Który LCG?
-
- Has thanked: 516 times
- Been thanked: 582 times
Który LCG?
W obliczu apokalipsy rynku planszówkowego chcę się zatowarować na jakiś potężny LCG do gry solo lub we dwójkę i rozkminiam, w który?
Moje pomysły
- LOTR LCG - niedostępny, trzeba by polować na jakiś all-in pewnie za milion monet - jestem wielkim fanem LOTRa i chyba nawet przebolałbym 5k za cały pakiecik
- Gra o Tron LCG - oglądałem serial i bardzo mi się podobał, mógłbym pograć w LCGa, nie wiem jak z dostępnością,
- Horror w Arkham LCG - chyba najpopularniejszy (?) w Polsce LCG, klimacik mi się podoba, chociaż moje drogi z Cthulasem nigdy się nie przecięły.
- Marvel Champions - o tym wiem najmniej, nie wiem nawet czy jest podobny do tych powyżej? Marvelka lubię i mógłbym pokosić kosmitów jako Iron Man
I teraz pytanie do was, który najbardziej się opłaca? Który jest nadal wydawany, który jest najbardziej dopracowany i daje najwięcej frajdy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
PS. To z tą apokalipsą to żart (a może nie).
Moje pomysły
- LOTR LCG - niedostępny, trzeba by polować na jakiś all-in pewnie za milion monet - jestem wielkim fanem LOTRa i chyba nawet przebolałbym 5k za cały pakiecik
- Gra o Tron LCG - oglądałem serial i bardzo mi się podobał, mógłbym pograć w LCGa, nie wiem jak z dostępnością,
- Horror w Arkham LCG - chyba najpopularniejszy (?) w Polsce LCG, klimacik mi się podoba, chociaż moje drogi z Cthulasem nigdy się nie przecięły.
- Marvel Champions - o tym wiem najmniej, nie wiem nawet czy jest podobny do tych powyżej? Marvelka lubię i mógłbym pokosić kosmitów jako Iron Man
I teraz pytanie do was, który najbardziej się opłaca? Który jest nadal wydawany, który jest najbardziej dopracowany i daje najwięcej frajdy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
PS. To z tą apokalipsą to żart (a może nie).
- eltadziko
- Has thanked: 159 times
- Been thanked: 100 times
Re: Który LCG?
Każdy z tych LCGów jest fajny i na pewno wart polecenia.
Gra o Tron została zakończona już dawno i teraz pozostaje tylko kupić jakąś używaną kolekcję.
LOTR też już został zakończony, ale niedawno było parę dodruków, więc na nie można się jeszcze w sklepach załapać.
Horror w Arkham i Marvel Champions są wciąż wydawane i mają się dobrze
Jeśli chcesz grę do solo, to Gra o Tron się nie nadaje - jest to gra rywalizacyjna i potrzebujesz drugiego gracza. Pozostałe trzy tytuły to gry kooperacyjne i w nie możesz grac zarówno solo, jak i we dwójkę. Ale ja odkąd zacząłem w nie grać we dwójkę już nie mam ochoty do wrócenia do gry solo
Ale wcześniej sporo w nie grałem sam.
Jeśli chodzi o różnice pomiędzy tymi LCGami kooperacyjnymi, to tak w skrócie:
- W LOTRze jest położony największy nacisk na budowanie talii przed grą. Masz tu najwięcej możliwości i najwięcej kminienia. Dobrze ułożona talia ma bardzo duży wpływ na to jak ci pójdzie w scenariuszu.
- W Horrorze w Arkham grasz kampanię, rozwijasz swoją talię pomiędzy scenariuszami awansując różne karty na wyższe poziomy. Jest tu więcej fabuły i przygody.
- Marvel Champions to nawalanka w przeciwnika
Jest najkrótsza i najprostsza z pozostałych.
