Gra podobna do Terraformacji Marsa, ekspedycja Ares
Gra podobna do Terraformacji Marsa, ekspedycja Ares
Moje uzależnienie do Terraformacji trochę mnie przeraża. Boję się, że gra szybko mi się przeję bo ile można grać w to samo dzień w dzień. Rozglądałam się więc za czymś podobnym ale nie tym samym.
Co mnie do niej ciągnie i czego szukam:
1. Dość proste zasady, czytelna instrukcja, łatwość i szybkość w rozłożeniu gry no i sama gra nie trwa kilku godzin.
2. Tryb solo nie utrudnia życia i nie chce cie zabić na każdym kroku.
3. Najważniejsze: duża ilość kart, przyjemność z ich zagrywaniu, rozwijanie produkcji jest mega satysfakcjonujące.
3. Podwójnie najważniejsze: budowanie, rozwijanie planety, podnoszenie wskaźników, odkrywanie oceanów jest chyba jeszcze bardziej satysfakcjonujące niż zagrywanie kart.
Myślałam o "Ark nova" ale zasady i długość rozkładania gry chyba nie dla mnie.
Jest też "Ziemia" ale mam wrażenie że to taka bardziej rozbudowana Łąka. No i jeszcze "Niezbadana planeta" ale to chyba już całkiem nie to...
PS. Miałam wersje Kościaną - jedyna wada to za duża losowość kości.
Co mnie do niej ciągnie i czego szukam:
1. Dość proste zasady, czytelna instrukcja, łatwość i szybkość w rozłożeniu gry no i sama gra nie trwa kilku godzin.
3. Najważniejsze: duża ilość kart, przyjemność z ich zagrywaniu, rozwijanie produkcji jest mega satysfakcjonujące.
3. Podwójnie najważniejsze: budowanie, rozwijanie planety, podnoszenie wskaźników, odkrywanie oceanów jest chyba jeszcze bardziej satysfakcjonujące niż zagrywanie kart.
Myślałam o "Ark nova" ale zasady i długość rozkładania gry chyba nie dla mnie.
Jest też "Ziemia" ale mam wrażenie że to taka bardziej rozbudowana Łąka. No i jeszcze "Niezbadana planeta" ale to chyba już całkiem nie to...
PS. Miałam wersje Kościaną - jedyna wada to za duża losowość kości.
-
- Has thanked: 539 times
- Been thanked: 643 times
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3071 times
- Been thanked: 2668 times
- Kontakt:
Re: Gra podobna do Terraformacji Marsa, ekspedycja Ares
Oczywiście Race for the Galaxy.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Sprawdzałam je na necie. Mam wrażenie że z tymi dodatkami gra będzie już tak długa, skomplikowana i trudna jak pierwsza Terraformacja. A ja ledwo w podstawce na łatwym poziomie, jestem w stanie wygrać
-
- Has thanked: 539 times
- Been thanked: 643 times
Sprawdź dodatek Kryzys, swietnie zmienia tryb solo/coop
- Irka
- Has thanked: 1072 times
- Been thanked: 413 times

Poniżej polecajki, gdzie wg mnie są świetne karty i gra może dać nawet większą satysfakcję z budowania i rozwoju niż fajny Ares.
Everdell - bardzo przyjemne wykładanie kart, trochę podobne uczucie do Łąki, ale karty robią różne ciekawe rzeczy

Lub jego następca Farshore. Gdybym miała kupić tylko jedno z nich, to raczej to drugie, bo poprawione. Chyba, że chce sie inwestować w dodatki, to Everdell ma ciekawe.
"Na skrzydłach" / "Na skrzydłach smoków" / "Na dnie morza" - w zależności od tematu i nieco różnią się złożonością. Tu znów różnorodne karty ze zdolnościami. Solo chyba nie grałam, ale raczej nie powinno być zaciekłym wrogiem

Zaginiona Wyspa Arnak - może nieco trudniejsza w nauce, ale warto. Każda karta inna i ma ciekawe działanie (choć nie wykłada się ich na stół, tylko buduje się z nich własny "deck" do dobierania). Jest odkrywanie kafli z nowymi miejscami i postęp w wędrówce na planszy. Jest kampania solo do podstawki (analogowa lub w aplikacji) albo nowa i podobno b. ciekawa kampania solo w dodatku "Zaginiona Ekspedycja". Automa w podstawce jest bardzo prosta, a dobrze symuluje bandę innych graczy

A tutaj na marginesie, bo może mamy zbliżony gust i polecam Ci spróbować
Spoiler:
Jak tylko weszłam w planszowki cały czas przewijają mi się tytuły jak Everdel, Na skrzydłach, Arnak. Jakoś nie mogę się do nich przekonać. Choć wiele razy czytałam instrukcje i przeglądałam je na yt. Arnak może kiedyś kupię.Irka pisze: ↑01 maja 2025, 14:232. Tryb solo nie utrudnia życia i nie chce cie zabić na każdym kroku.![]()
Poniżej polecajki, gdzie wg mnie są świetne karty i gra może dać nawet większą satysfakcję z budowania i rozwoju niż fajny Ares.
Everdell - bardzo przyjemne wykładanie kart, trochę podobne uczucie do Łąki, ale karty robią różne ciekawe rzeczy
Lub jego następca Farshore. Gdybym miała kupić tylko jedno z nich, to raczej to drugie, bo poprawione. Chyba, że chce sie inwestować w dodatki, to Everdell ma ciekawe.
"Na skrzydłach" / "Na skrzydłach smoków" / "Na dnie morza" - w zależności od tematu i nieco różnią się złożonością. Tu znów różnorodne karty ze zdolnościami. Solo chyba nie grałam, ale raczej nie powinno być zaciekłym wrogiem
Zaginiona Wyspa Arnak - może nieco trudniejsza w nauce, ale warto. Każda karta inna i ma ciekawe działanie (choć nie wykłada się ich na stół, tylko buduje się z nich własny "deck" do dobierania). Jest odkrywanie kafli z nowymi miejscami i postęp w wędrówce na planszy. Jest kampania solo do podstawki (analogowa lub w aplikacji) albo nowa i podobno b. ciekawa kampania solo w dodatku "Zaginiona Ekspedycja". Automa w podstawce jest bardzo prosta, a dobrze symuluje bandę innych graczyWspomnianego dodatku nie znam jeszcze.
A tutaj na marginesie, bo może mamy zbliżony gust i polecam Ci spróbowaćDaj znać, jak coś wybierzesz z polecajek w tym wątku i jak się grało. Sama szukam kolejnych.Spoiler:
Santa Monica wygląda ok ale to na min 2 graczy. Brzdęk tak samo (nie lubię gier z aplikacją).
Podwodne miasta brzmią za to ciekawie. Muszę się jej dokładnie przyjrzeć.
A co do morderczej automy. To nie przeszkadza mi jak świat, zasady gry chcą mnie zabić np Horror w Arkham. Ale Automa z Last Aurory to jakieś przegięcie. Jak grę lubię tak tej automy nienawidzę

