(Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 84 times
Been thanked: 201 times

Re: (Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

Post autor: Andy »

Było super, choć przyjezdni dostali ostry łomot! :D
Dzięki za spotkanie.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
Legun
Has thanked: 92 times
Been thanked: 203 times

Post autor: Legun »

Dziękujemy za gościnę, nawet jeśli dość ograniczoną, patrząc na wyniki ;). Po raz kolejny okazało się, że QG1914 to głupia losowa gra :). W każdym razie Angolom w ostatnim roku wreszcie przyszło "Land Battle" i dzięki zagonowi pancernemu wjechali do Berlina. Jednak sukcesy ck monarchii były tak wielkie, że i tak nie dało to zwycięstwa (choć moim zdaniem zdobycie Berlina powinno takie dawać i tak :roll: ).
Za to 20 lat później sukcesy Imperium Romanum Novum nie uratowały jednak Osi wobec anglo-amerykańskiego desantu w Meklemburgii...
Z serdecznościami i do zobaczenia pewnie za rok!
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
hancza123
Has thanked: 111 times
Been thanked: 219 times

Post autor: hancza123 »

Miło było Was gościć w Krolmie. Zapraszamy kiedy tylko bywacie w Trójmieście.

Obie rozgrywki były ciekawe, jak zawsze historia napisana trochę inaczej. Ten dodatek Prelude wygląda zachęcająco. Szkoda że nie spróbowaliśmy go wczoraj.
Awatar użytkownika
Andy

Nie mogliśmy wiedzieć, że III Rzesza zostanie tak szybko zmiażdżona, a nie chcieliśmy ryzykować niedokończonej partii. No i okazało się, że Prelude zdążylibyśmy zagrać, ale tylko pod warunkiem, że dodatek nie poprawiłby sytuacji Niemców. Następnym razem zaczniemy od QG39 + Prelude i zobaczymy co z tego wyjdzie. 🙂
Awatar użytkownika
Andy

Wczorajsze nasze rozmowy o kartach w QG i różnicach między edycjami tak mnie zainspirowały, że zaraz po powrocie do domu wyciągnąłem swój egzemplarz pierwszej edycji QG39 z oboma dodatkami i wyszukałem amerykańskie karty, o których dyskutowaliśmy.

Oto wszystkie amerykańskie karty typu Economic Warfare, które dotyczą bombardowań (nie chce mi się wyciągać z koszulek wkładek w moim tłumaczeniu, więc opisy podam po polsku, wszystko powinno być jasne):

Bombowce Doolittle'a: Użyj, jeśli masz zaopatrzoną flotę w odległości do 3 obszarów od obszaru Japonii. Gracz japoński musi odrzucić wierzchnią kartę ze swojej talii. Otrzymujesz +2VP.
Bombowce (dwa egzemplarze): Żeby użyć, musisz mieć armię w odległości do 3 obszarów od macierzystego obszaru państwa Osi. To państwo musi odrzucić 4 karty z wierzchu swojej talii.
Ciężkie bombowce (dwa egzemplarze): Żeby użyć, musisz mieć armię w odległości do 2 obszarów od macierzystego obszaru państwa Osi. To państwo musi odrzucić 5 kart z wierzchu swojej talii.
Naloty ogniowe: Żeby użyć, musisz mieć armię lub flotę na obszarze sąsiadującym z macierzystym obszarem państwa Osi. To państwo musi odrzucić 7 kart z wierzchu swojej talii.

Do tego dochodzi karta typu Status, powiązana z powyższymi:
Latające Fortece: Zagranie amerykańskiej karty wojny ekonomicznej (Economic Warfare) powoduje odrzucenie 1 dodatkowej karty państwa Osi.

Czyli dobrze pamiętałem, że w pierwszej wersji gry nie było takich szaleństw, jak naloty na Niemcy Marauderów (zasięg ok. 1800 km) z Islandii, czy odrzucanie dziewięciu kart przez bombardowanego! :D Dla równowagi - niewątpliwym szaleństwem jest zasięg trzech obszarów dla Mitchelli Doolittle'a. One rzeczywiście miały imponujący zasięg, przekraczający w niektórych wersjach 4000 km, ale w takim razie atakować mogłaby US Navy na Wschodnim Pacyfiku! :) Oczywiście pamiętam, że samoloty Doolittle'a leciały tylko "w jedną stronę", ale mimo wszystko Hornet musiał podpłynąć niebezpiecznie blisko Wysp Japońskich.

Amerykańska karta Eventu Lend Lease w pierwszej edycji działała tak: Gracz brytyjski może zagrać kartę, a potem pociągnąć kartę. Następnie ty możesz odrzucić 3 karty z wierzchu swojej talii i umieścić tam kartę Lend Lease.

I a propos naszych dywagacji o roli Ameryki Łacińskiej. Znalazłem amerykański Event Brazylijski Korpus Ekspedycyjny: Zbuduj armię na obszarze Ameryki Łacińskiej i flotę na obszarze Oceanu Południowego .
(Ten Ocean Południowy to taki "jeszcze bardziej południowy" Atlantyk. :wink:
hancza123

Dodam małe sprostowanie. Status Latające Fortece powoduje jednak stratę dodatkowych 2 kart. Trzymam ją właśnie w dłoni i zagrałbym chętnie ponownie bo jest dobra.

Bombardowałem z Islandii za 4 + 2 ze statusu czyli 6 kart stracił Niemiec.

Już byłem flotą na Bałtyku i chciałem zbombardować za 7 + 2 ale za bardzo się podniecałem tym. Zatopiłeś tą flotę :D
hancza123

Mocno uwiera mi w QG39 to ciągłe dodawanie PZ po każdym ruchu. Nie można by tego liczyć sumarycznie po każdej rundzie? Nie mam przekonania że żadnego błędu nie zrobiliśmy bo łatwo się pogubić, zapomnieć czasem dodać.

Dodatek Prelude mnie kusi. Nie wiem czy nie kliknąć aby "kup"? Będziemy w to grać? Będziecie bywać?
Awatar użytkownika
Andy

hancza123 pisze: 14 maja 2025, 21:57 Dodam małe sprostowanie. Status Latające Fortece powoduje jednak stratę dodatkowych 2 kart. Trzymam ją właśnie w dłoni i zagrałbym chętnie ponownie bo jest dobra.
Pamiętaj, że trzymamy w dłoniach karty z dwóch różnych edycji gry! Powyżej zacytowałem opisy z kart pierwszej edycji, dla porównania. :)
hancza123 pisze: 14 maja 2025, 21:57Dodatek Prelude mnie kusi. Nie wiem czy nie kliknąć aby "kup"? Będziemy w to grać? Będziecie bywać?
Jeśli pytasz o Jarka i o mnie, to pojawiać się będziemy raczej rzadko i nieregularnie, to jednak spora odległość. Mogę zadeklarować, że ilekroć przyjadę, będę miał ze sobą Prelude. Ale jeśli będziecie częściej grywali we własnym, trójmiejskim gronie, to bez zakupu chyba się nie obejdzie. Tak czy owak, dodatek to zacny, bo bardzo urozmaica początek gry, który bez niego jest mocno oskryptowany (Niemcy, Japonia). Choć Wasz wczorajszy anglosaski Blitzkrieg w Skandynawii pokazuje, że nawet po kilkudziesięciu partiach może pojawić się zaskakujące i nieschematyczne otwarcie! :D
ODPOWIEDZ