Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Morkai
Has thanked: 39 times
Been thanked: 28 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: Morkai »

Muszę przyznać że recenzja takiego tytułu jak Monopoly nie jest łatwa. Brawo @crazygandalf @Barolek , bo zmierzyliście się w końcu z top of the top. Kawał dobrej roboty, a ja cóż - lecę na KS i będę czatować na wersję All-in

PS
Zastanawiam się po „recenzji” - ile razy musieliście przerywać nagrywanie 🤣👍🏻
=][= WH40k =][= X-wing, Magic, Cthulhu...
Awatar użytkownika
crazygandalf
Has thanked: 94 times
Been thanked: 718 times
Kontakt:

Post autor: crazygandalf »

Morkai pisze: 01 kwie 2025, 20:16 Zastanawiam się po „recenzji” - ile razy musieliście przerywać nagrywanie 🤣👍🏻
Powiem tak. Ciężko było i łzy leciały całymi strumieniami. :D
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 124 times
Been thanked: 113 times

Post autor: Wender »

crazygandalf pisze: 01 kwie 2025, 20:18
Morkai pisze: 01 kwie 2025, 20:16 Zastanawiam się po „recenzji” - ile razy musieliście przerywać nagrywanie 🤣👍🏻
Powiem tak. Ciężko było i łzy leciały całymi strumieniami. :D
W końcu to 10 godzin samo się nie nastukało. Dajcie wersję nie ciętą, długość taka sama a bez zapętlania 😂
NeXuS AlphA
Has thanked: 106 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

Bruno pisze: 01 kwie 2025, 18:29
Xyhoo pisze: 01 kwie 2025, 17:16 Naprawdę nagrali gameplay 10h z Monopoly. Komentarze z rozgrywki i z recenzji doprowadziły mnie do łez. Cudowne
Spokojnie, gejmplej jest dużo krótszy, tylko jego fragment jest zapętlony przez wiele godzin :wink:
No właśnie odpaliłem sobie filmik na sieste po pracy, przysypiałem co jakiś czas i jak lekko wychodziłem z drzemki to słyszałem ten sam fragment po chwili i miałem takie 'co do..' :lol:
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1311 times
Been thanked: 1987 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Świetny odcinek. Myślę że każdy powinien go obejrzeć.
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 302 times
Been thanked: 839 times

Post autor: arturmarek »

BOLLO pisze: 03 kwie 2025, 09:42 Świetny odcinek. Myślę że każdy powinien go obejrzeć.
Spoiler:
Mógłbyś jakieś szczegóły podać? Z tytułu filmu wynika, że zdecydowanie nie dla "każdego" jest ten odcinek. Może się mylę, bo oceniam po tytule, ale wygląda jak odcinek opowiadający o kulisach powstawania filmów na YT, a nie o planszówkach. Dla przykładu, ja nie jestem zainteresowany jak powstają materiały na YT, a interesują mnie planszówki.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1311 times
Been thanked: 1987 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

arturmarek pisze: 03 kwie 2025, 10:06 Mógłbyś jakieś szczegóły podać? Z tytułu filmu wynika, że zdecydowanie nie dla "każdego" jest ten odcinek.
Jasne już podaję. Asia opowiada o procesie nagrywania materiału na coniedzielne BN. Uznałem że materiał jest wart obejrzenia (każdy) bo pokazuje jak owy proces wygląda od zaplecza. Jest to oczywiście w formie ciekawostki dla chętnych poznania pracy od kuchni. Owszem nie dotyczy to stricte planszówki ale materiału o nich co uważam że warto jednak zobaczyć. Szczególnie że w tym wątku pojawiało się nie mało negatywnych opinii na temat pracy influencerów "że to żadna praca" i przecież "dostajemy za to gry". Ja kiedyś pisałem ile to jest pracy przy tak małym kanale jak mój, ale tu mamy jeden z największych kanałów w Polsce więc myślę że warto posłuchać specjalisty w tym temacie. Mi również otwarło oczy na wiele aspektów i to co robi Asia jest naprawdę niesamowite (i nie ma promptera :wink: ). Chętnie bym obejrzał kolejny odcinek bo po takim materiale mam wiele nasuwających się pytań techniczno-życiowych....ale to już może kiedyś analogicznie uda się załatwić.

