Star Wars Rebellion - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 29 times
Been thanked: 99 times

Re: Star Wars Rebellion - pytania i wątpliwości

Post autor: sinbad78 »

Tak jest, nic nie dają.
Awatar użytkownika
DaaV
Has thanked: 40 times
Been thanked: 41 times

Post autor: DaaV »

adm1004a pisze: 01 lis 2024, 19:02 czy dobrze rozumiem, że w pierwszej rundzie walki atakującemu mieczyki nic nie dają? zgodnie z kompendium ataki wykonuje się naprzemiennie, zaczyna gracz aktywny. miało by to sens bo atakujący ma zawsze większe straty.
Dokładnie tak, to jest handicap obrońcy, że w pierwszej rundzie atakujący nie może się leczyć z kości.
TifaYuna

Post autor: TifaYuna »

Jak imperium próbuje pochwycić lidera rebelii to rebelia broni się tym liderem którego imperium próbuje pochwycić czy daje nowego lidera do obrony?
Awatar użytkownika
Giermek
Has thanked: 63 times
Been thanked: 56 times

Post autor: Giermek »

TifaYuna pisze: 08 gru 2024, 10:12 Jak imperium próbuje pochwycić lidera rebelii to rebelia broni się tym liderem którego imperium próbuje pochwycić czy daje nowego lidera do obrony?
Broni się liderem, który ma być pochwycony, a dodatkowo można dołożyć lidera z puli, jak przy normalnym blokowaniu misji. Wtedy liczy się ikony z obu liderów.
Awatar użytkownika
miszczu666
Has thanked: 49 times
Been thanked: 179 times
Kontakt:

Post autor: miszczu666 »

Giermek pisze: 10 gru 2024, 09:47
TifaYuna pisze: 08 gru 2024, 10:12 Jak imperium próbuje pochwycić lidera rebelii to rebelia broni się tym liderem którego imperium próbuje pochwycić czy daje nowego lidera do obrony?
Broni się liderem, który ma być pochwycony, a dodatkowo można dołożyć lidera z puli, jak przy normalnym blokowaniu misji. Wtedy liczy się ikony z obu liderów.
Dodatkowo, jeśli jakimś trafem znajdują się w systemie inni liderzy z pasującymi ikonami, to ich ikony też się liczą. Dla obu stron.
Moje tłumaczenia plików pomocy, skrótów zasad: ***LISTA***
Lista zawiera pliki pomocne przy Scythe (z dodatkami), Nemesis, Wojna o Pierścień (z dodatkami), Star Wars Rebelia (z dodatkiem)
Awatar użytkownika
zuroslawski
Has thanked: 15 times
Been thanked: 5 times

Post autor: zuroslawski »

Czesc, mam pytanie ktor nasunelo mi sie po ostatniej rozgrywce.

Czy jesli uzyje karty np. Wzniecic rebelie, ktora pozwala mi umiescic 3 jednostki naziemne. To czy po walce i jesli pokonalem przeciwnikow o wytrzymalosci 3, czy moge uzyc karte celu Miazdzacy cios ? Niektore z kart misji pozwalaja na dokonanie ataku jednak nie wiem czy uzycie kart celu jest w takim przypadku prawidlowe, czy tylko w walkach, ktore zainiciowalem liderem bezposrednio a nie poprzez misje ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Perf
Has thanked: 51 times
Been thanked: 40 times

Post autor: Perf »

zuroslawski pisze: 06 lut 2025, 16:22 Czesc, mam pytanie ktor nasunelo mi sie po ostatniej rozgrywce.

Czy jesli uzyje karty np. Wzniecic rebelie, ktora pozwala mi umiescic 3 jednostki naziemne. To czy po walce i jesli pokonalem przeciwnikow o wytrzymalosci 3, czy moge uzyc karte celu Miazdzacy cios ? Niektore z kart misji pozwalaja na dokonanie ataku jednak nie wiem czy uzycie kart celu jest w takim przypadku prawidlowe, czy tylko w walkach, ktore zainiciowalem liderem bezposrednio a nie poprzez misje ?
Walka to walka, bez różnicy dla opisanego przypadku.

Do zainicjowania walki nie jest nawet potrzebny lider - w przypadku gdy dobrowolnie ujawniamy bazę Rebelii. Aczkolwiek to raczej nie jest pospolity przypadek. :)
Awatar użytkownika
Coval
Has thanked: 6 times
Been thanked: 21 times

Post autor: Coval »

Witam

Dopiero niedawno zacząłem grać w SW Rebelia i mam kilka pytań?
Gram z Imperium u władzy – zasady zaawansowane.

