Mindbug

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
szyimon
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Mindbug

Post autor: szyimon »

Cześć.
W ostatnim czasie zakupiłem Mindbuga w wersji Ponad Wieczność.
Gra bardzo siadła i już rozglądam się na rozszerzeniem, szczególnie, że w pudełku jest miejsce na drugą podstawkę :D

Czy do powyższego zestawu lepiej dokupić Ponad Ewolucję, czy pierwszy, oryginalny zestaw podstawowy?

Dajcie znać, co myślicie.
W założeniu plan jest taki, żeby wymieszać wszystkie karty ze sobą :wink:
P-ek
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Mindbug

Post autor: P-ek »

Z tego co pamiętam nie polecane jest mieszanie kart.
zuang1995
Been thanked: 7 times

Post autor: zuang1995 »

Wersji masz sporo.
Pierwsza to oczywiście Pierwszy Kontakt.
Mam i grałem i jest spoko. Dodatek Nowe sługi to 24 karty, ale 12 takich samych podwójnie to karty skupiające się na HP gracza i manipulowaniu nikt do wygranej.
Mam ponad Ewolucję to też nie jest zła, ale tylko 4 karty Ewolucji to trochę za mało i rzadko to się wykorzystuje. Jak wyłożysz Ewolucję to masz pewniaka, że rywal Ci ukradnie.
Natomiast same Ewolucję to mega mocne karty i jeśli przeciwnik wylozy daną Ewolucję i jej nie zabijesz od razu to jest po grze, bo jak przeciwnik wykona ruch " ewolucji" to nawet jak potem zabijesz ten 2 poziom to spada do 1 poziomu, znów Ewolucję do 2 i tak w kolo Mackieju, a ewolucje zawsze mega dobry booster dla gracza dają.
Same karty inne uważam, że są mocne i nawet 1 karta może przesadzić o wygranej.
Natomiast na pewno nowy ruch Pt " Akcja" to dobry dodatek do klasycznego Mindbuga.
Skusiłem się na Ponad Ewolucję zamiast Ponad Wieczność i nie jestem do końca zadowolony.
Częściej w Pierwszy Kontakt z bonusowymi kartami gram ze swoją kobietą.
Obecnie Portal wydal Owocki Harvest I Galaxy i Tag Team ( pełnoprawne 2vs2) i wolałbym chyba na twoim miejscu albo kupic Pierwszy Kontakt albo coś z nowych.

Mindbug królestwo

Fast- atak odrazu
Harvest i odliczanie do odpalenie efektu
kładąc żetony oktonite
---nie są przeznaczone do wyczerpania, więc jeśli tak się stanie, użyj odpowiedniego zamiennika

Mindbug galaxy

Fast-atak od razu
Octonite -dzięki którym możesz używać swoich liczników Octonite I używać niezwykłych umiejętności

Charge-dzięki której możesz rozdzielić swoje liczniki Octonite na dowolne stworzenie

3x Karty Akcji
zuang1995

P-ek pisze: 24 mar 2025, 00:08 Z tego co pamiętam nie polecane jest mieszanie kart.

Można niby tak samo jak z Boss Monsterem, ale najlepiej się gra samymi zestawami.
Chociaż znam takie osoby co połączyli

Pierwszy Kontakt +Nowe Sługi +karty promk
Ewolucja+Ponad Wieczność+karty promo z "akcja"
Owocki Kingdom+Harvest
rozzie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times

Post autor: rozzie »

