Middara: Unintentional Malum (C. Helme, B. Lundberg, B. Moncur, I. Tate)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Middara: Unintentional Malum (C. Helme, B. Lundberg, B. Moncur, I. Tate)
Kolega pytał o granie solo/2 i czy ten zestaw jest konieczny do tej modyfikacji w zasadach. Jasne, jak chcesz odpicowane tokeny to bierz śmiało, ale w żaden sposób nie jest on niezbędny do grania w wariancie na mniej niż 4 osoby.
Z aktami 2 i 3 może być problem, bo kampania jest już zamknięta i zaraz startuje produkcja, a z tego co deklarują wydawcy z racji kosztów magazynowych wyprodukowane będzie tyle kopii ile było wspierających plus mała nadwyżka na konwenty itp.
Jeśli komuś się spodoba 1 akt sugeruję pilnie śledzić aktualności, bo nadmiarowe akty 2 i 3 ze sklepu mogą zejść błyskawicznie.
A na dodruk całej gry możliwe, że będzie trzeba trochę poczekać.
Natomiast tak czy inaczej sam 1 akt to jest potężny kawał gry - jeśli ktoś chce dokupić jakieś dodatki to sugeruję bounty packi (z nimi jest podobna historia jak z aktem 2 i 3 - ilości mogą być ograniczone) zamiast KS1 - gra jest raczej z tych trudnych a dzięki opcjonalnym zadaniom bounty można trochę sobie pomóc.
-
- Has thanked: 1038 times
- Been thanked: 663 times
Jak wygląda sprawa z postaciami z KS1 Promo Pack? Można ich użyć zamiast 4 podstawowych przechodząc kampanię czy są tylko Crawl Mode?
W ks1 promo pack są mocniejsze karty bohaterów dzięki czemu w grę można grać 2-3 postaci zamiast 4 (wariant domyślny). W Middarze domyślnie gra się 4 postaciami nawet w trybie solo - nie ma skalowania na mniej bohaterów.SeekerKuba pisze: ↑17 maja 2025, 16:56 do grania we 2 potrzebny jest ten dodatek ks1 promo pack? ogólnie jak nie jestem kolekcjonerem to potrzebne są te dodatki ks1 i bounty pack czy olać to bo w podstawce jest wystarczająco kontentu (na co mi wygląda ale wolę się upewnić )
Bounty paczki to takie zadania dodatkowe. W 1 akcie są trzy momenty kiedy można je podjąć. Natomiast w pudełku core jest tylko Bounty pack z 2 czaszkami. Pozostałe trzeba dokupić. Fury od nature (1 czaszka) jest obecnie dostępny w sklepie, a Pit Lord (3 czaszki) i Cave Sickle Queen (1 czaszka) będą wysyłane w okolicach lipca chyba. Wtedy tez w małej ilości powinny pojawić się w sprzedaży.
Bounty paczki są bardzo przydatnymi dodatkami, bo Middara jest generalnie trudną grą (m.in. ciągle brakuje funduszy na zakup sprzętu). Bounty paczki pozwalają zdobyć dodatkowe doświadczenie i kasę.
Ks1 promo pack to głównie dodatek kosmetyczny ale zawiera te karty jak wyżej pisałem. To przydatne jak ktoś nie lubi zarządzania duża liczbą bohaterów.
Nie. W Middarae masz narzucone z góry postaci i te dodatkowe są tylko do trybu crawl mode. Dlatego ks1 promo pack jest raczej średnio przydatny w kampanii głównej.
-
- Has thanked: 1038 times
- Been thanked: 663 times
No dobra, ale jakbym wziął inną postać do kampanii to jedynie byłbym problem do fabułą, że się nie zgadzają opisy (do przeżycia). Czy są np. przedmioty dla konkretnych postaci i nie ma tego jak ominąć? Bo z tego co czytałem do tej pory to była mowa, że można dość dowolnie rozwijać postacie i nie ma z góry na rzuconych ról.
Ciężko mi powiedzieć precyzyjnie.
Zasadniczo fabuła w tej grze to trochę coś innego niż taki tam Gloomhaven, gdzie można by się bez niej obyć. Jest ona bardzo mocno związana z postaciami, czasem w trybie fabularnym wykonuje się test konkretną postacią czasem pewne szczególne rzeczy dzieją się fabularnie z danym bohaterem (nie powiem co bo spoilery) co ma wpływ na scenariusz. Można powiedzieć że fabuła bardzo mocno kręci się dookoła domyślnych bohaterów.
Dowolność kreowania postaci jest bardzo duża, ale ze względu na powyższe osobiście uważam, że to o czym piszesz mocno by upośledziło rozgrywkę. Tak więc może nawet to wykonalne tylko pytanie czy ma to sens.
Aha no i jest jedna postać, która jest raczej kluczowa w fabule i rozgrywce.
Zasadniczo fabuła w tej grze to trochę coś innego niż taki tam Gloomhaven, gdzie można by się bez niej obyć. Jest ona bardzo mocno związana z postaciami, czasem w trybie fabularnym wykonuje się test konkretną postacią czasem pewne szczególne rzeczy dzieją się fabularnie z danym bohaterem (nie powiem co bo spoilery) co ma wpływ na scenariusz. Można powiedzieć że fabuła bardzo mocno kręci się dookoła domyślnych bohaterów.
Dowolność kreowania postaci jest bardzo duża, ale ze względu na powyższe osobiście uważam, że to o czym piszesz mocno by upośledziło rozgrywkę. Tak więc może nawet to wykonalne tylko pytanie czy ma to sens.
Aha no i jest jedna postać, która jest raczej kluczowa w fabule i rozgrywce.
Tak nie do końca. Zaczynamy grając tylko podstawowym kwartetem ale z czasem odblokowujemy kolejne postacie którymi możemy grać. Po prostu wybieramy czwórkę i jazda. Chyba że gra nakazuje grać lub odstawić konkretną osobę no to wtedy jest przymus. Więc jak zagramy postacią z Promo to nic się nie stanie. Jedyne co to nie będzie żadnej wzmianki w fabule na jej temat.
Spoiler:

