Tekken: The Board Game (Łukasz Woźniak)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Prototypowo
Has thanked: 52 times
Been thanked: 104 times

Tekken: The Board Game (Łukasz Woźniak)

Post autor: Prototypowo »

Obrazek

Cytując BGG: "A fighting tabletop game that translates the dynamic and tactical experience of games of the TEKKEN series. In TEKKEN - The Board Game, two unique characters fight in one of the various stages, using different attacks and performing spectacular combos. Manage your hand of cards to move across the board, attack your enemy, and ensure they can’t anticipate your next move. Combine cards in the correct order to create an epic combo, activate your special moves, and use the Stage special rules to your advantage. The base mode works for 1-2 players, but the game also has tournament mode for 1-8 Players"

BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/441 ... board-game
TEASER: https://www.youtube.com/watch?v=bc2dGdK1kJY
CZAS GRY: 20-60 MIN / LICZBA GRACZY: 1-8
WYDAWNICTWO COCONUTSALAD: https://coconutsalad.com/
Awatar użytkownika
bardopondo
Has thanked: 200 times
Been thanked: 250 times

Re: Tekken: The Board Game (Łukasz Woźniak)

Post autor: bardopondo »

Zagrywałem się 20 lat temu w Tekkena 3. Może sentyment by sprawił że bym się zainteresował, ale widzę opis i nazwisko autora i mówię twardy i zdecydowany pass.
szczudel
Has thanked: 126 times
Been thanked: 184 times

Post autor: szczudel »

Ale weź coś rozwiń. To co teraz pokazujesz to zwykły hate.

Moje pierwsze wrażenie: "przecież to nie ma sensu". Ale taka bitka na interaktywnej mapie to może być cos świeżego. Także po wstepnym całkowitym szoku, zaczynam z zainteresowaniem spoglądać.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1746 times
Been thanked: 1259 times

Post autor: garg »

szczudel pisze: 25 mar 2025, 19:52 Ale weź coś rozwiń. To co teraz pokazujesz to zwykły hate.

Moje pierwsze wrażenie: "przecież to nie ma sensu". Ale taka bitka na interaktywnej mapie to może być cos świeżego. Także po wstepnym całkowitym szoku, zaczynam z zainteresowaniem spoglądać.
Gdzie tu hejt? :shock: Przecież to jest zwykła opinia. :)
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3020 times
Been thanked: 2654 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

"Opinie" na temat autora i wydawcy przeniosłem do wątku wydawniczego. Następne będą usuwane, bo to nie jest miejsce na takie dywagacje. Tu dyskutujemy o grze.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Misioł
Has thanked: 16 times
Been thanked: 59 times

Post autor: Misioł »

Ja w tekkena grałem już w latach 90 będąc ledwo wystającym znad stołu smarkiem. Więc fajnie by było, gdyby planszówka dojechała. Ale mam w głowie czerwone swiatełko, bo moim zdaniem wiedźmin mocno nie dojechał. Już pomijam oczywisty zarzut w postaci ogromnego downtimu... Ale zaprojektować grę która jest defacto wyścigiem po punkty i nawalić przy tym całą mapę (bardzo fajnych!) questów które tylko spowalniają i przeszkadzają w głównym celu.. na co to komu? Komu to potrzebne? Jeśli Tekken też będzie miał takiego (w mojej opinii) wielbłąda w designie to cóż - pewnie i tak sprzeda się świetnie - bo grę kupią fanatycy konsol a nie gracze planszowkowi. Dlatego z rezerwą podchodzę do tematu.
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

Okładka sugeruje, że gra będzie nawiązywała do nowego Tekkena a nie tego kultowego, w którego wielu z nas pewnie zagrywało się lata temu. Wg. mnie tu sentyment nie zadziała aż tak bardzo, chyba, że postawią tylko na te znane i kultowe postacie. Mnie ciekawi mechanika walki, bo w kolekcji z takich "nawalanek" mam tylko Black Rose Wars (ale to jednak nieco inna gra, bo mamy np. miniony). Ja jestem zainteresowany i na pewno będę obserwował. Poza tym, autor wyraźnie lubi tworzyć gry oparte o zagrywanie kart, więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ps. Wielu narzeka na autora a mnie cieszy, że mamy w Polsce autorów, którzy nie boją się sięgać po znane IP zamiast tworzyć jakieś generyczne klimaty. Będzie drogo ze względu na licencję, ale co tam.
Awatar użytkownika
Ciuniek
Has thanked: 2 times
Been thanked: 421 times