Dla mnie świetny materiał. Pamiętam jak chyba @yosz też coś takiego nagrał i również mi się podobało.
wega68
Has thanked: 12 times
Been thanked: 14 times

Re: Dream Dice TV- One More Game 2024 Relacja

Post autor: wega68 »

Od 14:53 do 24:03 materiał o użytkowniku bollo, prowadzącym kanał Dream Dice TV
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 337 times
Been thanked: 1005 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Zostałem poproszony o wyrażenie opinii o tym co mówicie o Bollo.
I powiem, że strasznie pitolicie (i tak będę złośliwy ale na to zapracowaliście).

Zacznijmy od tego, że jak powołujecie się na wyrwany z kontekstu post Bolla to warto byłoby, żebyście w opisie dali link do niego, aby każdy miał możliwość samodzielnie zweryfikować kontekst (wiem, samodzielność jest mało popularna w obecnych czasach, ja jestem starej daty i lubię ją promować).
No tak, ale przecież powiedzieliście, że temat został skasowany. Co jest kłamstwem, które można zweryfikować w 20 sekund korzystając z wyszukiwarki na forum.
viewtopic.php?p=1686325&hilit=promptery#p1686325

Czyli podaliście jako fakt, coś co jest nieprawdą. Zrobiliście dokładnie to samo co zarzucacie Bollowi. Trzymając się waszej narracji, rzucacie OSKARŻENIA! Czyli co, jesteście klaunami (tak określiliście Bolla) czy też przeprosicie?!?! :lol: :lol: :lol: :lol:

Bollo napisał neutralną uwagę (nie widzę w niej żadnej agresji), zaczynając od tego, że Asia i Zaku to "inna liga" bo używają promptera. To sformułowanie powszechnie oznacza, formę szacunku i docenienia wysokiej jakości tego co prezentuje osoba znajdująca się w innej, WYŻSZEJ lidze. Tyle tylko, że taka forma wypowiadania się (dla niego!) czasami brzmi sztucznie - i mogę to zrozumieć, gdyż tworzy to jednolity słowotok, bez choćby sekundowych przerw na namyślenie się nad dalszą częścią wypowiedzi.

Tak czy siak, prompter jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w mediach i zasugerowanie, ze ktoś z niego korzysta, nie jest oskarżeniem, tylko stwierdzeniem faktu (podobno każdy może się pomylić). Równie dobrze można by jako oskarżenie traktować to, że, ktoś używa profesjonalnego mikrofonu, kamery czy oprogramowania...

Jako ciekawostkę dodam, że również uważałem, że Asia korzysta z promptera. Skoro tak nie jest to naprawdę, wielki szacun dla niej, za to jak jest w stanie poukładać sobie w głowie całą wypowiedź (nawet jeżeli przećwiczy/wyuczy się jej wcześniej).

Kolejną ciekawostką jest to, że Zaku sam przyznał, ze czasem korzysta z promptera (w komentarzu pod waszym filmem).
Upsik... czyli nawet nie przyszło wam do głowy, żeby go o to zapytać. A tyle mówiliście o tym, że należy innych pytać i zarzucaliście Bollowi, ze mógł zapytać... Żenada...

Do tego jakieś stwierdzenia, że Zaku jest najbardziej pracowitą osobą (co to ma wspólnego z tym, czy używa czy nie używa promptera?) czy też jakaś sucha historyjka o sztucznym opowiadaniu dowcipów (hmm, znaczy, że co, że dowcipy z promptera nie mogą być sztuczne? bo nie rozumiem powiązania)...

A jeszcze te teksty o tym jak to nie interesuje was opinia Bolla... To czemu poświęciliście 9 minut na szkalowanie go?
Podawanie fałszywych faktów, nie zweryfikowanie intencji rozmówcy, zmyślanie na temat jego intencji...
No zupełnie beznadziejnie to wam wyszło.

