Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 562 times
Been thanked: 2169 times
Kontakt:

Re: Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Post autor: Gambit »

Niewodnik pisze: 09 cze 2025, 14:24 Gram jakieś 23 lata, a od 13 jestem animatorem. Czy to już za późno, żeby słuchać, wiedzieć, kurde? Bo póki co nie widziałem ani jednego materiału jegomościa ;)
Tylko jeśli masz problemy z zasypianiem. I nie masz alergii na słowo "mega" :D
Zaan84 pisze: 09 cze 2025, 14:11 Zasubskrybowałem i kliknąłem dzisiaj w dzwoneczek Gambita. Po 9 latach w hobby doszedłem do wniosku że chłop jest najważniejszym głosem prawdziwego gracza planszówkowego w Polsce.
No i zaczyna prawie każdą recenzje od jednego z tych słów: słuchajcie, wiecie, kurde.
Słuchaj, wiesz co, kurde dzięki za miłe słowa :D
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1156 times
Been thanked: 454 times

Post autor: Irka »

Gambit pisze: 09 cze 2025, 22:35
Zaan84 pisze: 09 cze 2025, 14:11 Zasubskrybowałem i kliknąłem dzisiaj w dzwoneczek Gambita. Po 9 latach w hobby doszedłem do wniosku że chłop jest najważniejszym głosem prawdziwego gracza planszówkowego w Polsce.
No i zaczyna prawie każdą recenzje od jednego z tych słów: słuchajcie, wiecie, kurde.
Słuchaj, wiesz co, kurde dzięki za miłe słowa :D
:D
Właśnie słucham Oliwii - uczy się od najlepszych (a może to geny?), tylko trzeciego słowa jakoś nie chce przyswoić ;)
Spoiler:
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

Irka pisze: 10 cze 2025, 01:30 Właśnie słucham Oliwii - uczy się od najlepszych (a może to geny?), tylko trzeciego słowa jakoś nie chce przyswoić ;)
Tobie również dziękuję. Jeszcze bardziej w sumie, bo miłe słowa w kierunku Oliwii są ważniejsze niż te do mnie :) Dziękuję!
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 2965 times

Post autor: Ardel12 »

Ja to ostatnio prawie w ogóle nie oglądam/słucham recenzentów. Obecnie jak coś wleci to:
- On Table - niedzielne podsumowanie do śniadanka mi pasuje
- Gram Tadam - recenzuje wiele gier, które mnie interesują czyli ogromnych kampanijnych molochów, do tego jest responsywny, można mu wrzucić co by się chciało zobaczyć na kanale
- Liege of Games - jak chcę dawki informacji o KS to tylko tutaj, uwielbiam jego filmiki z NIE kupuj, bo...

Próbowałem z wieloma, ale szczerze to nie potrzebuję, wolę samemu ogarnąć temat i zagrać gdzieś i wyrobić sobie własną opinię, jeśli jest opcja.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3734 times
Been thanked: 3936 times

Post autor: japanczyk »

Ja kiedys bardzo chetnie ogladalme Alexa z BoardGameCo - dalej uwazam, ze formule ma swietna, ale mi sie juz osluchal do porzygu, no i Meg, ktora do niego dolaczyla w ogole mi nie lezy
Ogolnie DiceTower ma chyba najlepsza formule recenzencka, odkad zaczeli w pandemi z tymi 4 okienkami, teraz zazwyczaj ocenia 2-3 recenzentow gre i jest to swietna opcja, gdzie prowadza dyskusje, a czasem oceny mocno sie rozjezdzaja w grupie
Nie wszystkich lubie, Tom jest zblazowany, niektore dobre gry ocenia mega krytyczne, inne IMHO slabe ocenia wysoko, ale obserwacje ma czesto celne i ich podsumowania dosyc czesto sprawdzam zeby zobaczyc co tam komu lezy/nie lezy

