Chip Theory Games - plany wydawnicze

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
flissak
Has thanked: 81 times
Been thanked: 48 times

Re: Chip Theory Games - plany wydawnicze

Post autor: flissak »

Irr3versible pisze: 01 lut 2024, 13:36 Ta "cebula" oznacza extra kasę za sortowanie komponentów - naprawdę sądzicie, że CTG będzie płacić fabryce za selekcję i równocześnie tworzyć sobie problem z lokalnym wydawcą?
Te wpisy czasem przerażają, choć rozumiem że oparte na doświadczeniach lub "socialach".

Moje doświadczenia z CTG są ok, dostałem raz gratis za błąd, raz dostałem kredyt 35USD za problem z drukiem książeczki lore.
Kosmetyczne reklamację potrafią odrzucić (ale ja takich nie zgłaszałem nigdy), istotne błędy są rekompensowane.
Jeśli sztony produkują u siebie, a resztę w Chinach, to kompletowanie jest po stronie ctg.
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 721 times
Been thanked: 676 times

Post autor: Irr3versible »

flissak pisze: 01 lut 2024, 13:44
Irr3versible pisze: 01 lut 2024, 13:36 Ta "cebula" oznacza extra kasę za sortowanie komponentów - naprawdę sądzicie, że CTG będzie płacić fabryce za selekcję i równocześnie tworzyć sobie problem z lokalnym wydawcą?
Te wpisy czasem przerażają, choć rozumiem że oparte na doświadczeniach lub "socialach".

Moje doświadczenia z CTG są ok, dostałem raz gratis za błąd, raz dostałem kredyt 35USD za problem z drukiem książeczki lore.
Kosmetyczne reklamację potrafią odrzucić (ale ja takich nie zgłaszałem nigdy), istotne błędy są rekompensowane.
Jeśli sztony produkują u siebie, a resztę w Chinach, to kompletowanie jest po stronie ctg.
A skąd ta wiedza, że sztony są produkcji usa? ;)
flissak

Irr3versible pisze: 01 lut 2024, 13:59

Z tego co słyszałem, to jest w ogóle element założycielski tej firmy. Nie wiem, czy oni sami produkują sztony, czy mają zaprzyjaźnioną firmę u siebie z którą są związani, ale z kilku źródeł usłyszałem, że sztony produkują w USA. Głowy oczywiście nie dam, bo nie pytałem samej firmy, a i nie przykładalem wielkiej wagi do tych informacji kiedy je wylapywałem.
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 721 times
Been thanked: 676 times

Post autor: Irr3versible »

flissak pisze: 01 lut 2024, 15:38
Irr3versible pisze: 01 lut 2024, 13:59
Z tego co słyszałem, to jest w ogóle element założycielski tej firmy. Nie wiem, czy oni sami produkują sztony, czy mają zaprzyjaźnioną firmę u siebie z którą są związani, ale z kilku źródeł usłyszałem, że sztony produkują w USA. Głowy oczywiście nie dam, bo nie pytałem samej firmy, a i nie przykładalem wielkiej wagi do tych informacji kiedy je wylapywałem.
Też korzystam ze źródeł, ale nieco innych niż plotki - tak, trochę Cię podpuszczałem bo nie lubię tworzenia dziwnych teorii spiskowych.
Sztony CTG
Eastar współpracuję z nimi od Burncycle i wszystkie pozostałe gry po tej wspieraczce są tam przygotowywane, wcześniej korzystali z innej Chińskiej drukarni. Może jakieś promo packi robili lokalnie, ale na pewno z ostatnich kilku lat promosy też idą z Chin. Nawet brass miniaturki są w Eastar robione (zakładka po lewej, można sobie przeglądnąć komponenty z różnych gier. Pamiętam o tej zmianie, bo wiązała się z dwoma dużymi błędami - health chipy z Victorum wymagały wymiany oraz była też konieczność wymiany źle skompletowanych pudełek - musieli wydrukować nowe żetony i podmienić we wszystkich grach.