- Irka
- Has thanked: 1072 times
- Been thanked: 413 times
Prywata:
Niby tylko "brudnopis" autora, ale ludzie piszą, że gra im się fajnie
Wierzę, bo to właściwie taka pasjansowa gra.
Poluję teraz na mini-dodatek, ale chyba nie ma na rynku (liczę na to, że ktoś powie "mówisz i masz"
)
PS. Propozycja Curiosity - Race for the Galaxy (albo Roll for the Galaxy) - może najlepiej odpowiadać Twoim kryteriom, bo wszędzie się przewija jako podobna i lepsza od Aresa. Ja jeszcze nie próbowałam, czekam na promocję Roll for the Galaxy i z tych dwóch wybieram ją, bo czytam, że jest łatwiejsza do nauki.
PS2. A z dodatków do Aresa to polecam "Odkrycia" - fajnie ulepszone karty akcji, tytuły, nagrody oraz więcej kart. Zasady łatwe do opanowania, gra się trochę inaczej (ale chyba nie grałam z nim solo, a tutaj jest może słuszna opinia że niewiele do solo wnosi:
Natomiast dodatek "Krzyzys" - chociaż obiektywnie ciekawy i dopracowany - niespecjalnie mi się spodobał, bo jedna rozgrywka była stresująca, a druga nudna. Może nie umiałam dobrać stopnia trudności, dam mu jeszcze szansę. Solo z podstawki za to bardzo przyjemne.
Spoiler:
Mówisz i masz - tutaj jest oficjalny tryb solo do ściągnięcia https://boardgamegeek.com/filepage/2047 ... ough-draft
Niby tylko "brudnopis" autora, ale ludzie piszą, że gra im się fajnie

Poluję teraz na mini-dodatek, ale chyba nie ma na rynku (liczę na to, że ktoś powie "mówisz i masz"

PS. Propozycja Curiosity - Race for the Galaxy (albo Roll for the Galaxy) - może najlepiej odpowiadać Twoim kryteriom, bo wszędzie się przewija jako podobna i lepsza od Aresa. Ja jeszcze nie próbowałam, czekam na promocję Roll for the Galaxy i z tych dwóch wybieram ją, bo czytam, że jest łatwiejsza do nauki.
PS2. A z dodatków do Aresa to polecam "Odkrycia" - fajnie ulepszone karty akcji, tytuły, nagrody oraz więcej kart. Zasady łatwe do opanowania, gra się trochę inaczej (ale chyba nie grałam z nim solo, a tutaj jest może słuszna opinia że niewiele do solo wnosi:
Spoiler:
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3071 times
- Been thanked: 2668 times
- Kontakt:
Roll się na dłuższą metę nudzi. W Race mogę grać na okrągło, partia za partią, a w Rolla... khem, dziękuję, postoję.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
+1 ode mnie w tej kwestii. W Race gram z chęcią od parunastu lat, Rolla wsparłem w ciemno (GFP to kiedyś wydało), zagrałem 10-15 razy i sprzedałem.
Chciałam dodać coś od siebie ale jak popatrzyłam w kolekcję to tam solo głównie z kostkami albo historią i kafelki XD no i często chce Cię zabić (Final Girl...)
Z karcianek jak mam to oprócz już wspomnianych to jeszcze Onirin, Piętaszek, Keep the heroes out, Architekci Stonespine, Wild Gardens
Ale od razu mówię, że mało wpisują się w Twoje potrzeby, ale może akurat zainteresują
Z karcianek jak mam to oprócz już wspomnianych to jeszcze Onirin, Piętaszek, Keep the heroes out, Architekci Stonespine, Wild Gardens
Ale od razu mówię, że mało wpisują się w Twoje potrzeby, ale może akurat zainteresują
- gram_niebieskim
- Has thanked: 124 times
- Been thanked: 54 times
Ark Nova - zasady są proste, tyle że więcej. Do ogarnięcia imo. Rozgrywka solo trwa tyle samo jak Ares. Dłużej się rozkłada i składa ale warto
Ziemia - tutaj sam mam problem czy solo jest satysfakcja odpowiednia w porównaniu do ArkNova / Ares. Ziemia różni się głównie przemiałem kart bo tych zdecydowanie się więcej przewija w grze solo niż w Ares/ AN imo
Mam wszystkie trzy. Na wieczór solo wybieram Ark Nove, bo rozgrywka jest najciekawszą i najbardziej satysfakcjonująca