Szarlatani z Pasikurowic / The Quacks of Quedlinburg (Wolfgang Warsch)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
eventide
Has thanked: 26 times
Been thanked: 18 times

Re: Szarlatani z Pasikurowic / The Quacks of Quedlinburg (Wolfgang Warsch)

Post autor: eventide »

Cześć, mam pytanie do posiadaczy "Znachorów". Czy w polskim wydaniu znajduje się polska instrukcja? Ja kupiłem nowe polskie wydanie, otwieram, a tam instrukcja po angielsku. Nie żebym sobie nie radził z lengłydżem, ale dziwne to jakieś. I nie wiem czy mam reklamować czy tak po prostu było. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2025, 11:51 przez eventide, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 861 times
Been thanked: 578 times

Post autor: kuleczka91 »

eventide pisze: 15 sty 2025, 08:09 Cześć, mam pytanie do posiadaczy "Znachorów". Czy w polskim wydaniu znajduje się polska instrukcja? Ja kupiłem nowe polskie wydanie, a tam instrukcja po angielsku. Nie żebym sobie nie radził z lengłydżem, ale dziwne to jakieś. I nie wiem czy mam reklamować czy tak po prostu było. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Jest normalnie polska instrukcja. Napisz do wydawcy, najwyraźniej na produkcji ktoś źle spakował :)
azazelmo
Has thanked: 192 times
Been thanked: 369 times

Post autor: azazelmo »

Hej, sorry za mini off-top, ale orientujecie się, czy w Polsce będzie wydawane Quacks of Quedlinburg Duel? Wydaje się całkiem spoko: pusch your luck + przeciąganie liny. Jest niemiecka wersja tanio na amazonie, ale jest tam trochę tekstu na kaflach z tego co widzę, a mam dość niemieckiego na co dzień.

https://boardgamegeek.com/boardgame/409 ... g-the-duel
Awatar użytkownika
Tringa
Has thanked: 330 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Tringa »

Jakbym miala strzelać to G3 będzie chciało wydać. Szarlatani maja juz ile dodrukow i cały czas schodza :)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2025, 14:27 przez Tringa, łącznie zmieniany 1 raz.
"Czasami lepiej jest użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność." - Terry Pratchett – Zbrojni

Moje zbiórki: CLICK
Moje gry: CLICK
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 291 times
Been thanked: 310 times

Post autor: Scamander »

Mam wrażenie, że gdyby mieli to wydać to już by to wydali/zapowiedzieli, ale może się mylę.
radarek
Has thanked: 28 times
Been thanked: 116 times

Post autor: radarek »

Ja też mam takie wrażenie. Nigdzie nie spotkałem nawet wzmianki o tym. Jak ktoś ma chęć to może podpytać ich bezpośrednio i dac znać 🙂.
Awatar użytkownika
Tringa

Zapytałam ich na fb:

"Cześć, na to chwilę nie możemy jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Trwają rozmowy z wydawcą. Pozdrawiamy"

Podejrzewam, że chca wydać. Jako, że gra jest zależna językowo to osobiście czekam na ich oficjalne stanowisko :)
"Czasami lepiej jest użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność." - Terry Pratchett – Zbrojni

Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Trochę wczesny ten prima aprilis ale chyba zmieniają nazwę i oprawę graficzną :shock:

https://boardgamegeek.com/blog/1/blogpo ... ality-quir
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 87 times
Been thanked: 230 times

Post autor: Fyei »

Wildcard pisze: 20 mar 2025, 21:41 Trochę wczesny ten prima aprilis ale chyba zmieniają nazwę i oprawę graficzną :shock:

https://boardgamegeek.com/blog/1/blogpo ... ality-quir
Wczoraj rzuciło mi się w oczy na grupach na fb. Po pierwszym spojrzeniu myślałam, że ktoś się po prostu zabawił z AI. A to rzeczywista nowa oprawa graficzna :?. Źle to dla mnie wygląda, gra z taką grafiką mnie nie zachąca, a raczej działa to w drugą stronę. W unboxingu pokazali elementy, kolorystyka jest strasznie wypłowiała. Zrobili krok wstecz.
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Awatar użytkownika
Homer
Has thanked: 2 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Homer »

Jak na moje oko starego dziada to zrobili szatę graficzną bardziej przyjazną pod oko dzieciaków, czyli uderzają bardziej w target gier rodzinnych. No szkoda...
Awatar użytkownika
Tringa

O matko! A byłam pewna, że ktos nieudolnie się bawi AI...

Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 957 times
Been thanked: 356 times

Post autor: Irka »

Poprzednia przypomina mi dzieła Klemensa.
Ta nowa - współczesne bajki dla dzieci (te masowe)
Jedno i drugie to nie mój gust.
radarek
Has thanked: 28 times
Been thanked: 116 times

Post autor: radarek »

Dramat ta nowa wersja. Zupełnie nie rozumiem tej decyzji. Gra, która odniosła ogromny sukces, jest już kojarzona ze swej oprawy graficznej, nagle dostaje zupełnie nową szatę graficzną. Totalny bezsens.