Ja bardzo lubię wszystkie 3 LCGi i w zależności od nastroju mam ochotę zagrać we wszystkie z nich. Jeśli musiałbym je jednak szeregować, to dla mnie najlepszy jest LOTR, potem Arkham, a na końcu Marvel. Ale tak jak pisałem - lubię wszystkie trzy i zapewniają one od groma frajdy
Duże znaczenie mogą też mieć osobiste preferencje i jaki temat się lubi. Chociaż ja na przykład za klimatem Cthulhu nie przepadam, a Arkham bardzo mi się podoba (bardziej od Marvela, a uwielbiam superbohaterów
) ;P
Gra o Tron została zakończona już dawno i teraz pozostaje tylko kupić jakąś używaną kolekcję.
LOTR też już został zakończony, ale niedawno było parę dodruków, więc na nie można się jeszcze w sklepach załapać.
Horror w Arkham i Marvel Champions są wciąż wydawane i mają się dobrze

Jeśli chcesz grę do solo, to Gra o Tron się nie nadaje - jest to gra rywalizacyjna i potrzebujesz drugiego gracza. Pozostałe trzy tytuły to gry kooperacyjne i w nie możesz grac zarówno solo, jak i we dwójkę. Ale ja odkąd zacząłem w nie grać we dwójkę już nie mam ochoty do wrócenia do gry solo

Jeśli chodzi o różnice pomiędzy tymi LCGami kooperacyjnymi, to tak w skrócie:
- W LOTRze jest położony największy nacisk na budowanie talii przed grą. Masz tu najwięcej możliwości i najwięcej kminienia. Dobrze ułożona talia ma bardzo duży wpływ na to jak ci pójdzie w scenariuszu.
- W Horrorze w Arkham grasz kampanię, rozwijasz swoją talię pomiędzy scenariuszami awansując różne karty na wyższe poziomy. Jest tu więcej fabuły i przygody.
- Marvel Champions to nawalanka w przeciwnika

Ja bardzo lubię wszystkie 3 LCGi i w zależności od nastroju mam ochotę zagrać we wszystkie z nich. Jeśli musiałbym je jednak szeregować, to dla mnie najlepszy jest LOTR, potem Arkham, a na końcu Marvel. Ale tak jak pisałem - lubię wszystkie trzy i zapewniają one od groma frajdy

-
@eltadziko Dzięki za obszerne wyjaśnienie!
Najbardziej kręci mnie LOTR.
Teraz tylko pytanie, ile może kosztować taka pełna polska kolekcja?
Wiem, że jest reprint w nowej formie, ale on zawiera tylko 5/9 cykli z poprzedniej edycji, a wejście teraz w niego to 3200 zł. Z angielskim sobie poradzę, pytanie czy jest sens, skoro jest wersja polska.
Wiem, że jest reprint w nowej formie, ale on zawiera tylko 5/9 cykli z poprzedniej edycji, a wejście teraz w niego to 3200 zł. Z angielskim sobie poradzę, pytanie czy jest sens, skoro jest wersja polska.
- psia.kostka
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 1284 times
Rozkminy o wycenach raczej nie w watku gry.
Ceny samej Sagi PL troche spadly, bo ludzie nakupili wersji eng revised
Jednak Harad i Scigacz, to mysle ze od 1k w gore. Szczegolnie Harad, ktorego nie ma w revised. Nawet cykl krasnali za 1k pewnie by zszedl. Tanio chodzi podstawka (i Cienie Mrocznej Puszczy).
Pewnie za 3k mozna miec 2xPL core i 3 pierwsze cykle +jakies skrzynie, szkielka itp. Wielu na tym poprzestalo i nie wchodzilo glebiej.
Generalnie cena kolekcji pewnie 2-3 razy wiecej za uzywany polski, co za zafoliowany eng revised. PL ma sens dla kolekcjonerow lub do grania z nieanglojezycznymi wojami, typu dzieci.
