Co poza Eclipse? MoO, Arcs, Andromeda's, Dwellings?

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
shonya
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Co poza Eclipse? MoO, Arcs, Andromeda's, Dwellings?

Post autor: shonya »

Czuję, że czegoś mi brakuje na półce 8)
Uwielbiam Eclipse, z wszystkimi jego wadami. Coś jest w tym tytule, że mnie uwiódł.
Ale otworzył się PM Master Of Orion, który mnie interesował na etapie kampanii. Miałam wątpliwości i nadal mam - nie wiem czy to dobra pozycja dla mnie.
Gramy najczęściej w 2 osoby, czasem w 3.
Przeczytałam wiele wątków porównawczych między Eclipse a MoO, wiem że jest stawiany pomiędzy Eclipse a TI4.
TI4 ze względu na brak ekipy do grania z oczywistych względów nie mam i nigdy nie grałam.

Więc ciągle się waham nad MoO, a im dłużej się waham tym szersze kręgi zataczam i znalazłam, że skoro lubię Eclipse, to mogę polubić Arcs, Andromeda's Edge, Dwellings of Eldervale.
Czytałam o tych grach, ale chciałabym, żeby wypowiedział się ktoś, kto grał w co najmniej dwa z wymienionych tutaj tytułów, żeby pogadać o różnicach, o podobieństwach, o tym co może się spodobać a co nie.

Nie wykluczam innych tytułów! Chętnie zapoznam się z innymi propozycjami.
Ciężko opisać, jakie gry lubię, bo można powiedzieć, że niby nie lubię euro, ale uwielbiam Eclipse czy Clash od Cultures. Poza tym zagrywam się w Gloomhaven, Sword and Sorcery, Star Wars Rebelia, BRW:R, Nemesis, TM.. Misz-masz :)
Awatar użytkownika
Montesque
Has thanked: 26 times
Been thanked: 125 times

Re: Co poza Eclipse? MoO, Arcs, Andromeda's, Dwellings?

Post autor: Montesque »

Nie pomogę. Uważam, że Twilight Imperium, Clash of Cultures i Eclipse są po prostu najlepsze z wymienionych przez Ciebie i są to jedne z gier, w które grywam najbardziej regularnie (jestem graczem zdecydowanie euro). W zupełności te 3 powinny wystarczyć, bo są bardzo, bardzo regrywalne...ale oczywiście też wsparłem choćby MoO, a tak, by sprawdzić.
Jak wspomniałem, nie pomogę. Za to dorzucę jeszcze do przyjrzenia się: Voidfall (zdecydowanie najbardziej euro, ze wszystkich wspomnianych), EVE: War for new eden (będzie dostępne pewnie lada chwila), Star Trek Ascendancy i Exodus: Proxima Centauri.
shonya

Zgadzam się, że są bardzo regrywalne!
Voidfall odrzuciłam, bo chyba jest za bardzo euro (nie wiem, jak to ładnie napisać :oops: ).
MoO coś w sobie jak widać ma, skoro mimo Eclipsa również wsparłeś. Co Cię przekonało, żeby sprawdzić?
Awatar użytkownika
Montesque

shonya pisze: 08 maja 2025, 15:55
Spoiler:
3 powody, poza tym, że jest to wysoce interakcyjne 4x (które lubię):
- wysoka (zdaje się) asymetria frakcji,
- ciekawy rozwój technologii, który z założenia tę asymetrię będzie pogłębiać w trakcie rozgrywki,
- coś na kształt zaufania do Archon Studio; mam wobec nich dobre przeczucie, podoba mi się to, w jaki sposób i w jakim kierunku się rozwijają.
Cyel
Has thanked: 1398 times
Been thanked: 1676 times

Post autor: Cyel »

Może Star Trek Ascendancy, i, jeśli uda Ci się dorwać, koniecznie Forbidden Stars.