zuang1995 pisze: 05 maja 2025, 01:45 Natomiast same Ewolucję to mega mocne karty i jeśli przeciwnik wylozy daną Ewolucję i jej nie zabijesz od razu to jest po grze, bo jak przeciwnik wykona ruch " ewolucji" to nawet jak potem zabijesz ten 2 poziom to spada do 1 poziomu, znów Ewolucję do 2 i tak w kolo Mackieju, a ewolucje zawsze mega dobry booster dla gracza dają.
Natomiast na pewno nowy ruch Pt " Akcja" to dobry dodatek do klasycznego Mindbuga.
Skusiłem się na Ponad Ewolucję zamiast Ponad Wieczność i nie jestem do końca zadowolony.
Karty ewolucji II i III poziomu pokonuje się z zasady tak samo jak inne karty, tzn po pokonaniu stwora II lub III poziomu, schodzi on z pola gry do kart odrzuconych. Różnica w stosunku do pokonania zwykłych stworów jest taka, że po pokonaniu ewolucji napierw ściągadasz poziom II i III i odkładasz na bok (aby były dostępne w przypadku, gdyby stwór I poziomu kiedyś wrócił do gry) - a potem odrzucasz stwora I poziomu. To wszystko dzieje się w jednej akcji pokonania/opuszania pola gry. Chyba że stwór II/III poziomu jest Twardy - wtedy go wyczerpujesz przed pokonaniem.

Instrukcja - zarówno w wersji polskiej i angielskiej - ma dość nieintuicyjny zapis na ten temat:
"Jeśli stwór w Formie 2 lub 3 musi zostać ma opuścić obszar
gry (np. jeśli zostanie odłożony na stos kart odrzuconych
lub cofnięty na rękę), najpierw wraca do Formy 1. Odłóż
na bok dwustronną kartę przedstawiającą Formę 2 i 3."

Nie oznacza to jednak, że opuszczenie obszaru gry się nie odbywa. Chodzi tu o zaznaczenie, że stwory poziomu II/III nigdy nie trafią na stos kart odrzuconych, skąd inne efekty mogą je przywrócić prosto na pole gry. Implikuje to dalszy zapis w instrukcji:

"Jeśli stwór Formy 1 ponownie wejdzie do gry w dalszej części
rozgrywki, może ponownie normalnie ewoluować."

pisałem też o tym w głównym wątku MB:
viewtopic.php?p=1631381#p1631381

Edit:
zuang1995 pisze: 05 maja 2025, 01:45 Skusiłem się na Ponad Ewolucję zamiast Ponad Wieczność i nie jestem do końca zadowolony.
Tu się zgodzę - Ograłem mocno wszystkie dostępne wersje i Ponad Wieczność oferuje ciekawsze decyzje - wymuszając zarządzanie stosem kart odrzuconych swoim i przeciwnika.
radarek
Has thanked: 32 times
Been thanked: 120 times

Post autor: radarek »

zuang1995 pisze: 05 maja 2025, 01:45 Natomiast same Ewolucję to mega mocne karty i jeśli przeciwnik wylozy daną Ewolucję i jej nie zabijesz od razu to jest po grze, bo jak przeciwnik wykona ruch " ewolucji" to nawet jak potem zabijesz ten 2 poziom to spada do 1 poziomu, znów Ewolucję do 2 i tak w kolo
W Ewolucję nie grałem, ale widząc tego typu wpis od razu zapala mi się czerwona lampka. Spojrzałem w instrukcję i według niej nie wynika, że zabicie poziomu 2 cofa na 1 poziom (ale rozumiem czemu tak można to zinterpretować). W instrukcji jest zapis:
Jeśli stwór w Formie 2 lub 3 musi zostać ma opuścić obszar
na bok dwustronną kartę przedstawiającą Formę 2 i 3. Jeśli
stwór Formy 1 ponownie wejdzie do gry w dalszej części
rozgrywki, może ponownie normalnie ewoluować.
Jak dla mnie chodzi tylko o to, że na stos kart odrzuconych (albo na rękę jeśli jakiś efekt go tam cofa) wraca forma 1, niezależnie do której formy ewoluował stwór. W instrukcji nie ma nic o tym, że zabicie stwora w formie wyższej cofa go do formy niższej.
zuang1995

