Pojedynkowe karcianki

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 301 times
Been thanked: 830 times

Pojedynkowe karcianki

Post autor: arturmarek »

Ostatnio sporo gramy z synem w pojedynkowe gry - raczej małe, głównie karcianki.

Najwięcej gramy w Star Wars: deckbuilding game. Często w Władca Pierścieni: Pojedynek.

Inne gry, w które grywamy z synem: Wyprawo do El Dorado, Spór o Bór, Kingdomino, Mr. Jack, WP: Konfrontacja.

Jestem już przekonany do WP: Deckbuilding Wojna Klonów.
Myślę o Radlands, Pagan, Mindbug, WoP: gra karciana, Dominion.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 375 times
Been thanked: 413 times

Re: Pojedynkowe karcianki

Post autor: tomb »

Unmatched
Drako

Najemnicy

Pagan to gra zaawansowana, dużo zasad, dużo niuansów
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 579 times

Post autor: samuraj1369 »

Zarówno Radlands jak i karcianego WoPa polecam w całym sercem.
Obydwie gry są super na wyjazdy, bo łatwo je spakować.
Do jednej jak i drugiej w tym roku wychodzą dodatki, które je jeszcze bardziej rozwiną.

Jak WoP Karciany wam podejdzie tak jak mi, to można sprzedać całą kolekcję planszówek i zostawić tylko ją, nie będziecie chcieli się oderwać :D
Polecam tylko dać jej szansę tak na 2-3 rozgrywki każdą ze stron. Gra zyskuje po bliższym poznaniu kart i pól bitew.

EDIT.
Z mniejszych to jeszcze Zwierzęcy Front wraz z dodatkiem "Spiski, Piski i Przyciski". Genialny karciany Area Control.
Z kobietą uwielbiamy O Mój Zboże! wraz z dodatkami, zawsze zabieramy w podróż i świetnie się bawimy :D
Jeśli nie karciane ale też małe i przenośne, to Rój Kieszonkowy. Super zabawa, takie szachowe, ale przyjemniejsze :D
Dodatkowo Shards of Infinity wyparło u mnie wszystkie Star/Hero Realms, SW: The Deckbuilding Game, Dominiona. Jest najlepszą wersją prostego deckbuildingowego tworu. Combosy są bardzo satysfakcjonujące.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2025, 11:37 przez samuraj1369, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
helloween85
Has thanked: 96 times
Been thanked: 53 times

Post autor: helloween85 »

Ja polecam Summoner Wars - u mnie w domu to był hit parę lat temu, jak młody zaczynał swoją przygodę z planszówkami :)
Barbarzyńca
Has thanked: 515 times
Been thanked: 286 times

Post autor: Barbarzyńca »

Monopoly Deal, Papierowe morze. Może nie stricte dwuosobowe ale dobrze działają.
Awatar użytkownika
prz616
Has thanked: 126 times
Been thanked: 23 times

Post autor: prz616 »

Rozważ Legendy Blue Moon.

To jest rewelacyjna dwuosobówka (z taką sobie instrukcją wg mnie), którą można wyhaczyć za grosze na OLX.
Awatar użytkownika
arturmarek

Zamówiłem

Star Wars: The Deckbuilding Game - Clone Wars
Wojna o Pierścień: Gra karciana
Nieustraszeni: Normandia
Mindbug
Tuareg

Nie zamykam tematu, bo pewnie będę jeszcze dokupował jeśli dobra passa grania z synem się utrzyma. Będę też relacjonował jak nam idzie, może tutaj, a może w wątkach konkretnych gier jeśli będę miał więcej do powiedzenia.
samuraj1369

Nie zapomnij o Neuroshimie Hex!
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 149 times

Post autor: Grellenort »

Zasilam rekomendację Neuroshimy Hex. Ostatnio można ją dorwać sporo poniżej stwówki tu czy tam, a dodatki z nowymi armiami (jest ich już 20) nawet za cenę big maca za sztukę. Regrywalność ogromna, a kombinatoryki taktycznej co niemiara.
agt
Has thanked: 895 times
Been thanked: 490 times

Post autor: agt »

Kahuna i Jaipur
Awatar użytkownika
arturmarek

arturmarek pisze: 05 mar 2025, 15:51 Zamówiłem

Star Wars: The Deckbuilding Game - Clone Wars
Wojna o Pierścień: Gra karciana
Nieustraszeni: Normandia
Mindbug
Tuareg

