Bitwa o Hoth / Battle of Hoth (Richard Borg, Adrien Martinot)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1302 times
Been thanked: 1981 times
Kontakt:

Bitwa o Hoth / Battle of Hoth (Richard Borg, Adrien Martinot)

Post autor: BOLLO »

Wczoraj Days of Wonder wydawnictwo zapowiedziało Battle of Hoth, swoją sierpniową nowość, a dziś dołączyło wydawnictwo Rebel.pl potwierdzając polską edycję tej gry!
Jeśli kojarzycie legendarną już grę Memoir'44 tego samego wydawnictwa, zobaczycie wiele podobieństw w Bitwie o Hoth.

Star Wars: Bitwa o Hoth to dynamiczna gra figurkowa, w której pokierujesz armią Imperium Galaktycznego albo dzielnymi oddziałami Sojuszu Rebeliantów. Celem gry jest zdobycie określonej liczby medali (zazwyczaj od 4 do 5 w zależności od warunków zwycięstwa wybranego scenariusza). W grze Bitwa o Hoth medal zdobywa się za każdą wrogą jednostkę, która została całkowicie wyeliminowane z pola bitwy. Gracz oznacza każdy zdobyty w ten sposób medal, umieszczając na dowolnym pustym polu medalu po swojej stronie planszy ostatnią figurkę z wyeliminowanej jednostki. W niektórych scenariuszach można zdobyć dodatkowe medale za przejęcie i utrzymanie konkretnych kafelków terenu lub zrealizowanie określonych wytycznych. Ponadto niektóre scenariusze zawierają sekcję z zasadami specjalnymi, w których opisano specjalne warunki zwycięstwa.

Premiera: sierpień 2025

https://boardgamegeek.com/boardgame/444 ... le-of-hoth

Obrazek
copychef
Has thanked: 135 times
Been thanked: 60 times

Re: Bitwa o Hoth (Richard Borg, Adrien Martinot)

Post autor: copychef »

Sektory wydają się mieć mniej heksów szerokości niż Memoir '44 czy C&C Ancients.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1641 times
Been thanked: 1826 times

Post autor: Mr_Fisq »

Jest płyciej o dwa rzędy hexów 7 vs 9 i o 3 węziej 10 vs 13 (straciły głównie skrzydła) w porównaniu do Ancients.
+ deklarowany czas rozgrywki jest o połowę krótszy? O.o 30' vs 60'
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Mr_Fisq pisze: 18 kwie 2025, 10:39 Jest płyciej o dwa rzędy hexów 7 vs 9 i o 3 węziej 10 vs 13 (straciły głównie skrzydła) w porównaniu do Ancients.
+ deklarowany czas rozgrywki jest o połowę krótszy? O.o 30' vs 60'
Może gra ma mieć syndrom "jeszcze jednej rozgrywki"?

Bardziej interesuje mnie cena. Podstawkę M44 można było ongiś kupić za 190-260pln. Tutaj dochodzi ogólna drożyzna+ IP. Myślę że tanio nie będzie ale z drugiej strony jak będzie drogo to może nie być chętnych.... :roll:
Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 629 times
Been thanked: 311 times

Post autor: Markus »

Celem gry jest zdobycie określonej liczby medali (zazwyczaj od 4 do 5 w zależności od warunków zwycięstwa wybranego scenariusza). W grze Bitwa o Hoth medal zdobywa się za każdą wrogą jednostkę, która została całkowicie wyeliminowane z pola bitwy.
Nie wygląda to dobrze. Ot zwykłe polowanie na jednostki a nie zdobywanie konkretnych miejsc na planszy.
Nie zapowiada się to na emocjonującą rozgrywkę.
Chyba "sweet spot" tego hexo-karcianego systemu zaprezentowało FFG w Bitwach Westeros
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Markus pisze: 18 kwie 2025, 12:14
Celem gry jest zdobycie określonej liczby medali (zazwyczaj od 4 do 5 w zależności od warunków zwycięstwa wybranego scenariusza). W grze Bitwa o Hoth medal zdobywa się za każdą wrogą jednostkę, która została całkowicie wyeliminowane z pola bitwy.
Nie wygląda to dobrze. Ot zwykłe polowanie na jednostki a nie zdobywanie konkretnych miejsc na planszy.
Chyba "sweet spot" tego hexo-karcianego systemu zaprezentowało FFG w Bitwach Westeros
Na tę chwilę mamy jedynie dane że "silnikiem" jest Memoir`44. A to oznacza kostki, zagrywanie rozkazów i przemarsz wojsk. Plansza jest mała to fakt ale dzięki temu gra powinna być relatywnie krótsza. Osobiście nie musiałbym mieć tutaj żadnego znanego IP dzięki temu gra byłaby tańsza zapewne o jakieś 100pln. Poczekamy, zobaczymy. U mnie gra wskoczyła mocno na radar jako szybka potyczka z niegrającym już 14 letnim synem.
Awatar użytkownika
kaimada
Has thanked: 37 times
Been thanked: 168 times

Post autor: kaimada »

Markus pisze: 18 kwie 2025, 12:14
Mechanicznie BoW był najlepszą grą systemu. Ale setup tę grę niszczył... Zdecydowanie zdecydowanie za długi.

