Kochamy grube talię?

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 403 times
Been thanked: 477 times

Kochamy grube talię?

Post autor: KOSHI »

Nie wiem jak wy, ale ja kocham grube talię w grach. Czy to przedmiotów, przeciwników czy wydarzeń. Jak jest możliwość to zawsze biorę dodatki to podbijające. Zawsze chcę Wincyj! Idealny jest EH. Masz komplet i z 1500 kart jak nie lepiej. To jest dobry przykład. A zły, bo też są, to fantasy Zombicide. Dwie podstawki plus dodatki i talia przedmiotów spuchła bez sensu. Masa podobnych przedmiotów, te z Wolfsburga, rozpłynęły się w reszcie. Trzeba było odwalić GH bo stało się niegrywalne. Zresztą z talią zombiaków było podobnie. Inne mechanizmy namnażania. Wyszła kaszana.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3027 times
Been thanked: 2654 times
Kontakt:

Re: Kochamy grube talię?

Post autor: Curiosity »

Zasadniczo tak, ale są gry, w których mi to przeszkadza, np. Too Many Bones. Powód jest prosty: co z tego, że kart przedmiotów jest multum, skoro są słabe i dość do siebie podobne? To już bym wolał, żeby zdobywało się je rzadziej, ale były bardziej konkretne.

Natomiast gry deckbuildingowe, czy "tableau building" to wiadomo - im więcej tym lepiej. Nawet jak nowa karta niewiele robi, to może posłużyć jako waluta czy inny zasób (kłaniają się gry, w których kartę możesz użyć na kilka sposobów).
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 263 times
Been thanked: 866 times

Post autor: Ayaram »

Nie.
Dużo bardziej wole takie rozwiązania jak choćby przedmioty w CDMD czy wydarzenia w Thorgalu - małe talie/pakiety kart który jednak różnią się pomiędzy gramy czy pomiędzy scenariuszami.
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1236 times
Been thanked: 1455 times

Post autor: seki »

Ani tak, ani nie. Zależy. I nawet nie zależy to od mechaniki tylko od konkretnej gry i jej specyfiki. Patrząc nawet na sam deckbuilding. W takiej Diunie imperium czy Brzdęku jestem jak najbardziej za grubą talią rynku, czym większa rozmaitość tym ciekawsze wybory. Ale już w Star Realms czy Shards of Infinity grubsza talia oznacza dla mnie rozwodnienie strategii. Także nie ma dla mnie czegoś takiego jak lubienie grubej talii. Czasami wręcz przeciwnie chętnie wywalił bym jakieś karty.
Awatar użytkownika
Domeru
Has thanked: 304 times
Been thanked: 39 times
Kontakt:

Post autor: Domeru »

Tak.
Dominik Sobociński
https://www.facebook.com/groups/gry.pla ... i.zdjecia/ - nie tylko zdjęcia planszówek, ale między innymi. :P
https://www.boardgamegeek.com/user/Domeru - mój profil na BGG
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 292 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Scamander »

Grube talie i unikatowe karty, to co tygryski lubią najbardziej :mrgreen:

Zgodzę się z powyższymi opiniami, że dobrze gdyby to była rzeczywista różnorodność a nie tylko ilość dla samej ilości.
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 324 times
Been thanked: 692 times

Post autor: arian »

Tak, jeśli gra jest na tyle lekka (albo ja mam takie go niej podejście), że zabawnie jest rzeźbić z tego co się wylosuje.

Nie, jeśli gra wymaga strategii a zbyt gruba losowa talia zupełnie wyklucza sensowne planowanie.
skoscisty
Has thanked: 5 times
Been thanked: 24 times

Post autor: skoscisty »

Preferuję duże talie. Daje to większą szansę na regrywalność (dużo kart, rzadziej się powtarzają, a więc kolejne rozgrywki są bardziej nieprzewidywalne), choć też potrafi psuć balans rozgrywki. Jeśli kart jest dużo, to muszą się w nich trafiać te lepsze i te gorsze. Od tego już tylko krok by jedna osoba trafiała na same dobre, a druga na same złe karty. Można to próbować łatać przez przeszukiwanie talii, ale wiemy co to oznacza: długi czas na przeglądanie grubej talii, talia (zwłaszcza zakoszulkowana) może się rozsypać, po przeszukaniu należy grubą talię potasować (co jest wyzwaniem tak w przypadku kart w koszulkach jak i bez nich).