Tylko moim zdaniem, tak jak pisałem wcześniej, to trochę upośledza grę.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, 09:56 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Z tym upośledzeniem to przesadagrik81 pisze: ↑19 maja 2025, 07:48
Tak, tylko, że odblokowywane są konkretne postaci i to dopiero w 2 akcie, a co więcej fabuła trzyma nad tym kontrolę. Do tego sama gra nie wspiera takiego rozwiązania. Ale faktycznie masz rację - można sobie wrzucić na scenariusz bohaterów z promo. Jak to mówią - to Twoja gra i możesz z nią zrobić co chcesz![]()
Tylko moim zdaniem, tak jak pisałem wcześniej, to trochę upośledza grę.

Spoiler:
Dla mnie głównym problemem jest fakt, że Middara jest bardzo fabularną grą, gdzie wszystko kręci się wokół konkretnych postaci i dla mnie osobiście po przejściu 1/4 gry czterema podstawowymi bohaterami problemem było nawet przeskoczenie na Padrica jeśli nie było to narzucone - tak mocno wczułem się w granie podstawową czwórką. Wszystko jest kwestią podejścia do gry. Mi granie jakąś postacią, która nie jest wspomniana w fabule by trochę mieszała w grze.
Ale dobrze, że skontrowałeś moją wypowiedź, bo przynajmniej koledzy widzą różne podejścia i mogą wybrać sposób w jaki chcą grać.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, 09:56 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja też przechodziłem głównie podstawową ekipą ale nawet nie dlatego że mi się nie spinało coś fabularnie (bo można uznać że jako pierwsza grupa walczymy z kimś a nieopodal gdzieś leje się Prime Squad) tylko nie chciało mi się dla każdego nowego bohatera przekładać sprzętu i szukać nowych umiejek. A często wystarczy jedna inna pasywka bohatera żeby duża część umiejętności straciła na wartości.
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 759 times
Pytania techniczne do tych, co zamawiali bezpośrednio ze strony midara.com:
1) To jest już cena z VAT? Czy trzeba doliczyć jeszcze jakieś dodatkowe kwoty?
2) To jest wersja już ta najnowsza, bodajże 1.2, tak? Nie trzeba się bawić w żadne dodatkowe upgrade packi?
3) Po jakim czasie od złożenia zamówienia przyszła do Was paczka? Na stronie jest napisane 2-8 dni, nie ma opcji zmiany sposobu dostawy - to idzie Pocztą Polską?
Z góry dzięki za odpowiedź
2) To jest wersja już ta najnowsza, bodajże 1.2, tak? Nie trzeba się bawić w żadne dodatkowe upgrade packi?
3) Po jakim czasie od złożenia zamówienia przyszła do Was paczka? Na stronie jest napisane 2-8 dni, nie ma opcji zmiany sposobu dostawy - to idzie Pocztą Polską?
1. Tak - ostateczna kwota przy składaniu zamówienia jest z Vat.EsperanzaDMV pisze: ↑19 maja 2025, 11:24 Pytania techniczne do tych, co zamawiali bezpośrednio ze strony midara.com:
2. Tak - wersja 1.2 - nic nie trzeba dodawać.
3. Te paczki idą z huba w Niemczech więc około tygodnia spokojnie wystarczy. Wysyłka powinna być kurierem - mi wysyłali DHL-em.
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 759 times
Przyłączam się do "złamanych" tą promocją. -40%, wow, za dużo dobrego o tej grze słyszałem by nie skorzystać z promocji, dzięki za wpis w wątku z promocjami. Przed zakupem jeszcze przejrzałem zawartość pudła - w takiej cenie to jak za darmo
Dobrałem sobie ten Bounty Pack - w takiej cenie to grzech nie brać. KS1 Promo Pack odpuściłem, może kiedyś. Nie mogę się doczekać

Dobrałem sobie ten Bounty Pack - w takiej cenie to grzech nie brać. KS1 Promo Pack odpuściłem, może kiedyś. Nie mogę się doczekać

Kurczę też jestem bliski złamania się, tylko wstrzymuje mnie rozmyślanie czy lepiej Middara czy raczej Horror w Arkham nowe dodatki : /
Jak planujesz i tak kupić middare to teraz jest lepsy wybór. Arkham powinien jeszcze siedzieć na rynku sporo czasu, drugiej takiej wyprzedaży na middare może już nie być.