1. Rozumiem że po rozpatrzeniu kart taktyk ze słowem „Zniszcz” – niszczymy daną jednostkę jeszcze przed walką – nie rzuca ona kośćmi?
2. Co jeśli karta mówi zadaj 2 obrażenia. Przydzielam je jednostce która ma 2 pancerza i teraz CZY:
A – jednostka ginie i nie rzuca kośćmi
B – jednostka żyje do końca walki, co więcej mogę jej przydzielić symbole OBRONY jednego obrażenia. Tak aby przeżyła walkę.
3. Rozumiem że pierwszy rzuca gracz aktywny ATAKUJĄCY. Czy obrażenia przydziela przed rzutem obrońcy (jeżeli nie to kto pierwszy je przydziela).
Jeżeli tak i od razu po rzucie przydzielam obrażenia, to co z kośćmi na której jest symbol OBRONY? Przepada czy mogę po rzucie obrońcy i po jego przypisaniu obrażeń przypisać kości OBRONY?
4. Czy mogę jako REBELI w dowolnej chwili odkryć swoją bazę rebelii, aby natychmiast przenieść tam wszystkie jednostki i np. rozpocząć walkę (kosmiczną) bo dzięki wygranej uzyskam punkty reputacji które dadzą mi wygraną?
5. Jeżeli karta IMPERIUM mówi podnieś wsparcie w danym układzie (układ neutralny) o 1 to znaczy że mam tam dodać znacznik zniewolenia czy wsparcia imperium?

Z góry dzięki Przemek
I've had worst!
Awatar użytkownika
spongePepp
Has thanked: 100 times
Been thanked: 77 times

Post autor: spongePepp »

Coval pisze: 07 lut 2025, 22:33 Witam

1. Rozumiem że po rozpatrzeniu kart taktyk ze słowem „Zniszcz” – niszczymy daną jednostkę jeszcze przed walką – nie rzuca ona kośćmi?
2. Co jeśli karta mówi zadaj 2 obrażenia. Przydzielam je jednostce która ma 2 pancerza i teraz CZY:
B – jednostka żyje do końca walki, co więcej mogę jej przydzielić symbole OBRONY jednego obrażenia. Tak aby przeżyła walkę.
3. Rozumiem że pierwszy rzuca gracz aktywny ATAKUJĄCY. Czy obrażenia przydziela przed rzutem obrońcy (jeżeli nie to kto pierwszy je przydziela).
Jeżeli tak i od razu po rzucie przydzielam obrażenia, to co z kośćmi na której jest symbol OBRONY? Przepada czy mogę po rzucie obrońcy i po jego przypisaniu obrażeń przypisać kości OBRONY?
4. Czy mogę jako REBELI w dowolnej chwili odkryć swoją bazę rebelii, aby natychmiast przenieść tam wszystkie jednostki i np. rozpocząć walkę (kosmiczną) bo dzięki wygranej uzyskam punkty reputacji które dadzą mi wygraną?
5. Jeżeli karta IMPERIUM mówi podnieś wsparcie w danym układzie (układ neutralny) o 1 to znaczy że mam tam dodać znacznik zniewolenia czy wsparcia imperium?

Z góry dzięki Przemek
Cześć :)

Uprzedzam, że nie jestem alfą i omegą w temacie zasad, ale spróbuję pomóc.

1) Tak.
2) Moim zdaniem przydziela się je od razu i jeśli przy okazji wyczerpuje to całe punkty pancerza - jednostka zostaje zniszczona.
3) Tu faktycznie jest niejasność...osobiście gram tak, że przydzielamy je w tym samym czasie, co za tym idzie obaj korzystamy z kości OBRONY.
4) Wszystko w ramach kart akcji jest dozwolone. Zdradzenie pozycji bazy Rebelii to też jest Twój wybór.
5) Potraktuj wsparcie Rebelii jako "-1", neutralny "0", wsparcie Imperium "1". Zniewolenie to stan który nakładasz tylko na te dwa pierwsze w przypadku gdy jednoskti imperium staną na planecie.
Pynio
Has thanked: 182 times
Been thanked: 153 times

Post autor: Pynio »

