Catan / Osadnicy z Catanu (Klaus Teuber)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2040 times
- Been thanked: 2639 times
Re: Catan / Osadnicy z Catanu (Klaus Teuber)
To jakaś nowość, nie widziałem takich skrzynek. Fajne!
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
-
- Has thanked: 139 times
- Been thanked: 108 times
W podstawce może i nowość, ale miałem coś takiego w tzw. zestawie osadnika, czyli Catan + Żeglarze w jednym pudle. Wersja Galakty kupiona pod koniec 2021r.

Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 758 times
Ja właśnie czekam z utęsknieniem na dodruk tej wersji. Przegapiłem moment jak był w sklepach, wyprzedało się i od tamtej pory czekam i czekam 

- warlock
- Has thanked: 1243 times
- Been thanked: 2393 times
No i zagrałem z dodatkiem Kupcy i Barbarzyńcy.
Od teraz moduły wydarzeń (predefiniowana talia kart zastępująca kostki, całkowicie wyrównująca prawdopodobieństwo produkcji - talia ma proporcjonalną do prawdopodobieństwa liczbę kart z danymi wynikami rzutu), zarządcy portu (punkty za ekspansję na wybrzerzach) i rybaków (z rybami jako dodatkową walutą zwiększającą wachlarz opcji rozwoju) to dla mnie "nowy bazowy Catan". Jak dla mnie to są fantastyczne zmiany w rdzeniu gry. Dosłownie kilka dodatkowych reguł, a wrażenia z rozgrywki są o wiele lepsze.
Bawiłem się świetnie, z tym pakietem Catan to u mnie solidne 8!

Od teraz moduły wydarzeń (predefiniowana talia kart zastępująca kostki, całkowicie wyrównująca prawdopodobieństwo produkcji - talia ma proporcjonalną do prawdopodobieństwa liczbę kart z danymi wynikami rzutu), zarządcy portu (punkty za ekspansję na wybrzerzach) i rybaków (z rybami jako dodatkową walutą zwiększającą wachlarz opcji rozwoju) to dla mnie "nowy bazowy Catan". Jak dla mnie to są fantastyczne zmiany w rdzeniu gry. Dosłownie kilka dodatkowych reguł, a wrażenia z rozgrywki są o wiele lepsze.
Bawiłem się świetnie, z tym pakietem Catan to u mnie solidne 8!

- warlock
Catanmanii ciąg dalszy
. Kurczę, świetnie się ostatnio przy tym bawimy
. Niezmiennie moduły z K&B (wydarzenia, zarządca, rybki) to dla mnie niemalże obowiązkowe dodatki. Ale odpaliłem też zapoznawczo Żeglarzy i podoba mi się, co wnoszą statki - owce stają się dużo istotniejsze.
Próbował ktoś z powodzeniem łączyć Żeglarzy i rybki (a najlepiej wszystkie te wymienione moduły)? Bo to jest Catan, który czuję że byłby dla mnie optymalny. Mało nowych zasad, sporo opcji i sprawiedliwsza od kostek talia kart
.

Próbował ktoś z powodzeniem łączyć Żeglarzy i rybki (a najlepiej wszystkie te wymienione moduły)? Bo to jest Catan, który czuję że byłby dla mnie optymalny. Mało nowych zasad, sporo opcji i sprawiedliwsza od kostek talia kart

- Legun
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 204 times
Jak najbardziej. Naszym ulubionym scenariuszem było "Morze Mgieł" czy coś w tym guście - taki scenariusz z odkrywaniem nowego terenu czyli losowaniem kafelków z puli. Do dziś pamiętam, jak w momencie losowania wszyscy poza losującym/odkrywcą nucili "Morze, nasze morze..." (bo wylosowanie kawałka z morzem było najgorszym dla odkrywcy wariantem).
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
- warlock
Oglądałem sobie gameplay z tą mapą i ta eksploracja zakrytych kafli wydaje mi się mega fajna, na pewno to będzie kolejny scenariusz jaki rozegramy!
Z ciekawości - grasz z normalnymi kostkami? Czy raczej z talią wydarzeń?
Z ciekawości - grasz z normalnymi kostkami? Czy raczej z talią wydarzeń?
- EsperanzaDMV
Wie ktoś może, czy/kiedy będzie dodruk tego wydania Catan: Zestaw Osadnika? Czekam i czekam i doczekać się nie mogę 

