", wówczas zatrzymuje tę kartę i na koniec gry dostaje +10PZ.
- w fazie Produkcji AI rzuca kostką K6: wynik 1-3 -> nic się nie zmienia; wynik 4,5 -> AI otrzymuje dodtkowo +1 Towar; wynik na kości 6 -> AI otrzymuje dodtkowo +2 Towary
lub po prostu dodać każdemu AI +1 Towar (bez konieczności używania kostki, ale uważam że ciut losowości sprawi, że będzie ciekawiej)
Dodatkowo:
- AI nigdy nie zejdzie poniżej ceny sprzedaży 1$
- gdy Karta Wydarzenia nakazuje wziąć każdemu po1 żetonie Postępu, każdy AI otrzymuje w tej rundzie +1 Towar

Polecam spróbować, bo moim zdaniem gra solo w tym wariancie, na prawdę nabrała rumieńców, a AI z byle jakiego przeciwnika stał się godnym rywalem.
Gra trwa ok. 15 minut dłużej, ale te 15 minut więcej, jest moim zdaniem tego warte. :wink:
ODPOWIEDZ