Proponowałbym abyście zrobili kolejny materiał, w którym wyprostowalibyście 'nieścisłości', które zakradły się do waszego filmiku. Może zaprosilibyście do udziału Bolla aby mógł przedstawić swoją wersję?
Zawsze możecie mieć nadzieję, że się ośmieszy i podskoczy wam klikalność. :wink:

Więc jak to będzie? sprostujecie czy nie?
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
wega68

raj pisze: 04 kwie 2025, 23:37 Zostałem poproszony o wyrażenie opinii o tym co mówicie o Bollo.
I powiem, że strasznie pitolicie (i tak będę złośliwy ale na to zapracowaliście).
bollo ciągle pomawia i obraża inne osoby, jego posty są bardzo często moderowane przez administrację, po czym Raj "niby przez kogoś poproszony" wystukuje esej w obronie użytkownika który sprawia najwięcej problemów moderacji.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 337 times
Been thanked: 1005 times
Kontakt:

Post autor: raj »

wega68 pisze: 04 kwie 2025, 23:48 bollo ciągle pomawia i obraża inne osoby, jego posty są bardzo często moderowane przez administrację, po czym Raj "niby przez kogoś poproszony" wystukuje esej w obronie użytkownika który sprawia najwięcej problemów moderacji.
Nie. Wystukałem esej krytykujący wasz filmik. Bo daliście ciała na całej linii... Co tylko potwierdziła ta twoja wypowiedź...
Naprawdę, sugeruję abyście zachowali się jak dorośli i wzięli to na klatę, i sprostowali, A super byłaby pogadanka z Bollem. Ciekawe co by z tego wyszło, może się zdziwicie? A może będziecie mieli super materiał z wielką kłótnią i ośmieszaniem się Bolla? dla was czysty zysk w klikalności.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
wega68

raj pisze: 04 kwie 2025, 23:55 Nie. Wystukałem esej krytykujący wasz filmik. Bo daliście ciała na całej linii... Co tylko potwierdziła ta twoja wypowiedź...
Naprawdę, sugeruję abyście zachowali się jak dorośli i wzięli to na klatę, i sprostowali, A super byłaby pogadanka z Bollem. Ciekawe co by z tego wyszło, może się zdziwicie? A może będziecie mieli super materiał z wielką kłótnią i ośmieszaniem się Bolla? dla was czysty zysk w klikalności.
bollo jeśli nie zgadza się z treścią ww. filmu to może udzielić się przecież na swoim kanale, a nie tam ma przecież "żadne" zasięgi i łapek w dół prawie tyle co w górę.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1763 times
Been thanked: 1270 times

Post autor: garg »

wega68 pisze: 05 kwie 2025, 00:08
raj pisze: 04 kwie 2025, 23:55 Nie. Wystukałem esej krytykujący wasz filmik. Bo daliście ciała na całej linii... Co tylko potwierdziła ta twoja wypowiedź...
bollo jeśli nie zgadza się z treścią ww. filmu to może udzielić się przecież na swoim kanale, a nie tam ma przecież "żadne" zasięgi i łapek w dół prawie tyle co w górę.
Działania i zachowania Bolla są jego odpowiedzialnością.

Działania i zachowania Twoje są Twoją odpowiedzialnością.

Weźmiesz odpowiedzialność za to, co powiedziałeś i napisałeś? Czy nadal będziesz zmieniał temat?
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
wega68

garg pisze: 05 kwie 2025, 00:17
Działania i zachowania Bolla są jego odpowiedzialnością.

Działania i zachowania Twoje są Twoją odpowiedzialnością.

Weźmiesz odpowiedzialność za to, co powiedziałeś i napisałeś? Czy nadal będziesz zmieniał temat?
Przecież wszystkie moje wypowiedzi o bollo to suche fakty.
menelobej
Has thanked: 100 times
Been thanked: 247 times

Post autor: menelobej »

raj pisze: 04 kwie 2025, 23:55
wega68 pisze: 04 kwie 2025, 23:48 bollo ciągle pomawia i obraża inne osoby, jego posty są bardzo często moderowane przez administrację, po czym Raj "niby przez kogoś poproszony" wystukuje esej w obronie użytkownika który sprawia najwięcej problemów moderacji.
Nie. Wystukałem esej krytykujący wasz filmik. Bo daliście ciała na całej linii... Co tylko potwierdziła ta twoja wypowiedź...
Z tego co kojarzę, to dyskusja o poście BOLLO i jego kategorycznych stwierdzeniach co do tego co robią inni, dość mocno się rozwinęła po poście Asi i została wykasowana przez admina, chyba był to Curiosity (jest taki jego post który mówi o wycięciu postów na stronie bodaj 263 i kojarzę ten post po dyskusji o zachowaniu BOLLO), a pozostały jakieś szczątki po tym. Więc proponuję rozmówić się w admińskim gronie czy taka sytuacja miała miejsce, zanim rzuci się oskarżenie, że ktoś sieje nieprawdę w eterze.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3041 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

