Temat jakich setki, więc jeszcze raz - średnio ciężkie euro do niedzielnej kawki (na 2/3 osoby)
-
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 62 times
Temat jakich setki, więc jeszcze raz - średnio ciężkie euro do niedzielnej kawki (na 2/3 osoby)
Cześć
Szukam średnio ciężkiego eurasa (ewentualnie nawet czegoś na pograniczu euro) do niedzielnej kawki na 2/3 osoby, które da sporo przyjemności z kombinowania, ale jednakowo nie zmieli mózgu i nie wymęczy po partii, czyli po prostu czegoś dobrze wyważonego pomiędzy mięsistością, a czasem rozgrywki (powiedzmy w granicach do 45 minut na gracza).
Poziom interakcji - obojętny, byleby tylko nie był zerowy xd
Tu kilka tytułów dla przykładu, żeby było wiadomo w którą stronę to zmierza:
Za bardzo (do niedzielnej kawki oczywiście) - Barrage, Trickerion, Cywilizacja PW
Ideał - Trajan
Również w punkt - Vinhos, Wojna Narodów, Viticulture z Toskanią, Władcy Oceanu (tak wiem xd)
Za lekkie (lub coś mi w nich zgrzyta) - Zamki Toskanii, Puerto Rico, Zamki Burgundii (chwilowo się przejadły) itp.
Nie podeszło - GWT itp, Architekci..., Palladyni..., Agricola
Na oku - Orlean, Teotihuacan, Clinic, Sabika, Ezra & Nehemiah (tu boję się trochę o czas rozgrywki, ale wygląda zacnie), Bruxelles 1893 Belle Epoque, Zhanguo, Marrakesh (?), IKI, Forum Trajanum, Lorenzo il Magnifico, Newton, Small City
Spadło z radaru - GAH, Sankore, Men Nefer, Barcelona, Cerebria, Yokohama Endeavor DS, Ark Nova, Tiletum, La Granja.
Niby tak, niby nie (a czemu, sam nie wiem) - Ora el Labora, Pola Arle (zastanawiam się, czy przetrwały próbę czasu, czy nie miałbym jak z Puerto Rico, że np system akcji super, ale cała reszta już...).
Z góry dzięki za pomoc.
Szukam średnio ciężkiego eurasa (ewentualnie nawet czegoś na pograniczu euro) do niedzielnej kawki na 2/3 osoby, które da sporo przyjemności z kombinowania, ale jednakowo nie zmieli mózgu i nie wymęczy po partii, czyli po prostu czegoś dobrze wyważonego pomiędzy mięsistością, a czasem rozgrywki (powiedzmy w granicach do 45 minut na gracza).
Poziom interakcji - obojętny, byleby tylko nie był zerowy xd
Tu kilka tytułów dla przykładu, żeby było wiadomo w którą stronę to zmierza:
Za bardzo (do niedzielnej kawki oczywiście) - Barrage, Trickerion, Cywilizacja PW
Ideał - Trajan
Również w punkt - Vinhos, Wojna Narodów, Viticulture z Toskanią, Władcy Oceanu (tak wiem xd)
Za lekkie (lub coś mi w nich zgrzyta) - Zamki Toskanii, Puerto Rico, Zamki Burgundii (chwilowo się przejadły) itp.
Nie podeszło - GWT itp, Architekci..., Palladyni..., Agricola
Na oku - Orlean, Teotihuacan, Clinic, Sabika, Ezra & Nehemiah (tu boję się trochę o czas rozgrywki, ale wygląda zacnie), Bruxelles 1893 Belle Epoque, Zhanguo, Marrakesh (?), IKI, Forum Trajanum, Lorenzo il Magnifico, Newton, Small City
Spadło z radaru - GAH, Sankore, Men Nefer, Barcelona, Cerebria, Yokohama Endeavor DS, Ark Nova, Tiletum, La Granja.
Niby tak, niby nie (a czemu, sam nie wiem) - Ora el Labora, Pola Arle (zastanawiam się, czy przetrwały próbę czasu, czy nie miałbym jak z Puerto Rico, że np system akcji super, ale cała reszta już...).
