Wiedźmia Skała / Witchstone - pytania o zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Grzegorz 4816
Been thanked: 1 time

Wiedźmia Skała / Witchstone - pytania o zasady

Post autor: Grzegorz 4816 »

Witam, mam pytanie odnośnie prawidłowego w czasie używania zaklęcia wzmacniającego. Mam np. 5 akcji wiedźmy. Podczas wykonywania pierwszej z nich zdobywam żeton magii z akcją zwoju, który zgodnie z zasadami mogę od razu wykorzystać i zdobywam kartę z zaklęciem wzmacniającym +2 do akcji wiedźmy. Czy mogę od razu użyć zaklęcia? Wtedy miałbym do wykorzystania 6 akcji wiedźmy zamiast 4. Czy jednak muszę poczekać do zainicjowania kolejnej akcji wiedźmy w kolejnej turze bądź w wyniku np. zagrania specjalnej płytki akcji aby móc wykorzystać zaklęcie?
Podobnie z akcją kryształu. Mam np. 3 akcje kryształu. Podczas pierwszej wyprowadzam kryształ z kociołka na pole ze zwojem. Wykorzystuję od razu 2 akcje zwoju i w wyniku tego zdobywam kartę z zaklęciem wzmacniającym +2 do akcji kryształu. Czy mogę go od razu wykorzystać? Będę miał wtedy 4 akcje kryształu zamiast dwóch.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Relo
Has thanked: 16 times
Been thanked: 39 times

Re: Wiedźmia Skała / Witchstone - pytania o zasady

Post autor: Relo »

Jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie, to instrukcja strona 8, wyjaśnia, że od razu możemy wykorzystać dany żeton na dwa sposoby:
Gracz od razu używa specjalnej płytki akcji na 1 z 2 sposobów.
– Gracz może natychmiast wykonać 2 razy 1 z 2 przedstawionych akcji.
Po użyciu płytki w ten sposób odwraca ją i kładzie obok swojej zasłonki
ALBO
– Gracz kładzie płytkę odkrytą na pustym polu w swoim kociołku. Od tego
momentu 2 symbole widoczne na płytce specjalnej mogą stać się cześcią
skupisk obu widocznych symboli.
Tak więc możemy do już zdobytych punktów akcji dodać kolejne.
Grzegorz 4816

Relo pisze: 21 mar 2025, 20:25 Jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie, to instrukcja strona 8, wyjaśnia, że od razu możemy wykorzystać dany żeton na dwa sposoby:
Gracz od razu używa specjalnej płytki akcji na 1 z 2 sposobów.
– Gracz może natychmiast wykonać 2 razy 1 z 2 przedstawionych akcji.
Po użyciu płytki w ten sposób odwraca ją i kładzie obok swojej zasłonki
ALBO
– Gracz kładzie płytkę odkrytą na pustym polu w swoim kociołku. Od tego
momentu 2 symbole widoczne na płytce specjalnej mogą stać się cześcią
skupisk obu widocznych symboli.
Tak więc możemy do już zdobytych punktów akcji dodać kolejne.
Dziękuję za odpowiedź ale nie o to chodziło. Zasady specjalnych płytek akcji są dobrze wyjaśnione. Chodziło o zagrywanie zaklęć wzmacniających a mianowicie czy jeżeli uzyska się je w czasie jakiejś akcji to czy można od razu wzmocnić tą bieżącą akcję.
Na BGG jeden z autorów wyjaśnił, że jeżeli podczas wykonywania akcji różdżki zdobędzie się zaklęcie wzmacniające +2 do akcji różdżki (przechodząc lub stając na polu dzięki któremu mamy 3 lub 6 akcji zwoju) to zaklęcia nie można użyć podczas bieżącej akcji różdżki tylko trzeba zaczekać do kolejnej. (np podczas kolejnej tury lub w tej samej jeśli zainicjujemy akcję różdżki w inny sposób). I to ma sens ponieważ jeżeli mamy kilka akcji różdżki idziemy po niej i dopiero po tym w odpowiedniej kolejności rozpatrujemy bonusy.
Nigdzie natomiast nie jest jasno wyjaśniona kwestia co w takiej sytuacji podczas wykonywania akcji np. wiedźmy czy kryształu.
feniks_ciapek
Has thanked: 1726 times
Been thanked: 1054 times

Post autor: feniks_ciapek »

Grzegorz 4816 pisze: 21 mar 2025, 21:02 Nigdzie natomiast nie jest jasno wyjaśniona kwestia co w takiej sytuacji podczas wykonywania akcji np. wiedźmy czy kryształu.
Ja to rozumiem w taki sposób, że zaklęcia są rozpatrywane przy inicjowaniu akcji, tzn. zdobycie go w trakcie nie pozwala na użycie go w ramach akcji już trwających (niezależnie od "głębokości" ich zagnieżdżenia), ale gdyby było tak, że w ramach aktualnej akcji wiedźmy 4 zdobywasz najpierw zwój W+1, a potem żeton z akcjami wiedźmy (W2), to do użycia tego żetonu mógłbyś użyć zwoju. Ale to nie wzmacnia aktualnej akcji W4, tylko w trakcie W4 uruchamia nową akcję W2+1.
Grzegorz 4816

feniks_ciapek pisze: 22 mar 2025, 19:00
Grzegorz 4816 pisze: 21 mar 2025, 21:02 Nigdzie natomiast nie jest jasno wyjaśniona kwestia co w takiej sytuacji podczas wykonywania akcji np. wiedźmy czy kryształu.
Ja to rozumiem w taki sposób, że zaklęcia są rozpatrywane przy inicjowaniu akcji, tzn. zdobycie go w trakcie nie pozwala na użycie go w ramach akcji już trwających (niezależnie od "głębokości" ich zagnieżdżenia), ale gdyby było tak, że w ramach aktualnej akcji wiedźmy 4 zdobywasz najpierw zwój W+1, a potem żeton z akcjami wiedźmy (W2), to do użycia tego żetonu mógłbyś użyć zwoju. Ale to nie wzmacnia aktualnej akcji W4, tylko w trakcie W4 uruchamia nową akcję W2+1.
Dzięki, my właśnie gramy dokładnie tak jak napisałeś.
ODPOWIEDZ