Żeby to była jeszcze kwestia, że jakaś kiepska oprawa graficzna jest zamienia na coś pięknego. Tutaj w najlepszym wypadku można mówić, że zmiana jest na zupełnie inny styl, a kwestia podobania się jest kwestią indywidualną. Mi się ten nowy styl zupełnie nie podoba. Grafiki wyprane ze szczegółów.

Dodatkowo jeśli w przyszłości miałby się pojawić nowy dodatek to zapewne wyjdzie już tylko do nowej wersji. Po co ograniczają sobie w ten sposób potencjał sprzedażowy?

Co ciekawe nazwa gry na bgg została już zmieniona na Quacks. Zmieniono także miniaturkę okładki. To już uważam za chamską zagrywkę. Wszystkie komentarze i oceny zostały dodane do starej gry, a nie do tej wykastrowanej wersji. Gra która zmieniła całkowicie grafikę oraz tytuł jest jak dla mnie zupełnie nową grą i powinna mieć osobną pozycję na bgg. Dokładnie tak jak w przypadku różnych wersji Zamków Burgundii (3 różne wydania).
Irka pisze: 21 mar 2025, 11:04 Poprzednia przypomina mi dzieła Klemensa.
Jedyne co może budzić skojarzenie to bajkowy styl grafiki. Natomiast Klemens raczej nie byłby w stanie narysować takich postaci jak chociażby na kartach pacjentów z dodatku.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 957 times
Been thanked: 356 times

Post autor: Irka »

To jest gra rodzinna. Pewnie z testów wyszło, że nowa wersja będzie mieć jednak większy potencjał sprzedażowy w młodszym pokoleniu rodziców i dzieci.
A starsze i tak ogrywa swoją wersję, więc nie ma nic do gadania ;)
Rozumiem ból w kwestii tych nieszczęsnych dodatków... (Sama trwam przy swoim BB Zamków Burgundii, bez żadnej nadziei na winnice).
Ale to znów dodatkowo nakręca sprzedaż nowej wersji. Marketingowcy mają łeb, wbrew pozorom ;)

PS. I zarobią na żetonach akrylowych do wersji deluxe, czego nie było poprzednio w ogóle, jak przypuszczam (zarabiał chyba BGG).

Tu unboxing:
Spoiler:
Wydaje się bardziej przejrzysta. Wypłowiała kolorystyka to moim zdaniem plus :)
vanbear
Has thanked: 4 times
Been thanked: 27 times

Post autor: vanbear »

Dra-mat, dra-mat! Już wcześniej było to samo z Maskaradą i Szeryfem. Gra z duszą i swoim unikalnym stylem zastąpiona jakimś zamerykanizowanym "przystępnym" szajsem... szkoda słów.
Kluczyk
Has thanked: 6 times
Been thanked: 32 times

Post autor: Kluczyk »

Mnie również nowa szata graficzna się nie podoba i jestem fanem starej, ale mówię to z perspektywy osoby której podoba się stare Zamki Burgundii czy Agricola i ze strachem myślę jak Awaken Realms ją "upiększy".

Obiektywnie mówiąc, to żadna z tych okładek gry mi nie sprzedaj, ale jestem w stanie zgodzić się, że niektóre z grafik w pierwszym wydaniu mogły być zbyt "realne". Jeżeli gra jest dla rodzin i dzieci, to umilenie takiej mandragory czy pająka nie wydaje się złym pomysłem.

Za to poza zmianą grafiki, bardzo podoba mi się zrobienie wersji delux z bitsami, która cenowo wydaje się być bardzo korzystna.
Awatar użytkownika
wrojka
Has thanked: 269 times
Been thanked: 274 times

Post autor: wrojka »

Cenowo wychodzi mega przystępnie, zwłaszcza za te żetony deluxe (w porównaniu do tych GeekUp Bits).
Może jak wyjdzie w polska wersja all-ina to kupię sobie, a mój dotychczasowy zestaw z kapslami oddam bratankom :D
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 152 times
Been thanked: 927 times

Post autor: Bart Henry »

Po cichu liczę na to, że ten zestaw akrylowych żetonów będzie dostępny do kupienia osobno.
Awatar użytkownika
Muad'Dib
Has thanked: 108 times
Been thanked: 128 times

Post autor: Muad'Dib »

Ja się zastanawiam jak to wpłynie na dostępność dotychczasowych dodatków (jeszcze ich nie mam). A żetony zdążyłem zamówić na bgg bo dziewczyna się zakochała w tej grze :lol:
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 24 times
Been thanked: 33 times

Post autor: Rayos »