Post autor: Ciuniek »

Ja to widzę. Każda karta podzielona jest na pół i może być użyta jako punch albo kick. Hwoarang gra tylko dołem karty, Steve tylko górą, Eddie gra losowe karty z wierzchu talii a King musi nauczyć się na pamięć kolejności w jakiej ułożył talię i wygrywa pojddynek jednym długim grapling-combo.

A serio: Battlecon działa, więc pewnie i to zadziała. W zapowiedzi najbardziej bawi mnie (tak strzelam) podpatrzony w Challengers tryb turniejowy.
szczudel
Has thanked: 126 times
Been thanked: 184 times

Post autor: szczudel »

Podoba mi się to co piszesz o kopnięciach i uderzeniach pięścią. Bez znajomości zasad trochę mnie odrzuca fakt, ze to ma być wieloosobowa gra. Gryzie mi się to z duchem gry wideo.
Awatar użytkownika
bardopondo
Has thanked: 200 times
Been thanked: 250 times

Post autor: bardopondo »

Ciuniek pisze: 26 mar 2025, 11:11 Ja to widzę. Każda karta podzielona jest na pół i może być użyta jako punch albo kick. Hwoarang gra tylko dołem karty, Steve tylko górą, Eddie gra losowe karty z wierzchu talii a King musi nauczyć się na pamięć kolejności w jakiej ułożył talię i wygrywa pojddynek jednym długim grapling-combo.

A serio: Battlecon działa, więc pewnie i to zadziała. W zapowiedzi najbardziej bawi mnie (tak strzelam) podpatrzony w Challengers tryb turniejowy.
A Paul ma podobno talie złożoną z jednej karty na której napisane jest "Whoaaa!!!"
Awatar użytkownika
NeoHex
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Post autor: NeoHex »

Widzę, że jest kolejny wątek o tej grze, wkleję tutaj swoje 5gr:

Kolejny tytuł na znanym IP. Dość bezpieczny projekt - sprzeda się za sam tytuł i do tego będzie na wspieraczce. Czy będzie godną konkurencją dla gier pojedynkowych (Unmatched itp)? Moim zdaniem nie, ale chciałbym się mylić. Podejrzewam, że gra będzie/jest projektowana pod jak najszersze grono odbiorców, takie mam odczucia jak gram w Wiedźmina - przyjemna gra bez szczególnego nacisku na rywalizację.
Chciałbym, żeby ta gra była przede wszystkim: szybka/dynamiczna, asymetryczna, zbalansowana, oraz miała możliwości wpływania na przygotowanie gry ( jakieś zmienne, które sami ustalamy np. talia walki itp) i miała wsparcie po wydaniu. W skrócie, by była grą turniejową, bo tego oczekuję po grze pojedynkowej.
Awatar użytkownika
Ciuniek

szczudel pisze: 26 mar 2025, 11:20 Podoba mi się to co piszesz o kopnięciach i uderzeniach pięścią. Bez znajomości zasad trochę mnie odrzuca fakt, ze to ma być wieloosobowa gra. Gryzie mi się to z duchem gry wideo.
Dla formalności podkreślę, że to co piszę o kopnięciach i pięściach to moja własna radosna twórczość niepodparta faktami. Żeby wybrzmiało.