PS
Wszystkiego co wyszlo w PL raczej nikt nie wystawi obecnie. Zawsze czegos brakuje

PS2
Poczatkowe cykle nie zostaly wznowione, wiec sa swego rodzaju rarytasem obecnie. Nie zanosi sie, by je wydali w revised.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
-
No to trzeba chyba pochylić się w stronę repack/revised. Myślę, że w tym jest tyle gry, że bez problemu zajmie mnie na długie lata xD
We wrześniu wszedłem w LOTRa. Angielskie wydanie to tak jak szacujesz około 3200 (pojawiały się w ostatnich miesiącach reprinty, więc z dostępnością nie powinno być problemu - nawet jak chwilowo czegoś nie ma). Polskie wydanie szacowałem na ok. 5-6k, ale to trzeba mieć trochę cierpliwości, aby trafić używki. Ja poszedłem w angielską wersję. Wstępnie myślałem, że kupię część, ale już dawno kupiłem wszystko revisedsamuraj1369 pisze: ↑11 kwie 2025, 09:24 @eltadziko Dzięki za obszerne wyjaśnienie!

Zarówno w polskiej wersji (używki), jak i angielskiej (sklepowej) są spore braki, ale w angielskiej masz szansę je dokupić, gdy w polskiej się zupełnie nie pojawiły (większość nightmare encounters, większość standalone scenarios i część cykli). Moja dusza kolekcjonera też na tym cierpi, ale... Otworzyłem na razie od końca września połowę paczek (core+starter decki+cykl Ered Mithrin+Fellowship), nawet z tych co otworzyłem części jeszcze nie grałem, a mam za sobą już absolutnie rekordowe dla mnie 200 rozgrywek, LOTR zastąpił większość 'klasycznych' planszówek. A każdy kolejny box zwiększa ilość możliwości wykładniczo - możliwości deckbuidlingu i questów mnożą się (angielska wersja 'revised' ma 50 questów). Ja szacuję 'żywotność' tego co mam w tej chwili na ok. 1000 rozgrywek - i myślę, że nie przesadzam.
Do tego jest mnóstwo contentu fanowskiego. Wiele z tego przetłumaczono na polski. Co jakiś czas są organizowane zamówienia grupowe (Doug Beer group order), są polskie drukarnie, gdzie można fanowski content wydrukować (MBprint, Denerys). Można też mysleć o proxy, wszystkie skany są w internecie.
Ale przede wszystkim namawiam, aby jednak spróbować zanim się mocno zainwestuje. Albo po prostu kupić sam core albo spróbować na dragncards (wszystkie karty są tam dostępne online).
-
@Sefira Zacznę od core seta, akurat stoi jeden na olx w dobrej cenie to spróbuję, a jak podejdzie, to JUHU! JEDZIEMY Z ZAKUPAMI!
Najlepsze jest to, że all-ina można ogarnąć za 2900 z raptem dwóch sklepów (jeden z Holandii, ale pisze, że wysyłka za free jest w Europie)
Najlepsze jest to, że all-ina można ogarnąć za 2900 z raptem dwóch sklepów (jeden z Holandii, ale pisze, że wysyłka za free jest w Europie)
Również polecam sprawdzenie samego core przed zakupem całości. Ja uwielbiam uniwersum Władcy i kupiłem sobie podstawkę plus pierwszy cykl. No i mnie nie porwało. Może sagi sa bardziej klimatyczne (nie grałem) ale już po samym core wiedziałem że gra nie dla mnie. Sama rozgrywka jest mocno mechanczna i dość sucha. Gra jest mocno optymalizacyjna, jak lubisz minmaxować i podchodzić do każdego scenariusza jak do puzzla to Ci się spodoba. W bardzo dużym skrócie działa to tak, że grasz w scenariusz swoją talią, przegrywasz, optymalizujesz talię i tak do skutku. Jak oczekujesz przygody w świecie Władcy to możesz się trochę zawieść (ponownie, możliwe że Saga robi tę robotę).