Ale ogolnie gier mam juz przesyt i rzadko cos jest mnie w stanie zainteresowac po materiale - ostatnie chyba bylo Compile od Shut Up and Sit Down i byl to zaskakujaco trafjny zakup
Awatar użytkownika
siepu
Has thanked: 449 times
Been thanked: 427 times

Post autor: siepu »

Ardel12 pisze: 10 cze 2025, 10:41 Ja to ostatnio prawie w ogóle nie oglądam/słucham recenzentów. Obecnie jak coś wleci to:
- On Table - niedzielne podsumowanie do śniadanka mi pasuje
- Gram Tadam - recenzuje wiele gier, które mnie interesują czyli ogromnych kampanijnych molochów, do tego jest responsywny, można mu wrzucić co by się chciało zobaczyć na kanale
- Liege of Games - jak chcę dawki informacji o KS to tylko tutaj, uwielbiam jego filmiki z NIE kupuj, bo...

Próbowałem z wieloma, ale szczerze to nie potrzebuję, wolę samemu ogarnąć temat i zagrać gdzieś i wyrobić sobie własną opinię, jeśli jest opcja.
To problem z filmami, dużo szybciej rzucę okiem na 10 tekstów niż posłucham jednego filmu. Ponieważ filmy są dla mnie tylko użyteczne (słucham, żeby się dowiedzieć coś o grze a nie dla rozrywki) to nie oglądam nic. Mimo tego, że niektórych ludzi z branży bardzo lubię i szanuję, po prostu czas na słuchanie jest ograniczony.
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1705 times
Been thanked: 1298 times

Post autor: Bruno »

Gambit pisze: 09 cze 2025, 22:35 Tylko jeśli masz problemy z zasypianiem. I nie masz alergii na słowo "mega" :D
Kiedyś mega :wink: nadużywałeś "turbo" - coś się zmieniło w kwestii Twoich ulubionych okoliczników?

Ostatnio nie oglądam prawie nic, ale niezmiennie chciałbym pochwalić kanał Gandalfa i Barolka. Oni i Gambit to po prostu osobowości.
Ktoś mógłby stwierdzić, że to kanały z kręgu "starzy - starym" :mrgreen: , ale mi ta oldschoolowość bardzo pasuje.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 337 times
Been thanked: 567 times

Post autor: tomp »

Odnośnie sposobu wyrażania się twórców na youtubie.
Czy osoby które oglądacie/słuchacie stosują sformułowania, które was dziwią, bądź drażnią?
Chodzi mi o różnicę wynikające np. z regionalizmów, bądź akcentu, bądź szybkości mówienia.

np. u mnie dziwi używanie sformułowania "chcem" zamiast "chcę".
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Gambit
Kontakt:

Bruno pisze: 10 cze 2025, 21:50
Gambit pisze: 09 cze 2025, 22:35 Tylko jeśli masz problemy z zasypianiem. I nie masz alergii na słowo "mega" :D
Kiedyś mega :wink: nadużywałeś "turbo" - coś się zmieniło w kwestii Twoich ulubionych okoliczników?
Przyznam, że zapomniałem nawet o tym "turbo". Mam wrażenie, że zupełnie nie kontroluję tych wtrąceń, choć jak ich użyję, to je "słyszę" i wiem, że znowu dałem ciała (bo ludzi to drażni). A z drugiej strony wiem, że nie silę się na sztuczną zmianę tego jak mówię i jestem sobą. Takie standardowe dwa wilki we mnie.
Vordi
Has thanked: 59 times
Been thanked: 11 times

Post autor: Vordi »

tomp pisze: 11 cze 2025, 08:12 Odnośnie sposobu wyrażania się twórców na youtubie.
Czy osoby które oglądacie/słuchacie stosują sformułowania, które was dziwią, bądź drażnią?
Chodzi mi o różnicę wynikające np. z regionalizmów, bądź akcentu, bądź szybkości mówienia.

