A ja ciągle jestem zdania, że CMON się nie zwija z rynku. Oczywiście, wyprzedają swoje głośne tytuły, zmieniają profil działalności, ale ja widzę tutaj raczej działanie według określonego planu, a nie chaotyczne ruchy.
Z tego co widzimy:
- cięcie kosztów operacyjnych. To nie tylko ograniczenie działu R&D, ale też ograniczenie oferty, co może spowodować cięcia w pozostałych działach.
- ograniczenie oferty, daje możliwość wygenerowania dodatkowej gotówki. Sprzedaż Trylogii, Zombicide'a, etc pozwoli ustabilizować finansowo firmę i daje okienko na wprowadzenie konkretnego planu naprawczego i inwestycje.
- plan na przyszłość. Tutaj pojawił się jego zarys w raporcie finansowym. Tj rozwój europejskiego rynku hurtowego, oraz produkcja małych gier w Europie. Natomiast podejrzewam, że z każdym miesiącem będziemy wiedzieć więcej. Pewnie na jakiś czas (o ile w ogóle) trzeba będzie pożegnać wielkie plastikowe wspieraczki
- raczej nie martwiłbym się o dowiezienie oczekujących zamówień (ale nie jest to porada inwestycyjna

)
ps: Tak na chłopski rozum. Jakby chcieli się zwijać, to by nie wyprzedawali kilku tytułów, tylko sprzedali całą firmę