Ale jednocześnie- przecież powyższy opis to 1:1 podstawowy Memoir 44.
Daetorian
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Re: Bitwa o Hoth / Battle of Hoth (Richard Borg, Adrien Martinot)

Post autor: Daetorian »

a ja mam pytanie bo nie miałem do czynienia z tą mechaniką, na boxie jest 8+

Czy da radę z ogarniętą 6 latką w to pograć w sensie czy to byłby dobry tytuł by spróbować bitewniaków?
Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 106 times

Post autor: karawanken »

Daetorian pisze: 19 kwie 2025, 20:35 a ja mam pytanie bo nie miałem do czynienia z tą mechaniką, na boxie jest 8+

Czy da radę z ogarniętą 6 latką w to pograć w sensie czy to byłby dobry tytuł by spróbować bitewniaków?
Ja z moim synem zacząłem grać w C&C Napoleona jak miał właśnie 6 lat. Tu będzie jeszcze łatwiej bo po polsku (ja musiałem początkowo usunąć wszystkie karty z tekstem). Jest to zdecydowanie świetny system na początek.
Awatar użytkownika
oduck
Has thanked: 704 times
Been thanked: 137 times

Post autor: oduck »

Moim zdaniem od biedy da się, ale jest wiele innych tytułów dużo lepiej skrojonych pod ten konkretny moment rozwojowy dziecka (niekoniecznie bitewniakow, ale tu też pojawia się pytanie czemu akurat ten gatunek)
Cyel
Has thanked: 1386 times
Been thanked: 1670 times

Post autor: Cyel »

oduck pisze: 20 kwie 2025, 13:05 Moim zdaniem od biedy da się, ale jest wiele innych tytułów dużo lepiej skrojonych pod ten konkretny moment rozwojowy dziecka (niekoniecznie bitewniakow, ale tu też pojawia się pytanie czemu akurat ten gatunek)
Bo trudno w nie grać samemu a po coś jednak się to dziecko ma.
Lubię grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w grę. (a nie "tą grę")
Awatar użytkownika
NetCop
Has thanked: 4 times
Been thanked: 25 times

Post autor: NetCop »

Ja grałem w Memoir '44 z synem odkąd skończył 6 lat. Ogarniał bez problemu, a tu jeszcze będzie polska wersja dla ułatwienia.
Awatar użytkownika
olocop
Has thanked: 62 times
Been thanked: 228 times

Post autor: olocop »

A mnie ta wersja jakoś nie przekonuje... może dlatego, że grając w Memoir'44 9-letni syn zaczął interesować się historią... a może dlatego, że nasłuchałem się w młodości historii o wojnie i bardziej angażuje mnie rozgrywanie bitew opartych na prawdziwych wydarzeniach. Bitwa o Hoth jest dla mnie generyczna i mało angażująca emocjonalnie. Może będzie miała ciekawe rozwiązania, może i nawet ulepszy co nieco (albo może tylko sprzeda nam welkie figurki), ale u mnie nie wpada na radar. Wolałbym oryginał po polsku, choć zdaję sobie też sprawę, że dla młodszego pokolenia 2WW jest tak samo abstrakcyjna, jak dla nas wojny Napoleońskie. 🙂
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
Daetorian

oduck pisze: 20 kwie 2025, 13:05 Moim zdaniem od biedy da się, ale jest wiele innych tytułów dużo lepiej skrojonych pod ten konkretny moment rozwojowy dziecka (niekoniecznie bitewniakow, ale tu też pojawia się pytanie czemu akurat ten gatunek)
Tylko pytałem o biteniaka/skirmish, mam na półce shaterpointa i nie mam z kim grać, córka moją nadzieją :lol:

Uspakajając Ciebie to gramy faktycznie w wiele tytułów:

Avel,Cora Quest,Wirus, Kotka w kłopotach, Wsiąśc do pociągu junior itp ostatnio strasznie polubiła świetlnych detektywów.

Anyway dzięki za opinie zakupie ta grę i zobaczymy.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