Mnóstwo jest takich sformułowań. Nadużywanie słów "oczywiście", "na zasadzie" w co drugim zdaniu, "w cudzysłowiu" zamiast "w cudzysłowie", mylenie ilości z liczbą (np ilość graczy zamiast liczba graczy) itd 😂
samuraj1369
Has thanked: 564 times
Been thanked: 666 times

Post autor: samuraj1369 »

"FENOMENALNY"

PS. a tak naprawdę to średni, ale trzeba sprzedać nowo wydaną grę wydawcy xD
Awatar użytkownika
Morkai
Has thanked: 42 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Morkai »

Gambit pisze: 11 cze 2025, 08:25
Bruno pisze: 10 cze 2025, 21:50
Przyznam, że zapomniałem nawet o tym "turbo". Mam wrażenie, że zupełnie nie kontroluję tych wtrąceń, choć jak ich użyję, to je "słyszę" i wiem, że znowu dałem ciała (bo ludzi to drażni). A z drugiej strony wiem, że nie silę się na sztuczną zmianę tego jak mówię i jestem sobą. Takie standardowe dwa wilki we mnie.
E tam drażni. To jest własnie super. Osobiście zawsze się czuję, jakbym gadał o planszówkach z kumplem w pubie. Naturalność to jest towar deficytowy - zwłaszcza na Tubce ;) Do przemyślenia rzucam tylko taki pomysł - na koniec są "Czy pytania, czy odpowiedzi"... to aż prosi się zaczynać każde pytanie od "czy" ;) Czy chętnie usiądę jeszcze raz do gry, ubrany w begiegową ocenę? Czy kupiłbym... Czy gra zostaje (chociaż w tych dwóch ostatnich często używasz :D)

Byłoby "trzy razy czy" Gambita ;)

Z podobnych przyczyn lubię oczywiście Planszówki Online, bo tez się czuję jakby ktoś obok mnie zwyczajnie grał. Lubię Barolka z tym kończeniem na "nie" :) i robienie jakiejś akcji "bo jest legalna", albo "bo absolutnie mogę" :D...

No naprawdę nie szukam fajerwerków, przebitek, krzyczenia, błysków i neonów (a są i tacy, i dobrze zresztą, bo każdy może sobie wybrać). Keep goin' :!:
=][= WH40k =][= X-wing, Magic, Cthulhu...
Xyhoo
Has thanked: 468 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Xyhoo »

Ardel12 pisze: 10 cze 2025, 10:41 - Gram Tadam - recenzuje wiele gier, które mnie interesują czyli ogromnych kampanijnych molochów, do tego jest responsywny, można mu wrzucić co by się chciało zobaczyć na kanale
Ten pan dostał ode mnie żółtą kartkę za marnowanie czasu. W materiale o Wielkiej Drace poleciał z taką wiązanką w stylu "Nie ma trudnych zasad, łatwo ją zrozumieć, coś tam, coś tam" że 4 razy powiedział to samo.

Co do powiedzonek to trochę drażni barolkowe "chcem" z bardzo mocnym "m", ale najbardziej to zawsze w instrukcjach GeekFactora przeszkadzały przecinki "prawda" i "że tak powiem", ale już ich nie oglądam
buzzardpl
Has thanked: 6 times
Been thanked: 34 times

Post autor: buzzardpl »

tomp pisze: 11 cze 2025, 08:12 Odnośnie sposobu wyrażania się twórców na youtubie.

Może nie do końca to, oraz nie podam przykładów, bo nie pamiętam, ale drażni mnie jak ktoś pokazuje zbliżenie karty biorąc ją bliżej do kamery i w tym samym czasie tłumacząc ją, gestykuluje machając tą kartą w lewo/prawo, w dół i górę.
No i gestykulacja nad planszą jak widzę tylko czyjeś ręce mnie wkurza, a i autofocus też oszaleć chce.
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1705 times
Been thanked: 1298 times

Post autor: Bruno »

Pamiętam, że kiedyś Asia z On Table miała manierę (częstą dziś, szczególnie wśród młodych przed kamerą) akcentowania wyrazów na pierwszej sylabie:

Wspa-niałe wra-żenia, re-welacyjny di-zajn, zde-cydowanie wa-rto!