CTG zawsze podkreślało, że wybór partnera lokalizacyjnego jest dla nich ważny - bo oni nie zgodzą się na żadne ustępstwo.
Wiele firm zgłaszało się z pomysłami na karton, drewno, papierowe karty itp odpowiedź była zawsze ta sama - wszystkie gry robione pod ich kontrolą w jednej drukarni.
flissak

Dzięki za wybicie mnie z błędnego rozeznania, do którego jednak sam nie miałem 100% pewności co zaznaczylem.
Irr3versible pisze: 01 lut 2024, 16:11 CTG zawsze podkreślało, że wybór partnera lokalizacyjnego jest dla nich ważny - bo oni nie zgodzą się na żadne ustępstwo.
Wiele firm zgłaszało się z pomysłami na karton, drewno, papierowe karty itp odpowiedź była zawsze ta sama - wszystkie gry robione pod ich kontrolą w jednej drukarni.
Byli by skończonymi durniami, gdyby wprowadzali kogoś do produkcji swoich gier :D Nie wierzę, żeby musieli poświadczać koszta produkcyjne fakturami przed Portalem, czy innym wydawcą regionalnym lol Tym bardziej, że elementy ich gier są raczej unikalne jako komplet i ciężko byłoby zagadać do drukarni o tak szczegółowe parametry i ich kosztorys. Łatwiej jest o takie szacunki ze standardowymi planszówkami dlatego ich ceny zazwyczaj wiele się od siebie nie różnią, więc i samą produkcję można scedować na wydawcę regionalnego. Ostatnio jedynie chyba Albi poniosło ze swoim Żiżką.
rafalfogiel1991
Has thanked: 8 times
Been thanked: 3 times

Post autor: rafalfogiel1991 »

Pytanie od laika jeśli chodzi o gry CTG : czy premium healthy chip są warte żeby je posiadać? Czy oryginalne też dają radę? Jakie macie doświadczenia pod tym względem :P
No i drugie pytanie, czy starczy wziąć jedne premiumy i ze spokojem można je stosować w innych grach? 🤔
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 322 times
Been thanked: 527 times

Post autor: salaba »

rafalfogiel1991 pisze: 01 lut 2024, 17:07 Pytanie od laika jeśli chodzi o gry CTG : czy premium healthy chip są warte żeby je posiadać? Czy oryginalne też dają radę? Jakie macie doświadczenia pod tym względem :P
No i drugie pytanie, czy starczy wziąć jedne premiumy i ze spokojem można je stosować w innych grach? 🤔
Miałam w łapkach premium, grałam z premium i dla mnie bez różnicy, a ale tutaj pełno fanów, więc nie licz na racjonalną odpowiedź- 90% że kup.

Ja mam zwykłe i gra się również dobrze, premium nie zamierzam kupować :)
flissak

rafalfogiel1991 pisze: 01 lut 2024, 17:07 Pytanie od laika jeśli chodzi o gry CTG : czy premium healthy chip są warte żeby je posiadać? Czy oryginalne też dają radę? Jakie macie doświadczenia pod tym względem :P
Zdania są podzielone czy jest to tego warte. Na pewno można kupić taniej 11-sto, a nawet 14gramowe sztony piątnika w niższej cenie. Jeśli już się zdecydujesz na te od CTG, to najlepiej wziąć chyba te z najnowszej kampaniiBOTSE, bo ostatnio uznali, że warto dorzucić tam jeszcze większą ich ilość(w rzadkich przypadkach brakowało) z 65szt. do 90szt.
okienko1234
Has thanked: 87 times
Been thanked: 31 times

Post autor: okienko1234 »

Obrazek
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 622 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Re: The Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era (Josh J. Carlson)

Post autor: Jiloo »

Termigez pisze: 17 mar 2025, 15:13 (...) jej sukces może pogrążyć dalsze wydawanie TMB i też widzę takie ryzyko. Przy tym co zapewnia mi TES nie widzę powodów żeby na stół kłaść TMB bo TES robi wszystko lepiej. No ale wiadomo dochodzi tutaj aspekt finansowy (podstawka TES będzie pewnie 2x droższa od podstawki TMB) i czasowy też TMB to jednak kilka godzin zabawy, a nie kilkanaście na całą kampanie.
A to nie jest tak, że TMB zakończyło już swój cykl? Trove Chest jest wypchany po brzegi i Unbreakable miało być ostatnim dużym dodatkiem. Jeśli coś miałoby się ukazać to jakieś mini dodatki, ale nadal tak żeby się mieściło do skrzyni.

Tu trochę plotka, bo nie pamiętam gdzie o tym czytałem/słyszałem. Podobno już od jakiegoś czasu CTG myślało o wydaniu TMB 2.0, ale gdzieś tam po drodze ewoluowało to w Elder Scrolls. No trochę tak to wygląda – sporo mechanik na to wskazuje.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Termigez
Has thanked: 52 times
Been thanked: 27 times

Post autor: Termigez »

A widzisz nie doprecyzowałem, chodzi o wydawanie kolejnych dodatków przez Portal :) Póki co sprzedaż ich chyba satysfakcjonuje więc możliwe, że wydadzą jeszcze 40 days i Undertow, pytanie czy po potencjalnym sukcesie TES starczy jeszcze chętnych żeby opłacało się wydać rzeczy już z ostatniej kampanii Unbreakable.

