Unmatched: Battle of Legends (R. Daviau, JR Honeycutt, J. D. Jacobson)(cała seria)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Reku_
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 109 times
Re: Unmatched: Battle of Legends (R. Daviau, JR Honeycutt, J. D. Jacobson)(cała seria)
Ja już czuję przesyt jak mam być szczery. Obiecuję sobie, że te legendy vol. 3 będą ostatnie. Oczywiście po żółwiach, wiedźminie i ali+bruce.
Tego jest już na prawdę bardzo, bardzo dużo.
Tego jest już na prawdę bardzo, bardzo dużo.
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
Rabaty: Aleplanszówki 3%, Portal 6%, Mepel 2%, 3Trolle 7%(tylko to już nic nie znaczy) - chcesz coś zamówić - napisz
- Gizmoo
- Has thanked: 3131 times
- Been thanked: 3058 times
Re: Unmatched: Battle of Legends (R. Daviau, JR Honeycutt, J. D. Jacobson)(cała seria)
Wreszcie zagrałem wczoraj w set "Ciosy i strzały". Pojedynek Tytania i Oberon kontra Siostry Przeznaczeń. Bawiłem się przegenialnie!
Wiem, jeszcze za wcześnie żeby ocenić całość. Jeszcze nie wiem jak się gra Hamletem i Williamem. Ale muszę już przyznać, że to była FENOMENALNA zabawa! I jeżeli Wiluś i Książę Danii są choćby w połowie tak ciekawymi postaciami, jak Królowa wróżek i wiedźmy, to będzie to zdecydowanie mój ulubiony set! Bardzo podobało mi się, że potyczki były super wyrównane, chociaż "siostrzyczki" miały lekką przewagę dzięki "darmowym" zaklęciom.
Jedyna wada - wydłużył się czas gry. Trzeba teraz mocno kminić, co zagrać i przede wszystkim w jakiej kolejności. W porównaniu do innych postaci - tutaj jest wiele dodatkowych zmiennych do rozważenia. I serio - to nie są proste decyzje. I zarówno mnie, jak i mojego kumpla, dopadał czasami srogi paraliż decyzyjny, a najczęściej padającym przy stole zdaniem było - "poczekaj, mogę cofnąć?"
Reasumując - dla wszystkich fanów Unmatched to jest to moim zdaniem set "must have"!
I znów niebezpiecznie nabrałem ochoty na więcej Unmatched. Miałem już nic nie kupować!
Ale kusi ten Wiedźmin strasznie... A jeszcze Bruce Lee na horyzoncie...
Wiem, jeszcze za wcześnie żeby ocenić całość. Jeszcze nie wiem jak się gra Hamletem i Williamem. Ale muszę już przyznać, że to była FENOMENALNA zabawa! I jeżeli Wiluś i Książę Danii są choćby w połowie tak ciekawymi postaciami, jak Królowa wróżek i wiedźmy, to będzie to zdecydowanie mój ulubiony set! Bardzo podobało mi się, że potyczki były super wyrównane, chociaż "siostrzyczki" miały lekką przewagę dzięki "darmowym" zaklęciom.
Jedyna wada - wydłużył się czas gry. Trzeba teraz mocno kminić, co zagrać i przede wszystkim w jakiej kolejności. W porównaniu do innych postaci - tutaj jest wiele dodatkowych zmiennych do rozważenia. I serio - to nie są proste decyzje. I zarówno mnie, jak i mojego kumpla, dopadał czasami srogi paraliż decyzyjny, a najczęściej padającym przy stole zdaniem było - "poczekaj, mogę cofnąć?"

Reasumując - dla wszystkich fanów Unmatched to jest to moim zdaniem set "must have"!
I znów niebezpiecznie nabrałem ochoty na więcej Unmatched. Miałem już nic nie kupować!
Ale kusi ten Wiedźmin strasznie... A jeszcze Bruce Lee na horyzoncie...