menelobej pisze: 05 kwie 2025, 01:19 dyskusja o poście BOLLO i jego kategorycznych stwierdzeniach co do tego co robią inni, dość mocno się rozwinęła po poście Asi i została wykasowana przez admina, chyba był to Curiosity (jest taki jego post który mówi o wycięciu postów na stronie bodaj 263 i kojarzę ten post po dyskusji o zachowaniu BOLLO), a pozostały jakieś szczątki po tym.
Potwierdzam, było ostre cięcie. Usunąłem wtedy sporo postów (hejt, prowokacje, agreja, zaczepki). Natomist jeśli mnie zapytasz kto i co pisał, to będzie ciężko. Poleciało kilka upomnień tak że autorów co zjadliwszych postów można zidentyfikować, ale to by było tyle jeśli chodzi o szczegóły. Pamiętam, że zrobiła się nagonka o post, który nie został usunięty i został tu przytoczony. Sprawa rozdmuchana ponad miarę, chociaż Bollo stwierdził, że przeprosił zainteresowanych. Też nie uważam, że stwierdzenie (nawet "kategoryczne"), że ktoś używa promptera, to jakaś obraza albo zarzut. Ani ze strony Asi, ani Zaku, nie wpłynęły do nas żadne informacje, że poczuli się obrażeni.

"Dramek" nie widziałem, bo nie interesują mnie takie pudelkowe formaty i dystansuję się od tego. Nie wiem o czym tam była mowa i nie chcę brać w tym udziału.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
wega68

Curiosity pisze: 05 kwie 2025, 01:37 ....chociaż Bollo stwierdził, że przeprosił zainteresowanych.
bollo parę dni później przyznał, że jednak nikogo nie przepraszał.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

wega68 pisze: 05 kwie 2025, 01:45 bollo parę dni później przyznał, że jednak nikogo nie przepraszał.
Tego nie kojarzę, ale nie chcę się kłócić, bo nie mam pewności. Przyjmijmy na potrzeby dyskusji, że masz rację i faktycznie tak było.

Parę dni później.

Ale... hejterzy nie czekali "paru dni", jazda była od razu. Gdyby nastąpiła "parę dni później", to okay, chłop kłamie, można zrozumieć, że komuś się to nie podoba. Tylko sęk w tym, że nikt nie czekał "paru dni", ale od razu wcisnął gaz do dechy. W sposób dalece wykraczający poza kulturalną tudzież rzeczową wypowiedź.
wega68

Curiosity pisze: 05 kwie 2025, 01:54 Tego nie kojarzę, ale nie chcę się kłócić, bo nie mam pewności. Przyjmijmy na potrzeby dyskusji, że masz rację i faktycznie tak było.

Parę dni później.

Ale... hejterzy nie czekali "paru dni", jazda była od razu. Gdyby nastąpiła "parę dni później", to okay, chłop kłamie, można zrozumieć, że komuś się to nie podoba. Tylko sęk w tym, że nikt nie czekał "paru dni", ale od razu wcisnął gaz do dechy. W sposób dalece wykraczający poza kulturalną tudzież rzeczową wypowiedź.
W tamtej dyskusji to posty bolla były moderowane, a nie użytkowników którzy niby jechali z nim do dechy.

bollo najpierw twierdził że przeprosił Asię w pw, ale parę dni później jednak przyznał, że nikogo nigdy nie przepraszał w pw. I ten post bardzo szybko został usunięty przez admina - Curiosity.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2025, 02:27 przez wega68, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

wega68 pisze: 05 kwie 2025, 02:02
Curiosity pisze: 05 kwie 2025, 01:54 Tego nie kojarzę, ale nie chcę się kłócić, bo nie mam pewności. Przyjmijmy na potrzeby dyskusji, że masz rację i faktycznie tak było.

Parę dni później.

I znów wymyślacie z administracją swoją zakłamaną rzeczywistość. W tamtej dyskusji to posty bolla były moderowane, a nie użytkowników którzy niby jechali z nim do dechy.