Nie demonizowałbym Twilight Imperium,i wymagania spacjalnej ekipy. Gra jest bardzo intuicyjna i o ile nie grasz na pełne 6 osób i masz już odrobinę wprawy wcale nie zajmuje aż tak strasznie dlugo. Na przykład TI na 4 osoby nie powinno się różnić czasowo bardzo od Clash of Cultures czy Forbidden Stars na 4.
rozzie
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Post autor: rozzie »

Cyel pisze: 08 maja 2025, 16:34 Na przykład TI na 4 osoby nie powinno się różnić czasowo bardzo od Clash of Cultures czy Forbidden Stars na 4.
No nie wiem, w mojej ekipie w 4 os gramy w TI4 od 2 do 3 razy dłużej niż w Clasha.
Awatar użytkownika
Montesque

rozzie pisze: 08 maja 2025, 16:56 No nie wiem, w mojej ekipie w 4 os gramy w TI4 od 2 do 3 razy dłużej niż w Clasha.
Obstawiam, że krótko gracie w Clasha ;D

Co do Zakazanych Gwiazd - mają kiepski stosunek ceny do tego, co oferują (według mnie). Ale no... mam też, choć zdecydowanie rzadziej na stół trafiają. Fakt jednak, że system walki w porównaniu do Eclipse/CoC byłby powiewem świeżości (nawet jeśli w moim odczuciu jest gorszy, bo wydłuża samą walkę i pozostali gracze się nudzą, zamiast emocjonować wynikiem).
shonya

Montesque pisze: 08 maja 2025, 16:11 3 powody, poza tym, że jest to wysoce interakcyjne 4x (które lubię):
- wysoka (zdaje się) asymetria frakcji,
- ciekawy rozwój technologii, który z założenia tę asymetrię będzie pogłębiać w trakcie rozgrywki,
- coś na kształt zaufania do Archon Studio; mam wobec nich dobre przeczucie, podoba mi się to, w jaki sposób i w jakim kierunku się rozwijają.
Dziękuję. Wrócę razem z rozważaniami, bo ciągle nie mam 100% pewności.
Cyel pisze: 08 maja 2025, 16:34 Może Star Trek Ascendancy, i, jeśli uda Ci się dorwać, koniecznie Forbidden Stars.

Nie demonizowałbym Twilight Imperium,i wymagania spacjalnej ekipy. Gra jest bardzo intuicyjna i o ile nie grasz na pełne 6 osób i masz już odrobinę wprawy wcale nie zajmuje aż tak strasznie dlugo. Na przykład TI na 4 osoby nie powinno się różnić czasowo bardzo od Clash of Cultures czy Forbidden Stars na 4.
Nie mówię, że potrzeba specjalnej ekipy - mówię, że potrzeba ekipy :mrgreen: w najbliższym otoczeniu nie mam szans na 2+ osoby do rozgrywki, ale TI4 tak często przemyka mi po głowie, że może znajdę kogoś w Warszawie, kto mnie przyjmie do grupy.
Czas rozgrywki absolutnie nie jest decydentem.

Poczytam o Zakazanych Gwiazdach - dziękuję.

Star Treka wrzucę na radar, ale widzę że to gra dla 3+ osób, więc poobnie jak z TI - jak już ogarnę ludzi :)
Awatar użytkownika
The Fifth Horseman
Has thanked: 236 times
Been thanked: 84 times

Post autor: The Fifth Horseman »

shonya pisze: 08 maja 2025, 19:17Star Treka wrzucę na radar, ale widzę że to gra dla 3+ osób, więc poobnie jak z TI - jak już ogarnę ludzi :)
Reprint który właśnie jest w toku będzie miał zasady dla automy, więc to już nie będzie problemem.

EDYT: Jest na Gamefound, nie wiem czy pledge jest ogólno otwarty czy nie.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2025, 10:28 przez The Fifth Horseman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
E2MD
Has thanked: 58 times
Been thanked: 157 times

Post autor: E2MD »

Miałem podobne pytanie (właściwie nadal go mam) - co poza Eclipse.
Z tytułów które jeszcze nie padły to polecę sprawdzenie: Fractal - Beyond the Void

Zagrałem kilka razy i odczucia z rozgrywki są bardzo dobre - wydaje się, że jest to trochę bardziej wygładzona (usprawniona) wersja Eclipse'a
Nie przyszedłem tutaj wygrać
bosik111
Has thanked: 12 times
Been thanked: 58 times

Post autor: bosik111 »

E2MD pisze: 09 maja 2025, 14:17 Miałem podobne pytanie (właściwie nadal go mam) - co poza Eclipse.
Z tytułów które jeszcze nie padły to polecę sprawdzenie: Fractal - Beyond the Void

Zagrałem kilka razy i odczucia z rozgrywki są bardzo dobre - wydaje się, że jest to trochę bardziej wygładzona (usprawniona) wersja Eclipse'a
Tutaj potwierdzę, bo też chciałem napisać. Fractal to jest taka trochę wersja light Twilight imperium / eclipse z ciekawym systemem walki. Jest szybsza, mniejsza i poziom wykonania jest niezły jak na cenę + ma ok autome.
ODPOWIEDZ