- Legun
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 204 times
Odkąd ściągnąłem z Czech karty wydarzeń, nigdy nie rzucaliśmy kostkami o Catan

Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
Hej, czy ktoś posiada instrukcję do starych wersji Osadników z Catanu: Miasta i Rycerze oraz Żeglarze?Jeżeli tak, to czy może się podzielić skanem lub jeszcze lepiej wersją PDF?
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2040 times
- Been thanked: 2639 times
W ostatnim czasie miałem okazję zagrać w CATAN NOWE ENERGIE https://boardgamegeek.com/boardgame/408 ... w-energies

Jest to odmiana Catana z silnie rozbudowanym wątkiem ekologicznym. Mamy tutaj 60% oryginału, 20% zmian i 20% zupełnych nowości. Ważnym wątkiem jest produkcja energii, która wpływa pozytywnie lub negatywnie (w zależności od tego, jak to robimy) na nas, ale też na całą wyspę. Mamy więc dodatkowe globalne wydarzenia, mamy własne planszetki dla każdego z graczy do zarządzania, mamy DWA warunki końca gry (klasyczny, ale też wyspa może wcześniej utonąć w własnych odpadach i wtedy wygrywa gracz, który najmniej się do tego przyczynił).
Muszę powiedzieć, że wprowadzone zmiany...MAJĄ SENS. Zarówno pod względem KLIMATU (hehe, czaicie żart?
), jak i mechaniki. Gra stała się bardziej złożona i może zainteresować w takiej odsłonie nawet gamerów.
Ode mnie 8/10 i polecam fanom spróbować!

Jest to odmiana Catana z silnie rozbudowanym wątkiem ekologicznym. Mamy tutaj 60% oryginału, 20% zmian i 20% zupełnych nowości. Ważnym wątkiem jest produkcja energii, która wpływa pozytywnie lub negatywnie (w zależności od tego, jak to robimy) na nas, ale też na całą wyspę. Mamy więc dodatkowe globalne wydarzenia, mamy własne planszetki dla każdego z graczy do zarządzania, mamy DWA warunki końca gry (klasyczny, ale też wyspa może wcześniej utonąć w własnych odpadach i wtedy wygrywa gracz, który najmniej się do tego przyczynił).
Muszę powiedzieć, że wprowadzone zmiany...MAJĄ SENS. Zarówno pod względem KLIMATU (hehe, czaicie żart?

Ode mnie 8/10 i polecam fanom spróbować!
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Zapowiedź Catan Big Box od Galakty:

Wolałbym BigBoxa wersji dwuosobowejZAPOWIEDŹ
Z radością możemy ogłosić, że już w najbliższych miesiącach na polskim rynku pojawi się Catan: Big Box!
Czym jest Catan w tej wersji? Jest to idealne wprowadzenie do świata Catanu!
W pudełku znajdziecie: CATAN – Grę planszową, dodatek dla 5–6 graczy oraz 3 scenariusze!
Dodatek dla 5–6 graczy: Dzięki dodatkowym elementom możesz odkrywać Catan w aż 6 osób!
Scenariusz Najlepsi przyjaciele: Dobrzy przyjaciele pomagają sobie nawzajem i są za to nagradzani. Umiejętnie wykorzystaj hojność innych, tylko jeden może wygrać!
Scenariusze świąteczne Święty Mikołaj, Zajączek wielkanocny: Wspieraj Mikołaja lub Zajączka w zamian za prezenty – dzięki nim możesz nawet przegonić złodzieja!
Mieliście okazję zagrać w ten kultowy tytuł?

- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 151 times
Ech, chyba wszystko zapowiadają, byle nie dodatek Legend of the Conquerors...
- EsperanzaDMV
Ech ja czekam jednak na inną wersję - tę w wersji Osadnika, z Żeglarzami w zestawie.
Ten bigbox mnie w ogóle nie interesuje, scenariusze są meh, dodatek 5-6 graczy dla mnie zbędny. Pozostaję przy swojej podstawce i czekam dalej, może wydadzą za kolejne 5 lat jako wersję jubileuszową.
Ten bigbox mnie w ogóle nie interesuje, scenariusze są meh, dodatek 5-6 graczy dla mnie zbędny. Pozostaję przy swojej podstawce i czekam dalej, może wydadzą za kolejne 5 lat jako wersję jubileuszową.