Też kojarzę, że TMB dla CTG jest tematem zamkniętym, tak jak zamykają teraz Cloudspire (jeśli chodzi o duże dodatki).
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2856 times

Post autor: Ardel12 »

Tak było, CTG wspominało, że TMB 2.0 przeistoczyło się w BOTSE albo ktoś na forum to przyniósł. Inne gry zamykają. TMB nie ma co liczyć, że coś się jeszcze pojawi. Może jakieś promoski z okazji świąt czy innych x-leci, ale linia zamknięta ostatnim GF. CS tak samo. bc...tutaj wygląda, że raczej nie spełniło oczekiwań, coś tam pewnie jeszcze wyjdzie, ale nie nastawiam się.

Moim zdaniem wolę jak się tworzy nowe tytuły niż robi takie molochy jak TMB. CS moim zdaniem idealnie. Contentu na lata i tak. bc obecnie ma sporo, może jeszcze jedną falę bym przytulił. IMHO jak im zażarła z BOTSE to pewnie to będą cisnąć, a może kolejne IP. Nie obraziłbym się na Fallouta. Coś muszą zapowiedzieć, BOTSE zrobione, wyszło, w pipelinie obecnie nic nie mają. W sumie na co czekają? Wydawnictwa zwykle lecą kampania po kampanii, nawet bez czekania na wydanie poprzedniej.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Ardel12 pisze: 18 mar 2025, 15:52 Coś muszą zapowiedzieć, BOTSE zrobione, wyszło, w pipelinie obecnie nic nie mają. W sumie na co czekają? Wydawnictwa zwykle lecą kampania po kampanii, nawet bez czekania na wydanie poprzedniej.
https://gamefound.com/en/projects/chip- ... tchinstone

Może nie do końca nowy projekt ale coś tam mają :D
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3020 times
Been thanked: 2654 times
Kontakt:

Chip Theory Games

Post autor: Curiosity »

Wildcard pisze: 18 mar 2025, 16:29 Może nie do końca nowy projekt ale coś tam mają :D
Jednoosobówka, czyli raczej coś małego. Nie sądzę, żeby budowali całe nowe wielkie uniwersum dla takiej gry.
Portfel może spać spokojnie :mrgreen:
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Przerabiają ui/ux gry i robią nowy dodatek. Gra podobna do mage knight, ale całość to talia kart.

Wygląda fajnie, mam nadzieję że cena nie będzie z kosmosu.

https://boardgamegeek.com/boardgame/367 ... tchinstone
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3701 times
Been thanked: 3875 times

Post autor: japanczyk »

Wildcard pisze: 18 mar 2025, 16:36 Przerabiają ui/ux gry i robią nowy dodatek. Gra podobna do mage knight, ale całość to talia kart.

Wygląda fajnie, mam nadzieję że cena nie będzie z kosmosu.

https://boardgamegeek.com/boardgame/367 ... tchinstone
Bedzie jak zwykle :)
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 87 times
Been thanked: 230 times

Post autor: Fyei »

Wildcard pisze: 18 mar 2025, 16:29
Ardel12 pisze: 18 mar 2025, 15:52 Coś muszą zapowiedzieć, BOTSE zrobione, wyszło, w pipelinie obecnie nic nie mają. W sumie na co czekają? Wydawnictwa zwykle lecą kampania po kampanii, nawet bez czekania na wydanie poprzedniej.
https://gamefound.com/en/projects/chip- ... tchinstone

Może nie do końca nowy projekt ale coś tam mają :D
Liz z Beyond Solitaire wspominała o tej grze podczas zeszłorocznego podsumowania 2024 people's choice top 200 solo game, więc warto ją mieć na radarze ;).
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Awatar użytkownika
kci83
Has thanked: 83 times
Been thanked: 85 times

Post autor: kci83 »

Wygląda jak Palm Island.

Będą karty PVC i pewnie "złotko" i "hologramy" ... czyli w akcji druk za 400zł ;).

No i nie można zapomnieć o zapewne dodatkowo płatnym dodatku https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... -northvale .
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 41 times
Been thanked: 264 times

Post autor: Zaan84 »

No i, jak wytłuszczonym drukiem zaznaczono w update, gra będzie zawierała instrukcję. 89 Euro jak nic.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3701 times
Been thanked: 3875 times

Post autor: japanczyk »

https://gamefound.com/en/projects/chip- ... /updates/1

Ma byc tanie i affordablke, ale oczywiscie karty PVC

Patrzac na cene Tanglewoods to stawiam, ze beda celowac w 20$
patrzac po tym, ze calosc to z 60 kart...
ODPOWIEDZ