1. Niszczysz jednostkę PO rozpatrzeniu kart (jeśli na karcie stoi: ZNISZCZ). Jednak taka zniszczona jednostka daje możliwość odpalenia opcji z karty
2. Przydzielasz obrażenia. Jednostkę ściągasz DOPIERO w końcowej fazie, nie w momencie otrzymania odpowiedniej ilości hitów. Hitów możesz podczas fazy ataku przydzielić nawet 50.
3. PIERWSZY rzuca ATAKUJĄCY (current player). Rozpatruje kości
3b. DRUGI rzuca obrońca - w tym momencie zadziałają kości leczące, jeśli otrzymał obrażenia od atakującego. Atakujący tym samym, jeśli otrzyma obrażenia od obrońcy NIE MOŻE użyć kości leczenia (grał wcześniej i te kości przepadły)
4 - nie pamięam zasad co do odkrywania bazy
5 - Znacznik zniewolenia kładziesz jeśli system jest neutralny lub popiera rebelię. Jak popiera rebelię to NA ŻETON poparcia rebelii kładziesz zniewolenie (musi być jednostka lądowa).
Jeśli np układ popiera rebelię i jest tam jednostka imperium, to jak podnosisz poparcie dla imperium to spod żetona zniewolenia wyciągasz poparcie rebelii i zostaje 1 żeton - zniewolenie. Jak otrzymasz drugie wsparcie dla imp, to już nie musisz nikogo zniewalać - kochają Cię całym sercem :)

Edit: karty odkrywacie razem, ale to CURRENT PLAYER (atakujący) rozpatruje pierwszy, zatem jeśli OBROŃCA zagra kartę z tekstem CANCEL, to atakujący nie nie gra treści karty.

polecam: LINK
Awatar użytkownika
olocop
Has thanked: 62 times
Been thanked: 230 times

Post autor: olocop »

Gdzie prowadzi link? Bo dla mnie jest zablokowany...
Pynio pisze: 14 lut 2025, 14:37
polecam: LINK
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
Pynio
Has thanked: 182 times
Been thanked: 153 times

Post autor: Pynio »

Może być i to poniżej (tamten link coś rzeczywiście nie działa):

https://boardgamegeek.com/filepage/1635 ... ep-by-step

Wydaje mi się, że najdokładniejszy opis walki. Rozegrajcie to kroczek po kroczku, a utrwali się Wam wszystko. Potem to będzie 5 minut.
Matthew100
Has thanked: 2 times

Post autor: Matthew100 »

Pytanie o dodatek. Karta akcji "Syn Skywalkera" mówi:
"...wyszukaj w talii misji "Odnaleźć Yodę lub "Śmiały ratunek"..."

W przypadku, gdy gramy talią z rozszerzenia (symbolami Vadera) nie ma w talii karty: "Śmiały ratunek"
Zostaje ta druga możliwość, ale miałem już ja na ręce stąd znalazłem tą niespójność.
Czy pomijacie ten fakt, czy inaczej do tego podchodzicie ?
Matthew100
Has thanked: 2 times

Post autor: Matthew100 »

Coval pisze: 07 lut 2025, 22:33 Witam

Z góry dzięki Przemek
1. Tak
2. Nie, jednostki giną na koniec rundy bitwy. Obrażenia można leczyc z wyniku rzutu kości. Wyjątkiem jest słowo "zniszcz', wtedy nie rzuca kośćmi i usuwamy ją od razu
3. Pierwszy atakujący i jeśli nie ma obrażeń na swoich jednostkach (z wyniku zagranych kart lub poprzednich rund bitwy) kości z leczeniem nie mają wpływu.
4. Tak, można robić wypady na sąsiednie planety z pola bazy rebelii i traktować jak normalne, sąsiednie regiony.
5. Poparcia.

Warto poczytać instrukcję kilka razy, jest na prawdę dobrze i jasno tam wszystko wytłumaczone.
Awatar użytkownika
olocop
Has thanked: 62 times
Been thanked: 230 times

Post autor: olocop »

Matthew100 pisze: 05 maja 2025, 07:07 Pytanie o dodatek. Karta akcji "Syn Skywalkera" mówi:
"...wyszukaj w talii misji "Odnaleźć Yodę lub "Śmiały ratunek"..."

W przypadku, gdy gramy talią z rozszerzenia (symbolami Vadera) nie ma w talii karty: "Śmiały ratunek"
Zostaje ta druga możliwość, ale miałem już ja na ręce stąd znalazłem tą niespójność.
Czy pomijacie ten fakt, czy inaczej do tego podchodzicie ?
Dodatek zamienia kartę "Syn Skywalkera". W nowej jest:
Po tym, jak misja w układzie tego lidera zakończy się powodzeniem, wyszukaj w swojej talii Misji :Odnaleźć Yodę”, “Śmiały ratunek” lub “Ratunek w ostatniej chwili”...

"Śmiały ratunek" jest w jednej talii, a “Ratunek w ostatniej chwili” w drugiej.
"Wojna? Kataklizm? Po co? Diabły te przysłały Europie coś, co się nazywa: Mah-jong. Mah-jong jest to taka chińska gra, w którą umiał grać dobrze jeden stuletni mandaryn, ale się wreszcie powiesił" Kornel Makuszyński, "Wycinanki",1925
ODPOWIEDZ