Szybka w rozłożeniu gra karciana solo

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
AxlPl
Has thanked: 23 times
Been thanked: 62 times

Re: Szybka w rozłożeniu gra karciana solo

Post autor: AxlPl »

Ostatecznie kupiłam Shards of Infinity. Niby sf ale grafiki jak dla mnie podchodzą pod fantasy. Szybkie rozłożenie. Dwa tryby solo. Oba wydają się proste w obsłudze. No i może uda się kupić dodatek. Dodatek z postacią która ma pieski :o
Awatar użytkownika
Fyei
Has thanked: 83 times
Been thanked: 227 times

Post autor: Fyei »

Jeszcze nikt nie wymienił Witchcraft, a przecież to jest dedykowana gra dla jednej osoby :D. Setup jest bardzo szybki i prosty, wybierasz postacie, swoje wiedźmy i mieszczan do przekonania i można zaczynać. Dodatkowym plusem jest możliwość rozegrania scenariuszy, które w ciekawy sposób zmieniają rozgrywkę. I jak dla mnie, to gra ma bardzo ładne i klimatyczne grafiki.
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"

Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
AxlPl
Has thanked: 23 times
Been thanked: 62 times

Post autor: AxlPl »

samuraj1369 pisze: 16 kwie 2025, 10:12
AxlPl pisze: 16 kwie 2025, 09:58
samuraj1369 pisze: 16 kwie 2025, 09:41 A ja odbije piłeczkę. Wszystko jest napisane na karcie bossa. Masz rynek który się przesuwa i dobrane karty w zalezności od koloru coś robią. Fajne pykadło solo.

Shardsy są mega fajne, ale pod solo musisz sobie ogarnąć dodatek z BGG lub zaraz dopływają dodatki pod true solo i kampanie.
SR - więc osoba często korzystająca z instrukcji (fatalna pamięć) nie będzie musiała co chwila kartkować połowy instrukcji bo na każdej stronie są potrzebne inne informacje?

Shardsy - ale sama podstawka też daje możliwość grania solo? Dodatki z dodruku to temat zamknięty czy będą w sprzedaży w sklepach? Te co znalazłam na necie to i tak mają oznaczenia "od 2 graczy"
SR - w instrukcji masz tylko jak przygotować rozgrywkę i tyle. Cała reszta, czyli co się dzieje przy każdym z czterech kolorów, masz napisane na karcie bossa (każdy działa inaczej, wystarczy czytać jego kartę). Są to proste akcje, ale przez to jak działa rynek, może być fajnie wymagająco.

Shardsy - Faktycznie, w polskiej wersji jest wyzwanie nemezisa, ale nigdy go nie grałem. Dodatki będą w małej ilości dostępne na premierę w sklepiku portalu. Tyle na nie czekamy, że pewnie wiele osób zamawiających też będzie sprzedawać na jakiś olxach.
W shardach grałem w ten tryb solo i jest mega fajny i satysfakcjonujący:
https://boardgamegeek.com/filepage/1661 ... llenge-090
Dopytam dla pewności. Ten tryb solo z bgg to te levele oznaczają poziom trudności jaki można sobie wybrać?
ODPOWIEDZ