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2025, 13:57 przez Lehu89, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Has thanked: 516 times
- Been thanked: 582 times
Re: Temat jakich setki, więc jeszcze raz - Średnio ciężkie euro do niedzielnej kawki (na 2/3 osoby)
U mnie jedyne euro jakie działają i nie umieram z nudów to:
- Czerwona Katedra z dodatkiem Posłańcy
- Kronika Big Box
- O Mój Zboże! (ale to leciutkie, może warto sprawdzić wersję planszową Wyprawy do Newdale, chodzi za śmieszne pieniądze)
- Kronika Big Box
- O Mój Zboże! (ale to leciutkie, może warto sprawdzić wersję planszową Wyprawy do Newdale, chodzi za śmieszne pieniądze)
Re: Temat jakich setki, więc jeszcze raz - Średnio ciężkie euro do niedzielnej kawki (na 2/3 osoby)
Sprawdź Biały Zamek. Całkiem fajna gra, rozgrywka 2-osobowa bez dodatku zajmuje około godziny. Jest tu kilka dróg do zwycięstwa i bardzo przyjemne kombinowanie. Do gry wyszedł dodatek, ale jeszcze w niego nie grałam i nie wiem, na ile grę wzbogaca.
Podobnie z czystym sumieniem mogę polecić Orleans. Tu też mamy kilka możliwych strategii prowadzących do zwycięstwa. U nas rozgrywka 2-osobowa trwa nieco dłużej niż w Bialy Zamek.
W obydwu grach jest pewien stopień losowości: kości w Białym Zamku czy żetony losowane z woreczka w Orelans. Nam to nie przeszkadza, na swój sposób urozmaica grę.
Z mniej oczywistych i lżejszych gier polecę Gutenberga.
Gra polega na realizacji dwuczęściowych zamówień za pomocą czcionek oraz usprawnień wprowadzanych podczas gry. Występuje tu element licytacji kolejności wykonywanych akcji. Ciekawe urozmaicenie wprowadza mechanika kół zębatych.
Gramy w nią zazwyczaj w 3 osoby I rozgrywka zajmuje nam.ok. 1,5 godziny.
Gra bardzo ładnie wydana, można ją upolować w dobrej cenie w sklepie wydawcy.
Podobnie z czystym sumieniem mogę polecić Orleans. Tu też mamy kilka możliwych strategii prowadzących do zwycięstwa. U nas rozgrywka 2-osobowa trwa nieco dłużej niż w Bialy Zamek.
W obydwu grach jest pewien stopień losowości: kości w Białym Zamku czy żetony losowane z woreczka w Orelans. Nam to nie przeszkadza, na swój sposób urozmaica grę.
Gra polega na realizacji dwuczęściowych zamówień za pomocą czcionek oraz usprawnień wprowadzanych podczas gry. Występuje tu element licytacji kolejności wykonywanych akcji. Ciekawe urozmaicenie wprowadza mechanika kół zębatych.
- Otorek
- Has thanked: 307 times
- Been thanked: 513 times
Po przykładach to wydaje mi się, że Gallerist powinien się sprawdzić, a nawet Brass jak sięgać po czołówkę BGG. Ewentualnie Troyes jak kości nie straszne.
Evenfall - bardzo przyjemne i ślicznie wykonane euro. Średnio mózgożerne. Na dwie osoby to około 45 minut zajmuje. Negatywna interakcja bardzo minimalna, bardziej na zasadzie skorzystanie z kart bądz obszarów przeciwnika, zajęcie ostatniego pola akcji itp.
