Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 140 times
Been thanked: 324 times

Re: Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)

Post autor: Niewodnik »

Zejdziecie do 5 minut na partię solo, to pogadamy :P

(mówię oczywiście o grze na komputerze, ale jestem ciekaw w ile bym się uwinął na żywo... hmm...)
bdm
Has thanked: 540 times
Been thanked: 100 times

Post autor: bdm »

Które znaczniki fajniejsze? :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 663 times
Been thanked: 567 times

Post autor: eveni »

Takie średnie, ja mam takie:
Spoiler:
https://allegro.pl/oferta/elementy-zami ... 4469412330
bdm

Kwestia gustu. :)

Mnie te metalowe się najbardziej podobają i takie chyba sobie sprawię.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

Spoiler:
@Kask84 jeszcze można dołączyć do zbiórki fanowskich dodatków - trwa do końca maja, jeśli dobrze rozumiem ten post:
viewtopic.php?p=1716285#p1716285

bdm pisze: 20 maja 2025, 13:59 Które znaczniki fajniejsze? :)
Te srebrne bardzo ładne - i najlepiej, jakby były z prawdziwego metalu.
Choć ja w tej grze nic nie pimpuję, oprócz dodania instertu (edit: i planszetek). Jest wystarczająco piękna (taki imprinting ;)).

A jak się Wam gra z terenami 3d? Czy ktoś spróbował i wrócił do kartonowych heksów?
Ostatnio zmieniony 21 maja 2025, 21:11 przez Irka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rayos
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Rayos »

Ja mam 3D hexy, big boxa, metalowe kostki i inne szmery bajery... nie widze powrotu do zwyklej opcji, 3d tereny robia robote (zwlaszcza pociagniete warstwa washa i drybrusha), ciezkie metalowe kostki tez :D
AxlPl
Has thanked: 62 times
Been thanked: 87 times

Post autor: AxlPl »

Te wysokie elementy wam nie przeszkadzają? Może mam za wysoko ławę ale mam wrażenie, że wiecznie haczyła bym ręką o nie, a te bliżej mnie zasłaniały widoczność tego co jest dalej
bdm

Ja mam wydanie klasyczne. Dodatkowo preludium i niedawno kupiłem planszę z Hellas. Plus insert z reDrewno. Zakoszulkowalem karty, dokupiłem dwa zestawy kart i teraz myślę nad tymi znacznikami. Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie tych kafli 3d (za wysokie).

Automę sprzedałem. Zdecydowanie za długa rozgrywka. Gram klasyczny wariant solo z preludium.
irka pisze:Te srebrne bardzo ładne - i najlepiej, jakby były z prawdziwego metalu.
Najwyraźniej są. :)
https://www.olx.pl/d/oferta/znaczniki-t ... u7gR.html
Awatar użytkownika
Niewodnik

Elementy 3D nie stanowią żadnego problemu (ewidentnie masz grę za wysoko, ja korzystam z planszowego stołu z zapadniętym blatem). Jedyne na co narzekają czasami ludzie, to kopułki na miasta, bo trzeba się trochę wysilić przy wkładaniu kostki gracza.
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 592 times

Post autor: gogovsky »

Niewodnik pisze: 22 maja 2025, 07:19 Elementy 3D nie stanowią żadnego problemu (ewidentnie masz grę za wysoko, ja korzystam z planszowego stołu z zapadniętym blatem). Jedyne na co narzekają czasami ludzie, to kopułki na miasta, bo trzeba się trochę wysilić przy wkładaniu kostki gracza.
Kopuły dajemy tylko na miasta poza Marsem :> problem solved :D
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
Niewodnik

To na cholerę mi wtedy tyle kopuł :)

No i jednak te kopuły w początkowych fazach terraformacji są potrzebne i na Marsie (choćby ze względu na tlen).
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 413 times

Post autor: Irka »

Te kopuły tam są nad miastami, tylko są bardzo nowoczesne i praktycznie niewidoczne 8)

A jak Wam się gra z automą? Czy ktoś jeszcze zrezygnował i wrócił do zwykłego solo?
bdm

Obsługa jest dużo bardziej wymagająca ale gdyby czas rozgrywki był porównywalny to bym zostawił.
gogovsky

Ile w automie jest kart które można użyć normalnie?
bdm

gogovsky pisze: 22 maja 2025, 13:26 Ile w automie jest kart które można użyć normalnie?
Z tego co pamiętam to nie ma w ogóle takich kart. Tylko karty automy i korporacje automy.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 82 times
Been thanked: 374 times

Post autor: hipcio_stg »

Co się dało to pimpowałem. Może darowałem sobie znacznik pierwszego gracza, ale tak poza tym to all in :D. Z kaflami 3d to mam różne odczucia. Kiedyś grałem z wydrukami miast wielkości ok 4cm wysokości. To był dramat. Oryginalne big-boxowe są super. Bardzo szybko można je pomalować i świetny efekt dają.