Tak czy inaczej wolę jak kart jest bardzo dużo w każdej talii. Mniej chętnie podchodzę do wielu talii, ale małych, np. wydarzenia dla każdej lokalizacji (np. 10 talii po 5 kart). Niby lepiej kontroluje to co się może wydarzyć, ale kiedy jedna talia jest w częstym użyciu powtórzenia są nagminne. Tutaj jedna wspólna talia (50 kart) wygląda lepiej.

Są jednak sytuacje, gdzie wybór z dużej talii staje się komplikacją (karcianki typu CCG). Mamy olbrzymią bazę kart i być może już ją nawet mamy zdobytą. Wybranie z tego zbioru jedynie 60 kart do rozgrywki może być bardzo trudne. I dołożenie kolejnej setki kart nie poprawia sytuacji.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 81 times
Been thanked: 372 times

Post autor: hipcio_stg »

Nie lubię dużych talii, bo źle się je tasuje. O ile jest to jedno tasowanie przed grą to jeszcze jestem w stanie to przeboleć, ale jak talię trzeba tasować co chwilę i nie mieści się w rękach to dla mnie dyskwalifikacja. Taki MTG Commander to zło w najczystszej postaci. Część gier źle znosi nadmiar kart. Hero Realmsy po dodaniu kart kampanijnych totalnie stracił swoją dynamikę. Terraformacja Marsa również zaczyna być przytłaczająca, bo mimo draftu często można czekać na karty z synergią. Masowe dodawanie kart do podstawki zawsze wiąże się z zachwianiem pewnego balansu. Chyba jedyne miejsce gdzie nadmiar kart nie szkodzi to karty wydarzeń. Większość z nich kara/nagradza w podobny sposób, ale różnorodność "ubranek" nie sprawia poczucia, że wiem/pamiętam co wybrać aby zyskać. Tam gdzie rywalizacja (szczególnie turniejowa) tam nadmiar nie wskazany.
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 273 times
Been thanked: 190 times

Post autor: Mrukar »

Dominion im więcej kart tym lepiej, a w samej rozgrywce i tak bierze udział określony zestaw.
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 371 times
Been thanked: 1393 times

Post autor: Yuri »

Zdecydowanie tak. I dokładnie tak jak piszesz i jak zrobiono to w "Eldritch Horrorze". Mimo, że kart są tam setki/tysiące to mam wrażenie, że co jeden przedmiot to diametralnie inny. I klimatyczny.

Na podobną bolączke wg mnie cierpi również "Dungeon Degenerates". I mówię tutaj oczywiście o wersji z wszelki Boosterami i dodatkami. Jak zacząłem kiedyś kampanie to zatrzymałem się pod bodajże 2/3 dniach grania, bo przeraziłe mnie tragiczne ilość zmiennych właśnie w regionalnych deckach przygód. Problem rozwiązał dopiero druk fanowskich kart i kropke nad "i" postawi tutaj najnowszy KS do DD sądzę.
Poza tym to świetna i rewelacyjna - dla mnie, bo wiem że nie trafi do każdego ta szata graficzna :) - gra. No tylko miałkość tych decków właśnie.....
Dlatego, tak, lubimy "tłuste" decki :lol:
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 307 times
Been thanked: 513 times

Post autor: Otorek »

Ja raczej też wolę większe taile (choć nie zawsze bo nie raz rozwadnia to grę), ale najbardziej podoba mi się chyba kompromisowe podejście z PAX-ów czy COIN-ów. Większa pula kart z której nie wszystkie wchodzą do talii na daną rozgrywkę.
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 502 times
Been thanked: 1194 times

Post autor: detrytusek »

A ja lubię takie takie, które dobrze działają bez względu na ich wielkość. Nie widzę sensu stawania po którejkolwiek ze stron bo każda ma swoje wady i zalety.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Nie lubię dużych talii bo koszulkuje karty w protektorki premium i to się rozjeżdża niemiłosiernie. Lubię talie w których karty są mocne i każda daje coś ciekawego. Nie mam problemu z przetasowywaniem talii którą przewinąłem. W grach nawet dość często dzielę stosy na kilka mniejszych żeby nie mieć jednego gigantycznego.
ODPOWIEDZ