Nic nie wskazuje też na to, żeby to miała być gra wieloosobowa. 1 to 8 players tournamrnt Mode. Jak w Challengers: seria prowadzonych równolegle pojedynków.
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 117 times
Been thanked: 239 times

Post autor: loaru »

Go on Board, jeśli to czytacie, wydajcie dodatek/standalone wersję dla Tekkena 3 :mrgreen:

A co do wieloosobowej wersji - powstała seria spin-off Tekken Tag Tournament i tam są walki nawet 3 vs 3 (w skrócie główna walka 1 vs 1 ze zmianami wojowników w trakcie i wspólnymi combo atakami w odpowiednich momentach).
Awatar użytkownika
Ciuniek

#TeamTekken5
Trójeczkę ratuje tylko nostalgia. ;)
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 410 times

Post autor: toblakai »

Ciuniek pisze: 26 mar 2025, 11:55 #TeamTekken5
Tekken 5 - peak Tekken.
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 117 times
Been thanked: 239 times

Post autor: loaru »

toblakai pisze: 26 mar 2025, 11:59 Tekken 5 - peak Tekken.
Być może tak jest, ale jako dzieciak lat 90-tych pamiętam głównie Tekkena 3 i nawet nie byłbym w stanie dopasować późniejszych wyglądów postaci do poszczególnych części.
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

toblakai pisze: 26 mar 2025, 11:59
Tekken 5 - peak Tekken.
Tekken tag tournament mówi to Panu coś Panie Ferdku?
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 410 times

Post autor: toblakai »

Uspokoję nastroje i powiem oczywiste - każdy może mieć swoją ulubioną część, więc na spokojnie ;)
Awatar użytkownika
Prototypowo
Has thanked: 52 times
Been thanked: 104 times

Post autor: Prototypowo »

Chciałem rozstrzygnąć raz na zawsze i wydać absolutnie obiektywną, popartą licznymi badaniami naukowymi tezę - T3 jest the best, reszta śmierdzi. Dziękuję. Btw. okazuje się, że gra będzie miała elementy deck buildera. Jestem zaskoczony. Myślałem, że wzorem każdej innej bijatyki planszowej dostaniemy gotowe talie.
WYDAWNICTWO COCONUTSALAD: https://coconutsalad.com/
Dauda
Has thanked: 69 times
Been thanked: 28 times

Post autor: Dauda »

Prototypowo pisze: 26 mar 2025, 20:07 Jestem zaskoczony. Myślałem, że wzorem każdej innej bijatyki planszowej dostaniemy gotowe talie.
Twisted Fables? :)
Wosho
Has thanked: 202 times
Been thanked: 148 times

Post autor: Wosho »

Sa juz takie gry, jesli nie znacie zerknijcie na serie Battlecon.
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 449 times

Post autor: itsthisguyagain »

Prototypowo pisze: 26 mar 2025, 20:07
Chciałem rozstrzygnąć raz na zawsze i wydać absolutnie obiektywną, popartą licznymi badaniami naukowymi tezę - T3 jest the best, reszta śmierdzi. Dziękuję. Btw. okazuje się, że gra będzie miała elementy deck buildera. Jestem zaskoczony. Myślałem, że wzorem każdej innej bijatyki planszowej dostaniemy gotowe talie.
Podważam badania z których wynika, że T3 jest the best jako przeprowadzone niezgodnie ze standardami naukowymi. Jednocześnie chcę zwrócić uwagę, iż badania na temat TTT2 wskazują, iż ten Tekken jest the best.

Ja tam myślę, że poczekam jeszcze aż opiszą dokładnie jak to działa zanim cokolwiek o samej grze. Pierwsze wrażenia mam takie, że to będzie typowy kickstarter z odcinaniem kuponów ala WIedźmin, CP2077, H3 itp. kolorowe karty, figurki, generalnie wysoka jakość wykonania i mało gry w grze.
Awatar użytkownika
Kondzio167
Has thanked: 104 times
Been thanked: 57 times

Post autor: Kondzio167 »

To ja to tutaj tylko zostawię i powiem, że mocno czekam :D
Spoiler:
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 377 times
Been thanked: 445 times

Post autor: yrq »

Druga aktualizacja jest poświęcona mechanice gry. Jest rozgrywka i rozbicie tury na składniki.
MisioKret
Has thanked: 30 times
Been thanked: 21 times

Post autor: MisioKret »

Zainteresowali mnie. Nie znam/nie grałem w żadne bijatyki planszowe, ale ta wydaje się na razie interesująca. Będę śledził.
ODPOWIEDZ