Po tym jak odbiłem się od Władcy spróbowałem Arkhama i pomimo, że nie jestem największym fanem Cthulhu to gra mi weszła znacznie lepiej. Większa dowolność w tworzeniu decku, rozwój postaci, połączenie fabularne między scenariuszami bo to są ok 8 scenariuszowe kampanie.
Jest też parę rzeczy które są neutralne, po prostu gry są różne pod pewnymi względami i albo się to lubi alb nie. Na przykład w Arhkamie są lokacje po których chodzisz. We Władcy masz serię wydarzeń z którymi musisz się zmierzyć (są też lokacje ale są bardziej umowne). Albo w Arkhamie masz worek chaosu, który daje dodatkowy element losowy, we Władcy mamy efekt Cienia (albo jakoś tak, nie pamiętam teraz dokładnie). W Arhamie jedna talia to jedna postać, a karty to ekwipunek, umiejętności, zdarzenia. We Władcy każda talia to trzy postacie, a karty to sojusznicy, przedmioty i wydarzenia, jednak (przynajmniej z mojego doświadczenia) zawsze musisz mieć ścianę sojuszników, żeby zbierali bęcki, bo inaczej tracisz bohaterów i jest lipa. We władcy masz nikła fabułę, w arkhamie czasem są to ściany tekstu do czytania, przed po a czasem i w trakcie rozgrywki, więc jak nie lubisz elementów paragrafówki to Arkham może nie pasować. Władca jest kapkę szybszy w rozłożeniu aniżeli Arkham.
No i finalnie Władca jest to raczej skończony twór. Arkham wychodzi, ma się całkiem nieźle, w przyszłym roku format będzie lekko zmieniony (w dalszym ciągu będzie można grać i łączyć wszystko z tego co do tej pory wyszło), czekamy na konkretne szczegóły od FFG, jak to ma wyglądać.
Po tym jak odbiłem się od Władcy spróbowałem Arkhama i pomimo, że nie jestem największym fanem Cthulhu to gra mi weszła znacznie lepiej. Większa dowolność w tworzeniu decku, rozwój postaci, połączenie fabularne między scenariuszami bo to są ok 8 scenariuszowe kampanie.
Jest też parę rzeczy które są neutralne, po prostu gry są różne pod pewnymi względami i albo się to lubi alb nie. Na przykład w Arhkamie są lokacje po których chodzisz. We Władcy masz serię wydarzeń z którymi musisz się zmierzyć (są też lokacje ale są bardziej umowne). Albo w Arkhamie masz worek chaosu, który daje dodatkowy element losowy, we Władcy mamy efekt Cienia (albo jakoś tak, nie pamiętam teraz dokładnie). W Arhamie jedna talia to jedna postać, a karty to ekwipunek, umiejętności, zdarzenia. We Władcy każda talia to trzy postacie, a karty to sojusznicy, przedmioty i wydarzenia, jednak (przynajmniej z mojego doświadczenia) zawsze musisz mieć ścianę sojuszników, żeby zbierali bęcki, bo inaczej tracisz bohaterów i jest lipa. We władcy masz nikła fabułę, w arkhamie czasem są to ściany tekstu do czytania, przed po a czasem i w trakcie rozgrywki, więc jak nie lubisz elementów paragrafówki to Arkham może nie pasować. Władca jest kapkę szybszy w rozłożeniu aniżeli Arkham.
No i finalnie Władca jest to raczej skończony twór. Arkham wychodzi, ma się całkiem nieźle, w przyszłym roku format będzie lekko zmieniony (w dalszym ciągu będzie można grać i łączyć wszystko z tego co do tej pory wyszło), czekamy na konkretne szczegóły od FFG, jak to ma wyglądać.
Jeśli lubisz uniwersum Star Wars, to również ten LCG (tzn Star Wars The Card Game) jest wart polecenia (dla mnie top1). Również już niewydawany, ale można czasem z drugiej ręki w rozsądnej cenie komplet złapać.