-
Hej, w Czerwoną Katedrę grałem, niestety nie podeszła, z pozostałymi dwoma wydaje mi się, że mogłoby być podobnie.samuraj1369 pisze: ↑19 mar 2025, 16:36 U mnie jedyne euro jakie działają i nie umieram z nudów to:
- Kronika Big Box
Biały Zamek w sumie wygląda ciekawie, gdzieś tam mi śmignął kilka razy, może być spoko fillerkiem, więc w sumie wpada na radar, dzięki. Gutenberg z kolei oj nieee oj nieBeata G pisze: ↑19 mar 2025, 17:37 Sprawdź Biały Zamek. Całkiem fajna gra, rozgrywka 2-osobowa bez dodatku zajmuje około godziny. Jest tu kilka dróg do zwycięstwa i bardzo przyjemne kombinowanie. Do gry wyszedł dodatek, ale jeszcze w niego nie grałam i nie wiem, na ile grę wzbogaca.

Gallerist tak po prawdzie siedzi mi gdzieś z tyłu głowy również i to w sumie może być dobry strzał, bo idealnie wpisywałby się w to czego szukam, także dobra podpowiadajka, dzięki. Brass niestety nie podszedł drugiej połówce, więc poleciał na bazarek bez skrupułów, z kolei z Troyes mam dziwny case, bo z jednej strony mi się podobało, a z drugiej niechętnie usiądę znowu, więc taki paradoks trochę tutaj haha
Kurczę nie przepadam w grach za klimatami bajkowymi, fantasy, czy superbohaterów itp. plus Evenfall za bardzo przypomina mi Everdella, więc boję się, że miałbym tutaj przebłyski przy stole haha, bo było to (sorry jeśli kogoś urażę xd) chyba najgorsze co miałem na stole, no może poza Posiadłością Szaleństwa, ale tego kasztana nic nie przebije xd
Btw do listy "na oku" dochodzi jeszcze Small City, to może być sprytne.
Tak się spodziewałam, analizując później wszystkie Twoje gry. U mnie do kawy niedzielnej jednak inny target

-
Jasne luzik, każda polecajka warta chociaż obczajenia, czasem właśnie w taki sposób trafia się perełkiBeata G pisze: ↑20 mar 2025, 10:51Tak się spodziewałam, analizując później wszystkie Twoje gry. U mnie do kawy niedzielnej jednak inny targetPolecajkę na Białym Zamku i Orleanie mogłam zakończyć
Biały Zamek powinien Wam podpasować. Akurat teraz wpadł dodruk, więc nie będzie problemów z dostępnością.

Też mi się tak wydaje, chociaż co najśmieszniejsze, to miałem go kiedyś w kolekcji, ale sprzedałem bez zagrania. Czemu? Nie wiem xd
Na razie po zgłębieniu tematu na prowadzenie wysuwają się - The Gallerist, Clinic, Small City, Teotihuacan i Bruxelles 1893
oraz jako fillerki na deser - Biały Zamek i Forum Trajanum
Re: Temat jakich setki, więc jeszcze raz - średnio ciężkie euro do niedzielnej kawki (na 2/3 osoby)
No to dorzucę swoich 5 groszy:
grosz nr.1:
1) Tekhenu (jakoś najbardziej polubiłem z serii na"T")
grosz nr.2:
2) Ezra & Nehemiah - zascny tytuł
grosz nr.3:
3) Pax Pamir 2ed. - cudowna i wspaniała gra
grosz nr.4:
4) Mobile Markets (mniejsza, ale bardziej treściwa odmiana Smartphone Inc.)
grosz nr.5:
5) Hotel Grand Austria
Pozostałe grosze to: Carnegie, Szczury z Wistar, Wicehrabiowie Zachodniego Królestwa, Glen More II, Najeźdźcy ze Scytii , ...
grosz nr.1:
1) Tekhenu (jakoś najbardziej polubiłem z serii na"T")
grosz nr.2:
2) Ezra & Nehemiah - zascny tytuł
grosz nr.3:
3) Pax Pamir 2ed. - cudowna i wspaniała gra
grosz nr.4:
4) Mobile Markets (mniejsza, ale bardziej treściwa odmiana Smartphone Inc.)
grosz nr.5:
5) Hotel Grand Austria
Pozostałe grosze to: Carnegie, Szczury z Wistar, Wicehrabiowie Zachodniego Królestwa, Glen More II, Najeźdźcy ze Scytii , ...