A w ogole to jest potwierdzenie, ze gdziekolwiek indziej na swiecie gra bedzie dystrybuowana tylko w nowej szacie graficznej? Bo mi sie wydawalo, ze to tylko na rynek amerykanski... Niemniej jednak, podoba mi sie nowa oprawa, gdyby all-in deluxe byl dostepny w dobrej cenie w pl to bym przygarnal :lol:
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Watpie zeby robili kilka roznych wersji. Nowe wersje sa 3 - podstawka, delux i full zestaw. Stara wersja jest tylko jedna podstawki ale sa tez dodatki. Jesli niema jakis dziwnych zaleznosci licencyjnych to raczej stara wersja juz nie bedzie drukowana.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 305 times
Been thanked: 513 times

Post autor: Otorek »

To już pewne? Bo jeśli dobrze zrozumiałem to ta wersja będzie wydawana przez CMYK w US, w Europie głównym wydawcą zakładam jest Schmidt Spiele, już wiadomo, że oni będą to przedrukowywać w tym samym wydaniu?
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 377 times
Been thanked: 445 times

Post autor: yrq »

This version won't be available for purchase in the DACH-Region (Germany/Austria/Switzerland).
The product is a special version for USA only.

Co prawda o Polsce nie ma słowa, ale można wnioskować, że ta wersja jest tylko na Stany.
Ja w swoich Szarlatanów już dawno nie grałem - wystawiłem swoje pudełko na sprzedaż, ale jak już wyjdzie, to w jakiś sposób ściągnę tę nową wersję z uwagi na wszystko w jednym pudle, z (oby) fajnymi komponentami i (mam nadzieję) przemyślanym systemem przechowywania.
Awatar użytkownika
OlazRed
Has thanked: 18 times
Been thanked: 28 times

Post autor: OlazRed »

Powiem Wam, że totalnie rozumiem spostrzeżenia ludzi, którzy z samymi "Szarlatanami" albo w ogóle z planszówkami mają do czynienia od lat. Dizajn pudła ma w sobie coś totalnie oldskulowego i unikanlnego - posunąłbym się nawet do stwierdzenia, że tego typu ilustracje ciężko wypatrzyć poza światem planszówek.

Ale powiem też, że z perspektywy osoby, która nie nosi bierzma nostalgii, a w grę jeszcze (niestety) nie miała okazji zagrać - nowa wersja nie wygląda źle. Ogólnie jestem wielkim fanem wydań all-in-one. Po pierwsze ułatwia to składowanie, a po drugie nie muszę się martwić, czy dodatki będą nadal dostępne na rynku, jak już się zdecyduje na nie. Boxart to kwestia subiektywna i dla mnie jest on bardzo, bardzo interesujący. I jest on, bądź co bądź, wykonany, przez prawdziwego człowieka! Warto rzucić okiem, bo artysta ma na koncie bardzo sympatyczne prace w podobnym stylu. I czaję, że to nie musi być styl dla każdego, czy nawet, w pewien sposób, budzi oczywiste skojarzenia z AI. Stylówka zdecydowanie wycelowana w target normikowy, ale też dzięki temu lepiej przestawia to o czym jest gra na pierwszy rzut oka. W przypadku starego pudła, ilość szczegółów jest potężna i może nie być już tak łatwo odczytana (w szczególności przez szerszy rynek).

Szkoda natomiast tej zmienionej nazwy. To tak jakby "Zamki Burgundii" pozbawić "Burgundii", pozostawić "Wyprawę do El Dorado" bez "El Dorado" czy "Zaginiona wyspa Arnak" byłaby tylko "Zaginioną Wyspą". Niby czemu nie, z drugiej strony setting zawsze nadaje charakteru i budzi jakieś potencjalne zainteresowanie światem, no i jest jednak unikalną nazwą, dzięki której odbiorca nie ma wątpliwości, o którym tytule mowa. Rzekłbym, że takie typowo amerykańskie zagranie pod kątem upraszczania brandu.

Ostatecznie, ja sam bym się nie obraził na taką wersję u nas, ale wygląda mi na to, że się to nie wydarzy.
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 377 times
Been thanked: 445 times

Post autor: yrq »

OlazRed pisze: 24 mar 2025, 12:52 Szkoda natomiast tej zmienionej nazwy. To tak jakby "Zamki Burgundii" pozbawić "Burgundii", pozostawić "Wyprawę do El Dorado" bez "El Dorado" czy "Zaginiona wyspa Arnak" byłaby tylko "Zaginioną Wyspą".
Hah, w domu posługujemy się tylko skrótami, gramy w Zamki, El Dorado, Arnaka, Szarlatanów. Podobnie niktomu nie zaproponuję rozgrywki w "Pomiędzy dwoma zamkami szalonego króla Ludwika". Czaszki z Sedlec są Czaszkami (dla odróżnienia Czaszki i róże zachowują pełną nazwę), Terraformacja Marsa jest po prostu Terraformacją, Sid Maier's Civilization: Nowy początek jest Cywilizacją, a Wielka Draka w Małym Mieście po prostu Wielką Draką.
Nazwa Quacks jest na tyle już zakorzeniona i łatwa do wymówienia, że nie dziwię się, że wydawca pozbywa się drugiego członu.
ODPOWIEDZ