Marvel United (Andrea Chiarvesio, Eric M. Lang)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 153 times

Re: Marvel United (Andrea Chiarvesio, Eric M. Lang)

Post autor: SeekerKuba »

Poleci ktoś jakiś insert do druku na podstawke i 3 dodatki? Przeszukałem neta i albo są jakieś ogromne inserty na all in albo na gołą podstawkę...
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1780 times
Been thanked: 1279 times

Post autor: garg »

A ten seryjny od Folded Space oglądałeś? Bo przy odrobinie kobinacji mieści bardzo dużo elementów.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Prototypowo
Has thanked: 65 times
Been thanked: 126 times

Post autor: Prototypowo »

"Marvel United" oficjalnie stało się moją ulubioną grą kooperacyjną. Powodów jest co najmniej cztery:

:arrow: Setup (i składanie) trwa dosłownie chwilę.
:arrow: Rozgrywka rzadko przekracza 30 minut.
:arrow: Modularność — każde z ponad 40 pudełek można dowolnie łączyć. Mogę wziąć łotra z dodatku A, bohaterów z B i C, a lokacje z D.
:arrow: I najważniejsze: przy tak banalnej mechanice, każda walka z łotrem to zupełnie inne doświadczenie.

Kilka przykładów:

Sabretooth rozdaje znaczniki „polowania”, a cała jego mechanika koncentruje się na atakowaniu tylko gracza, który je posiada.

Juggernaut biega po planszy, raniąc każdego, kto stanie mu na drodze.

Ultron zalewa planszę swoimi klonami — jeśli zrobi się zbyt tłoczno, przegrywamy.

A Immortus? Tego nawet nie da się zabić. Trzeba znaleźć inny sposób.

Każdy łotr to inna łamigłówka. To, co działało wcześniej, nagle przestaje mieć sens przy kolejnym przeciwniku. Jako osoba, która sama projektuje gry planszowe, jestem pod ogromnym wrażeniem tego, jak przy tak prostych zasadach udało się autorom wycisnąć tyle kreatywności i różnorodności.

Mam trzy pudełka i lecą do mnie kolejne trzy :wink:
GDZIE KUPIĆ SPÓŁKĘ ZOO?: https://tiny.pl/sq_jztd5
WYDAWNICTWO COCONUTSALAD: https://coconutsalad.com/
gregoff
Has thanked: 658 times
Been thanked: 218 times

Post autor: gregoff »

Ta gra jest ukrytą perełką i za mało się mówi o tym, że sprawdza się w każdym gronie..rodzina znajomi, geekowie czy początkujący. Chyba wielu odstrasza ten graficzny styl ale on się tutaj świetnie sprawdza.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 292 times
Been thanked: 202 times

Post autor: Mrukar »

Po ostatnich postach, wciągnąłem trochę materiałów o MU i w efekcie dorwałem na początek używane podstawki z Avengers i X-men. Oczywiście, że do grania z dzieckiem :D
Awatar użytkownika
Kondzio167
Has thanked: 107 times
Been thanked: 60 times

Post autor: Kondzio167 »

MU to jest gra, która przy odpowiednim składzie siada nieziemsko :D I zawsze jak komuś opowiadam, że się przy niej super bawimy to widzę, że nie bardzo odbiorca mi wierzy. Tym bardziej jak wie ile innych gier mam w kolekcji :D

Lecimy aktualnie:
https://boardgamegeek.com/thread/337807 ... map/page/1

I jak ktoś ma allina złożonego z allinów to jest to według mnie najlepszy sposób na rozgrywanie tego contentu :) Miód <3

Jeszcze całą zabawę podbiła aplikacja która nam wszystko śledzi. Gość, który to zrobił zasługuje na jakaś nagrode :D
https://boardgamegeek.com/thread/342432 ... app/page/1

Gdybym nie posiadał wszystkiego to i tak dla podbicia przyjemności ze starć ułożył bym sobie rozgrywki w jakąś spójną kampanie gdzie pokonując Villainów odblokowuje się kolejne postacie a przegrywając traci te które brały udział :) I w ten sposób starałbym się przejść wszystko co posiadam :)

Pozdro dla fanów MU :D
Sloth
Has thanked: 140 times
Been thanked: 121 times

Post autor: Sloth »

Ja ograłem do bólu podstawkę Multiverse w ciągu ostatniego miesiąca i jako że zwykle sprzedawałem wszystkie wersje które miałem to zaczynam się rozglądać za tanią używką chociażby z początków serii :) Kurczę, po kilku latach to będzie jak nówka sztuka przy ogrywaniu.
:-) Jeszcze do tego jak uda się dopaść w satysfakcjonującej cenie Zielonego Goblina to w ogóle super.
ODPOWIEDZ