Miasta Marzeń-Cities (Steve Finn, Phil Walker-Harding)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1325 times
Been thanked: 2024 times
Kontakt:

Miasta Marzeń-Cities (Steve Finn, Phil Walker-Harding)

Post autor: BOLLO »

Miasta marzeń to gra w budowanie powszechnie znanych miejscowości i tworzenie idealnych warunków do życia. Każdy graczy będzie budował swoje tableau za pomocą kwadratowych kafli na siatce 3x3. Na tej siatce będziemy umieszczać budynki oraz atrakcje które dzięki kartom celi zapunktują nam na koniec gry.

STWÓRZCIE SWOJE MIASTA MARZEŃ!
Gdzie umieścicie jeziora i parki?
Jak wysokie budynki postawicie?
Jakie atrakcje zapewnicie mieszkańcom?
W pudełko znajdziecie 100 budynków i kilkadziesiąt płytek miasta. Za ich pomocą tworzycie swoje dzielnice. Im atrakcyjniejsza dzielnica, tym więcej zdobytych punktów!
Proste zasady + strategiczne myślenie. Każda rozgrywka jest inna. Do wyboru macie 8 miast: Barcelonę, Wenecję, Sydney, Nowy Jork, Rio de Janeiro, Lizbonę, Meksyk i Buenos Aires.

https://boardgamegeek.com/boardgame/402676/cities
https://nk.com.pl/miasta-marzen/p3590.h ... qbxizN6Pp8

Kilka słów ode mnie w formie video. Serdecznie zapraszam. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2025, 10:51 przez BOLLO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2045 times
Been thanked: 2641 times

Re: Miasta Marzeń (Steve Finn, Phil Walker-Harding)

Post autor: PytonZCatanu »

Patrzę zainteresowaniem ze względu na autora - Walker-Hardinga. To całkiem zdolny gość (Gizmos, Kakao, Sushi Go), ale mam wrażenie, że jego (udane) gry często mają problem żeby sie przebić do szerszej publiczności.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

PytonZCatanu pisze: 17 kwie 2025, 09:58 Patrzę zainteresowaniem ze względu na autora - Walker-Hardinga. To całkiem zdolny gość (Gizmos, Kakao, Sushi Go), ale mam wrażenie, że jego (udane) gry często mają problem żeby sie przebić do szerszej publiczności.
Tak jest a z drugiej strony mam takie wrażenie że gry dobre gry wydawnictw NK, Muduko, Granna....czasem nie mają takiej promocji jak bardzo znane tytuły innych wydawnictw. Nie każdy też jest w stanie kupić i sprawdzić daną grę. Gdybym nie otrzymał jej do recenzji to też pewnie bym chciał ją najpierw wypożyczyć i zagrać gdzieś niż brać w ciemno. Sam tytuł Miasta Marzeń nie jest niczym wybitnym ale gra się przyjemnie. Pytanie tylko ile w kolekcji można mieć takich gier po prostu poprawnych?
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 738 times
Been thanked: 155 times

Post autor: oduck »

PytonZCatanu pisze: 17 kwie 2025, 09:58 Patrzę zainteresowaniem ze względu na autora - Walker-Hardinga. To całkiem zdolny gość (Gizmos, Kakao, Sushi Go), ale mam wrażenie, że jego (udane) gry często mają problem żeby sie przebić do szerszej publiczności.
Hm, ale przecież wszystkie te trzy gry to raczej hity, obecne na sklepowych półkach od lat? (od siebie dodam jeszcze Park Niedźwiedzi i Lamaland).
Mi również ciężko spojrzeć poza geelowską banieczkę, ale podejrzewam, że liczby mogłyby nas zdziwić mocno.

Co do samej gry Cities (prośba do adminów o dodanie angielskiego tytułu do tytułu wątku) - świetny tytuł w mojej opinii, regrywalny, szybki, pięknie ilustrowany. Uwaga do samej recenzji - fabuła gry to nie budowanie miasta, a konkurs na projekt dzielnicy :)
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Re: Miasta Marzeń-Cities (Steve Finn, Phil Walker-Harding)

oduck pisze: 17 kwie 2025, 10:10 Co do samej gry Cities (prośba do adminów o dodanie angielskiego tytułu do tytułu wątku) - świetny tytuł w mojej opinii, regrywalny, szybki, pięknie ilustrowany.
Dodałem.
oduck pisze: 17 kwie 2025, 10:10 Uwaga do samej recenzji - fabuła gry to nie budowanie miasta, a konkurs na projekt dzielnicy
Tak jest, startujemy w konkursie na projekt miasta.
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 738 times
Been thanked: 155 times

Re: Miasta Marzeń-Cities (Steve Finn, Phil Walker-Harding)

Post autor: oduck »

Projekt dzielnicy :-)
ODPOWIEDZ