Wczorajsze nasze rozmowy o kartach w QG i różnicach między edycjami tak mnie zainspirowały, że zaraz po powrocie do domu wyciągnąłem swój egzemplarz pierwszej edycji QG39 z oboma dodatkami i wyszukałem amerykańskie karty, o których dyskutowaliśmy.
Oto wszystkie amerykańskie karty typu Economic Warfare, które dotyczą bombardowań (nie chce mi się wyciągać z koszulek wkładek w moim tłumaczeniu, więc opisy podam po polsku, wszystko powinno być jasne):
Bombowce Doolittle'a: Użyj, jeśli masz zaopatrzoną flotę w odległości do 3 obszarów od obszaru Japonii. Gracz japoński musi odrzucić wierzchnią kartę ze swojej talii. Otrzymujesz +2VP.
Bombowce (dwa egzemplarze): Żeby użyć, musisz mieć armię w odległości do 3 obszarów od macierzystego obszaru państwa Osi. To państwo musi odrzucić 4 karty z wierzchu swojej talii.
Ciężkie bombowce (dwa egzemplarze): Żeby użyć, musisz mieć armię w odległości do 2 obszarów od macierzystego obszaru państwa Osi. To państwo musi odrzucić 5 kart z wierzchu swojej talii.
Naloty ogniowe: Żeby użyć, musisz mieć armię lub flotę na obszarze sąsiadującym z macierzystym obszarem państwa Osi. To państwo musi odrzucić 7 kart z wierzchu swojej talii.
Do tego dochodzi karta typu Status, powiązana z powyższymi:
Latające Fortece: Zagranie amerykańskiej karty wojny ekonomicznej (Economic Warfare) powoduje odrzucenie 1 dodatkowej karty państwa Osi.
Czyli dobrze pamiętałem, że w pierwszej wersji gry nie było takich szaleństw, jak naloty na Niemcy Marauderów (zasięg ok. 1800 km) z Islandii, czy odrzucanie dziewięciu kart przez bombardowanego!

Dla równowagi - niewątpliwym szaleństwem jest zasięg trzech obszarów dla Mitchelli Doolittle'a. One rzeczywiście miały imponujący zasięg, przekraczający w niektórych wersjach 4000 km, ale w takim razie atakować mogłaby US Navy na Wschodnim Pacyfiku!

Oczywiście pamiętam, że samoloty Doolittle'a leciały tylko "w jedną stronę", ale mimo wszystko Hornet musiał podpłynąć niebezpiecznie blisko Wysp Japońskich.
Amerykańska karta Eventu
Lend Lease w pierwszej edycji działała tak: Gracz brytyjski może zagrać kartę, a potem pociągnąć kartę. Następnie ty możesz odrzucić 3 karty z wierzchu swojej talii i umieścić tam kartę
Lend Lease.
I a propos naszych dywagacji o roli Ameryki Łacińskiej. Znalazłem amerykański Event
Brazylijski Korpus Ekspedycyjny: Zbuduj armię na obszarze Ameryki Łacińskiej i flotę na obszarze Oceanu Południowego .
(Ten Ocean Południowy to taki "jeszcze bardziej południowy" Atlantyk.