Nie zamykam tematu, bo pewnie będę jeszcze dokupował jeśli dobra passa grania z synem się utrzyma. Będę też relacjonował jak nam idzie, może tutaj, a może w wątkach konkretnych gier jeśli będę miał więcej do powiedzenia.
Krótki raport poweekendowy:
Star Wars: The Deckbuilding Game - Clone Wars: Zagraliśmy parę razy, nie mieszaliśmy z oryginałem. Odczucia podobne do oryginału, nie zauważyłem nic rewolucyjnego. Chyba bym wolał, żeby jednak zrobili tę część o "pół poziomu" bardziej skomplikowaną.
Wojna o Pierścień: Gra karciana: nie zagrana. Trochę mnie przeraziła instrukcja sugerująca granie na dwie ręce. Spróbujemy ten wariant pojedynkowy zagrać z wymieszanymi taliami na początek.
Nieustraszeni: Normandia: zagraliśmy dwa razy pierwszy scenariusz. Potrzebuję więcej, żeby ocenić lepiej. Pierwsze wrażenie pozytywne, ale setup dość upierdliwy.
Mindbug: REWELACJA! Zagraliśmy chyba ponad 10 partii w weekend. Absolutny hit!
Tuareg : jedna rozgrywka, dobre pierwsze wrażenie. Po przeczytaniu instrukcji wydawała mi się dość skomplikowana, ale gra płynie bardzo przyjemnie. Bardzo mięsiste, małe, szybkie - takie lubię :)

Także widzicie, że dobrze nam idzie ogrywanie. Dlatego nie zamknąłem tematu i będę tutaj co jakiś czas zaglądał i uzupełniał kolekcję pojedynkowych dwuosobówek.
samuraj1369

Fajnie opisane :D

Co do karcianego WoPa, też mnie to na początku przerażało, ale jak sie spróbuje to za drugim razem już płynnie lata i ta gra ma wtedy sens, wymieszane talie trochę psują odczucia.

Dojdziecie do dużej Wojny o pierścień i będzie można wszystko inne sprzedać :D
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 81 times
Been thanked: 372 times

Post autor: hipcio_stg »

Hero Realms / Star Realms

.
.
.
.
.
.
.
..
....
.........
Magic The Gathering ];->
Awatar użytkownika
arturmarek

samuraj1369 pisze: 11 mar 2025, 18:58 Fajnie opisane :D

Co do karcianego WoPa, też mnie to na początku przerażało, ale jak sie spróbuje to za drugim razem już płynnie lata i ta gra ma wtedy sens, wymieszane talie trochę psują odczucia.

Dojdziecie do dużej Wojny o pierścień i będzie można wszystko inne sprzedać :D
Grywamy w Bitwę Pięciu Armii. Jednak nawet w tę mniejszą opcję rzadko nam się udaje zagrać, także WoP na razie by się tylko kurzyła. Poza tym nie wiem czy by syn wolał WoP czy wersję Diunową, bo w sumie jest fanem obu światów (chciciaż przy Dzieciach Diuny wymiękł :))
hipcio_stg pisze: 18 mar 2025, 20:25 Hero Realms / Star Realms
Spoiler:
Magic The Gathering ];->
W Star Realms trochę pograliśmy parę lat temu. Było OK, ale po kilkunastu (?) partiach przeszliśmy do kolejnych tytułów.

Do MTG jakoś mnie nie ciągnie. Prędzej bym wszedł w Netrunnera (NISEI?).
Awatar użytkownika
arturmarek

Kolejny update:
Zagrałem w karcianego WoPa i pierwsza rozgrywka tak-se. Więcej pisałem w wątku gry - w skrócie na dwie osoby to chyba nie najlepszy wybór był.
Mindbug ciągle jest grany i już się zastanawiam nad "next stepem" czy dokupić dodatki czy może spróbować jakiejś bardziej rozbudowanej karcianki... Jakie sugestie?
samuraj1369

Shards of Infinity i Radlands spróbujcie
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 292 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Scamander »

Podbijam, Radlandsy mi mega siadły jeśli chodzi o te mniejsze karcianki, no i nie jest to setna gra z deckbuildingiem.
Awatar użytkownika
arracan
Has thanked: 35 times
Been thanked: 40 times

