wpływ ceł USA na rynek planszówek

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Re: wpływ ceł USA na rynek planszówek

Post autor: japanczyk »

tommyray pisze: 17 kwie 2025, 09:04 Z kampanii Dante’s Inferno:
Just yesterday, tariffs on goods from China were at 145 percent. Today, they’ve surged to 245 percent.
Tylko, ze nic takiego nie mialo miejsca, a kwote wyciagneli z jakiegos news'a, gdzie sa wspomniane cla na 245% owszem, ale na strzykawki i igly...
tommyray
Has thanked: 556 times
Been thanked: 915 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

Ufff 😅 , no to nadal tylko 145
Wniosek pozostaje jeden, wspierajmy lokalne firmy ;)
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 320 times

Post autor: c08mk »

japanczyk pisze: 17 kwie 2025, 09:16 ... a kwote wyciagneli z jakiegos news'a, gdzie sa wspomniane cla na 245% owszem, ale na strzykawki i igly...
Może mieli nowego KSa "Syringe and Needles the boardgame" i im naliczyli wyższe cło. Mi jak przyszedł kiedyś KS gdzie nazwa dodatku była "Gear" to dostałem pytanie jakiego typu części są w przesyłce. Aż strach co będzie jak dojdze dodatek o nazwie "Biohazard" :lol:
Awatar użytkownika
strid3rr
Has thanked: 75 times
Been thanked: 228 times

Post autor: strid3rr »

tommyray pisze: 17 kwie 2025, 09:04 Wyglada na to, że jednak średnio z tym Stable Pledgem.
Odpowiedź od GF:
Spoiler:
Wszystkim tam pewnie pali się pod tyłkami.
Czyli jednymi słowy - nic nie jest wart. Żadnej gwarancji, ani formy ubezpieczenia, ot takie słowne zapewnienie, że oj jak już w razie coś to tak, tak, oddamy kasę. "....dolenie o Szopenie" (tak, wiem jak się pisze, robię ten błąd celowo).
Można sobie pingować w nieskończoność do wydawnictwa, jak to już się zawinie z rynku, bez żadnych konsekwencji... Chwytliwy tytuł, żeby tylko przykleić do kampanii i wzbudzić zaufanie, a w praktyce żadnych korzyści.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

strid3rr pisze: 17 kwie 2025, 14:11 Czyli jednymi słowy - nic nie jest wart. Żadnej gwarancji, ani formy ubezpieczenia, ot takie słowne zapewnienie, że oj jak już w razie coś to tak, tak, oddamy kasę. "....dolenie o Szopenie" (tak, wiem jak się pisze, robię ten błąd celowo).
Można sobie pingować w nieskończoność do wydawnictwa, jak to już się zawinie z rynku, bez żadnych konsekwencji... Chwytliwy tytuł, żeby tylko przykleić do kampanii i wzbudzić zaufanie, a w praktyce żadnych korzyści.
Ale ten program to nie jest program zwrotow w razie upadku wydawnictwa, to jest gwarancja, ze koszty, ktore sa prezentowane na kampanii nie wzrosna powyzej 10% od prezentowanej ceny
Poki co to tylko gdybanie jak to dziala, bo nikomu nie wzrosly
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 307 times
Been thanked: 513 times

Post autor: Otorek »

Nie ma się co denerwować. To wspieraczka tu wszystko na glinianych nogach i dla ludzi o twardych nerwach ;)

Nie można wyeliminować ryzyka z procesu, który ryzyko ma w swoim DNA, ale chyba nie ma sensu powtarzać, że to nie sklep. Jak jest dobrze to jest dobrze, jak źle to wali się wszystko i trzeba wziąć strate na klatę, chyba, że ktoś z pełną premedytacją zrobił wała.
Awatar użytkownika
strid3rr
Has thanked: 75 times
Been thanked: 228 times

Post autor: strid3rr »

japanczyk pisze: 17 kwie 2025, 14:23 Ale ten program to nie jest program zwrotow w razie upadku wydawnictwa, to jest gwarancja, ze koszty, ktore sa prezentowane na kampanii nie wzrosna powyzej 10% od prezentowanej ceny
Ja rozumiem, ale co daje taką gwarancję? Bo z odpowiedzi wnioskuję, że to nawet nie jest typowe ubezpieczenie jak przy "rozszerzonych gwarancjach", a zwykłe słowne zapewnienie i ewentualna "mediacja" z wydawcą, bez żadnego pokrycia, czy jakichkolwiek kar.
Chociaż ewentualną karą może być blokada konta na GF na kolejne kampanie.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

strid3rr pisze: 17 kwie 2025, 14:29 Chociaż ewentualną karą może być blokada konta na GF na kolejne kampanie.
Stawiam, ze to jedna konsekwencja ;)
menelobej
Has thanked: 100 times
Been thanked: 247 times