olocop pisze: 20 kwie 2025, 20:54 A mnie ta wersja jakoś nie przekonuje... może dlatego, że grając w Memoir'44 9-letni syn zaczął interesować się historią... a może dlatego, że nasłuchałem się w młodości historii o wojnie i bardziej angażuje mnie rozgrywanie bitew opartych na prawdziwych wydarzeniach. Bitwa o Hoth jest dla mnie generyczna i mało angażująca emocjonalnie. Może będzie miała ciekawe rozwiązania, może i nawet ulepszy co nieco (albo może tylko sprzeda nam welkie figurki), ale u mnie nie wpada na radar. Wolałbym oryginał po polsku, choć zdaję sobie też sprawę, że dla młodszego pokolenia 2WW jest tak samo abstrakcyjna, jak dla nas wojny Napoleońskie. 🙂
Jest w tym sporo racji, gra widać przez wielkość planszy ma być uproszczona a co za tym idzie w teorii ma to być mniejszy próg wejścia. Może właśnie to kolejna gra typu "Ticket to Ride" czyli granie familijne w innym settingu? Ciekawe czy do BoH Rebel będzie wydawał dodatki w takich ilościach jak to było w przypadku Memoir44. To może być skarbonka bez dna i chwyt dla kolejnych kolekcjonerów all in tego co wyszło. Ja lubię uniwersum SW ale nie jestem fanbojem żeby mieć wszystko co wychodzi. Tutaj akurat klimat pasuje do mechaniki gry i może się to fajnie sprzedawać. Kwestia ceny......chociaż nie wiem dlaczego ale mam przeczucie, że będzie to kolejna pozycja z dużym hypem, która za jakiś czas wyląduje na Bożo-narodzeniowch promocjach.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Nie sądziłem że tytuł wskoczy do TOP hotness na BGG, a tu proszę. Widać że jednak świat lubi takie odgrzewane kotleciki w innym settingu.
Ja nadal czekam na jakąś instrukcję aby to porównać do posiadanego M`44
Awatar użytkownika
Giermek
Has thanked: 62 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Giermek »

BOLLO pisze: 25 kwie 2025, 07:16 Widać że jednak świat lubi takie odgrzewane kotleciki w innym settingu.
No ja się chyba łapię do tej kategorii. Spóźniłem się na wcześniejsze tytuły z tego systemu. Miałem swego czasu Bitwy Westeros, ale po angielsku i córka była za mała. Teraz ma 10 lat i obojemy lubimy świat Star Wars. Ta propozycja wydaje się więc kusząca. Szczególnie jeśli będzie znacząco krótsza niż Wojna o Pierścień czy Rebelia, bo mam jednego zawodnika do grania w takie gry, ale przez wzgląd na długość rozgrywki często odpuszczamy rozgrywkę już na starcie.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Giermek pisze: 28 kwie 2025, 07:11 Szczególnie jeśli będzie znacząco krótsza niż Wojna o Pierścień czy Rebelia
Będzie znacząco krótsza. BGG podaje 30min ale pewnie trzeba będzie liczyć te 45-60min. Spodziewam się za to masy dodatków i dojonka. :mrgreen:
samuraj1369
Has thanked: 516 times
Been thanked: 579 times

Post autor: samuraj1369 »

Giermek pisze: 28 kwie 2025, 07:11
BOLLO pisze: 25 kwie 2025, 07:16 Widać że jednak świat lubi takie odgrzewane kotleciki w innym settingu.
No ja się chyba łapię do tej kategorii. Spóźniłem się na wcześniejsze tytuły z tego systemu. Miałem swego czasu Bitwy Westeros, ale po angielsku i córka była za mała. Teraz ma 10 lat i obojemy lubimy świat Star Wars. Ta propozycja wydaje się więc kusząca. Szczególnie jeśli będzie znacząco krótsza niż Wojna o Pierścień czy Rebelia, bo mam jednego zawodnika do grania w takie gry, ale przez wzgląd na długość rozgrywki często odpuszczamy rozgrywkę już na starcie.
Spróbujcie Bitwy 5 Armii. Prostsza wersja WoPa
szczudel
Has thanked: 126 times
Been thanked: 184 times

Post autor: szczudel »

Mając Bitwy Westeros i to po Polsku, raczej nie wskoczę w reskin - nawet jeśli to nie oficjalny reskin BattleLore. Patrząc po zdjęciach widzę, że na pewno setup będzie prostszy i szybszy niż w BW a to ogromny plus.

Inna sprawa mnie nurtuje: Days of Wonder i licencja Star Wars? Co to się porobiło się? %) FFG już jakiś czas nie branduje gier SW ale, żeby DoW? Nic do nich nie mam, ale toż to koniec świata.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 140 times
Been thanked: 197 times

Post autor: Yooreck »

szczudel pisze: 29 kwie 2025, 10:10 Mając Bitwy Westeros i to po Polsku, raczej nie wskoczę w reskin - nawet jeśli to nie oficjalny reskin BattleLore. Patrząc po zdjęciach widzę, że na pewno setup będzie prostszy i szybszy niż w BW a to ogromny plus.

Inna sprawa mnie nurtuje: Days of Wonder i licencja Star Wars? Co to się porobiło się? %) FFG już jakiś czas nie branduje gier SW ale, żeby DoW? Nic do nich nie mam, ale toż to koniec świata.
Też mnie to zaskoczyło, ale oba są częścią Asmodee, więc pewnie jakoś da się dzielić licencją.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Daetorian

jak licencjodawca pozwala to można ją potem dalej udzielać, można to robić terytorialnie czasowo, tylko do danego produktu itp zleży jak się umowę spisze.
ODPOWIEDZ