Post autor: arracan »

No jak Mindbug Wam siadł to ja bym szedł w dodatki :)

A jakbyście chcieli wyjść po za obszar małych karcianek, to polecam z całego serduszka serię Unmatched. Proste zasady, są też karty, a do tego dużo emocji, świetnie przemyślani bohaterowie, ubaw po pachy.
FlowPOP.pl - Płynnie o popkulturze || LINKTREE <--- PLANSZÓWKI, FILMY, MUZYKA, SERIALE, GRY

Profil na BGG
Awatar użytkownika
Arcziwald
Has thanked: 73 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Arcziwald »

Ja bym polecił Cezara od Naszej Księgarni.

Co prawda to nie jest gra karciana ale sama mechanika jest dość prosta, szybka taktyczna gra z area control na dwie osoby. Zagrywamy dwustronne żetony i walczymy od wpływy na planszy co jakiś czas odpalając akcję specjalną.
Barbarzyńca

Dlaczego na pytanie o karciankę, polecasz grę Area Majority/Influence z planszą i żetonami? :shock: Gdyby chłop chciał bez frytek, to by chyba poprosił bez frytek.
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 343 times
Been thanked: 144 times

Post autor: vder »

ja bym powiedział legendy blue moon, ale ja jestem fanem doktora :D
Awatar użytkownika
Arcziwald
Has thanked: 73 times
Been thanked: 45 times

Post autor: Arcziwald »

Barbarzyńca pisze: 03 kwie 2025, 14:30 Dlaczego na pytanie o karciankę, polecasz grę Area Majority/Influence z planszą i żetonami? :shock: Gdyby chłop chciał bez frytek, to by chyba poprosił bez frytek.
A czytałeś pierwszy post tego tematu czy tylko tytuł?
Barbarzyńca

?
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2019 times
Been thanked: 2622 times

Post autor: PytonZCatanu »

arturmarek pisze: 05 mar 2025, 11:22 Ostatnio sporo gramy z synem w pojedynkowe gry - raczej małe, głównie karcianki.

Najwięcej gramy w Star Wars: deckbuilding game. Często w Władca Pierścieni: Pojedynek.

Inne gry, w które grywamy z synem: Wyprawo do El Dorado, Spór o Bór, Kingdomino, Mr. Jack, WP: Konfrontacja.

Jestem już przekonany do WP: Deckbuilding Wojna Klonów.
Myślę o Radlands, Pagan, Mindbug, WoP: gra karciana, Dominion.
Jak zobaczyłem temat, to wszedłem, bo myślę sobie, ze na tej kategorii to ja się znam i coś doradzę, ale widzę, że gracie już we wszystkie moje ulubione tytuły :D

Ale dodam coś od siebie. Poczytaj o nastepujących grach:
  • Air, Land & Sea (1 i 2) - u nas Zwierzęcy Front i Spiski Piski i Przyciski (obie części można łączyć). Kiedyś katowaliśmy to z kolegą. Bardzo cwane, ale uwaga, im lepiej znasz karty tym gra sie wydłuża :mrgreen:
  • Iron Curtain - Żelazna Kurtyna. Trochę taka Zimna wojna na 20 minut. Też kiedyś dużo w to grałem. Przy okazji okazja do pogadania o polityce
  • Fantasy Realms - Fantastyczne światy fantastycznie działają na 2 osoby
  • The Lord of the Rings: Duel for Middle-earth - Remake 7CP, u nas jako Pojedynek o Śródziemie. Mechanicznie prostszy, ale więcej klimatu
  • Watergate - poważne GMT na 45 min. Też okazja do politykowania
  • General Orders: World War II - po polsku wydane jako Na Rozkaz. Moim zdaniem bardzo udana minisymulacja bitwy w trakcie II wojny światowej
Nie karciany, ale szybki abstrakt pojedynkowy - RÓJ (imho najlepsza gra w tej kategorii)
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
azazelmo
Has thanked: 195 times
Been thanked: 370 times

Post autor: azazelmo »

+1 do Roju. Najlepszej pojedynkowe karcianki ;)
Czy ktoś wymienił Keyforge? Też spoko sprawa, jeśli komuś nie przeszkadza dziwaczny setting. Otwierasz dwie paczki i grasz.
ODPOWIEDZ