Post autor: menelobej »

Czyli z cłami Trumpa w przypadku planszówek wyszło tak, że zamiast ratować amerykański biznes, to głównie dożynać będą małych i średnich wydawców i to szczególnie amerykańskich, a duzi jakoś sobie muszą poradzić i pewno sobie w końcu poradzą. A miało być tak pięknie.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

menelobej pisze: 17 kwie 2025, 15:03 Czyli z cłami Trumpa w przypadku planszówek wyszło tak, że zamiast ratować amerykański biznes, to głównie dożynać będą małych i średnich wydawców i to szczególnie amerykańskich, a duzi jakoś sobie muszą poradzić i pewno sobie w końcu poradzą. A miało być tak pięknie.
Nie tylko malych i srednich, raczej wszystkich
tommyray
Has thanked: 556 times
Been thanked: 915 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

Ja się o Mariucci Designs nie martwię, mają markę, wydają się być stabilni. Mój przypadek to tylko chęć refundu i ich nagłe milczenie, aż do publikacji info o freezie. Ja te dobra od nich przytulę chętnie, tak czy owak, po prostu robię redukcję pledge’y, nie z powodu że nie mam co do garnka włożyć, nawet nie z powodu cel, tylko ot po prostu, zmiana priorytetów.
Dziwne tylko, że ten stable pledge taki trochę palcem po wodzie i nie miał tam klauzuli na freeze.
Zgodnie z literą tego warunku freeze to nie 10% podwyżki więc niby nadal są w prawie…
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Post autor: Probe9 »

Ja mam problem z konstrukcją tego programu. No bo w założeniu ma chronić przed podniesieniem przez wydawcę np. cen shippingu o 50%. No to wydawca zamiast rządać od wspierających dopłaty - zawinie się i nikt żadnej gry nie otrzyma, kurtyna :)
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
Awatar użytkownika
Otorek

Wycinek stanowiska GMT Games z ich najnowszego newslettera, wygląda to bardzo baldo...

With the 145% tariff, though, those games will now cost over 1.2 MILLION dollars to get to our warehouse. That's $700,000+ extra for.....basically nothing. So how we price the games (the next issue) isn't the biggest problem we have at all. Rather, it's how to pay for the games at the scale and frequency that we print them with a 145% tariff (in this case, $700K) tagged on. As a business model, with that level of tariffs, printing at a pace we need to in order to cover our overhead, it's unsustainable. Basically that group of three shipments alone, unless we make some big operational changes quickly, will eat up all of our cash reserves and leave us with no funds to pay our employees and other expenses.
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 708 times
Been thanked: 137 times

Post autor: oduck »

Greater Than Games padło dziś.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Probe9 pisze: 17 kwie 2025, 18:32 Ja mam problem z konstrukcją tego programu. No bo w założeniu ma chronić przed podniesieniem przez wydawcę np. cen shippingu o 50%. No to wydawca zamiast rządać od wspierających dopłaty - zawinie się i nikt żadnej gry nie otrzyma, kurtyna :)
Teraz żąda doplaty i dalej się zwija :mrgreen:
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Been thanked: 1098 times

Post autor: brazylianwisnia »

strid3rr pisze: 17 kwie 2025, 14:29
japanczyk pisze: 17 kwie 2025, 14:23 Ale ten program to nie jest program zwrotow w razie upadku wydawnictwa, to jest gwarancja, ze koszty, ktore sa prezentowane na kampanii nie wzrosna powyzej 10% od prezentowanej ceny
Ja rozumiem, ale co daje taką gwarancję? Bo z odpowiedzi wnioskuję, że to nawet nie jest typowe ubezpieczenie jak przy "rozszerzonych gwarancjach", a zwykłe słowne zapewnienie i ewentualna "mediacja" z wydawcą, bez żadnego pokrycia, czy jakichkolwiek kar.
Chociaż ewentualną karą może być blokada konta na GF na kolejne kampanie.
Jak rozumiem to nie Gamefound gwarantuje możliwość refundu a wydawca się do tego zobowiązuje więc to zawsze będzie sprawa między wydawca a wspierającym.
tommyray pisze: 17 kwie 2025, 09:19 Ufff 😅 , no to nadal tylko 145
Wniosek pozostaje jeden, wspierajmy lokalne firmy ;)
Tylko te nasze lokalne firmy należą do najbardziej zagrożonych. W szczególności ITU. Ich gry bez wspieraczki i/lub amerykańskich wspierających nie mają szans.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
Otorek