- Reku_
Szekspirem też trzeba dobrze myśleć, żeby ułożyć nie dość, że odpowiedni liczbę sylab to jeszcze w odpowiedniej kolejności. to chyba najbardziej złożone jak do tej pory postaci
Lista gier na BGG
Który secik polecacie kupić dla sprawdzenia czy się wkręcimy? Biorąc pod uwagę, że obecnie te starsze są niedostępne.
- Gizmoo
Do tej pory najlepszy, najbardziej uniwersalny i chyba najbardziej zbalansowany był set Bruk i Mgła. Bardzo lubię też Robin Hood vs Wielka Stopa. Dobry balans i dwie bardzo różniące się stylem gry postacie. A jak potrzebujecie jeszcze do szczęścia wersji kooperacyjnej to proponuję Unmatched Adventures. Zaskakująco dobrze to działa i postaci też są ciekawe (chociaż Złoty Nietoperz, to moim zdaniem najmniej ciekawa postać ze wszystkich). A jak lubicie trochę większą rozkminę to obecnie poleciłbym Ciosy i Strzały. No i jest jeszcze Wiedźmin... Jest w czym wybierać! 

- Reku_
Bitwy legend są niestety niedostępne, a tam są po 4 postaci. Ciosy i strzały nie wiem czy na pierwszy set nie są trochę przekombinowane. Ja bym chyba polecił Wielką stopę z Robin Hoodem, albo Gina i Hudiniego
Lista gier na BGG
Podbijam Bruk i Mgłę na pierwszy set - balans jest ok a posiadanie 4 postaci zamiast 2 na początek wyklucza problemy wspomniane przy Wschodzącym Słońcu wcześniej.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
- Gizmoo
Szukaj używek. Na OLX-ie można dorwać wszystko. Nawet Bitwy Legend są dostępne w dużej ilości. 

- walkingdead
- Has thanked: 253 times
- Been thanked: 638 times
Nie wiem czy ta informacja gdzieś padła, ale kontaktowałam się z Ogrami w sprawie zmian w swoim zamówieniu Unmatched: Witcher i przy okazji napisali mi, że wydanie jest opóźnione (sugerują początek czerwca, ale czekają na konkretne dane z fabryki).
♀
No dobra, a jak oceniacie pudło "Ciosy i Strzały"? Postacie mają jakieś ciekawe, nowe mechaniki? Czy powielają to, co już widzieliśmy? Niby mam już 6 pudeł, ale zawsze można mieć kolejne, skoro jest. nie wszystkie mi tematycznie wchodzą, jak dinozaury, dalekowschodni generałowie czy postaci z komiksów. Za to chętnie bym komuś naklepał Szekspirem.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3707 times
- Been thanked: 3889 times
Swietne, nie to zebym jakos katowal Unmatched, ale jest to drugie pudlo oprocz Bruku i Mgly, ktore zostawiam w kolekcji raczej na staleMisioł pisze: ↑07 mar 2025, 12:55 No dobra, a jak oceniacie pudło "Ciosy i Strzały"? Postacie mają jakieś ciekawe, nowe mechaniki? Czy powielają to, co już widzieliśmy? Niby mam już 6 pudeł, ale zawsze można mieć kolejne, skoro jest. nie wszystkie mi tematycznie wchodzą, jak dinozaury, dalekowschodni generałowie czy postaci z komiksów. Za to chętnie bym komuś naklepał Szekspirem.
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
- czarny kapelusz
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 80 times
Moim zdaniem "Ciosy" są świetne. Mam niewiele z tej serii ale nad ciosami się nie zastanawiałem 

Przyszło, pograłem przy niedzielnym zamulaniu i mam tak pół na pół. Szekspir moim zdaniem jest zwyczajnie mało ciekawy, Hamlet jest taką troche mieszaniną Jekylla i Hyde'a z Alicją, natomiast spodobały mi się pozostałe postacie (a właściwie frakcje). Siostry przeznaczeń wprowadzają aż trzy figurki bohaterów na planszę, do tego wprowadzają zament mieszając w kotle. Można sporo pokombinować. Tytania natomiast ma do dyspozycji talię umiejętnosci która mocno wpływa na taktykę walki.
Niemniej, moje marudzenie proszę brać z rezerwą. Ciężko mi dogodzić, jeśli chodzi o tą serię. Są rzeczy których nie tknę, bo to ja (dinozaury mi nie pasują