Efekty pokazywałem tutaj: viewtopic.php?p=1430962#p1430962

Gorąco polecam wszystkim niezdecydowanym.
Gracz7627
Been thanked: 2 times

Post autor: Gracz7627 »

Świetna gra – klimat Marsa czuć na każdym kroku! Dużo strategii, kombinowania i satysfakcji z rozwoju.
Awatar użytkownika
Niewodnik

A może ktoś z zebranych tutaj chciałby brać udział w turniejach? W tym roku scena Terraformacji przeżywa renesans (zawsze była aktywna, lecz w tym roku mamy wysyp). W zeszłym tygodniu mieliśmy turniej w Poznaniu, w ten weekend są Mistrzostwa Śląska organizowane przez Ludiversum, a do końca roku zapowiedziane jest już pięć kolejnych. Na dodatek dla fanów rywalizacji czeka jeszcze jedna niespodzianka, ale o tym informacje później (jak już zamknę temat z Rebelem).
gogovsky

To zależy od zasad z standardowymi zasadami ta gra nie nadaje się na scenę turniejowa.
Awatar użytkownika
Niewodnik

Ogólnie przyjęte zasady turniejowe (aczkolwiek są odstępstwa) to gra na podstawce bez korporacji. Na start dostajemy 57 ME, draftujemy pierwsze 10 kart (a następnie draft już normalnie). Z tych 10 kart oczywiście musimy zakupić karty normalnie za 3ME za sztukę. Nie jest to system idealny, bo odzieramy grę z fajnej asymetrii, ale w momencie gdy rozgrywa się dwie partie kwalifikacji na stołach 5-osobowych, to dochodzi do sytuacji, że ktoś dostaje dużo lepsze korporacje od kogoś innego i zajmując 3-cie miejsce na stole możemy pożegnać się z finałem. A więcej niż 2+1 partii nikt nie zagra w ciągu jednego dnia ;)
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 380 times
Been thanked: 428 times

Post autor: tomb »

Gra bez korporacji - zrozumiałe, ale i tak szokujące :shock: :D
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Niewodnik

Ten system działa już od lat i za każdym razem, gdy słyszę obiekcje, oferuję, że zostanie zmieniony jak tylko ktoś zaproponuje coś lepszego i po dziś dzień nic takiego nie padło. Oczywiście nie jest to idealne rozwiązanie, ale najlepsze co byłem w stanie wykminić.
gogovsky

Gdyby nie braki fizycznie,.najlepiej jakby każdy po zobaczeniu poczatkowej ręki mógł wybrać dowolną korpo :p
Awatar użytkownika
Niewodnik

Mam w planach zrobienie czegoś na podobę tego co powiedziałeś. Stworzyć sygnowane około 5 korporacji startowych (byłyby one stosunkowo podobne do tego co już znamy, jednocześnie byłyby ukierunkowane). Każdy gracz po drafcie mógłby potem wybrać sobie dowolną z nich (na start każdy dostałby 5 kart tych korporacji i zostawiłby jedną z nich).
Awatar użytkownika
mbuka
Has thanked: 2 times
Been thanked: 11 times

Post autor: mbuka »

Ciekawy problem, rzucę moje rozważania.
Nie grałem turniejowo, ale jeżeli są obiektywnie lepsze korporacje, to czemu nie zrobić prostej licytacji punktami? Losujecie n+1 korporacji, a następnie licytacja. Rozumiem, że wtedy problemem jest nieznajomość ręki początkowej, wtedy licytacja musiałaby nastąpić po drafcie i jeżeli kilku graczy się będzie przymierzać do jednej korporacji to obaj prawdopodobnie będą stratni po licytacji (jeden zaoferuje dużo punktów, drugi zostanie bez korpo). Może wtedy jakieś hybrydowe rozwiązanie, licytacja po drafcie 5 pierwszych kart? Albo licytacja po zobaczeniu swoich 5 kart bez draftu, a następnie draft 5 następnych?

Drugi pomysł to dołączenie np. po 3 korpo do 10 kart i normalny draft, w każdej turze draftu bierzesz albo kartę projektu, albo korporację. Po zakończeniu draftu każdy ma mieć 10 kart projektów i 1 korpo, i tu już sam gracz decyduje jak szybko wziąć korpo.
ODPOWIEDZ