Wracając jeszcze do GMT wyłpałem takie ciekawostki:
- pomimo wysyłania gier poza US np. przez niemiecki hub, gry i tak byly wysyłane w sposób:
Chiny -> USA -> Niemcy. Teraz mają wysyłac bezpośrednio z Chin (szczerze mówiąc troche stary błąd, ale już wiem dlaczego tyle chcieli za przesyłkę nawet w p500 friendly)
- zmniejszają produkcje gier na USA, aby uniknać opłacenia taryf za gry na ich magazynie, więc w US raczej będzie tyle ile zamówią w P500
- szukają fabryk w europie bo w US jest beznadziejnie słabo (szukają tam już od roku)
- chcą zwiększyć kooperacje w tłumaczenia swoich gier na rynek europejski (kasa bez taryf), to akurat sznsa na wersje PL.
- chcą ściągać więcej europejskich gier do US.
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 579 times

Post autor: samuraj1369 »

Tutaj jest wątek na reddicie, gdzie na bieżąco jest aktualizowana lista firm, które mają problemy lub ogłosiły upadłość:
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1642 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Kogo jak kogo, ale GMT byłoby mi niezmiernie szkoda. To chyba obecnie największy wydawca gier wojennych na rynku?
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
Otorek

Ogólnie wygląda na to, że powinni to przetrwać, przynajmniej w krótkiej perspektywie gdzie taryfy wrócą do racjonalnego poziomu (ich obecne ceny przewidywały 10%). Jednak jeśli to ma się utrzymać dłużej i każde p500 dla amerykanów naliczy dodatkową kwotę (najbliższa w najdroższym wariancie to 2$, ale to jeszcze dla niskiej taryfy) to może być krucho... Przynajmniej jeśli nie znajdą fabryki poza Chinami. W przeciwnym wypadku wracamy do niższej jakości za bajońskie ceny jak MMP.
Probe9
Has thanked: 158 times
Been thanked: 703 times

Post autor: Probe9 »

GMT imo niezagrożone. Obecny cios spokojnie zaabsorbują, przyszłe koszty przerzucą na klientów. Jeżeli rozwiną sprzedaż na EU czy Azję to lekko tym zbilansują odpływ klientów w USA (inna skala rynku - wiem, ale w USA ludzie nadal będą kupować ich gry, o czym za chwilę). Do tego dochodzi bardzo silne community stojącę za tym wydawcą - legendą. Dochodzi kwestia braku istotnych alternatyw na rynku - MMP robi gry droższe i dużo bardziej złożone a GMT oferuje produkty dla każdego. W najgorszym razie przeniosą produkcję do USA - ich gry to jedynie papier, więc spokojnie będzie to możliwe. Będzie nieco drożej - patrz co napisałem wcześniej :)

Otorek z tą niższą jakością gier MMP to mam nadzieje, że chodziło o jakość komponentów, bo same gry robią znacznie lepsze niż GMT :)
Rabaty: Rebel = 10%, 3trolle = 7%, planszomania = 10%, planszostrefa = 11%.

Moje gry
Awatar użytkownika
profes79
Has thanked: 44 times
Been thanked: 160 times

Post autor: profes79 »

Probe9 pisze: 18 kwie 2025, 02:08 GMT imo niezagrożone. Obecny cios spokojnie zaabsorbują, przyszłe koszty przerzucą na klientów. Jeżeli rozwiną sprzedaż na EU czy Azję to lekko tym zbilansują odpływ klientów w USA (inna skala rynku - wiem, ale w USA ludzie nadal będą kupować ich gry, o czym za chwilę). Do tego dochodzi bardzo silne community stojącę za tym wydawcą - legendą. Dochodzi kwestia braku istotnych alternatyw na rynku - MMP robi gry droższe i dużo bardziej złożone a GMT oferuje produkty dla każdego. W najgorszym razie przeniosą produkcję do USA - ich gry to jedynie papier, więc spokojnie będzie to możliwe. Będzie nieco drożej - patrz co napisałem wcześniej :)

Otorek z tą niższą jakością gier MMP to mam nadzieje, że chodziło o jakość komponentów, bo same gry robią znacznie lepsze niż GMT :)
Problem w tym, że na linii USA-Europa też są cła. I przeniesienie produkcji do USA wcale nie znaczy, że dla rynku europejskiego będzie to korzystne.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Wydawca Spirit Island ogłosił upadłość ze względu na wojnę celną:
https://boardgamegeek.com/image/8833931/archimicarus
Awatar użytkownika
michaldz1
Has thanked: 147 times
Been thanked: 133 times

Post autor: michaldz1 »

BOLLO pisze: 18 kwie 2025, 07:21 Wydawca Spirit Island ogłosił upadłość...
No właśnie, że nie. Zredukował całą załogę do 3 osób - założycieli i nadal działa. Sprzedaje towar co ma na stanie i zapowiada dodruki wydawanych już tytułów w razie potrzeby.
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 263 times
Been thanked: 866 times

Post autor: Ayaram »

Brzmi jak wystarczająca ekipa do ogarnięcia tematu sprzedania praw do lokalizacji i zlecenia wspólnego druku dla dodatków do SI? :twisted:
ODPOWIEDZ