Brrrr... Bardzo mnie to drażniło, tym bardziej, że poza tym jej nagrania to pełna profeska. Później chyba trochę zwalczyła tę manierę.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 895 times
Been thanked: 897 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

Od kilku miesięcy jestem do tyłu ze śledzeniem planszówkowego YouTube 'a i właśnie zobaczyłam, że Monika z Planszowych Newsów otworzyła swój własny kanał. W komentarzach widziałam, że ludzie pisali, że rzeczywiście z Planszowych Newsów niedawno zniknęła. Może wiecie skąd ta zmiana? Taka ot babska ciekawość, nie że jakiejś dramki szukam :D
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 158 times
Been thanked: 352 times

Post autor: Niewodnik »

Ej a uważacie, że to dobrze, że recenzenci biorą planszówki za swoje materiały? :D
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1308 times

Post autor: psia.kostka »

anitroche pisze: 01 lip 2025, 22:10 z Planszowych Newsów niedawno zniknęła. Może wiecie skąd ta zmiana?
Przypadkiem akurat ogladalem. Tutaj na koniec sie zegna:
https://www.youtube.com/live/lYNcHPNBmY ... QQBQbPJb5x

Motywacji nie znam, a tez bym swoja babska ciekawosc zaspokoil ;)
Z tego materialu z pewnoscia bym sie nie domyslil, ze "idzie na swoje", wiec spore zaskoczenie.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2035 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Nie znam Piotrka i nie znam Moniki ale zawsze myślałem że to para.... :roll:
Fajna babeczka, trzymam kciuki żeby jej się udało w tym co tam sobie zaplanowała. Nie potrzebuję znać powodu odejścia. Widocznie jakiś był.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1373 times
Been thanked: 335 times

Post autor: JollyRoger90 »

anitroche pisze: 01 lip 2025, 22:10 Od kilku miesięcy jestem do tyłu ze śledzeniem planszówkowego YouTube 'a i właśnie zobaczyłam, że Monika z Planszowych Newsów otworzyła swój własny kanał. W komentarzach widziałam, że ludzie pisali, że rzeczywiście z Planszowych Newsów niedawno zniknęła. Może wiecie skąd ta zmiana? Taka ot babska ciekawość, nie że jakiejś dramki szukam :D
podlinkujesz nowy kanał Moniki? Nie mogę go namierzyć na YT :)
Awatar użytkownika
tomp

ja zakładam, ze miała dość porównań do bohaterów ciuchci
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1373 times
Been thanked: 335 times

Post autor: JollyRoger90 »

tomp pisze: 01 lip 2025, 22:42 ja zakładam, ze miała dość porównań do bohaterów ciuchci
do kogo? Mógłbyś rozjaśnić?
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 895 times
Been thanked: 897 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

JollyRoger90 pisze: 01 lip 2025, 22:41 podlinkujesz nowy kanał Moniki? Nie mogę go namierzyć na YT :)
Proszę bardzo: https://youtube.com/@yellowplayer2025?s ... LMlirE6py7
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Awatar użytkownika
tomp

JollyRoger90 pisze: 01 lip 2025, 22:49
tomp pisze: 01 lip 2025, 22:42 ja zakładam, ze miała dość porównań do bohaterów ciuchci
do kogo? Mógłbyś rozjaśnić?
Do Moniki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ciuchcia

Odkładając żarty na bok. Z komentarza na nowym kanale jasno wynika, że chce się skupić na graniu. Podejrzewam, że czynności z PN zabierały jej masę czasu np.: przygotowania do live i potem prowadzenie go, robienie filmików o grach, robienie researchu dla portalu i pewnie jeszcze dodatkowe sprawy o których nie zdaje sobie sprawy. Przypuszczam, że z powodu obłożenia pracą zrezygnowała.
Jednocześnie zakładam, że nie chce zniknąć z przestrzeni youtube'wej/medialnej - stworzenie kanału youtube wydaje się bardzo rozsądnym rozwiązaniem.
ODPOWIEDZ