Tamten post bolla o promterze został najpierw usunięty przed adminów, a potem z powodu krytyki innych użytkowników go wkleiliście.
A teraz Raj twierdzi, że post nie został usunięty, musicie jako admini ustalić jedną wersję, bo zgubiliście się już całkowicie w swojej narracji i wybielaniu bollo.
Nie ma możliwości przywrócenia raz usuniętego posta, to po pierwsze.
Nie mamy absolutnie żadnych powodów, żeby wybielać Bolla. Nie znamy go poza forum, nigdy się nie widzieliśmy, nic nas z nim nie łączy, to po drugie.
Po trzecie, zarzucanie administracji forum "zakłamywania rzeczywistości" to za dużo. Jak widać, jesteśmy otwarci na rozmowę i na argumenty. Nie uciekamy od trudnych tematów. Możemy prowadzić kulturalną i opartą na szacunku dyskusję. Ty nie spełniasz ani pierwszego ani drugiego warunku. Odpoczynek od forum dobrze Ci zrobi.
wega68

To ciekawe, że nie którzy dostają parę ostrzeżeń i zero banów, a mi chcesz dać bana od razu.
Barbarzyńca
Has thanked: 521 times
Been thanked: 288 times

Post autor: Barbarzyńca »

Imho to nie tyle na bana co na pozew o zniesławienie/nękanie się nadaje.
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Kontakt:

wega68 pisze: 05 kwie 2025, 02:32 To ciekawe, że nie którzy dostają parę ostrzeżeń i zero banów, a mi chcesz dać bana od razu.
Po prostu nie mam ochoty przerzucać się błotem z kimś, kto jest ślepy na argumenty i zarzuca mi zakłamanie. Nie masz pojęcia jak działa forum, ale zdecydowanie twierdzisz, że post był usunięty, ale potem cudownie zmartwychwstał. Nie odniosłeś się do tego, co się działo przez te "kilka dni". A na dokładkę piszesz mi o ostrzeżeniach, chociaż sam dobrze wiesz, że dostałeś ostrzeżenie za obrażanie.

Widzę, że edytowałeś swój post w trakcie jak ja pisałem swój, czyli pewnie wycofujesz się tej części wypowiedzi. No to niech będzie, że ten odpoczynek może jeszcze zaczekać.

Ale proszę, przestać nas (mnie) traktować jak wrogów. Czy Ty myślisz, że naprawdę jesteśmy tu po to, żeby utrudniać ludziom życie, czy raczej ułatwiać, dbać o porządek i usuwac treści niepożądane w rodzaju hejtu, obrażania, etc. To nie jest miłe ani fajne ani nawet zabawne, żeby tracić czas na tego typu rozmowy.
AxlPl
Has thanked: 43 times
Been thanked: 72 times

Post autor: AxlPl »

Jak wchodziłam w świat planszowek byłam pewna, że będę mieć do czynienia z nerdami mieszkającymi u mamy w piwnicy albo u żony na strychu (drugie w sumie się potwierdziło bo często na yt widzę planszowki przy skosach dachu :mrgreen: ). A ogladajac ten fragment na yt o jakimś użytkowniku z forum, miałam wrażenie, że jestem na Kafeterii czy Pudelku czyli w miejscu gdzie z jednego fragmentu faktu można zrobić artykuł zahaczajacy o patologię. Wytrzymałam niecałą minute.
Nie znam nikogo na forum, nie mam pamięci to imion, nazw więc dla mnie każdy jest anonimowy. Pamiętam te zadymę o prompter (czy co takiego) i to było na niskim poziomie. Przypomniały mi się czasy jako nastolatka na forach, gdzie jechało się po kimś bo napisał jedno zdanie nie tak. Byłam wtedy głupio mądra jak każda osoba w necie która myśli że jest najmądrzejsza. Ale miałam wtedy z 19lat. A na forum i na yt chyba mam do czynienia jednak ze starszymi osobami. Od tamtego czasu jedyna osoba jaką kojarzę na forum to BOLLO (i tak jako osoba której można dogryzać, czepiać się słówek, krytykować za wszystko). No ale filmik na yt jakoś przelał czarę goryczy i jest taki...🤢🤮
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 294 times
Been thanked: 316 times

Post autor: Scamander »

Cały ten kanał od dramek to poziom mentalny gimnazjum a prowadzony przez dorosłych ludzi...
ODPOWIEDZ