Oświetlenie, balkon i planszówki

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 277 times
Been thanked: 911 times

Oświetlenie, balkon i planszówki

Post autor: Ayaram »

Zrobiło się ciepło to dostałem fazy na granie w małe rzeczy na balkonie, a że czasu ma się głównie wieczorem..

Ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł na kwestie oświetlenia? coś najlepiej bezprzewodowego co.. świeci? Buszując po internecie to większość propozycji wygląda jakby bardziej miała świecić dla klimatu niż w sposób umożliwiający przeczytanie karty na 2gim końcu stołu.
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 283 times
Been thanked: 690 times

Re: Oświetlenie, balkon i planszówki

Post autor: walkingdead »

Mam na takie okazje halogen budowlany na tarasie. :mrgreen: Tylko to jest bardzo mocne i ostre światło. Nie wiem czy w bloku nie będzie nikomu przeszkadzać.

Ja mam przewodowy,ale są również bezprzewodowe.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 556 times
Been thanked: 1619 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

walkingdead pisze: 23 kwie 2025, 07:31 Mam na takie okazje halogen budowlany na tarasie.
Chyba podobny efekt daje lampa "antydepresyjna".
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 283 times
Been thanked: 690 times

Post autor: walkingdead »

Te antydepresyjne, które widziałam miały raczej bardziej stonowane i ciepłe światło.
To jest mocne, zimne. Nie wiem za bardzo jaki to model ani jaka moc, bo lampa została mi po ekipie wykonczeniowej :wink:
Ale naprawdę daje bardzo mocne źródło światła.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 400 times
Been thanked: 373 times

Post autor: Dako »

Ayaram pisze: 23 kwie 2025, 07:27 Zrobiło się ciepło to dostałem fazy na granie w małe rzeczy na balkonie, a że czasu ma się głównie wieczorem..

Ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł na kwestie oświetlenia? coś najlepiej bezprzewodowego co.. świeci? Buszując po internecie to większość propozycji wygląda jakby bardziej miała świecić dla klimatu niż w sposób umożliwiający przeczytanie karty na 2gim końcu stołu.
Jeśli nie ma być koniecznie ładnie a praktycznie i mobilnie (bo garaż/piwnica/brak prądu) to może rozważysz zakup akumulatorowej lampy z serii Parkside + docelowo akumlator(4Ah) lub (2Ah) i ładowarka choć w zestawie jest też zasilacz z kabelkiem.
Mam ten model PARKSIDE PLSA 20-Li A1 można ją powiesić/ustawić na kilka sposobów, dwie moce świecenia, natężenie światła to 2300 lm a sama barwa to kompromis między ciepłą i zimną czyli coś około 5700K.
https://www.lidl.pl/p/akumulatorowy-ref ... p100385081
Film
Spoiler:
PS
Mozna kupić wersję droższą czarną Performance ale w tym przypadku "nie idź/nie patrz w stronę światła" jest bardzo istotnym ostrzeżeniem bo wówczas przez długi czas nie zobaczysz planszy ;)
Spoiler:
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1333 times
Been thanked: 2040 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Ayaram pisze: 23 kwie 2025, 07:27 Zrobiło się ciepło to dostałem fazy na granie w małe rzeczy na balkonie, a że czasu ma się głównie wieczorem..

Jeżeli mowa o bezprzewodowym źródle światła które mają doświetlić plansze karty itd to rozglądałbym się nie tylko za lampami akumulatorowymi budowlanymi ale również w Action są taśmy led na aku. Działają bardzo dobrze. Minus jest taki że je naklejasz. Więc albo zrobisz przenośne elementy albo nakleisz tam gdzie faktycznie będziesz siedzieć. Czas świecenia to ok 3h. Ładowane zwykłą ładowarką do tel.
Te budowlane są mocniejsze ale nie koniecznie fajnie się je montuje na suficie po kątem prostym nad planszą.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 369 times
Been thanked: 423 times

Post autor: sliff »

Lampy budowlane mają to do siebie że często dają zimne światło.

Jak ktoś nie chce mieć jasno jak w dzień latarenki kampingowe dają radę 300-400 lumenów I można grać.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1333 times
Been thanked: 2040 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

sliff pisze: 24 kwie 2025, 12:36 Lampy budowlane mają to do siebie że często dają zimne światło.

Jak ktoś nie chce mieć jasno jak w dzień latarenki kampingowe dają radę 300-400 lumenów I można grać.
I można kupić nawet ze statywem jak pamiętam.
ODPOWIEDZ