Ostoja / Harmonies (Johan Benvenuto)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
majami
Has thanked: 57 times
Been thanked: 42 times

Re: Ostoja / Harmonies (Johan Benvenuto)

Post autor: majami »

arturmarek pisze: 11 kwie 2025, 09:53 Ja mam już kilkadziesiąt rozgrywek z żoną i synem na koncie plus kilkadziesiąt na BGA, gdzie uzbierałem ok. 500 Elo, także nie gram całkiem losowo.

Moim zdaniem rzeczywiście duchy są nierówne, ale znacznie większym, i duża łatwiej rozwiązywalnym, problemem jest pula dysków niezależna od liczby graczy.

Co do duchów to jest jeden tragiczny, ten który punktuje za każdy obszar wody 3+, co kompletnie jest w sprzeczności z zasadą punktowania wody na stronie A planszy, a całkiem dobrze współgra ze stroną B.

Poza tym, moim zdaniem, lepsze są te duchy, które punktują "niskie" struktury (drzewa 1-2 i góry 1-2). Akurat ten punktujący za 2+ miast jest całkiem dobry, bo robi się w pewnym sensie naturalnie, ponieważ normalnie też często chcemy stawiać miasta w parach w związku z tym jak punktują.
Co zmieni inna pula dysków przy innej liczbie graczy? Oraz jak rozwiązać ten 'problem'?
W swojej turze każdy ma do wyboru tę samą liczbę płytek. Tyle tylko, że nie ma co planować ruchu zanim tura nie dojdzie do Ciebie, bo ktoś może w każdym momencie zabrać dyski lub kartę którą chciałeś.
Sprzedam: viewtopic.php?t=83744
Kupię: viewtopic.php?t=83683
a resztę mam w ....... chałupie ;)
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 300 times
Been thanked: 830 times

Post autor: arturmarek »

majami pisze: 11 kwie 2025, 10:25
arturmarek pisze: 11 kwie 2025, 09:53
Spoiler:
Co zmieni inna pula dysków przy innej liczbie graczy? Oraz jak rozwiązać ten 'problem'?
W swojej turze każdy ma do wyboru tę samą liczbę płytek. Tyle tylko, że nie ma co planować ruchu zanim tura nie dojdzie do Ciebie, bo ktoś może w każdym momencie zabrać dyski lub kartę którą chciałeś.
Chodzi o to, że w woreczku jest taka sama liczba dysków dla dowolnej liczby graczy. Grając na 2 osoby zagra się statystycznie mniej rund, więc mniej dysków wyjdzie z wora... W związku z tym biorąc, powiedzmy, bociana możemy widzieć 3 czerwone na wystawce, a potem do końca gry może nie wyjść żaden. Projektant gry mógł to łatwo naprawić skalując liczbę dysków wraz z liczbą graczy - coś jak w Azulu. Ten sam problem miała Sagrada i naprawili to w dodatku, a potem chyba też w podstawce. Podobny problem ma Everdell i nawet autor gry na BGG się ustosunkował i zaproponował jak odchudzić talię....

Hate-drafting jest w tej grze oczywiście bardzo istotny, szczególnie grając na 2. Niestety zdarza się, że obaj gracze potrzebują tych samych kolorów i jednemu wyjdą 3, a innemu 1 i to decyduje o wygranej... no, ale to taki typ gry. Ten problem (cecha?) jest najbardziej, dla mnie, dokuczliwa w Calico, gdzie większość gier kończy się wynikiem zależnym od losowania z wora...
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 899 times
Been thanked: 1453 times

Post autor: ave.crux »

Słuszne spostrzeżenie, wczoraj tego doświadczyłem kiedy chciałem zebrać parę łąk i nie wychodziły. Z tym, że tutaj jest różna liczba dysków od 23 do 15 i trzeba by to też jakoś przeskalować żeby coś nagle nie stało się OP. Jak będę miał jakoś więcej czasu to spróbuję zagrać kilka razy wyrzucając jakąś część dysków przy zachowaniu oryginalnych proporcji.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
majami

ave.crux pisze: 11 kwie 2025, 13:29 Słuszne spostrzeżenie, wczoraj tego doświadczyłem kiedy chciałem zebrać parę łąk i nie wychodziły. Z tym, że tutaj jest różna liczba dysków od 23 do 15 i trzeba by to też jakoś przeskalować żeby coś nagle nie stało się OP. Jak będę miał jakoś więcej czasu to spróbuję zagrać kilka razy wyrzucając jakąś część dysków przy zachowaniu oryginalnych proporcji.
Myślę, że ta losowość przy grze dwuosobowej jest na tyle sprawiedliwa, że nie ma co kombinować, bo jeśli chciałoby się wyrzucić jakąś część dysków z worka to może się okazać, że np. zielonych kart wejdzie do gry za dużo i niekoniecznie będzie dało się je zrobić.
A to, że we dwóch mniej dysków wyjdzie z wora nic nie zmienia, bo Ty będziesz miał dokładnie tyle samo możliwości na dobranie tych dysków. Zawsze będą rozgrywki, w których czegoś Ci będzie brakować, taki urok gry.
Brakuje żółtych, to dobierasz kartę na niebieskie a żółtą zostawiasz na później. Sam mniej więcej do ostatnich trzech tur gry staram się mieć wolne miejsce na chociaż jedną kartę, żeby nie zapchać się i nie utknąć w martwym punkcie.
Awatar użytkownika
gram_niebieskim
Has thanked: 99 times
Been thanked: 41 times

Post autor: gram_niebieskim »

Zagrałem swoje dwie pierwsze partie, pod rząd na 3 osoby. Łał!

Od razu spojrzałem na Azula leżącego na regale. "Nadszedł czas by się pożegnać, mój drogi." Na półce jest miejsce tylko na jeden abstrakt.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3887 times

Post autor: japanczyk »

gram_niebieskim pisze: 24 kwie 2025, 10:03Na półce jest miejsce tylko na jeden abstrakt.
Ojej, to musi byc smutna polka - jest tyle dobrych abstraktow ze szkoda sie ograniczac do jednego ;P

BTW naprawde bym przytulil jakies dodatkowe planszetki do Ostoi
majami

japanczyk pisze: 24 kwie 2025, 10:37 BTW naprawde bym przytulil jakies dodatkowe planszetki do Ostoi
Proszę :wink:

Kod: Zaznacz cały

https://boardgamegeek.com/filepage/290214/harmonies-extra-boards
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3887 times

Post autor: japanczyk »

majami pisze: 24 kwie 2025, 11:01
japanczyk pisze: 24 kwie 2025, 10:37 BTW naprawde bym przytulil jakies dodatkowe planszetki do Ostoi
Proszę :wink:

Kod: Zaznacz cały

https://boardgamegeek.com/filepage/290214/harmonies-extra-boards
No wolalbym cos oficjalnego :D Ale na bezrybiu i rak ryba, dzieki!
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

Post autor: kurdzio »

U nas te większe planszetki super się przyjęły, gra trwa teraz lekko ponad pół godziny - mamy więcej możliwości na rozkręcenie punktacji :)

Obrazek
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
ODPOWIEDZ