Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Szukam gry jak w tytule, ale w formie czysto książkowej. Bez pudełek, kart itd. Bardziej jako coś do wyjścia ze strefy komfortu dla czytelnika lubiącego powieści detektywistyczne niż propozycja dla gracza.
Tematyka - kryminał, bez fantastyki.
PL
Proszę nie listować wszystkich rzeczy które przyjdą do głowy, tylko faktycznie polecać dlatego że sprawdzone i dobre i że warto. Dziękuję
Zdecydowanie polecam prawie wszystkie kryminały z komiksów paragrafowych Foxgames.
Czytałem większość i za każdym razem historie były fajne. Zdarzały się słabsze wątki, ale to były raczej wypadki przy pracy. Oczywiście jest trochę zagadek na granicy dziwaczności, ale to jest związane z samym medium - bazują na kadrach komiksowych.
garg pisze: ↑11 maja 2025, 14:45
Zdecydowanie polecam prawie wszystkie kryminały z komiksów paragrafowych Foxgames.
Czytałem większość i za każdym razem historie były fajne. Zdarzały się słabsze wątki, ale to były raczej wypadki przy pracy. Oczywiście jest trochę zagadek na granicy dziwaczności, ale to jest związane z samym medium - bazują na kadrach komiksowych.
+1 Też polecam i mam podobne zdanie. Pomimo gorszych wątków, bawiłem się przednie rozwiązując zagadki.
Sam chętnie poznam inne propozycje paragrafowych gier kryminalnych.
@Cyel poleciłbym też Sherlock Holmes Detektyw Doradczy, który dla fana Sir Arthura Conana Doyle'a może być wyśmienitym prezentem, tylko oprócz książki do gry dostajemy również gazety, książkę adresową i mapę.
Dzięki za propozycje, acz obawiam się, że komiks to nie to. Gra/zagadka ma być dla Taty, który lubi i kryminały i brain teasery, i pewnie mogłoby go zaciekawić coś z pogranicza, ale z komiksami się nigdy nie wychowywał i jest to medium zupełnie go nie pociągające.
Cyel pisze: ↑11 maja 2025, 12:42
Szukam gry jak w tytule, ale w formie czysto książkowej. Bez pudełek, kart itd. Bardziej jako coś do wyjścia ze strefy komfortu dla czytelnika lubiącego powieści detektywistyczne niż propozycja dla gracza.
Tematyka - kryminał, bez fantastyki.
PL
Proszę nie listować wszystkich rzeczy które przyjdą do głowy, tylko faktycznie polecać dlatego że sprawdzone i dobre i że warto. Dziękuję
Sherlock Holmes Consulting Deektive oczywiście - z tym ze po polsku wyszła tylko jedna cześć i to trzecia - 6 normalnych spraw i 4 kampanii Jack the Ripper
Może jednak seria Detektyw z Portalu . po pierwsze nadaje się do wspólnego zagrania. czytania jest dość sporo. a wszelkie elementy mechaniki gry ( żetony, zdolności /czas) można po prostu zignorować... 5 cześciowy scenariusz z głównego pudełka jest świetny. Tajemnce LA trzymają poziom, reszta Sezon 1 i piojednycze sprawy podobno już nie ( "szpiegowskiego" Wiedeńskiego Łącznika mam, ale nie grałem)
Apos pisze: ↑11 maja 2025, 16:53
@Cyel poleciłbym też Sherlock Holmes Detektyw Doradczy, który dla fana Sir Arthura Conana Doyle'a może być wyśmienitym prezentem, tylko oprócz książki do gry dostajemy również gazety, książkę adresową i mapę.
Cyel pisze: ↑14 maja 2025, 11:21
Czyli stricte paragrafowej książki, a la Wojownik Autostrady ale w motywach detektywistycznych, nie ma? Tylko pudełka?
Komiksy są. Książek nie kojarzę a też chętnie bym takie kupił.
Cyel pisze: ↑14 maja 2025, 11:21
Czyli stricte paragrafowej książki, a la Wojownik Autostrady ale w motywach detektywistycznych, nie ma? Tylko pudełka?
Najbliżej tego czego szukasz, a zarazem najciekawsze to wspomniany Detektyw Doradczy. Tam 75% to klasyczna gra paragrafowa, a sprawy kryminalne są sztos W/g mnie to ciekawa wersja rozwojowa klastycznych paragrafówek.
Do głowy przychodzi mi jeszcze seria Dziennik of foxgames - interaktywna gra książkowa. To połączenie książki, dziennika oraz zagadek. Przy nich b. dobrze się bawiłem grając we dwójkę.