rozzie pisze: 05 maja 2025, 08:57
zuang1995 pisze: 05 maja 2025, 01:45 Natomiast same Ewolucję to mega mocne karty i jeśli przeciwnik wylozy daną Ewolucję i jej nie zabijesz od razu to jest po grze, bo jak przeciwnik wykona ruch " ewolucji" to nawet jak potem zabijesz ten 2 poziom to spada do 1 poziomu, znów Ewolucję do 2 i tak w kolo Mackieju, a ewolucje zawsze mega dobry booster dla gracza dają.
Karty ewolucji II i III poziomu pokonuje się z zasady tak samo jak inne karty, tzn po pokonaniu stwora II lub III poziomu, schodzi on z pola gry do kart odrzuconych. Różnica w stosunku do pokonania zwykłych stworów jest taka, że po pokonaniu ewolucji napierw ściągadasz poziom II i III i odkładasz na bok (aby były dostępne w przypadku, gdyby stwór I poziomu kiedyś wrócił do gry) - a potem odrzucasz stwora I poziomu. To wszystko dzieje się w jednej akcji pokonania/opuszania pola gry. Chyba że stwór II/III poziomu jest Twardy - wtedy go wyczerpujesz przed pokonaniem.

Instrukcja - zarówno w wersji polskiej i angielskiej - ma dość nieintuicyjny zapis na ten temat:
"Jeśli stwór w Formie 2 lub 3 musi zostać ma opuścić obszar
na bok dwustronną kartę przedstawiającą Formę 2 i 3."

Nie oznacza to jednak, że opuszczenie obszaru gry się nie odbywa. Chodzi tu o zaznaczenie, że stwory poziomu II/III nigdy nie trafią na stos kart odrzuconych, skąd inne efekty mogą je przywrócić prosto na pole gry. Implikuje to dalszy zapis w instrukcji:

"Jeśli stwór Formy 1 ponownie wejdzie do gry w dalszej części
rozgrywki, może ponownie normalnie ewoluować."

pisałem też o tym w głównym wątku MB:
viewtopic.php?p=1631381#p1631381

Edit:
zuang1995 pisze: 05 maja 2025, 01:45 Skusiłem się na Ponad Ewolucję zamiast Ponad Wieczność i nie jestem do końca zadowolony.
Tu się zgodzę - Ograłem mocno wszystkie dostępne wersje i Ponad Wieczność oferuje ciekawsze decyzje - wymuszając zarządzanie stosem kart odrzuconych swoim i przeciwnika.

Cytat z instrukcji :

" Jeśli stwór w Formie 2 lub 3 musi zostać ma opuścić obszar gry ( np. jeśli zostanie odłożony na stos kart odrzuconych lub cofnięty na rękę ) najpierw wraca do FORMY 1 .
Odłóż na bok dwustronną kartę przedstawiającą Formę 2 i 3 .
Jeśli stwór Formy 1 ponownie wejdzie do gry w dalszej części rozgrywki, może ponownie normalnie ewoluować . "

Rozumiem to tak, że jeśli w Formie 2/3 Ewolucję ma być pokonana Wpierw wraca do Formy 1.
Czyli by zabić Ewolucję musisz zabić jej 1 Formę.
Zatem ktoś wykłada Ewolucję, ty go nie zabijesz w 1 turze, on wykonuje Akcje Ewolucji + profity z tego, Rywal atakuje Ewolucję I z 2 poziomu ona schodzi do 1 poziomu I nadal mozna użyć Akcji Ewolucji+ bonusów, by znów uzyskać korzyść i tak w kolo...
zuang1995

Spytałem Portal o to.
Czekam na informacje.
Te ich instrukcje to... już chyba 3x miałem problem z Mindbugową inatrukcją xd
radarek
Has thanked: 32 times
Been thanked: 120 times

Post autor: radarek »

https://boardgamegeek.com/thread/3211456/evolve
Tu masz odpowiedź jednego z autorów na to samo pytanie. Wersją poprawną jest to, że niezależnie od obecnej formy po prostu ubijasz stwora, a na discard leci zawsze jego forma 1.
zuang1995

radarek pisze: 07 maja 2025, 22:07 https://boardgamegeek.com/thread/3211456/evolve
Tu masz odpowiedź jednego z autorów na to samo pytanie. Wersją poprawną jest to, że niezależnie od obecnej formy po prostu ubijasz stwora, a na discard leci zawsze jego forma 1.

To źle grałem ....
Muszą w końcu zacząć pisać instrukcje lepiej.
To Ewolucję trochę osłabiły się zatem :)

Macie już może Owocki ?
Polecacie ?
ODPOWIEDZ